icon

Aký je váš názor na povinné očkovanie na Slovensku?

careamell
14. aug 2012

Táto téma je tu viac krát opakovaná, no málokto sa k nej vyjadruje. V poslednej dobe som tu však zaznamenala viac reakcií, viac negatívnych...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/14petulka88/...
http://simonka.webnode.sk/o-nas/...
Veríme štátu, pediatrovi, veď prečo by chceli pre nás niečo zlé, prečo by nás nútili k niečomu, čo by nášmu dieťaťu uškodilo...Ale priznajme si, čítame príbalové letáky od liekov? Čítame ich aj od vakcín, ktoré dávame pichať do nášho malého mimi?
Mnohé si poviete, je to dané štátom, nečítam, neštudujem, je to dané, tak prečo sa mám zaujímať?
Ak to vezmem laickým rozumom, v mnohých európskych štátoch nie je očkovanie povinné. Ako to, že tam nemajú epidémie, existuje obrovská migrácia ľudí, ako to, že tu nič také nie je?
Na MK je jedna téma ,,Nesúhlas s povinným očkovaním". Ale pochybujem, že ich mnohé mamičky čítajú. Tu sú najmä odporcovia očkovania.
Tak, ako si mamičky čítajú a študujú vlastnosti kočíka, ktorý vyberá pre svoje mimi, by si každá mala preštudovať aj túto problematiku.
Aký je teda váš názor na povinné očkovanie na SR? Študujete si sama informácie a príbalové letáčiky, či dôverujete pediatrom?

nikimax
11. apr 2013

@kvieta Neviem aký posmešok, že som opísala situáciu a to, čo som reálne zaregistrovala v ordináciách, ktorými sme prešli...? Ale budiš, fakt je to niekedy až posmešné......lekári si niekedy myslia, že rodičia nevedia do 5 narátať a nechajú si všetko lúbiť..... 😵

prevenar
11. apr 2013

naskytla sa nam obrovska prilezitost precitat si nieco odborne, co odborne ..priam najodbornejsie ! kedze nic odbornejsie ako liptak, uz hadam na tomto svete ani neexistuje. dnes sa to objavilo v diskusii , tak hned kopirujem , nech tu trosku zdvihnem uroven odbornosti tejto diskusie. skoda by sa bolo nepodelit o tento diamant vedy.

Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“

Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“

adsumus
12. apr 2013

Pre porovnanie uvádzam prácu MUDr. Petráša o postupnom uvoľňovaní hliníka do krvi, okrem iného tam uvádza, že v žiadnom momente hladina hliníka v krvi bábetka neprekračuje bezpečnú hranicu.

http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2011_31.htm

irenkask
12. apr 2013

@prevenar Dobre že si to sem vložil ale obávam sa že tu prítomné odborníčky tomu nebudú rozumieť, ale možno za dvadsať rokov aj hádam trošku 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

prevenar
12. apr 2013

@irenkask ja si myslim ,ze ten si ten clanok "nevsimnu" 😀 ..ale to je jedno, hlavne aby si ho vsimli ludia s mozgom v hlave, takym posluzi najlepsie 🙂

nikimax
12. apr 2013

@prevenar To faaakt takto odpovedal vyštudovaný lekár, ktorý normálne ordinuje???? To je hanba ako Brno 😲 😲 😲 To chcel povedať, že každá končatina, do ktorej sa pichne vakcína, má svoj vlastný krvný obeh??? Podávam návrh na odobratie licencie tomuto lekárovi......a zákaz kontaktu s akýmkoľvek pacientom...... 😝 😝 😝

kvieta
12. apr 2013

Ľudia s mozgom to pochopia pravdepodobne tak, že nie vždy 1+1=2 😀

pectore
12. apr 2013

pan liptak... nez uz si od neho pozriete cokolvek...je to take uplacane, akoby sa snazil veci vysvetlovat detom v skolke.... ale kto vie mozno tym co to vysvetluje, posobia tak, ze aj tak viac nepochopia... vsak . 😉

nae
12. apr 2013

@adsumus
Aby si mala všetky názory pokope:

Reakcia prof. Struneckej na článok o neškodnosti hliníka vo vakcínach, ktorý je už dlhšie uverejnený na stránkach dr. Petráša (vakciny.net):
http://rozalio.cz/index.php?option=com_content&...

nae
12. apr 2013

Inak pozývam všetky dámy, ktoré vedia lepšie diskutovať, ako dr. Lipták, na tieto besedy:
http://www.slobodavockovani.sk/

Na budúci týždeň aj v Banskej Bystrici pre našu odborníčku @pectore .

