icon

Čo mi hrozí ak odmietnem očkovanie?

zuzkat1
6. apr 2011

Ahojte, mam takmer 15 mesacnu dcerku, o 2 tyzdne by mala byt ockovana (MMR). Ja sa ale obavam moznych nasledkov a rozmyslam ze ju nedam ockovat. Co ma caka ak ockovanie odmietnem? zaujima ma to uplne presne... teda ak je tu niekto kto odmietol toto ockovanie-uvitam presny popis toho cim si musel nasledne prejst 😅 vopred dakujem 🙂
PS: mozu mi malu za to odobrat?

jonas17
25. apr 2011

@nellina zaujimalo by ma ci Ti tvoja dr. dala pisomne na papier to, ze Ti ruci za to ze sa malej po ockovani nic nestane..ak ano tak odvazna dr..tym padom akoze poprela neziaduce ucinky vakciny, ktore uvadza sam vyrobca..

tak toto by zaujímalo aj mňa, tá lekárka je asi boh...lebo nikdy nevieš, čo sa môže stať a ked v iných krajinách majú na odškodnenie detí postihnuté očkovaním zvláštne fondy, po tých istých vakcínach, od tých istých výrobcov, tak slovensko je zázračná krajina...z toho mi vyplýva, že ak nechcete, aby vaše dieťa dostalo niečo zlé po očkovaní, tak podme všetci očkovať na slovensko...to by mal dať výrobca do príbalového letáku...tu neexistujú vedľajšie účinky...ak už budete v USA, tak tam môžte dostať trebárs aj cukrovku...

kaja73
25. apr 2011

@jonas17 Diabetes prveho typu,čo ma tvoj syn je autoimuny,nie je nasledkom nevhodnej stravy-to je diabetes druheho typu-ten vznika u obeznych dospelych.Takže tvoj syn aj keby sa nevhodne stravoval tak by jednotku nemohol dostat-iba dvojku.Autoimuny diabetes nik nevie prečo vznikne prave u toho konkretneho cloveka a je zaujimava zhoda nahod, že jeho množstvo stupa-vyrazne- od zavedenia povinnych očkovani s vakcinami, ktore udavaju prave tento diabetes ako možny vedlajsi učinok na svojich letačikoch.Takže pre niekoho je to len hra so slovičkami,pre ineho životna realita,s ktorou musi žit..Inak este som na SK nepočula,že by niekto ofice priznal autoimny diabetes ako nasledok očkovania.My sme proste užasni Slovaci,ktorych sa vedlajsie učinky vakcin nikdy netykaju.Vzdy sa jedna LEN o casovu zhodu,ale pričinu ochorenia,ktore zrazu dieta ma nik nevie relevantne vysvetlit-len sa automaticky vyluči ako pričina očkovanie-proste vestime z gule.

jonas17
25. apr 2011

@bobocka jasne, tvoj názor, ale veriť môžeš v Boha, očkovanie by malo byť nejak vedecky podložené, nie? a ked raz obsahuje hliník, tak ten škodí, či? ja si pamätám, že nám stále zakazovali jesť ovocie od cesty, lebo obsahuje olovo, z áut..a potom začali predávať bezolovnatý benzín, alebo hliníkový príbor sa prestal vyrábať. tak je tu logika, nie? ale tiež si môžeme povedať, že veríme, že hliníkový príbor nie je škodlivý...

jonas17
25. apr 2011

@kaja73 jasne, viem, ja som to písala len preto, lebo ten, koho dieťa nemá cukrovku, tak môže povedať, že očkovanie len bolo spúšťačom a dieťa by cukrovku dostalo neskôr. a vlastne títo ľudia si myslia, že cukorvka je z prežierania, alebo nezdravého životného štýlu. ale je rozdiel, ak človek dostane cukrovku v 60 a v 15.ale tu už točíme dookola o tom istom.nech sa každý rozhodne, či svoje dieťa zaočkuje a potom nesie zodpovednosť za svoje dieťa, a ked dieťa ochorie, nech si to vysvetľuje ako chce. a nech sa tvári, že tú cukrovku by dostal aj tak.mňa niečo také nevie uspokojiť.

