Zdravé potraviny

monkabr
26. jún 2014

Ahojte vsetci, zakladam tuto temu, kde by sme mohli rozobrat zdrave-nezdrave potraviny, myty o nich, najnovsie poznatky a podobne. Temu, kde by sme nehovorili o nejakej konkretnej veci, ale rozobrali to komplexnejsie. Rada by som zacala s tukmi a cholesterolom. Ako to vidim ja:

Cholesterol- Mnoho ludi si mysli, ze cholesterol je zly, tlacia nam to do hlav reklamy,... Ale to je klamstvo a podvod! Vobec nie je taky nepriatel, ako sa o nom hovori. Cholesterol je pre telo velmi potrebny. Je nevyhnutny pre vsetky bunky v tele a osobitne je potrebny pre tvorbu niektorych hormonov a mozgovych buniek. Vysadenie vsetkeho s jeho obsahom je nezdrave a ked vam niekto hovori nieco ine, je to blud! Bez neho by sa nemohli vstrebavat do tela mnohe dolezite latky.
Cholesterol sa deli sa na tzv. zly a dobry. Dobry moze telo ziskat napr. z rastlinnych olejov (napr. repkový olej, olivový olej), tučnych ryb (napr. makrela, losos, sleď) alebo orechov.
-na zvyseny cholesterol viac vplyva konzumacia cukrov ako tukov!
-nizka hladina cholesterolu je ovela nebezpecnejsia ako vysoka!
-mierne zvyseny cholesterol nie je ziadny zasadny zdravotny problem!

Takze nebojte sa dopriat si maslo alebo vajicka, su velmi zdrave. Pre zdrave srdce a cievy je najdolezitejsi pohyb, zdrava vyvazena strava a vyvarovat sa obezite, nie nedodavat telu zdrave potraviny s obsahom cholesterolu. Tuky su v rozumnej miere nevyhnutne a zdrave!

Vysoky cholesterol
Co vam lekari nepovedia, je znizovanie hladiny homocysteinu v krvi, ktory je zpodpovedny za poskodzovanie/zdrsnovanie hladkych vystelkov ciev, na ktore si po zdrsneni moze jednoducho cholesterol ,,nasadat". Samozrejme sa o tom nehovori, neprispieva to farmaceutickemu priemyslu, oni sleduju len znizovanie cholesterolov, lebo na to maju lieky a to im tvori velku cast prijmov. Proti vysokym hladinam skodliveho homocysteinu pomahaju vitaminy B6 B9 a B12, ktore homocystein zneskodnuju.
B-12 je ale potrebne dostat priamo do krvi, lebo v zaludku sa ho prakticky 98% znici a vyluci. V tele sa vitamin B-12 vytvara najma v probiotickej crevnej flore, preto aj tu je dolezite nasadzat si pravidelne probiotika, a najma kazdodenne brat doplnok mikrovlanin, co samo o sebe znizuje skodlivu hladinu ,,zleho" cholesterolu a zlepsuje pomer zleho a dobreho.

Prikladam jeden zaujimavy clanok, ktory bude mat k realite zrejme blizsie ako zauzivane nazory ludi, ktory maju zisky z predaja liekov na vysoky cholesterol http://www.vitalia.cz/clanky/cholesterol-z-potr...

Maslo
Nenehajte sa oklamat reklamami na rastlinne, margarinove masla s popisom ,,bez cholesterolu". Taketo ,,masla" patria medzi najskodlivejsie potraviny! Ak maslo, tak jednoznacne klasicke, ziadna Rama a podobne. Su to chemicky znicene, umelo ztuzovane rastlinne tuky, neprirodzene a skodlive pre nase telo. K tomu obsahuju farbiva, konzervanty a umele aromy. Dalej obsahuju omega-6 mastne kyseliny, ktore su nezdrave a mozu prispiet k srdcovo cievnym chorobam, rakovine, zapalom, astme alebo depresiam.

Klasicke maslo obsahuje vela vitaminov A, E,D, selen, lecitin a antioxidanty.Vitamín A je nevyhnutny pre fungovanie kardiovaskulárneho systému.Vitamin E a selen spolu s vitaminom A chrania srdce pred poskodenim volnymi radikalmi. Obsahuje tiež lecitin nevyhnutny pre spravne pouzitie cholesterolu v tele.
Faktom je, ze cholesterol ma zasadny vyznam pre ludske zdravie. Bez neho by bunky nemohli spravne fungovat.

