icon

Čo mi hrozí ak odmietnem očkovanie?

zuzkat1
6. apr 2011

Ahojte, mam takmer 15 mesacnu dcerku, o 2 tyzdne by mala byt ockovana (MMR). Ja sa ale obavam moznych nasledkov a rozmyslam ze ju nedam ockovat. Co ma caka ak ockovanie odmietnem? zaujima ma to uplne presne... teda ak je tu niekto kto odmietol toto ockovanie-uvitam presny popis toho cim si musel nasledne prejst 😅 vopred dakujem 🙂
PS: mozu mi malu za to odobrat?

bobocka
26. apr 2011

@azarijka @desszi veru,modra indulona je zazrak.ja som ju na kila kupovala.aj ked sa malemu velmi rychlo rapidne polepsilo a mal kozicku fakt uz peknu,tak som pokracovala v masteni dalej.celkovo asi 4-5mesiacov. @desszi a ta kozna nasa (uz byvala) je veru riadna tupana.asi za 20sekund malemu diagnostikovala AE,hned mi zacala vykladat,ze on s tym bude mat cely zivot problemy,ze ako dojciaca matka musim dietu prisnu drzat a ze sa mu k tomu kludne aj epilepsia ci astma ci alergie pridruzit mozu,ze bude celozivotne na liekoch...no revala som ako dazd.a hned mu dala kortikoidy.maly ani netusil,ze nejake suche mini mapky ma,vooobec ho to nesvrbelo,proste nic.a ked som k nej potom po 2-3 tyzdnoch prisla na kontrolu a som jej povedala,ze som ani raz nepouzila maste co mi ona dala a ze som na svoj materinsky instinkt dala a aj tak mu to preslo-no skoro ju slak od nervov trafil 😀 😀 😀 😀 a @azarijka fakt skus tu vitellu ictamo.krasne zabera 😉a nie je nejak extra financne narocna.okolo 5 euri stoji ale nie v kazdej lekarni ju maju,no v pohode ti to objednaju 🙂 inak ja absolutne nevylucujem ,ze moj maly sa vtedy vyhadzal z toho ockovania.je to v neziaducich ucinkoch.aj na nozkach mal taku krupicu ako keby.no preslo mu to.neostalo mu to navzdy 🙂

azarijka
26. apr 2011

@bobocka skusim, dakujem za radu... nam inak modra indulona najviac pomohla aj na zapareniny. som zvedava co nam kozna povie lebo u nej sme este neboli s tym, len u pediatricky. a hlavne som zvedava co za genialne maste nam predpise 😀 😀 😀 asi to spravim ako ty, ked viem ze indulona zabera nebudem ju babrat niecim inym, teda skusim este ti vitellu 😉

bobocka
26. apr 2011

@azarijka zalezi aj od koznej .ta nasa bola tupana na entu.normalna lekarka by zhodnotila situaciu a povedala by maminke,ze toto a hento zabera,ze skusime na zaciatok nejaku liecbu a uvidime ci zaberie.a nie hned davat kortikoidy.tie nic neliecia,len rychlo potlacaju symptomy.preto je potom z toho bludny kruh. a ked ma lekarka zmluvu s danou farmaceutickou spolocnostou,tak je jasne,ze take silne maste predpisuje ako lentilky 😠 😠 😠 drzim vam palce,nech je to len prechodne obdobie ako bolo u nas 🙂

azarijka
26. apr 2011

@bobocka dakujeme 😉 😉 😉

kaja73
26. apr 2011

@azarijka nam sa tiež vyhodil ekzem na 7 den po prvej hexe.Nehladala som suvis s ockovanim,ani ma to vtedy nenapadlo.Do druhej hexy ho mal celkom OK ,ale po druhom očkovani doslova katastrofa-do hodiny mu vysiel ekzem na nožicke, kde mu pichli hexu a na druhy den už krvacal v podkoleni a na krku no a odvtedy sme sa ho dost dlho nevedeli zbavit.O dalsich reakciach ani nebudem pisat-bolo ich strašne vela-po prvej hexe len ten ekzem na 7 den po druhej horor.A až vtedy som zacala hladat suvislost s očkovanim a už viac neočkujeme.