kaja73
25. apr 2011

@jonas17 Mne vytačaju reči typu -aj tak by to dostal,driemalo to v nom a podobne.Robila som s narkomanmi a niektori dostali po uživani marihuany schizofreniu,inu po previtine paranoju .Nech mi nik netvrdi,že by tieto choroby dostali aj keby drogy nebrali-proste chemia narobi spust v tele cloveka a zniči to, co jej stoji v ceste.A ockovanie je v prvom rade chemicka bomba,ktora sa da do prave narodeneho cloviečika.Nik ho predtym nevysetri či ma na niečo sklony,či v nom niečo drieme-potom sa na to lahko spatne vyhovara.

sevzuz
25. apr 2011

ahojte,
mozem sa spytat toto MMR ockovanie ma nejaku dobu do kedy sa moze podat? nas maly uz ma 21 mesiacov a stale nebol ockovan lebo trpi castym zapalom priedusiek a z testov mu vysla znizena imunita a tak berie "kuru" Bronchovaxom-om a este nas caka dalsich desat dni a rada by som vedela ci nas tym dr. bude este "trapit", alebo uz sme za vodou 😕 😕 😕
dakujem

jonas17
25. apr 2011

@kaja73 mňa to tiež vytáča, a aj reči typu, že treba to na niečo zvaliť.bože, nežila by som si kľudne? miesto mumsu, osýpok a rubeoly máme cukorvku. ne taká výhra....a milujem, ked niekto povie tri dni po zaočkovaní, že našťastie my nemáme žiadne problémy a potom dieťa dostane alergie a sa to zvalí na dedičnosť..ja som porodila zdravé dieťa, s dobrou imunitou, kojila som ho, aby bol zdravý a zrazu nám niekto nanúti vakcínu a ked dieťa ochorie, tak povedia, že určite by to aj tak dostal. ale opakujem, ak by to dostal ako starý dedko, ktorý má život takmer za sebou, tak nestihne dostať ani pridružené choroby, ale bolo mi povedané, že 10 rokov od prepuknutia choroby môžu nastať komplikácie..môj syn bude mať 25r. striasa ma pri pomyslení na to...ale asi to musel dostať, aby jeho matka otvorila oči a ochránila jeho sestru...

kaja73
25. apr 2011

@sevzuz Myslim že na SK je stanovena vekova hranica 15-18m.

bobocka
25. apr 2011

@jonas17 ja som presne vedela,ze takejto reakcie sa dockam.ja ti tvoju pravdu neberiem.nikdy som netvrdila,ze vakciny su najsamuzasnejsie na svete a ze nas vsetkych spasia.to urcite nie.no ja zdravotku za sebou nemam,stale sa k danej problematike len ako laik vyjadrovat mozem a stale pre mna ako laika prevysuju pozitiva vakcin ako negativa.netvrdim,ze tie negativa tam nie su.su.vsetci o tom vieme.no aj stale verim,ze vakciny nas v sirsej miere skor chrania ako nam ublizuju.jasne,ze nie som za ockovanie vsetkeho,pri ockovani mmr mi nebolo vsetko jedno (ale to skor preto,ze sa okolo nej naozaj velke halo robi).nasa pediatricka mi o ockovani velmi pekne rozpravala,neraz sme mali o tom debaty a ona sama nie je za vsetky ockovania.ku kazdemu mi pekne vsetko vysvetlila.tebe pri citani tychto viet urcite stupne tlak a budes si mysliet,ze som naivna husicka co lekarom veri.ja sa sem nechodim hadat,nebudem sa bit do hrude a tvrdit,ze len ja mam "pravdu" a nik iny.nie je to tak.kazdy mame svoju "pravdu" a kazdy verime tomu svojmu.to vsak neznamena,ze nemame respektovat nazor toho druheho.ja verimz,e to,ze je moj syn ockovany bude v jeho prospech a ze sa ziadne komplikacie u neho neobjavia.s urcitostou ziaden clovek nemoze povedat,ze to bude tak ci onak.kazdy jeden rodic moze len dufat,ze jeho rozhodnutie ohladom ockovania(ci uz ockovat da alebo neda) bude v konecnom dosledku v prospech toho dietata,nie je tak? 🙂

jonas17
25. apr 2011

@sevzuz podľa mňa ťa bude dr. uháňať, kým dieťa nezaočkuje...a z čoho že máte oslabenú imunitu?

