icon

Čo mi hrozí ak odmietnem očkovanie?

zuzkat1
6. apr 2011

Ahojte, mam takmer 15 mesacnu dcerku, o 2 tyzdne by mala byt ockovana (MMR). Ja sa ale obavam moznych nasledkov a rozmyslam ze ju nedam ockovat. Co ma caka ak ockovanie odmietnem? zaujima ma to uplne presne... teda ak je tu niekto kto odmietol toto ockovanie-uvitam presny popis toho cim si musel nasledne prejst 😅 vopred dakujem 🙂
PS: mozu mi malu za to odobrat?

petot
12. apr 2011

@magimi Zápal semenníkov častejšie nastáva keď mumps prekonáva dospelý, a zvyčajne je jednostranný. Dokonca aj v zriedkavom prípade, že postihne oba semenníky, tvorba spermií sa plne obnoví do niekoľkých mesiacov. Trvalá sterilita je raritná.

Mimochodom, vakcína taktiež môže vyvolať zápal seenníkov. Okrem toho nechráni doživotne (ak vôbec), takže pokojne si to môže človek odkrútiť ako dieťa a potom ešte aj v dospelosti.

eaka
12. apr 2011

@zuzka1 ahoj zuzi, mňa napadá jedna vec k Tvojim príspevkom, píšeš "nic ma nepresvedcilo o tom ze vsetky tie nasledky su naozaj nasledkami ockovania", ale čítala si niečo, čo by Ťa presvedčilo na 100%, že tie následky očkovanie určite nespôsobilo? Lebo to je to dôležité vedomie vtedy, keď sa rozhoduješ... Keď si som úplne istá, že táto látka môjmu dieťaťu neublíži, nie keď sa niekomu nepodarilo ma presvedčiť, že časová zhoda je ozajstnou kauzalitou...
"radšej budem naivná ako fanatik..."???
Podľa mňa je pri očkovaní MMR dôležíté hlavne to, že sú to bežné detské choroby, pri ktorých oveľa lepšiu imunitu získavaš ich absolvovaním. Účinnosť očkovania (ak nejaká) vyprchá dávno pred tým, kedy by naše deti tú ochranu najviac potrebovali (napríklad u rubeoly práve obdobie, kedy by žena mohla otehotnieť, očkovanie je vtedy vraj už dávno neúčinné). Mne to vychádza tak, že vhodnejšie by bolo v detskom veku proti týmto chorobám neočkovať a dať dieťaťu šancu sa s chorobou popasovať (ak by vôbec malo to "šťastie" a nakazilo sa niekde) a ak očkovať, tak pred pubertou, príp. až neskôr, aby "ochrana" fungovala v dobe, keď by moja dcéra teoreticky mohla prísť do druhého stavu...
Ale hlavne som Ti chcela napísať to, čo je v úvode môjho príspevku.
A ešte by som chcela podotknúť, že iniciatívu sloboda v očkovaní a podobné upozorňujúce na riziká tu nie sú preto, aby nám hovorili NEOČKUJTE!, ale preto, aby bolo očkovanie dobrovoľné (čo sa potvrdilo aj v zahraničí nemá zásadný efekt na percento zaočkovanosti) a ako tu už bolo správne podotknuté, prečo ľudia s názorom A sú ok a tí s názorom B si majú doma šetriť na pokutu? A €331 eur je napríklad pre mňa stráááášne veľa peňazí (nie za život môjho dieťaťa, ale všeobecne)!

eaka
12. apr 2011

@zuzkat1 tá odpoveď hore je pre Teba, zle som napísala nick

petot
13. apr 2011

@zuzkat1 Slovensko nie je za železnou oponou, ale ľudia, ktorí o veciach rozhodujú, sú tí istí ako vtedy, a držia sa svojich 30- a viac ročných kolektívnych predstáv, dávno prekonaných lekárskou vedou.

