icon

Zotavovanie po laparoskopii

pasikavamacka
24. aug 2019

Ahojte, chcem sa spytat na vase skusenosti s laparkou a zotavovanim, resp. uistit sa, ze je to normalne ako sa citim. Citala som tu rozne skusenosti, ako niekto umyva okna par dni po a nejde mi to do hlavy :D Dnes mam 3.den po. Cistili mi endometriozu a odstranovali myom. Rez na podbrusku velmi boli, ostatne 2 ledva citim ale ten jeden je bolestivy. Robi mi problem posadit sa na posteli, spat viem len v jednej polohe na chrbte. Som velmi unavena a ospala. Mala somv plane byt dnes mimo postele uz, ze budem sediet na gauci, viac som chodila a prislo mi nevolno, tocenie hlavy. Prislo to po kave, asi bola blbost ju pit. Zaliezla som spat do postele.je to noalne, ze som taka ospala a slaba? Dakujem

nickpick
24. aug 2019

@pasikavamacka ja som bola prve 2-3 dni tiez uplne K.O., a tocenie hlavy, unavu a slabost som mala este par nasledujucich dni (u mna to suviselo s dost velkou stratou krvi po mimomaternicovom tehotenstve), myslim, ze to ako sa citis je uplne normalne, uvidis, ze to bude kazdym dnom lepsie a lepsie, skus sa premoct a zacni sa viac pohybovat, najprv doma, potom nejaka prechadzka okolo domu, staci kratucka trasa, pomalicky, mne sa to stalo v zahranici na vylete, v nedelu som mala laparoskopiu, v utorok ma prepustili a v stredu sme mali letiet domov, pri prepustani v utorok som si absolutne nevedela predstavit, ze mam vobec prejst do hotela (20 min peso od nemocnice), bola som hotova, ale slimacim tempom sa mi to podarilo a uplne som sa vzchopila, na druhy den som uz letela domov (netvrdim, ze som bola fit, nebola to vobec sranda), takze si pohyb pomaly davkuj a zaroven oddychuj, jedz vyzivne jedla (polievky, vyvary), ovocie atd.....

zzuuzziikkee
24. aug 2019

@pasikavamacka ahoj ja som tiež po laparoskopii...žial som potratila a prišli na to, že mám endometriozu. Po operácii som sa zotavovala velmi dobre ale take 2 tyždne som mala kludovy oddychovy režim. Na PN som bola presne jeden mesiac. Od operacie ubehli 3 mesiace a ja už aktívne jazdím na bicykli a od minulého týždňa som začala behať. A točenie hlsvy som mala z liekov na riedenie krvi čo mi dali po operácii. Akonáhle som ich vysadila točenie prestalo.

pasikavamacka
autor
24. aug 2019

@nickpick to muselo byt narocne letiet. Moj lekar neodporucil let najblizsi mesiac, kvoli zmene tlaku a moznym zrazeninam. Ale ked sa to stalo na dovolenke, tak si sa nejako domov musela dostat.

engel76
24. aug 2019

Nerobte ziadne domace prace ako umyvanie okien a pod.ked sa necitite dobre. Doprajte si cas, nech nahodou nie su potom zrasty.

liwmia
24. aug 2019

Ja som mala laparoskopiu dokopy 3x. Po prvej som ani nevedela, ze nejaka bola, po druhej som sa zotavovala asi tyzden, z toho 4 dni len v posteli a na wc. A ta tretia laparoskopia, uufff. Mali sme zaplatenu dovolenku presne mesiac od operacie, a ja som si myslela, ze to nedam. Nevedela som si ani prdnut 😂🤣. Nedokazala som navarit, upratat, nic... Ale po 2 tyzdnoch som aj zabudla, ze nejaka op. bola. Ale rez ma bolel asi 3 tyzdne. A na dovolenke uz ho nebolo ani vidiet.
Takze hlavu hore, rychlo to preboli

neluskas
24. aug 2019

@pasikavamacka ahoj, ja som bola tiez na laparoskopii kvoli endometrioze. a na druhy den som uz v pohode fungovala, ale myslim si, ze u kazdej je to individualne. rany po zakroku som osetrovala aloe first sprayom a gelly kremom. a aby sa mi uz endometrioza nevratila, tak som si nasadila prirodne vyzivove doplnky

pasikavamacka
autor
27. aug 2019

@neluskas ake doplnky si brala?