jonas17
25. apr 2011

@bobocka ja tiež verím, že už budeme len zdraví, že aj ked nezaočkujeme, tak verím, že nedostaneme záškrt, alebo obrnu. a verím, že vynájdu rýchlo liek na cukrovku...tak si držme palce navzájom, nech máme len zdravé deti a nech toto tu nemusíme riešiť...

sevzuz
25. apr 2011

@kaja73
@jonas17
dakujem babulky, nasa dr. nie je taka ze by ma nahanala, lebo vie ze ja som rozmyslala nad odmietnutim ale, teraz to napisem sprosto, toto mi tak vyhovuje ze maly mal do troch mesiacov po sebe "nabeh" na zapal prieduseik a to uz treti za pol roka, takze preto ma asi znizenu imunitu, ja neviem comu to mam prisudzpvat ja som to automaticky takto "uzavrela" sama pre seba.
inak vy budete vediet este mam jednu otazku,kedy maju zrusit to debilne ockovanieproti TBC v porodke?
som teraz tehu a zacinam pomaly riesit 😠

bobocka
25. apr 2011

@jonas17 keby sme boli na facebooku,tak ti dam like. 😉 veda ide dopredu milovymi krokmi 🙂 urcite sa na tu cukrovku coskoro nieco najde 🙂 drzim palce 🙂

kaja73
25. apr 2011

@jonas17 Inak je zaujimave aj to, že je statisticky dokazane,že rakovina pluc je ovela castejsie u fajčiarov-teda že ju cigarety možu sposobit.Vyskytuje sa vsak aj u nefajciarov-takže su ludia,čo ju proste dostanu,nech robia čo robia,ale su ludia ,ktori by ju NEDOSTALI,keby nefajčili-a tych je dost-je to ten rozdiel vo vyskyte rakoviny pluc u nefajciarov a u fajčiarov-ten rozdiel su prave ti ludia,čo im to spsobili cigarety.Teda vonkajsi vplyv sposobil važnu chorobu,prečo je potom taky problem prijat fakt, že aj očkovanie može sposobit chorobu cloveku,ktory by tu chorobu nebyt očkovania nedostal.A to vobec neznamena,že vsetci musia dostat tuto chorobu ako nasledok ockovania-to by aj vsetci fajciari museli mat rakovinu a tak to predsa nie je.Dostanu ju len niektori,ale keby nefajčili tak by ju nedostali-aspon velka cast z nich.

jonas17
25. apr 2011

@sevzuz tbc je zrušené od roku 2012.
zamysli sa nad tým, prečo tvoje dieťa má 3x po sebe zápal priedušiek. to asi preto, lebo má zníženú imunitu. preto ochorie. no a sme doma. očkovanie tak dokáže rozhádzať imunitu dieťaťa, že je potom stále choré. akurát čítam v téme, že deti, ktoré sa narodili v tom istom mesiaci ako moja dcéra, sú furt choré, berú atb, kašľú...teraz sa všetky očkovali...ale smozrejme, múže to byť len zhoda náhod, že to moje neočkované ešte choré nebolo...

bobocka
25. apr 2011

@sevzuz ty to riesit nemusis.teda mozno casom budes,ale teraz iste nie.v takomto pripade je odklad povinneho ockovania jasny.keby s tym tvoja pediatricka nesuhlasila,tak ti to uz davno spomina.to ockovanie sa dava medzi 15-18mesiacom ako uz kaja pisala.a ak dieta v tom termine nieje zaockovane,tak to musi pediater hlasit,aby ked mu pride kontrola bol chraneny.lenze ak ma dieta zdravotne problemy ,a teda v danom casovom pasme nie je zdravotne v poriadku prijat vakcinu,tak sa to automaticku posuva. 😉 ked bude lukasko fit,tak ti to doktorka iste spomenie. a tbc by mali az na zaciatku roka rusit myslim.presne info nemam,len ze to planuju.asi az k 1.januaru to zrusia.to uz ale asi nestihas,co? inak kedze ma tvoj syn zdravotne problemy koli ktorym ma posuvane ockovanie,tak by si na zaklade toho mohla myslim apelovat a ziadat o posunutie tohto ockovania a mozno by ste sa uz potom ockovat nemuseli ked novy ockovaci kalendar bude.skus si to vyzistit ako to je. 😉