pectore
12. apr 2013

@nae a preplati mi niekto strateny cas? ... pretoze to je strateny cas.... 😀

nikimax
12. apr 2013

@pectore ale, ale, ale .......ved aj tu strácaš čas a nikto ti ho neprepláca..... 😀 😀 😀

irenkask
12. apr 2013

@nikimax Ale tu len zaháňa nudu a dá sa jej tu rypnúť aj posmievať , to je ono predsa sme na slovensku. 😲 😲 😲

nae
12. apr 2013

@pectore Tak potom tu nevyplakávaj a neobviňuj nikoho zo zavádzania a z manipulácie, keď nie si ochotná obetovať hodinu svojho času na diskusiu s človekom, na ktorého si schopná nadávať len na internete, neustále ho osočovať a z niečoho obviňovať. Aspoň vidíme, aká si v skutočnosti hrdinka a že ti vlastne ide len o vlastnú popularitu.
Nazdar 😉
p.s. veď si to dohodni so zamestnávateľom, nech ti to preplatí napr. ako "školenie" či "zvyšovanie kvalifikácie" 😉

pectore
12. apr 2013

@nae vies mimochodom ja niesom s BB..tak urcite by to pre mna nebola hodinka.... jedna vec.... a dost je tychzavadzaciek a manipulacie a bludov na nete nieto este pocuvat ich nazivo...ved by ma vyvredilo... 😀 ja som sa spanom fillom nadiskutovala pozehnane...

adsumus
12. apr 2013

@nae Ďakujem za pozvanie, názory pani doktorky Elekovej poznám a mňa nepresvedčila, možno aj preto, že svoje tvrdenie o zdravších nezaočkovaných detoch podkladá internetovým dotazníkom, kde písal kto chcel, čo chcel. Alebo tvrdenie o strojnásobenej úmrtnosti po zavedení očkovania, podložené štúdiou, ktorá súčasne tvrdí, že po zavedení inej vakcíny v danom období(6 mesiacov) dočasne úmrtnosť poklesla alebo argumentuje znížením chorobnosti a podkladá to grafmi úmrtnosti. Naopak o bezpečnosti hliníka vo vakcínach je obrovské kvantum vedeckých štúdií.

Môj osobný pocit vychádza z toho, že nás očkovali trojnásobnými množstavmi hliníka. A kde boli všetky tie poškodenia, ktoré mu pripisujú AV aktivisti?

nae
12. apr 2013

@adsumus Keby si mala zoznam typov vakcín, ktorými sa očkovalo v r. 1975-1990, tak mi to, prosím, pošli. Chcela by som si spočítať to množstvo hliníka, ktoré som dostala ja v porovnaní so starším synom. Svoju zdravotnú dokumentáciu mám aj so zaznačeným typom očkovania, len tie názvy očko látok tam nie sú. Díkes. (možeš do IP)
Lebo to sú VVV, tak by som to ako správna AV rada vedela.

pectore
12. apr 2013

@nikimax tu sice stracam cas...ale aspon si mozem dat of kedy chcem.. .precitam ci so chcem.... co ma zaujme ....tam by som hodinu trpela...pocuvanim pseudodokazov...a este by bolo nebodaj nejake vstupne a piclo by ma.... ani halier na taky extremizmus....

adsumus
12. apr 2013

@nae Brala by som do úvahy aj dávky hliníka v infúziach ak náhodou dieťa ochorie, lebo človek si niekedy nevyberie.

pectore
12. apr 2013

@adsumus alebo beznu infuznu vyzivu NEDONOSENYCH deti...kde je hlinik beznou sucastou....

nikimax
12. apr 2013

@nae Ak sa tá prezentácia Liptáka aj s odpovedami rodičom, dostane aj mimo Slovenska....považujem to za medzinárodnú ostudu, so všetkým, čo k tomu patrí..... 😒 😒 😒 😒 Fakt by som chcela vedieť, čo by na to povedali, jeho nejaký kolegovia (ak nejakých má)......ale aj či nemá dajakú skrytú psych. diagnozu.......ktovie.....? 😨 😨 😨

evicka_po
12. apr 2013

@kvieta Liptak je jeden vrcholne nesympaticky chlap. A co povedal na margo tej aplikacie vakcin, je minimalne zvlastne. Je mozne aj to, ze 1 + 1 niesu dva, ale to len v pripade, ze sa v tej originalnej sprave naozaj hovori o tom, ze ide o podanie v jednej davke. Ak by to tak nebolo tak pan Liptak drista. Ak je pravda ako pise Petras, ze sa hlinnik uvolnuje postupne, tak je potom jedno, aku davku hlinnika obsahuje vakcina. Z toho jedneho miesta sa uvolni vzdy iba ta mala cast, vzdy rovnaka, ibaze sa uvolnuje dlhsie. Ale ak to pichnes do dvoch roznych miest uvolnuje sa naraz dva krat viac hlinika do krvi ako z miesta jedneho. Takto mi hovori logika. pripustam, ze originalnu studiu som nevidela, takze je ozaj mozne, ze je to inak. Ma niekto link na tu studiu o povolenom mnozstve?