petot
13. apr 2011

@magimi Detská úmrtnosť na Slovenku je 6,9/1000 čiže takmer 7 promile. Nie "stotiny promile" ako tvrdíš. Časť týchto úmrtí ide na vrub SIDS, čo je diagnóza zvyčajne skrývajúca "záhadné" úmrtie krátko po očkovaní (70% úmrtí na SIDS nastáva do 3 týždňov po očkovaní proti čiernemu kašľu, podľa iných štúdií pravdepodobnosť úmrtia po očkovaní môže byť až 7x vyššia než inokedy).

petot
13. apr 2011

@magimi Cirhoza alebo rakovina pecene nasledkom prekonania Hep.B nastava priblizne u 1% pripadov a trva to 10-30 rokov. U 50% ludi prebehne Hep.B bez akychkolvek priznakov alebo nasledkov, dalsich 25% ju prekona s neurcitymi miernymi priznakmi podobnymi chripke, takisto bez nasledkov.

Na Slovensku je cca 120 pripadov Hep.B rocne a postihuje takmer vylucne narkomanov a daleko za nimi su zdravotni pracovnici v kontakte s krvou. Dojcata hepatitidu B nedostavaju, iba ak prenosom z matky pri porode, ale nakazene tehotne zeny identifikuje predporodny skrining a dieta je po narodeni ockovane pasivne i aktivne (nebudem teraz polemizovat, ci to ma nejaky realny vyznam).

Plosne ockovanie dojciat je nezmysel, konstatovali to hepatologovia po celom svete.

petot
13. apr 2011

@zuzkat1 Pýtaš sa na dôkaz, že to urobilo očkovanie. Nuž, je to asi takto. Urobili sa epidemiologické štúdie, kde sa porovnával zdravotný stav očkovaných a neočkovaných detí niekoľko dní , nanajvýš týždňov po očkovaní, a zistilo sa, že napríklad u očkovaných detí proti osýpkam 1 z 500 až 1 z 1000 dostalo encefalitídu, pri očkovaní proti čiernemu kašľu to vyšlo 1:1750-1:106 (podľa typu vakcíny a výrobcu), apod. Takže je preukázané, že vakcíny daný následok dokážu spôsobiť, a sú známe typické časové vzorce príznakov.

Keď teda dieťa dostane encefalitídu v typickej časovej súvislosti s očkovaním, a nenájde sa u neho iná zrejmá príčina, tak v rámci pravdepodobnostného dokazovania súd uzná, že to spôsobila vakcína. Takto to funguje v krajinách, kde sú následky odškodňované. V Nemecku existuje dokonca brožúra s typickými následkami jednotlivých očkovaní a ich príznakmi, a s usmernením, ktoré následky sa odškodňujú automaticky na požiadanie, ktoré sa musia nejakým spôsobom prešetriť alebo preukázať alebo spĺňať nejaké vymedzené kritériá atď.

Horšia je situácia s chronickými následkami, ktoré sa objavia v nepravidelnejšej a dlhodobejšej časovej súvislosti, pretože neexistujú vedecky dizajnované dlhodobé štúdie. Napríklad cukrovka, autizmus, roztrúsená skleróza, neurologické poruchy atď. V niektorých prípadoch sa dá preukázať, že dieťa dostalo niektoré príznaky krátko po očkovaní, a tieto príznaky sa postupne stupňovali a nakoniec bola dieťaťu diagnostikovaná niektorá z vyššieuvedených ťažkých chorôb. Pri autizme bol preukázaný tzv. challenge-rechallenge efekt, čiže dieťa sa vyvíjalo normálne, po MMR vakcíne upadlo do autizmu, potom na špeciálnych diétnych a výukových programoch sa postupne zlepšovalo, a po druhej dávke MMR vakcíny upadlo znovu. Toto je vedecký dôkaz, ktorý súdy na celom svete uznávajú ako dôkaz súvislosti.

petot
13. apr 2011

@zuzkat1 Ohľadom tzv. detskej cukrovky, tam je práve pozoruhodné, že sa vyskytuje u detí, ktoré v rodine žiadne predpoklady nemajú, a že jej výskyt sa v čase vyvíjal v súlade so zavádzaním niektorých vakcín. Napríklad si všimni vývoj po zavedení MMR, HIB a VHB.