jonas17
25. apr 2011

nechcem vyzerať, ako niekto, kto iným vnucuje svoj názor. len sa snažím upozorňovať rodičov, aby sa zamysleli.
ked som ležala v pôrodnici s dcérou, tak niekoľko mamičiek začalo rozvíjať debatu o neočkovaní. presne si spomínam , ako som na nich kukala. ako na nejaké divné. a nepočúvala som ich. pretože som slušná, tak som im nepovedala, aké je očkovanie dôležité pre blaho ľudstva. o 3 týždne dostal môj syn cukrovku . a prvá otázka na príjme bola, či bol očkovaný. nechápala som.šak jasné, že bol. až o 5 mesiacov som sa zobudila. tak som stretla spoluležiacu z pôrodnice a vytkla jej, že prečo v tej pôrodnici mnou nezatriasla, prečo mi viac o tom očkovaní, aj ked som nemala záujem, nehovorila. ved sme tam ležali spolu skoro dva týždne. jej muž na to povedal, že oni nikoho nebudú presviedčať, že každý má slobodný prístup k informáciám, nech si sám študuje a rozhoduje sa.je to tiež názor.

sevzuz
25. apr 2011

@jonas17 no super a ja mam termin v decembri 😝 😝 😝 😝 😝 ale takto snadnas nebudu natlacat, tiez tomohli zrusit od teraz a nie ze deti co sa narodia v januari maju vyhrate 😠 😉

no podla mna my sme mali reakciu na kazde ockovanie ale riesit ockovanie som zacala az min rok v lete.
ked sa k tomu vratim ked maly dostal prvu hexu to bolo 21.10.2009 tak odvtedy mal sustavne teploty 37,5 hocikedy cez den a bol stale nekludny (myslela som ze zuby 😝, prvyvysiel v deviatom mesiaci 😠 ,
riesila som to s dr. porobila vsetky vysetrenia a nezistila vobec nic preco ma tu teplotu v aprili min rok to nejak prestalo, v juni mal prvy zapal priedusiek, bol hospitalizovany a ked sa blizil prvy rocik zacala som riesit ocko tretiu hexu kedze sme mali ist na dovolenku a nechcela som mat nejake problemy kvoli ockovaniu, tak sme ocko posunuli po dovolenke, ale maly dostal na dovolenke crevnu chripku, potom mu isli zubky, potom bol chory a potom neviem co a tretiu hexu dostal az v nov. 2010 co som sa tesila ze "super" ma 15.mesiacov a MMR sa vyhneme a sestricka ze o tyzden na MMR 😠 😠 😠 , ale maly dostal zase zapal priedusiek!!! a vlastne dostal ho po tretej hexe! a potom v januari znovu a to mu dr. zase robila vsetky testy a vyslami znizena imunita.

vela som napisala ale ako lajik tam vidim nejake "suvislosti"

sevzuz
25. apr 2011

@jonas17 tiez som patrila medzi slusne ked sme "ohovarali" kamosku co riesila ockovanie, ze co riesi 😠 😠 😠
nastastie mnou zatriaslo ani neviem co a dufam ze sa nam neprihodi nic podobne ako Tebe ☹

sevzuz
25. apr 2011

Chcela by som tymto "vyzvat" vsetkych "temyznalych" abyheslovitonapisalai preco NEOCKOVAT MMR-kom 😉
Ja by som prijala vsetky argumenty uz niekde pokope a poloptisticky vysvetlene 😅 DAKUJEM

jonas17
25. apr 2011

@sevzuz tak vidíš, a sme doma. no, ale môže to byť aj náhoda.
ked porodíš v decembri, tak spokojne odmietni, ak nechceš tbc. a v januári už bude zrušené.

tin007
25. apr 2011

@sevzuz v pribalovom letaku infarix hexa sa ako casty vedlajsi ucinok uvadza o.i. virusova infekcia, infekcia hornych dychacich ciest, bronchitida. ved si pozri sama http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/infanr...