Maslo je potrebne hlavne u malych deti, pretoze cholesterol je nevyhnutny pre vyvin organov, metabolicke a hormonalne funkcie v organizme. Obmedzenie tukov v strave malych deti moze mat velmi zle nasledky pri ich dalsom vyvine.
V buducom prispevku by som rada nieco povedala o mliecnych vyrobkoch.

twinflame
26. jún 2014

@monkabr som rada, že táto téma tu je, ak v nej budú príspevky pribúdať, budem patriť medzi pravidelné čitateľky.

siska53
26. jún 2014

@monkabr ok,precitam si. 🙂 my kupujeme a natierame si len,maslo,margarin som,uz ani ja dlho nemala a aj vajicka patria medzi nase oblubene potraviny (dnes sme,mali prepelicie, 🙂 ).

panidia
26. jún 2014

@monkabr Ahoj,možem sa spýtat odkial čerpáš informácie?Inak moj syn miluje všetky mliečne výrobky ale hlavne jogurty,čo hovoríš na ne,sú zdravé?Inak doma kupujem prevažne Ramu,sme na nu zvyknutí a chutí nám,ale po tvojom upozornení neviem či neprejdeme na klasické maslo...

ushuaia
26. jún 2014

@monkabr absolutne suhlasim...a velmi zaujimave clanky a mudre nazory ma profesor Viliam Bada - kardiolog na Kramaroch...

kiki68
26. jún 2014

mne viacero lekarov povedalo,ze cholesterol u pacientov, ten zly a celkovo s tym spojene problemy rapidne zvysuje stres. Cize nieco na tom bude, ze tam zacina problem,ze sa clovek pekne vystresuje a ono sa to zacne prejavovat. Urcite je blbost vysadit vsetko,co ma nejaky cholesterol a islo okolo tuku,ci cukru.
Tie margariny to snad destiluju v OMV alebo Slovnafte, ne? 😀 som citala,ze tie veci ako rama,flora atd. maju nejake derivaty ropy v sebe alebo niecoho takeho, no chutovka.
A na zaver najlepsie: tak som si dnes precitala obal zuvaciek orbit- prichut melonova: takze sladilo aspartam (clovek vie,ze je to svinstvo vacsie nez cukor) a este aj konzervant BHA ( karcinogen). Viem,ze na temu pouzivania BHA a BHT ako konzervantov sa viedli burlive diskusie, nakolko sa tym konzervovalo hojne granul pre psov, neskor sa od toho upustilo, lebo ono to sice v EU preslo,ale co ostalo z chudakov psov nebudem radsej hovorit po dlhodobom krmeni. Takze asi uz tie zuvacky do huby nedam.
Co sa tyka zdravych potravin,tak neverim reklamam,ked tam uvidim akoze stastnu rodinku,ze su po tom produkte zdravi,az kym v 100 rokoch neotrcia vsetci kopyta. Proste tak to nefunguje, zdrave je podla mna to,co cloveka doma dopestuje, dochova,alebo aspon vie,ze okolo coho to islo predtym nez sa to dostalo na tanier. Nie som nejaky fanatik cez zdravu vyzivu,ale ked vidim,co vsetko sa do ludi laduje len faky fukot a mnohi si to ani nevsimnu. Ale nechcem tu uz vobec rozvijat konspiracne teorie,ze co sa tymto vlastne sleduje,ked sa to ludom ponuka vo velkom meritku v kadecom.

monkabr
autor
27. jún 2014

Ahojte, zaujimam sa o tieto temy, zdrave potraviny, latky, o tzv. superstravu, mam toho dost precitaneho, badam na nete, bola som aj na nejakej tej prednaske...
Panidia, K tomu maslu teraz len tolko, Skus nechat Ramu otvorenu niekde v garazi na zemi. Co sa stane ?
-Nepriblizia sa k nej potklany, hmyz, dokonca ani svaby
-Nepokazi sa ani po rokoch
-Ziadny zivy tvor sa toho ani nedotkne, dokonca ani mikroorganizmy a plesne!
Kazdemu rozumnemu cloveku musi byt jasne, ze s touto potravinou nemoze byt nieco v poriadku...