hope87
27. aug 2019

Ja mam dnes presne mesiac a dva dni po laparke a ani neviem, ze by mi nieco robili...pripominaju mi to len jazvy 🙂. Ja uz som v ten den, iked mierne zhrbena chodila normalne na wc...a na druhy den (ani nie 24h od opky) som isla domov...ked som prisla domov dala som si prat a co to uhodila, co sa mi zdalo, ze je bordel...ale samozrejme som sa neprepinala a sedela som kazdych 5minut 😃. Spanok bol uz ina kategoria, to som musela spat asi prve 3-4dni v podstate len na chrbte a z bokov podlozena vankusmi...tak som sa mierne mohla dat na bok. Inak ja som sa celkovo velmi rychlo zotavila...asi aj psychika spravila svoje, kedze mam 4,5r. velmi aktivneho synatora 😃.
Ale ja som sa aj po sekcii velmi rychlo zotavila...ono to mas rozne, kazdy organizmus sa zotavuje v roznom case...

pasikavamacka
autor
28. aug 2019

Bola som na kontrole a doktor povedal, ze je normalne, ze este nie som fit, ze operacia bola dost rozsiahla. Endometriozy som mala vela a ako to vypalili, to sa este bude hojit v podbrusku. Mala som to okolo moc.mechura, moc.ciest, na maternici, cele podbrusko zasiahnute. Ten rez kde vytahovali myom, obsahuje aj 4 vnutorne stehy, ktore sa budu hojit aj 3 mesiace. Tam ma to boli najviac. Takze sa nemam porovnavat s inymi, nie je laparka ako laparka, zalezi od toho co vsetko robili vo vnutri

hope87
30. aug 2019

@pasikavamacka no tak podla toho, co tu pises, sa ja s tebou nemozem teda vobec porovnavat. Tvoja operacia bola daleko rozsiahlejsia...keby si to napisala na zaciatku, hned by som si pomyslela, ze to chce ovela viac casu na zotavenie. Prajem ti teda, nech je to cim skor a citis sa opat fit 🙂🍀

pasikavamacka
autor
30. aug 2019

@hope87 dakujem 🌹 ja som sama nevedela, co vsetko mi robili, az na kontrole som sa dozvedela podrobnosti 🙂 ved sa mi hned nezdalo, ze som nejako viac ubelena

hope87
30. aug 2019

@pasikavamacka Nevedela? A to po operacii za tebou nebol ziadny lekar a neoboznamil ta s tym, co ti robili? Zaujimave...
Za mnou prisla najprv lekarka a potom aj chirurg, ktory ma operoval a povedal, co vsetko sa robilo...
Ale ved v kazdom pripade, to je uz jedno, hlavne, aby si ty bola okej 😉

pasikavamacka
autor
30. aug 2019

@hope87 veru nebol. Nikto nam nic nepovedal po operacii. Pytala som sa sestricky, ci mozem hovorit s doktorom ale tvrdila, ze nie, ze to by som si aj tak nepamatala (vsetko si pamatam). Na druhy den tam prisla robit vizitu lekarka, ale ona ani nebola pri operacii len mi precitala spravu z operacie. To som si mohla uz aj sama precitat na druhy den. Tam som videla, ze vypalovali endosku, ale nevedela som, ze jej bolo vela. Ani ze mam vnutorne stehy. tom som az po tyzdni zistila. Nuz cudne, nepacilo sa mi to, ale inak ostatne bolo dobre, len komunikacia zlyhala

pasikavamacka
autor
3. sep 2019

ahojte, je normalne silnejsia MS po laparoskopii. Nezvyknem az tak velmi krvacat :/

hope87
4. sep 2019

@pasikavamacka Ja si myslim, ze je to ok. Ja som prvy menzes po laparke mala velmi velmi silny...

leameleg
12. nov 2021

Ahojte kocky. Je to sice starsia tema ale na novu mi este nik neodpisal :( chcela by som sa opytat alebo pripadne poradit. V utorok som mala laparku kde mi vybrali dermooidnu cystu z laveho vajecnika. Dopadlo to ok. V stredu ma pustili domov a ja od vcera pocitujem ako keby jemne palenie v tom mieste je to normalne ??? Ine bolesti ako chrbat,hlava, slabost odisli .