Utrogestan na liečbu menštruačného cyklu a snaženie sa bábo
Ahojte žienky,
som tu pár minúť novo registrovaná... a hoci som sa nahľadala na fóru a našla už napísaného všetkého možného u utrogestane, plodných dňoch apod., niektoré odpovede na svoje otázky som nenašla a chcem sa teda poradiť s Vami skúsenejšími. Mám 27 rokov, pár týždňov do svadby a teraz je to druhý mesiac, čo sa s priateľom "nechránime" a začíname sa snažiť o bábätko... V minulosti som mala horšie výsledky cytológie, na krčok maternice mi vtedajšia lekárka predpísala nejaký gel, ktorý som pol roka aplikovala a výsledky sa zlepšili. Vtedy som trpela na špinenie v strede cyklu..nie vždy v strede, a nie vždy rovnako silné. Po liečbe a po dobrých cytologických výsledkoch som bola dva roky v poriadku a nič sa nedialo. Pred pár mesiacmi sa mi ale objavilo špinenie znovu...bez príčiny..ovulačné to nebolo, lebo to bolo naozaj silné a niekedy to trvalo aj týždeň. Mašírovala som teda k lekárke a absolvovala všetky vyšetrenia. Všetko dopadlo chvalabohu dobre, vrátane cyto. Akurát hormonálny obraz nebol ideálny, a tomu lekárka pripísala aj špinenie. Zistili mi, že v 1.fáze cyklu, kedy mám mať progesterón nižší, ho mám naopak vyšší, a v druhej fáze zasa nižší, keď má byť vyšší.
Ako hormonálnu liečbu mi na dobu troch mesiacov predpísala Utrogestan. 1-0-2 tabletky denne, brať 10 dní, od 15. dňa cyklu a zároveň sme s priateľom dostali zelenú na snaženie... Prvý mesiac som ho vybrala podľa predpisu lekárky, s tým, že menzes prišiel presne na 28. deň a krvácanie trvalo len kratúčko, 3 dni. Predtým som vždy mávala cyklus dlhší, cca 30-32 dní a krvácanie trvalo 4-5 dní. No a tento druhý mesiac som si kúpila teplomer na bazálnu teplotu, aby som vôbec vedela, kedy mám ovuláciu...graf nestúpol..stúpol až deň po užití utrogestanu, čo som sa dočítala, že zapríčinil sám utroš.. a vtedy som sa práve dočítala aj to, že ak je nasadený v mesiaci skôr ako mám ovuláciu, ešte mi ju môže aj potlačiť a myslím, že ten min. mesiac ju aj potlačil, preto bol menzes taký slabý...tento mesiac s tým už nič nenarobím, dobrať to musím..ale ostala som na vážkach. Čo ten budúci mesiac? Po menštruácii plánujem zavolať lekárke, prípadne tam skočím...len chcem vedieť, či tu je nejaká žienka, ktorá mala rovnaký problém - snaženie sa, posunutá ovulácia (lebo viem z minulých vyšetrení, že ju mávam až okolo 20 dňa cyklu), a liečba utrogestanom hormonálnej poruchy... aký je tu potom správny postup, ktorý sa niektorej snažilke osvedčil? Ďakujem vopred za odpovede a skúsenosti. 🙂
@miskamicha Ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď aj prianie...to, akú mám výšku progesterónu netuším.. :/ ale až budem najbližšie u lekárky, spýtam sa aj na to...mne povedala len toľko, čo som napísala...a tak teraz len dúfam, že tú ovuláciu mávam.. :/ a tie ovulačné testy sú spoľahlivejšie ako meranie bazálnej teploty? Lebo čo som pozerala, tak vyjdú dosť draho...na druhú stranu máš pravdu, že ak mi ten progesterón kolíše, a práve tento hormón je zodpovedný za klesanie/stúpanie baz. teploty, tak aj to, čo namerám asi bude k ničomu... Inak momentálne riešim aj vedľajšie účinky utrogestanu. Minulý mesiac som bola ako tak v pohode, ale tento je to hrozné...ak užívam tabletky perorálne, mám cca hodinu a pol po užití také motáky, že neviem fungovať...ale je jedno ako užijem, pichanie v podbrušku, plynatosť a pálenie záhy pretrvávajú :( hlavne to pichanie v podbrušku ma trápi. Nechápem, že min. mesiac nič a tento to mám takto zlé...
@sindyem vysku progesteronu treba zistit, lebo ak mas v 2 polovici cyklu nizku hladinu,okolo 1,tak ovulacia neprebieha, pozri si nieco o lutealnej insuficiencii a PCO. Ja uzivam progestanelle 200 mg 2x denne, ale VAGINALNE....kvoli tymto neziaducim ucinkom /to iste ako utrogestan,len iny nazov/. Bazalna teplota je spolahlivá, ale musis merat podla navodu,nevstavat na wc ani nic, a ak si mala dlhsie cykly tak pockala by som do 17.dna cyklu s utrogestanim a popri bazalnej teplote skusila aj ovulacne od toho 12.-13.dna aspon 1 mesiac. Su drahsie ano asi 6ks za 5€, daju sa aj z netu objednat lacnejsie. Naj by bolo ist k dr na folikulometriu, prist opakovane aby videla ze folikul praskol,a tak utrogestan, ale nie per os, nezatazis ani pecen. Ma to rovnaky efekt. Drzim palce.