Ovocie a zelenina
Kiki, uplne suhlasim, najlepsie je si dopestovat doma na zahradke, pripadne kupovat ovocie a zeleninu na trhu priamo od pestovatelov, ked chce clovek mat dostatok vitaminov a podobne. Ak clovek nakupuje taketo potraviny v supermarketoch, musi mat pravdepodobne nedostatok vitaminov, mineralov a dalsich, je vhodne pouzivat nejake doplnky stravy s ich obsahom na doplnenie.
Preco ? Co malokto vie, je ze dnesne supermarketove ovocia a zelenina maju o velke percento menej vitaminov a mineralov ako maju cerstve zo zahrady ! Dokonca menej, ako maju mrazene ovocia a zelenina ! Su dovazane z velkych dialok, cestuju dni alebo tyzdne ( pricom sa nepokazia vdaka chemii), oberaju sa casto nedozrete, dozrievaju v kontajneroch vdaka roznym plynom. Taktiez sa pestuju casto systemom tzv. ,,intezivneho polnohospodarstva", kedy sa snazia pestovatelia o kvantitu na ukor kvality. to znamena, ze na kriku- strome je sice ovela viac ovocia, ale dolezite latky sa roztriedia. Napr. pomarance takto prichadzaju o 10% vitaminu C, 50% vapnika a až 75% zeleza a medi

K mliecnym vyrobkom nieco napisem inokedy, nestiham uz, mam vela prace a idem na vikend do Tatier... Pekny vikend prajem vsetkym 🙂

siska53
27. jún 2014

@kiki68 zuvacky sme aj,my uplne prestali kupivat a vzdy pozeram,ci je tam,aspartam a acesulfan k.
inak moje deti mi predtym oblubene zuvacky vyhodili z otravin,ktore davam,do ust,kusok po tom,co som a nimi otehotnela. U mna jeden zo znakov tehotenstva)odpor ku kavr a zuvackam. 🙂

siska53
27. jún 2014

@monkabr preto,pokial to je co len,trochu,mozne,kupujrm,na,trhu,lebo zo zahrady toho nie je vela a v supermarketoch sledujem,povod. Hadam ak to je od nas ci z okolitych krajin - Madarsko ci CR,tak to je este ako-tak ok.

jonki
27. jún 2014

@monkabr no ono je to diskutabilne co je zdrave a co nezdrave....ine ti odpovie vsezravec, ine vegetarian, ine vegan a uplne ine vitarian. Mozno by bolo tuto temu dobre vyprofilovat...

ja sa snazim riadit pristupom, vsetko s mierou.

sigma510
27. jún 2014

Prispejem svojou troškou ako sme to poriešili my. Zeleninu si v lete pestujeme a uskladňujeme na zimu+ počas sezóny priebežne pojedame, pokiaľ možno také množstvo, aby na zimu vyšlo, bez postrekov, bez chémie - najideálnejší variant ( síce časovo náročnejší ale zdravý), dopestujem si a viem čo dám do brucha. Kupovať na trhu je isto lepšie ako v nejakých supermarketoch i keď tiež je otázne, ako to dotyčný predávajúci pestoval a či to niečím postrekoval - v tomto majú ľudia bez záhrad dosť nevýhodu, moc si nenavyberajú. Ovocie tiež prevažne jeme a spracovávame iba domáce, ja napríklad z tropického ovocia jem iba banány, prípadne občas pomaranč alebo grep. Čo sa mäsa týka, kupujeme od farmára, resp. chovateľa, ktorý má výbeh so sliepkami, čiže sa normálne pasú a nie sú krmené antibiotikami. bravčové a hovädzie ešte celkom doriešené nie je, ale dá sa vždy nájsť mäsiarstvo, ktoré ponúka vcelku kvalitné mäso. Tak isto aj vajcia ( kedysi bol mýt, že sú zlé na cholesterol a sú nezdravé, práve naopak, malo by sa vraj jesť jedno vajce denne) tie jeme domáce, na dedine sa dá zohnať, prípadne tiež od rôznych farmárov - obchodové minimálne, to už musí byť, prípadne v zime, keď je slabšia znáška. Rama, veto a podobné gebuziny nepoužívame vôbec (margaríny len na pečenie z času na čas), kupujeme maslo z farmy, dnes sa dá zohnať už takmer kdekoľvek a po prepočte je balenie 0,5 kg lacnejšie, ako keď by som kúpila maslo v obchode a čo je ďalšie pozitívum, domáce maslo vydrží dlhšie. Mlieko som oželela úplne, používam tak max. do kávy, väčšinou obchodové, inak sa tie žbrndy piť nedajú a ani mi mlieko nejako extra nechutí, ale tá nepatrná troška v káve ma hádam nezabije 😀. Vyprážanie výlučne na masti, olej sa používa iba do studených jedál (šaláty, majonéza...) No a jogurty sa mi sprotivili, keď som počula ako sa vyrábajú, takže tie si kúpim naozaj iba sporadicky, keď tak sú veľmi chutné ovčie jogurty, síce trocha kyslejšie, ale človek má potom pocit že niečo aj zjedol. Zháňať domácu stravu stojí dosť času a samozrejme niekedy aj viac peňazí, ale potraviny sú jedna z vecí, na ktorej sa neoplatí šetriť, v konečnom dôsledku, ušetríme na potravinách, no peniaze neskôr minieme na lieky, lebo máme taký problém, hentaký problém... Samozrejme nežijem nejako extra super zdravo, a tiež často zhreším rôznymi lákadlami ako sú horlaky a podobné hovadinky 😅 😅