sevzuz
25. apr 2011

@bobocka dakujem a moze sa stat ze to dr. "prehlaidne" ak by velmi chcela? 😉 resp. novy ockovaci kalendar uz nezahrna MMR-ku? ci ako si to myslela. ta premcacia doba je az dva roky, ze?

sevzuz
25. apr 2011

@tin007 vyborne teraz si ma "zabila" to som si spatne uz nedostudovala 😠 😠 😠
sakra ja viem ze moj Lukasko ma oslabenu imunitu po mne ja som s tym bojovala az po strednu skolu 😠

tin007
25. apr 2011

@sevzuz "novy" ockovaci kalendar este nie je, pretoze ockovanie proti TBC novorodencov zatial nebolo oficialne zrusene, iba "sa hovori" ze bude k 1.1. 2012, o MMR zatial ani len slovo nepadlo, ze by malo byt vyradene z "povinneho" ockovacieho kalendara, naopak, obavam sa, ze sa budu snazit "odbornci" pretlacit do vakciny aj 4tu povinnu zlozku, proti ovcim kiahnam 😝 aktualne je nepodrobenie sa ockovaniu priestupok, ktory je premlcany po 2 rokoch od jeho preukazatelneho vzniku

bobocka
25. apr 2011

@sevzuz no sama od seba iste neprehliadne,lebo keby jej prisla kontrola a zistilo by sa,ze ma nejake dieta bez podlozenia neockovane,tak by dostala mastnu pokutu.ona to ockovanie iste odklada koli maleho zdravotnym problemom,tak to ma podlozene a reaguje velmi spravne,lebo dieta sa nesmie ockovat aj ked mu co i len soplik ide.musi byt 100% zdravotne v pohode v dobe ockovania.my sme tak maliz,e maly bol chory a aj ked doktorka nas objednala ked mal maly 15 mesiacov,nakoniec sme to museli odlozit a ockovany bol v 18mesiaci.stihli sme tu dobu ockovania,no sli sme neskor ako vacsina inych deticiek.mmr bude stale asi v povinnom ockovani,to co som pisala o tom 1.1.2012 ,tak to bolo k tomu tbc ockovaniu.to sa ma k tomu danemu datumu zrusit(resp nema byt uz v povinnom ockovani) no ak s tym danym ockovanim nesuhlasis a nechces ,aby tvoje druhe mimi bolo ockovane,tak si skus vybavit odklad na zaklade predpokladov neziaducich ucinkov kedze tvoj syn ma zdravotne problemy a musi mat ockovcania posunute(na geneticke predispozicie sa mozes vyhovorit) a mozno ten posun dosiahnes ,a ked to bude po prvom januari,tak uz potom tbc-cku ockovat nebudete musiet 😉 aj ked tvoj lukasko mmrku nedostal v termine 15-18mesiacov,tak aj tak stale nie ste za vodou co sa tej povinnosti ockovat tyka,lebo je to zatial len odklad.vela deticiek je tak po 2 roku zivota ockovanych.vsak sa na to popytaj vasej pediatricky a uvidis co ti ona k tomu povie.mozno sa bude dat vybavit ,aby maly vobec ockovany nebol a nebudes za to pokutovana.u vas su padne dovody neockovania(resp posunutia),maly ma zdravotne problemy.to je ine ako ked len rodic z vlastneho presvedcenia nechce dat dieta ockovat 😉

abbey1
25. apr 2011

@sevzuz ja len na vysvetlenie:Lekári pokutu za "neohlasovanie " detí nedostávajú.

evca35
25. apr 2011

@abbey1 ahoj, máš to zistené? viem sa o tom niekde dočítať? Ja som MMR nedala očkovať, zatiaľ dr. navrhla odklad do 2 rokov, ale už ma upozornila že ma musí potom nahlásiť ak by som odmietla, mne hrozí 331€ a jej za nenahlásenie 3331€.

abbey1
25. apr 2011

@evca35 Počula som od lekárov už rôzne reči a veci,ale toto mi potvrdili lekári z praxe.

abbey1
25. apr 2011

@evca35 Popros tvoju Dr nech ti dá ona prečítať,že jej tá pokuta hrozí.To hovorím v dobrom,nie ako výsmech.