azarijka
26. apr 2011

@kaja73 no tak teraz sa bojim este viac toho ockovania 😨 😨 😨 my sme mali ekzem uz pred hexou ale taky slabucky a po tej prvej hexe (asi tyzden po nej) bola akoby jej cele telicko obarili vriacou vodou, katastrofa.... doteraz som si myslela ze zo stravy, vtedy som zjedla dost vela cokolady tak som to pripisovala jej, ale tento vikend som ju tiez jedla a telicko ma krasne bez fliacika.este vyskusam ci to nemala zhorsene vtedy kvoli orechom,ale ak nie tak zacnem byt presvedcena ze to bolo naozaj z tej vakciny 😒

kaja73
26. apr 2011

@azarijka presne ako popisujes-maly z noci do rana vyzeral, akoby ho obarili horucou vodou-vsade s vynimkou chrbatika mal obrovske červene flaky.Ja som nad nim normalne plakala-to bol des.Potom sa to ako tak upravilo- maly presiel na specialne mlieko bez BKM -ale po druhom očkovani-bolo už jedno či ma -nema dietu-hrozne sa to opat zhoršilo a už sme museli prejst až na neocate-co ma len aminokyseliny-dovtedy toleroval aj alergy care-čo ma stiepenu bielkovinu-ale po druhom očkovani sme museli prejst na este setrnejsie mlieko-len za 78 euro plechovka.Kym nam to predpisali 2 m sme si to platili sami-na mesiac 5-6 plechoviek-vyrataj si to.Proste ked je problem,tak ti nik len tak nepomože.

manof
26. apr 2011

@barbyes
2 roky sa počítajú od spáchania priestupku, tzn. dátumu odmietnutia očkovania.

Právnika v zásade nepotrebuješ, pokým to nebudeš chcieť dať na súd, čo prichádza do úvahy až v prípade, že Ti dá RÚVZ pokutu, odvoláš sa a ÚVZ SR zamietne Tvoje odvolanie.

azarijka
26. apr 2011

@kaja73 fiiiha tak to su ine sumy, vsak taketo vydavky môzu niektore rodiny totalne polozit 😖 😠 😠 vo stvrtok idem k Dr. uvidim na kedy nam to ockovanie presunie 😒 lenze teraz ma ten ekzem pekny, mi ani verit nebude ake to mala hrozne vtredy 😀 jedine stastie ze ona to dako nevnimala ze sa naskrabala ani nebola nejaka nekludna z toho ...

petot
27. apr 2011

@zuzkat1 Ja som sa tiež najprv radil s mojimi známymi, lekármi, ktorí by ma neoklamali... Takže som im uveril, aké je to bezpečné a potrebné. Moje dieťa na to doplatilo a postupne som zistil, že sú jednoducho zúfalo jednostranne informovaní, takže oni mi síce radili najlepšie ako vedeli, ale to nič nemení na fakte, že to bolo zle.

petot
27. apr 2011

@sevzuz Podľa aktuálnej vyhlášky, očkovanie MMR sa musí vykonať medzi 15-18 mesiacmi veku. Vyhláška nerieši, čo ak sa to vtedy nestihne. Môžeš trvať na tom výklade, že keď to vyhláška vymedzuje takto, tak v inom termíne sa očkovať nemôže, takže už očkovať nebudete.

petot
27. apr 2011

@zuzkat1 Detskú cukrovku dostane každoročne cca 1 dieťa z 250. To nie je až také malé riziko na túto v podstate smrteľnú chorobu. Riziko zápalu mozgu po konkrétne MMR vakcíne vyšlo v niekoľkých štúdiách na 1:1000. To tiež nie je málo, to je riziko zápalu mozgu zo samotných osýpok (aj to len v prípade, že je podvyživené alebo choré), pritom osýpky dieťa dostať nikdy nemusí, ale očkovaním si vedome kupujem lístok do tomboly nežiaducich účinkov.

petot
27. apr 2011

@azarijka Kožné problémy sa spomínajú aj v príbalovom letáku. Čítal som tony svedectiev ako je Tvoje, po každej dávke hexy sa to rapídne zhoršilo, niekedy to po tretej ostalo už natrvalo. Na Tvojom mieste veľmi dobre zvážim, či to stojí za to.