lericenkam
29. jún 2014

@monkabr super tema a suhlasim s tebou, rstlinne maslo bolo povodne krmivo pre morky,ale ked im to zacali davat, morky zacali dochnut, aby sa ludom,ktori investovali do vyvoja krmiva vratili peniaze, tak tuto hmotu ochutili ,zafarbili a ponukli ludom ako rastlinne maslo, katastrofa, ze si niekto toto dovolil a nic sa mu nestalo aj ked vie , ze to budu jest aj deticky
Aspartam je neskodny pokial je v teplote do 36 stupnov,ale ludske telo ma vyssiu, preto je nebezpecny, posobi na nervovu sustavu,takze zuvacky urcite nie
Dovazana Zelenina a ovocie su pseudopotraviny
Cholesterol ochranuje vnutornu stenu ciev a zil, volakedy bola pripustna hranica cholesterolu podstastne vyssieako dnes,znizila sa umelo,aby sa pomohlo farmacet firmam
Nase ovocie azelenina sa vyvaza, lebo naklady na jej vypestovanie su vysoke a tym u nas doma nepredajne, tu kde byvam sa pestovali zemiaky a jacmen, teraz je tu uz len repka a krmna kukurica!!!!!
Pri vstupe do unie bola podmienka znizit polnohosp produkciu o 30% a toto , o com si piseme je vysledok, sme uzemie, do kt sa dovaza ........... a niekto na tom bohatne , smutne.

monkabr
autor
30. jún 2014

Mlieko
Hned na uvod chcem povedat, ze clovek je jediny tvor na Zemi, ktory pije mlieko ineho tvora. A ziadny iny druh okrem cloveka nepije mlieko v dospelosti. A uz to nam moze napovedat, ake vhodne pre nase telo je. Aj ked clovek je trosku iny ako ostatne cicavce a dokaze cudzie mlieko prijat lepsie ako akykolvek iny druh, nie je to prirodzena potravina.

Len 40% celosvetovej populacie dokaze stravit mlieko v dospelosti. Napr. americki indiani ho nedokazu stravit vobec, v Europe ho dokaze stravit vacsina ludi. Kazdopadne ,,zdrave" mlieko a mliecne vyrobky z reklam je mytus. Jedine zdrave mlieko je nepasterizovane, cerstve a od zvierat, ktore sa vhodne stravuju (co sa neda povedat o zvieratach vo velkochovoch)

V prvom rade musime rozliovat pasterizovane a nepasterizovane mlieko.
Pasterizovanim prichadza mlieko o vacsinu zdraviu prospesnych latok, niektore sa znicia takmer uplne. Bioaktívne latky si zachovavaju povodnu aktivitu len v surovom mlieku.
Zdravy mliecny vyrobok je napriklad tradicna slovenska bryndza vyrobena zo suroveho, nepasterizovaneho ovcieho mlieka. Ovcie mlieko je vyzivnejsie a stravitelnejsie ako kravske, obsahuje dvakrat viac vitaminov, mineralov, bielkovin i tuku. Lahsie stravitelne je aj kozie mlieko.
Kravske mlieko je ale zdaleka najkozumovaniejsie.