@sindyem ahoj, veru áno, ak sa progesterón nasadí ešte pred ovulaciou, ovuláciu ti pravdepodobne zastaví. Ja som užívala progesterón iba raz a aj to až potom, ako som mala potvrdenú ovulaciu testami a teplotou. Určite odporúčam testovať ako bolo vyššie spomenuté, musia byť obe čiarky buď rovnako silné alebo tá testovacia musí byť silnejšia ako kontrolná, odkedy máš takýto test, ešte dva dni čakaj a až potom nasaď progesterón. Plus by som určite merala teplotu, treba si to síce naštudovať a trvá pár cyklov, kým sa v tých svojích výsledkoch človek zorientuje, ale ja na to nedám dopustiť, je to kontrola, presne vieš kedy si v akej fáze, či a kedy prebehla ovulácia, dokonca tým vieš zistiť aj tehotenstvo, obyčajným meraním bazalnej teploty. Po ovulacii by teplota mala stúpnuť (sama od seba aj bez tabletiek). Akonáhle nasadíš tabletky, tie ti už dvihnú teplotu umelo a budú držať takže nikdy ss nedozvieš či v tom cykle bola ovu. Takže ja by som spravila kombináciu testov plus meranie teploty a najskôr až dva dni po pozitívnom teste a v čase už zvýšených teplôt by som nasadila progesterón, tak máš istotu, že si si ovulaciu nezablokovala. Lebo inak by ste sa snažili darmo. Držím palce ❤️
@sindyem a ešte k tým testom, na Aliexpress kupujem 50 testov za 5 €, za jeden cyklus miniem 3 max 4 takže pohoda, akurát teraz sim neskúšala čo zaviedli do clo tak neviem, ale myslím že takýchto malých položiek sa to nebude týkať. Len dlhšia dodacia doba, ale zatiaľ si mozes kúpiť v lekárni nejaké kde ich je 15 ks a s tými vydržíš kým ti prídu tie z Ali. V najlepšom prípade ich už ani nevyužiješ ak medzitým príde tehotenstvo 🥰
@miskamicha a @frida1990 žienky, ďakujem Vám veľmi pekne za všetky rady...prepáčte, že až takto neskoro odpisujem, ale máme tri týždne do svadby a popri práci, riešim, stresujem (áno, viem, že by som stresovať nemala, lebo so stresom nikdy neotehotniem :/ ), a nestihla som sa nejako dostať poriadne k PC...po večeroch na mobili pred spaním som ale čo to na koníku načítala a beriem si k srdcu aj Vaše rady. Mám kúpené ovulačné testy z DM na začiatok, a kúpila som si kys.listovú, gynex kvapky a alchemilkový čaj. Kys. listová neuškodí a gynex kvapky som dnes začala brať prvý krát (rozhodla som sa, že budem dávať 6 kvapiek, 3x denne)...Včera som dostala MS a od skončenia MS začnem opäť merať bazálnu teplotu a uvidíme...utrogestan nemienim tento mesiac nasadiť skôr, než mi vyjde, že som mala ovu... a ak zistím, že ju nemám, že bez progestéronu mi baz. teplota nestúpa ani ovu testy nie sú pozitívne, aspoň viem, že aj to treba riešiť a nie brať len progesterón v druhej fáze cyklu doaleluja. Gynex kvapky som si kúpila práve na podporu tejto mojej hormonálnej nerovnováhy, tak do toho vkladám nádeje a uvidím. Predsa len sa jedná len o bylinky, tak hádam neuškodia. Len mám otázku...môžem popri gynexe piť aj alchemilku, alebo je pitie alchemilky vtedy zbytočné?
@sindyem môžes. Vela štastia a trpezlivosti ❤

@sindyem mne sa osvedcil, bez neho by som ani neotehotnela, spinenie som mala uz od 18.dna cyklu. Ale ide o to, ci je hladina progesteronu na ten cca 20den cyklu pod 10 alebo je nad idealne je nad 30... ak je pod 10,znamena ze ovulacia ani neprebehla....aj je medzi 10-30 - znaci to lutealnu insuficienciu, to znamena, ze sice ovu prebehla ale mas malo progesteronu na pripravu sliznice maternice pre pripadne uhniezdenie. Skus si kupit ovulacne testy...cca od 13.dna cyklu robit alo mas v navode... a dop.nasadit utrogestan od 17.-18.dna cyklu ak si mala cykly 30-32, event. ak.by bol.test pozit, tak o dva dni na to. ja co mam 28 tak som ho nasadila od 17.dna, moze potlačiť ovulaciu. skus nejake bylinky valovicove kvapky,gynex...pit aj alchemilku alebo caj ludmily mojzisovej... a ano bazalka mohla stupnut aj pre uz nasadeny progesteron. Nech sa coskoro zadari.