petot
13. apr 2011

@froschka Na Slovensku už 1 dieťa z 500 malo cukrovku v roku 2008, potom výskyt stúpol. Neviem o koľko, pretože v odpovedi na žiadosť o informáciu je celkom iný údaj ako v najnovšej zdravotnej ročenke. Ak platí prvý údaj, tak v roku 2009 (zhodou okolností v roku, kedy sa stali pneumokoky plošne povinné), to bolo už 1 dieťa z 250.

froschka
13. apr 2011

@petot

nellina
13. apr 2011

@petot suhlasim, dcera nasej znamej dostala po ockovani priorixom cukrovku, ziadne ochorenia v rodine nie su, neboli...takze dr.ani nemohli povedat, ze by to mohlo suvisiet s genetickymi vlohami..samozrejme nepripustili ani suvis s ockovanim..no a tato mamicka chodi na nejake stretnutia- konzultacie s rodicmi, kde si navzajom odovzdavaju info, radia si navzajom a hovorila ze vsetky tieto deticky, s odstupom niekolkych mes.po ockovani dostali diabetes..a NIKTO ZIADNY dr.nepripustil pricinnu suvislost vsetci odspievali casovu zhodu po ockovani!!! a NIKDE v tychto rodinach ziadne predispozicie NEBOLI!!!

layla84
13. apr 2011

@eaka palec hore: presne ako píšeš: nemám dôkaz, nič ma nepresvedčilo, že ľudia, ktorí sú zásadne proti očkovaniu majú stopercent pravdu. Ale nič ma ani nepresvedčilo, že pravdu majú tí, čo presadzujú povinné očkovanie a tvrdia, že očkovanie je tá správna voľba pre moje dieťa.
Jediní, čo ma presvedčili, že majú pravdu sú tí, ktorí bojujú za SLOBODU v rozhodovaní ohľadne očkovania - aby RODIČ mal právo sa rozhodnúť bez toho, aby ho štát za to perzekuoval. A takí sa nájdu aj medzi zástancami očkovania a nie je ich málo, ale - a to je fakt - väčšina z týchto ľudí bojujúcich za právo rozhodnúťč sa slobodne je proti očkovaniu.

magimi
13. apr 2011

@petot a ty si nejaky lekar?

magimi
13. apr 2011

@petot oki, v okolitych okresoch kde zijem bola detska umrtnost takmer nulova, aj to tie 2 umrtia, ktore nastali boli ťažké vrodené vady, takze sorry za nespravnu informaciu. Neslo mi ani tak o presne cisla ako na upozornenie, ze teda je to lepsie ako v minulosti.
A k tomu SIDS, si to napisal, ako keby to uz bola jasna diagnoza ze nahle umrtie po ockovani....ale asi dobre vies ze zatial sa NEVIE presna pricina tychto stavov a jednym z rizikovych faktorov vzniku su aj rukavicky na rukach deti, poloha na brusku, prilis teplo v izbe, kde spia... Ked je pricinou ockovanie, preco nahle nezomieraju aj deti po ockovani v skolskom veku?

kaja73
13. apr 2011

@magimi V japonsku prestali očkovat na cierny kasel deti do dvoch rokov a SIDS tam klesol takmer na nulu. 😕 http://www.regeneracnecentrum.sk/index.php?menu... staršie dieta vie lepšie odburat hlavne pridavne latky-chemicke koktejli vo vakcinach,ved vela zaleži aj od vahy dietata-ine je ked dostane to iste mn hlinika 6kg dieta a ine ked 20kg ci 50kg.

maggie2
13. apr 2011

@layla84 9:28 si to krásne napísala. To je podstata celého, že ide o slobodu ľudského jedinca v rozhodovaní o sebe samom a tú treba chrániť a za ňu bojovať. Ostatné sú totalitárne praktiky

dadis
13. apr 2011

petot...bud taky laskavy a k tym svojim obludnym cislam, daj aj relevantne odborne linky...encefalitidu dostane 1:1000 po prekonani osypok (co povazujete za lahke infekcne ochorenie, 1:3000 konci smrtou)a nie po ockovani, tam je pomer 1:1000 000 (niekde uvadzane aj 3mil) a to je sakra rozdiel..