azarijka
27. apr 2011

@petot zvazujem zvazujem, dufam ze sa rozhodnem spravne 🙄

sevzuz
27. apr 2011

@petot dakujem pekne za radu😉, pomohol si mi 😉

zuzkat1
autor
27. apr 2011

@petot je to mozne... ale nemyslim ze to 1 dieta z 250 dostane cukrovku zakonite po mmr... ja neviem.. ... tato diskusia moze byt nekonecna a skutocne uz znacne odbocuje od povodnej temy... to o com sa tu vsetci bavite patri do temy nesuhlas s povinnym ockovanim... tu znela otazka tak ze co sa stane ak odmietnem ockovanie...

sevzuz
27. apr 2011

@zuzkat1 no neviem 1 z 250 ja strasne velke teoreticke riziko 😖 😖 😖 😖
jasne ze odbocujeme od temy ale tato tema je taka zlozita a obsiahla ze sao nej da bavit aj na tridsat sposobov a k odmietnutiu ockovania patria aj tieto otazky ktore sa tu preberaju, alebo staci temu premenovat 😖

petot
27. apr 2011

@zuzkat1 Nielen MMR. Podiel stúpa po každej novej zavedenej vakcíne.

zuzkat1
autor
27. apr 2011

@sevzuz no lenze tato tema bola myslena povodne inak...viem lebo som ju zakladala... ironia je ze mna prave tato tema presvedcila o tom, ze dam ockovat.... ale to je jedno...aj tak ma teraz kazdy odporca povazuje za uplne nezodpovednu a sialenu ze som ohrozila dieta... ja nikoho nepresviedcam o tom ze ockovanie je super lebo si to nemyslim ale ani si nemyslim ze moze za vsetko co sa mu pripisuje...

zuzkat1
autor
27. apr 2011

@petot chcelo by to nejaky rukolapny dokaz...lebo takto su to vsetko len dohady... nepopieram ze vyskyt cukrovky je taky ako pises ani to ze je vyssi ako pred rokmi... len nikde nevidim ziaden dokaz ze je to naozaj kvoli ockovaniu... zmena zivotneho stylu, znecistenie prostredia a kontaminacia potravin myslim tiez nie je zanedbatelny faktor... pred 100 rokmi bolo menej chorob vseobecne, lenze pred 100 rokmi neboli nielen ockovania ale neboli ani jadrove vybuchy, nebolo znecistene ovzdusie, nebola ozonova diera, neboli hormony v mase a chemikalie v zelenine a ovoci, deti sa neprejedali sladkostami atd atd...

petot
27. apr 2011

@zuzkat1 Pri MMRke je dokazov viacero. Jednak virusy rubeoly a mumpsu dokazu sposobit cukrovku aj pri prekonani samotneho ochorenia, a tieto virusy su aj vo vakcine, zive. U ockovanych proti rubeole boli navyse preukazane protilatkove komplexy pozliepane s virusom rubeoly, ktore sa pri prirodzenom ochoreni nevyskytuju, a tieto komplexy poskodzuju pankreas. A samozrejme su tu typicke casove a priznakove vzorce, ktore zacinaju dnom ockovania, a epidemiologicke udaje ktore ukazuju narast vyskytu cukrovky v casovej suvislosti so zavadzanim tychto vakcin.

zuzkat1
autor
27. apr 2011

@petot cukrovku nesposobuje virus... ale vyvola ju...teda ak je na to predispozicia tak virus cukrovku prebudi a to ju moze prebudit aj chripka... tak mi to bolo povedane viacerymi dr... teda ani jeden nepopieral ze cukrovka moze byt ale nie je na vine mmr proste v dietati uz bola len ju virus prebral k zivotu... a teda by sa objavila aj po chripke alebo tak... po inom virusovom ochoreni... preto si myslim ze nie je jedno ako sa vyjadris lebo ak napises ze mmr sposobi cukrovku je to ine ako ked napises ze mmr je v tebe prebudi ak mas predispoziciu... na vine je virus ale akykolvek nielen ten z ockovania... a myslim ze to ukoncime, lebo mna aj tak nepresvedcis o tom ze vsetkemu zlemu je vine ockovanie... tiez by som bola radsej keby bolo dobrovolne ale nie je..povinne jej dam vsetky ale nepovinne ani jedno... a nemyslim ze som zla matka, len preto lebo neverim vsetkemu co tu napisete...

