Toxoplazmóza
Dobrý deň mám taku otazku milujem mačičky a dneska som si jednu pohladkala na ulici ale vraj sa nemaju chytať lebo sa môže žena infikovať touto chorobou trošku sa bojim lebo sa snažíme.
@h2 ďakujem ukludnila si ma.
Na to aby si dostala toxoplazmozu by si musela jest výkaly mačky. Je naozaj miziva šanca, že pohladkanim by si ju dostala. A len pre zaujímavosť, je vyššia pravdepodobnosť ju dostať zo surového mäsa alebo zle umytej zeleniny. Ja furt nechápem, prečo ľudia strašia tou toxoplazmozou. A to aj lekári.
Musela by si byť v styku s jej výkalmi aby si sa infikovala a mačička je len veľmi malo krát prenášačom, oveľa väčšia šanca je dostať toxoplazmózu z nedostatočne umytej zeleniny
Ešte k tomu, čo tu píšu dievčatá o tých výkaloch: samozrejme sa to týka len mačiek, ktoré zhodou okolností práve vtedy majú toxoplazmózu prvýkrát v živote. Je naozaj veľmi malá šanca, že tá mačka práve vtedy bola infekčná. A keby aj bola, je ešte mensia šanca, že by si sa od nej pohladkaním nakazila.
Ďakujem za odpovede známa mala tuto chorobu kvoli ich mačičke vraj tak ma to trošku desi už som kvôli tomu prestala ich chytať ale dneska som neodolala krásna mala mačička.
A to lekári jej potvrdili, že to bolo kvôli ich mačke? Bola mačka na vyšetrení trusu a zistili, že je infekcia zrovna? Ono, hocikto môže toxu chytiť kedykoľvek. A v tehotenstve pokiaľ ti ju aj zistia je dôležité to, či je vo forme aktívnej alebo pasívnej. Ak ju už raz človek chytil, získava na celý život imunitu a v latentnej forme ju má stále v sebe. Pri tehotenstve je nebezpečné aktívna forma, vtedy plod bude na 99 percent poškodený. Ale to, že ju dostaneš zrovna vtedy je naozaj veľmi malá šanca. Aspoň teda od mačky. Mačka je infekcia cca 3 až 5 dní ak ju aj dostane. A ty predsa nebudeš jest jej výkaly.
@autor prosím ťa , takýmto mýtom never 🙏 tvoja známa musela olizovat mačacie vykali čerstvo nakazenej mačky. Alebo ich chytať a následne si neumyt ruky a tak ich dat do úst. Keď jej to chutí, jej vec, môže byť rada, že dostala "len" toxoplazmozu. Iný spôsob ako sa od mačky nakaziť nie je.
Ale. Keď si, či nie si tehotná, je to jedno, aj tak si treba ruky umývať po kontakte s cudzím zvieraťom, nikdy nevieš, akou chorobou môžu trpieť. Môžu mať parazity napríklad, ake zas platí že by si si musela dat do úst ruku, ktoriu si sa dotkla jej výkalov. Umývanie rúk dostatočne chráni, prípadne ihneď použiť dezinfekčný gél.

Vôbec, ale vôbec sa nemáš čoho báť. Hlavne, keď ešte nie si ani tehotná.