a u hepatits B to nie je 1% ale uvadza sa 15-25%

maggie2
13. apr 2011

@magimi to si nemyslela vážne snáď tu otázku? Analogicky predsa nemôžeš porovnávať novorodeňa so školákom čo do fyzickej a dispozície a štádia vývinu 😠

kaja73
13. apr 2011

K tym osypkam-encefalopatia sa može vyskytnut u deti di 4 rokov v pomere 1ku 15 000,u deti do 9 rokov 1 ku 5 500,u deti nad 10 rokov 1 ku 2500 a cim sme straši tym je to horšie.Preto by clovek MAL prekonat danu chorobu do veku cca 5 rokov.Očkovanie nepskytuje celoživotnu imunitu a potom v dospelosti je kopec komplikacii.Tiež vela robi sposob liečby,pretože VELKOU CHYBOU je zražanie -umele horučky-vted komplikacie vznikaju7 krat castejšie.Dolezite je podavanie A vitaminu,ktory vyrazne ulahčuje priebeh ochorenia.osypky maju PREUKAZATELNE pozitivny vplyv na imunitu cloveka.nachylnost na infekty po ich prekonani vyrazne klesa,taktiež klesaju alergicke ochorenia.Tiež ma vplyv na zniženie vyskytu rakoviny,a to aj Hodkinovej choroby,rakoviny prsnika a rakoviny uzlin.Aj skleroza multiplex sa vyskytuje u ludi čo prekonali osypky menej casto.moj nazor je že ak moje dieta neprekona osypky do 10 rokov-tak ak bude monovakcina na osypky,tak ju dam.Skor určite nie a budem rada, ak ich vcas prekona-tym bude mat celoživotnu imunitu.Od veku tych cca 10 rokov negativa choroby prevysuju negativa očkovania.Ale treba si uvedomit,že my očkovany nad 30 rokov už ptakmer iste imunitu na osypky nemame.

maggie2
13. apr 2011

@dadis buď taká láskavá a uvedom si že je kvantitatívny rozdiel výsledného čísla aj keď hovoríme o percentuálnych podieloch.

Pretože ak ročne dostane vakcínu 600 000 detí, a reakcia z toho 1 : 1 000 000 končí trebárs aj smrťou tak to máš za dva roky 1 prípad so štatistickou pravdepodobnosťou rovnajúcej sa istote že to nastane.

Kdežto prípadov osýpok (ak vôbec) je ročne minimum. Ak chceme hovoriť o poslednej "epidémii" tak tá bola v roku 1997/1998 o počte 158 detí, (medzi ktorými boli i očkované!). Takže prosím , ak povieš že 1:3000 prípadov osýpok končí smrťou, tak v tomto prípade szpočtu 158 detí je nulová pravdepodobnosť že nejaké skončí smrťou.

A nulová pravdepodobnosť oproti stopercentnej pravdepodobnosti je dosť veľký rozdiel, však?

Okrem toho osýpky patria k endemickým ochoreniam, nie je to už ten zabijak, ktorý kosil pred tisíckami rokov ľudstvo, vírus sa domestikoval a prešiel do menej nebezpečnej formy. Pri osýpkach do roku 1969 v ČSSR bolo prípadov bežne 50.000 ročne z čoho úmrtnosť kolísala okolo 0,1-0,2 percenta, (a nie 0,3 percenta ako tvrdíš Ty) čo bolo cca 5-10 prípadov - podotýkam - nie je vôbec z dnešného pohľadu isté, či v tom čase bola týmto deťom poskytnutá správna starostlivosť a z akých podmienok tie deti pochádzali, navyše o príčinnej súvislosti môžme rovnako pochybovať ako na druhej strane frontu pochybujú Mudr.lanti o príčinnej súvislosti úmrtí PO očkovaní. Takže tak.