bobocka
27. apr 2011

@petot si rodic,otec a podla vsetkeho scitany muz co vie o danej problematike viac nez dost.ale vysletli mi prosim ta,co chces dosiahnut tym,ze taketo armagedonove statistiky adresujes matke,co svoj postoj k veci uz sto krat vyjadrila a len prednedavnom svoje dieta dala zaockovat.preco to robis? chces ju zneistit? chces aby teraz po nociach nespavala a bala sa,z prave jej dieta bude to 1 z neviemkolkych?ja absolutne nemam nic proti informovanosti verejnosti o neziaducich ucinkoch vakcin,su to dolezite info pre rodicov co ockovanie zvazuju,aby sa teda vedeli poriadne rozhodnut,aby vedeli pre a proti danej vakciny.lenze taketo info patri rodicom co bud maju zlu skusenost s vakcinou a zvazuju ci dieta dalej ockovat daju,resp rodicom co vobec vakcinam neveria a ockovat nechcu dat ,resp rodicom co si info o danej problematike zistuju .chapes co chcem povedat? nemam ani najmensi problem so zverejnovanim tych info,ide mi o to,komu tie info adresujes.a kedze to pises matke co ma cerstvo zaockovane dieta,tak mi to pride byt z tvojej strany fakt nevhodne a neludske. ☹ @zuzkat1 prepac,ze som sa do toho zamiesala.ty na petota v pohode reagujes,debatujete o danej veci,len mi to prislo byt cele voci tebe nefer.

maggie2
27. apr 2011

@bobocka čo je neludské na tom, že jej to petot napísal? Veď jej napísal prakticky v tom zmysle, čo uvádzajú aj zahraničné príbalové letáky, že treba rátať aj s najhorším. Je pravdou, že pacient má právo žiadať aj nebyť informovaný - t.j. môže odmietnuť si prečítať alebo vypočuť túto informáciu. To musí ale povedať vopred - že si žiada nebyť informovaný. Tým že sa zuzkat1 zapojila do témy, nepriamo vyplýva, že chce byť informovaná a diskutuje o tom. Tak mi vysvetli ešte raz čo sa Ti zdá neľudské 😉

bobocka
27. apr 2011

@maggie2 neludskeje to komu to adresoval.

maggie2
27. apr 2011

@bobocka prečo? Veď príbalové letáky a informácie nestrácajú na relevantnosti PO zaočkovaní

zuzkat1
autor
27. apr 2011

@maggie2 ja som temu zalozila ale ak si precitas uvodnu otazku tak tema je uz na hony vzialena od povodneho zameru!

bobocka
27. apr 2011

@maggie2 maggie precitaj si to prosim este raz a nebudes mat potrebu sa dalej pytat.zuzka je matka ,ktora ma cerstvo zaockovane dieta a teda dalsie informacie o neziaducich ucinkoch vakciny a statistiky su v tomto pripade uplne zbytocne.nie je vhodne jej tie statistiky pripominat.nie je na to dovod.uz sa raz rozhodla a teraz uz len moze dufat,ze jej dieta dane neziaduce ucinky mat nebude.netreba jej sto krat pripominat co vsetko sa stat moze.v tom ja vidim problem.lenze uz tu hovorim za zuzku,ktora kedze dalej reaguje na tie prispevky,tak asi nema problem o tom dalej diskutovat.mne to len prislo voci nej nefer.

maggie2
27. apr 2011

@zuzkat1 no veď áno, ani Ťa už nič nečaká, lebo si neodmietla 🙂

zuzkat1
autor
27. apr 2011

@maggie2 neodmietla...a je to moja vec a v tom ma @bobocka pravdu ze tu kazdy riesi ze som dala ockovat akoby som spachala hrdelny zlocin... tato tema mala byt uplne o niecom inom ako teraz je.. a myslim ze kazdy kto ma chut riesit ockovanie ako take a nie pravne nasledky odmietnutia by sa mal presunut do inej temy...