adsumus
12. apr 2013

@evicka_po The FDA study found that the maximum amount of aluminum an infant could be exposed to over the first year of life would be 4.225 milligrams (mg), based on the recommended schedule of vaccines. Federal Regulations for biological products (including vaccines) limit the amount of aluminum in the recommended individual dose of biological products, including vaccines, to not more than 0.85-1.25 mg. For example, the amount of aluminum in the hepatitis B vaccine given at birth is 0.25 mg.

http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Scien...

evicka_po
12. apr 2013

@adsumus no to sa da pochopit tak aj tak. Individualnu davku Liptak zjavne povazuje za kazdu vakcinu zvlast, ale je to naozaj tak? Hlinik v infuzii tiez nesmie prekrocit tuto davku a berie sa to tak, ze ak ti ju pichnu to inej ruky mozes dostat dva davky povolenej hranice...ci vlastne neobmedzene mnozstvo? cize ak ti pichnu naraz 10 vakcin, ale do inych casti tela moze byt v nich hlinika akekolvek mnozstvo? to sa mi nezda...

evicka_po
12. apr 2013

ja si skor myslim, ze davka synflorix + infanrix hexa trochu prekracuje tu hranicu, ale berie sa to tak, ze to je male mnozstvo tak sa to tak ockuje...

adsumus
12. apr 2013

@evicka_po Podľa toho, čo píše Petráš aj obidve vakcíny naraz pichnuté ani zdaleka nezvyšujú výrazne hladinu hliniku v krvi, nieto aby spôsobovali otravu, rôzne zdravotnícke organizácie na základe možstva študií vydali vyhlásenia, že množstvo hliniku, ktoré dieťa do jedného roka dostane vo vakcínach je bezpečné.

nae
12. apr 2013

@adsumus Máš nejakú štúdiu na to, že sa merala koncentrácia hliníka v krvi po očkovaní - dajme tomu po 2 hodinových intervaloch?
Díkes.

adsumus
12. apr 2013

@nae Nemám. Ty máš?

nae
12. apr 2013

@adsumus Nemám, ale ani som po tom zatiaľ nepátrala. Pretože zatiaľ som čítala akurát o testovaní v in vitro podmienkach, na zvieracích moedloch, pomocou matematických simulácií a hypotéz, apod. Takže žiaden výskum, ako sú na tom ľudia, resp. deti...
Aj Petráš má rád matematiku:
"Z uvedených poznatků lze velmi snadno simulovat vliv očkování na normální množství hliníku v krvi. Pokud bychom uvažovali výhradně očkování vakcínou Infanrix Hexa, která podle výrobce obsahuje 0,5 mg hliníku (Al(OH)3) a 0,32 mg hliníku (AlPO4), je průběh naznačen na grafu. Toto modelování ale vychází z konstantní hmotnosti 3kg dítěte (za předpokladu, že 10 % jeho hmotnosti tvoří objem krve). Za těchto podmínek se do krve vstřebává méně než 0,1 % z celkové dávky vakcíny."

Takže všetky tieto názory o neškodnosti hliníka sú vlastne podložené matematickými modelmi?

"Normální plazmatická koncentrace hliníku (míněno koncentrace v krvi) se odhaduje na 5 ng/g (Alfrey 1989). Bohužel dosud schází jednoznačné určení bezpečné plazmatické koncentrace hliníku. "

Takže preto sa pýtam.

adsumus
12. apr 2013

@nae Môj názor, nikomu nevnucujem, ak mi rôzne zdravotnícke organizácie tvrdia, ná základe vedeckých dôkazov, že vakcíny nespôsobujú otravu hliníkom a moja osobná skúsenosť je taká, že sama som sa neotrávila pri očkovaní hliníkom, a očkuje sa už desaťročia, tak jedoducho si dám dieťa zaočkovať, aby som predišla vážnym zdravotným následkom, o ktorých som presvedčená, že mu hrozia pri mumpse, rubeole, tetane, obrne a iných. Nepotrebujem sa v tom pitvať. Ak ochorie, hliníku sa aj tak nevyhne a plus kopec dalším problémom.