dadis
13. apr 2011

@kaja73 SIDS v Japonsku urcite nie je na nule, profesor Hiroshi Nishida je popredny odbornik na SIDS v Japonsku.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.14...

http://www.sids.gr.jp/english/recents.html

kaja73
13. apr 2011

Este som zabudla,že počet kopmplikacii po očkovani napr na tu encefalopatiu,treba brat z rezervou,pretože sa mnohe pripady vobec nehlasia,proste sa vyluči spojitost s očkovanim.Na SK neviem či vobec niekedy priznali encefalpatiu po očkovani MMR a ak ju uvadza aj sam vyrobca vakciny ako možnu,tak jednoducho mame bud užesne odolne deti 😕 ,alebo mame nekvalitny system hlasenia vedlajšich učinkov.Ja osobne sa priklanam k druhej možnosti.

denduska
13. apr 2011

@dadis More than 95% of people who become infected as adults or older children will stage a full recovery and develop protective immunity to the virus.However, this drops to 30% for younger children, and only 5% of newborns that acquire the infection from their mother at birth will clear the infection.[51] This population has a 40% lifetime risk of death from cirrhosis or hepatocellular carcinoma.[46] Of those infected between the age of one to six, 70% will clear the infection.[52]

cize najhorsie z toho vychadzaju novorodenci pozitivnej matky, ktory sa zaroven nakazia (co sa tiez vzdy nedeje).

zdroj len wiki ale hadam ti staci zatial http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B s odvolanim sa na citaciu ^ Bell, S J; Nguyen, T (2009). "The management of hepatitis B" (Free full text). Aust Prescr 23 (4): 99–104. http://www.australianprescriber.com/magazine/32....

Dienstag, J. L. (2008). "Hepatitis B virus infection" (Free full text). The New England journal of medicine 359 (14): 1486–1500. doi:10.1056/NEJMra0801644. PMID 18832247

Kerkar, N. (2005). "Hepatitis B in children: complexities in management". Pediatric transplantation 9 (5): 685–691. doi:10.1111/j.1399-3046.2005.00393.x. PMID 16176431.

ale myslim ze je to uz off tema 😅

kaja73
13. apr 2011

@dadis nastuduj si to lepšie.Nehovorim o nule ,ale takmer nule.Vyskyt SIDS od zrušenia očkovania na cierny kasel klesol a to je fakt.O tom je skoda dalej debatovat.

denduska
13. apr 2011

a to je tiez len statistika, jedna vec je prekonat hepB a potom sa cely zivot spravat tak ze tu pecienku ubohu chranim a druha vec je prekonat hepB a ochlastievat sa do nemoty.

dadis
13. apr 2011

@maggie2 ale ked bude zaockovanost nizsia (comu vy neverite, ze?), a bude vacsia pravdepodobnost nakazou, tak sa ti tie "realne" cisla zase v tvojom ponimani statistiky zmenia a "statisticky" moze ochoriet (nie zomriet) na encefalitidu 1 clovek za 4 roky a trebars moze dostat encefalitidu 5 neockovanych deti rocne. Prognozy asi nie su tvoja silna stranka, ale ak chces spytam sa brata, ten ma vystudovanu statistiku 🙄

maggie2
13. apr 2011

@dadis pokiaľ ide o SIDS, zdroje mimo i uvádzajú (A former pediatrician, Roy Meadow, from the UK believes that many cases diagnosed as SIDS are really the result of child abuse on the part of a parent.) že cca 5 dokonca snáď až 20 percent prípadov úmrtí v skutočnosti nie je SIDS ale obyčajnou vraždou zo strany rodiča, na ktorú sa nikdy nepríde.

dadis
13. apr 2011

@kaja73 to nie je fakt..incidencia je porovnatelna s iymi krajinami (u nas som nasa cislo 0,3-0,6, v Jp 0,5:1000).

dadis
13. apr 2011

@maggie2 a to ma aky suvis?