-kravské mlieko je najsilnejsim a najcastejsim potravinovym alergenom. Velke precento ludi ma alergiu na mlieko alebo nie su schopni stravitcukor kravskeho mlieka - laktozu
-mnoho studii uvadza, ze casta konzumacia kravskeho mlieka podporuje vznik rakoviny prsnikov a vajecnikov, u muzov prostaty
-kravske mlieko obsahuje najmenej 4krat tolko bielkovin ako mlieko ludske a viac ako 6nasobok mineralov. Bez dostatocného mnozstva spravnych enzymov potrebnych na jeho stravenie moze sposobovat traviace problemy, hromadenie hlienu v dutinach, plucach, mozgu a usiach. Taktiez napomaha mnohym druhom alergii.

- ak uz mlieko pijete, uprednostnite mlieko s co najkratsou moznou lehotou trvanlivosti, to je najsetrnejsie pasterizovane, vacsina vitaminov v nom pri niekolkosekundovom zahriati ostane zachovana.
-uprednostnovat kyslo-mliecne potraviny: acidko, zincicu, cmar, zakvas, kefir, nepasterizovanu bryndzu, ktoré maju dokazatelny pozitívny vplyv na imunitny system organizmu.

Mlieko ako super zdroj vapnika.
Vacsina vapnika prijateho z mlieka, telo vyluci v moci.
Pri konzumacii vacsieho mnozstva mlieka prekyslujeme organizmus a ten sa snazi kysle prostredie zneutralizovat. Neutralizuje ho vapnikom, ktory v organizme neutralizuje kyseliny zo zivocisnych proteinov. A mlieko obsahuje mnoho zivocisnych proteinov. Preto z mlieka si telo zachova iba minimum vapnika, odhaduje sa, ze maximalne 20%. Mlieko zdaleka nie je vhodny zdroj vapnika!

Probioticke jogurty
Nenehajte sa zlakat reklamou. Probiotiká sú veľmi potrebné, ale nie tie z jogurtov. Jogutry obsahuju len velmi malo probiotik a iba tie potrebne na kvasenie. V crevach potrebujeme ovela viac druhov a nie v milionoch, ale miliardach. Jogurty nie su dobry zdroj probiotik. A co je najdolezitejsie, v jogurtoch probiotika preziju priblizne len 48 hodin a vacsinu z toho mala co nimi ziskame znicia zaludocne kyseliny.

monkabr
autor
30. jún 2014

@lericenkam Ahoj, to s tymi morkami som pocula tiez, ale je to iba mytus. Kedze sa toho nedotknu ani potkany, svaby, dokonca ani plesne a mikroorganizmy, tazko si predstavit, ze by to dobrovolne jedli morky.

meluela
30. jún 2014

@monkabr nie som sice uplny fanusik mlieka, ale ta prva veta mi nejako nesedi ... Napr. taka macka kravskym mliekom rozhodne nepohrdne aj ked jej to nie vzdy urobi dobre na travenie ...

monkabr
autor
30. jún 2014

Macka sa v prirode nenapije kravskeho mlieka, domaca je odkazana na to, co jej do misky naleje clovek. V prirode po ukonceni kojenia macky prechadzaju na tuhu stravu a k mlieku sa uz nedostanu. Macka kravske mlieko nedokaze stravit vdaka comu ma pri jeho castej konzumacii traviace a zaludocne tazkosti, rovnako ako mnoho ludi. To ze im kravske mlieko chuti, je druha vec.
Pekny neskory vecer 🙂

siska53
30. jún 2014

@monkabr a co syry? Postoj k nim?
aky je nazor na UM?

(ja,som,synovi davala do 3r.UM (po ukonceni dojcenia v 11.m.),dcerka bola,odstavena v takmer 2r. A pije na striedacku UM alebo rastlinne mlieka (pohankove,ovsenne). Vypije aj kravske,ale to jej davam,malokedy. Jej mlieko prosto chuti akekolvek.)
dakujem,za vyjadrenie sa.

a este ohladom,nepasterizovanej,bryndze - bojim sa kliestovej encefalitidy, ockovat sa ale,nedame, takze radsej kupujem,pasterizovanu,nerada by som sa,nakazila...

monkabr
autor
1. júl 2014

@siska53 Syry sa sice vyrabaju s pasterizovaneho mlieka, ale narozdiel od neho neobsahuju laktozu, ktoru telo tazko travi, preto az tak nezatazuju traviaci system.
Syry obsahuju velke mnozstvo nasyteneho tuku a soli, ktora v syre zabezpecuje jeho stabilitu a trvanlivost. Vapnik a draslik v syre sice pomahaju vyrovnavat negativa sodika, ale aj tak by sa syry mali jest s mierou.

Skutocne zdrave syry su podobne ako u mlieka cerstve, priamo zo salasa, farmy. A hlavne tvaroh alebo tzv. tvarohove cerstve syry. Napr. cottage, mascarpone, mozzarela alebo lucina.
Cottage 100g obsahuje len 2,3g nasytenych tukov a 300mg sodika. Napr. Eidam obsahuje 15,6 nasytenych tukov a 1000mg sodika.
- v tvrdych syroch je vacsie mnozstvo vitaminov a mineralov, ale bohuzial aj soli a tuku.

Na co si treba dat pozor su tavene a plesnive syry.
Tavené syry sa vyrabaju roztavenm tvrdého syra parou a pridavanim taviacich soli a fosfatov , ktore sposobuju, ze si drzia konzistenciu. Taviace soli narusuju vstrebavianie vapnika. Taketo syry obsahuju este ovela viac soli a viac tuku ako syry tvrde. Tieto syry su nezdrave, pri ich vyrobe zostanu tuky, taviace soli a konzervacné latky. Vitaminy a mineraly pri ich vyrobe zmyznu skoro uplne. Tiez je mylne mysliet si, ze tavene syry su dobry zdroj vapnika. Obsahuju totiz fosfaty, ktore blokuju vstrebavanie vapnika. Preto nie su vhodne hlavne pre deti.

Taktiez odporucam sa vyhnut plesnovym syrom, hlavne v tehotenstve a pri malych detoch. Nie len koli bakterii listerii. Problem su samotne plesnove kultury. Staci nevhodne skladovanie alebo nedodrzanie doby trvanlivosti a tzv. uslachtile plesne mozu produkovat mykotoxiny, k tomu sa mozu pridat dalsie a nebezpecne pliesne.

Mlieko a mliecne vyrobky jednoducho nie su prirodzenou potravinou cloveka ani ineho tvora na Zemi, s vynimkou materinskeho mlieka pri dojceni. To sa tu snazim povedat.

@meluela Este by som dodala, ze iba clovek a jeho domestikovane zvierata jedia neprirodzenu stravu, ktora im chuti, v prirode to tak nefunguje. To ze nam nieco chuti, neznamena, ze je to zdrave a prirodzene. Najzdravsie sa stravoval praclovek- lovec a zberac. Nejedol obylniny, strukoviny, pecivo, margariny ani mlieko a syry... Nepoznal cukrovku, rakovinu, obezitu, srdcovocievne choroby, dokonca ani zubne kazy.
Ich telo sa prisposobovalo ich strave statisice, miliony rokov. Moderne polnohospodarstvo tu mame 10 tisic rokov, ani nehovorim, ako sa zmenilo za poslednych 100 rokov... Organizmus sa jednoducho nedokaze za tak kratku dobu prisposobit.

Nechcem tu robit nejakeho strasiaka z nezdravych potravin, ja sama si doprajem vselico, nie som az taka fanaticka do zdravej vyzivy 🙂
Ale snazim sa podla moznosti sdravovat zdravo. Clovek by si mal dopriat prirodzene zdrave potraviny a neprehanat to s chutnymi a nezdravymi. Vyvazena zdrava strava a dostatok pohybu su zaklad zdravia

siska53
1. júl 2014

@monkabr cize ani UM nie je pre deti vhodne?
a ta neoasterizovana bryndza? Riziko encefalitidy...? Hm?

monkabr
autor
1. júl 2014

@siska53 Co sa tyka tej bryndze, tak urcite riziko tam vzdy bude, ale minimalne. Pokila zvierata pravidelne testuju a osetruju, riziko je takmer nulove... Dnes uz takmer pri vsetkych potravinach hrozia nejake rizika.

UM v ziadnom pripade plnohodnotne nenahradi materinske mlieko, ale ked skutocne nemoze zena dojcit, lepsia nahrada neexistuje. Dolezite je sledovat dieta a vybrat si to spravne, pripadne ho kombinovat s dalsimi latkami, ako su probiotika.
S tymto clankom sa stotoznujem, precitaj si
http://www.pnky.sk/koktail/10-mytov-o-dojceni-4...
Tu na koniku je cela tema a obsazna, takze ti mozno pomozu skusenosti inych mamiciek
https://www.modrykonik.sk/forum/umele-mliecko/umele-mlieko-ktore-je-najlepsie/

monkabr
autor
1. júl 2014

A este by som sem rada linkla jeden velmi zaujimavy, sokujuci dokumentarny film o potravinach, ktory prinuti sa zaujimat trosku viac o zdrave potraviny takmer kazdeho 🙂 Skutocne odporucam

http://gigavideo.sk/potraviny-a-s-cesky-dabing/

siska53
1. júl 2014

@monkabr to mi je jasne,ze nenahradi,len,ci je lepsie,ak sa uz dojcit z roznych dovodov neda, dat to,alebo obycko kravske z obchodu (nie je iny zdroj) ci rastlinne. Ja som,pisala,ako to mam,vyriesene,len ma,zaujimal nazor. Ale dik,pozriem si to.

lericenkam
1. júl 2014

@panidia suhlasim s tym, co o ml vyrobkoch napisala monkabr, ak som dobre citala, neodpovedala ti, co s jogurtmi, v cechach bol urobeny vyskum, jogurty sposobuju trombozu, takze radsej nie a nehnevaj sa, ze suplujem monkabr

lericenkam
1. júl 2014

@monkabr prosim ta odkial mas presnu gramaz tukov a mineralov v ml vyrobkoch?

monkabr
autor
1. júl 2014

@siska53 Vsetky umele dojcenske mlieka su upravene kravske mlieka obohatene o probiotiká či esenciálne mastné kyseliny, ktore obsahuje materinske mlieko. Kravske mlieko obsahuje bielkoviny uplne ine ako materinske, preto s nim mozu mat deti rozne problemy. V UM su upravene aj blielkoviny, sacharidy a tuky, aby sa mlieko podobalo na materinske. Takze obycajne kravske mlieko urcite nie.

monkabr
autor
1. júl 2014

@lericenkam Ale vobec nie, budem len rada, ked tu budu aj nazory, vedomosti dalsich ludi. Ja sa zase nepovazujem za nejaku velku odbornicku, to nie. A urcite neviem vsetko
@lericenkam nejake mam ulozene v PC, co som si vyhladavala na nete, ktore nemam si vyhladam. Taketo informacie ako nutricne hodnoty vyrobkov najdes urcite na internete

lericenkam
1. júl 2014

@monkabr prosim ta odkial mas presnu gramaz tukov a mineralov v ml vyrobkoch?
@kiki68 neviem,co na to povies,ale neda mi nepovedat ti, ze na cholesterol pomaha cajova lyzicka mletej skorice denne

ttctwins
1. júl 2014

@monkabr - mna by zaujimalo, kolko lepku je pre zdraveho cloveka este v poriadku a kolko uz zabranuje vstrebavaniu zivin z criev? Je rozdiel v lepku ci je to stale to iste?

lericenkam
1. júl 2014

@monkabr pocuvaj,krava ako cicavec by mala mat mlieko , ked sa oteli, aby mohla zivit teliatko a ked ma tela uz nejaky vek,tak by to mlieko uz nemala mat, ci nie????? A my ju dojime "do nekonecna" ako je to s tymi kravami??? Tam sa asi tiez stala marketingova chyba, ci co???

siska53
1. júl 2014

@monkabr to viem,cize UM je v pohode,ked sa,uz dojcit neda. A dik,o,tych,syroch,my sme vsetci syrovi a deti maju velmi rady mozzarelu,cottage a syry typu lucina. A ano,aj,rozne tvrde syry a lubime,aj mak. 🙂

monkabr
autor
1. júl 2014

@ttctwins Si celiakticka ? Potraviny pre celiatikov maju limit 20mg na 1kg potraviny. Ak nie si celiakticka, lepok ta v podstate nemusi zaujimat, aj ked ako sa hovori, vsetkeho vela skodi.
Bezlepkove potraviny obsahuju velmi malo vlakniny, zeleza, vitamínov B, vapnika,mineralov... V rozumnej miere lepok nie je pre zdraveho cloveka ziadny problem.