Je očkovanie na Slovensku povinné?
Ahojte, chcela by som sa opýtať, či je očkovanie na Slovensku povinné? Môj priateľ mi povedal, že áno a najbližšia krajina, kde to povinné nie je je Rakúsko. Ale ja nechcem ísť rodiť do cudzej krajiny, ktorej jazyk ani nepoznám a môj priateľ je rázne proti očkovaniu. Za rady vopred ďakujem 🙂
@maciatkolulu ináč ani s tým nesuhlasím, čo píšeš, že tu niekto odsudzuje neočkovane deti, prečo by mal niekto odsudzovať deti za niečo začo nemôžu? Len su jednoducho vyššie riziko pre šírenie chorob ako tie očkovane, to je fakt. Každy nech sa k tomu postaví ako chce.
Na niekoho ukazat prstom a povedat, ze to on nakazil je riadna odvaha a hlupost/neznalost. Zial, vela ludi rozmysla velmi "zjednodusene" v sablone "nie je ockovany/nema ockovane dieta, tak ma nakazi" a "som ockovany/mam ockovane dieta, nenakazi(m)". Pritom to takto nie je. A velakrat je takyto nazor reprodukovany aj autoritami (lekari, odbornici, media) a ludia ho bez premyslania preberaju.
@adsumus si si ista, ze v celej kalifornii neprijimaju neockovane deti do skolok a skol? 😉 Nuz nechajme to. Mne stale len vrtaju ti adolescenti a dospeli, to ako tiez bez ocko preukazu a teda dokazu, ze boli preockovani dajme tomu v tej kalifornii mozu vstupi do akademickeho priestoru,teda dokazu, ze su ockovani, uz mi to je fakt smiesne.
A jasne, ze ockovanie ako take je vynikajuce, ale teda nikto nemoze matku trojmeacneho dietata nutit do ockovania chorob proti ktorym nechce a to najma dajme tomu pripad kalifornia, kde si to aj platis....
Nespochybnujem vakcinaciu ako taku, ale to je uz na hlavu sedemkombinacia do trojmesacneho organizmu a najma ked mojim starsim stacila trojkombinacia a su tu a nedostali ziadnu chorobu od zakernej neockujucej susedy 😀
uz davam do toho trochu humoru
@maciatkolulu oni dokladuju očkovací status pri vstupe do škol a školok. neviem, čo ti je smiešne.
@adsumus kto, rodicia? Stari rodicia? Kamarati? Vsetci co sa zucastnuju besiedok, skolskych predstaveni a inych hromadnych aktivit, hmmmm, Teda cely stat kalifornia neprijima neockovane deti.
@tin007 len mne je smiesne, ze sa tu stale spominaju deti a dokola deti a co ti nepreockovani dospeli, pubisi? To uz nie je hrozba. A najma ked zjavne je najviac ochoreni prave medzi nimi a proste stale len tie deti dokoooola
@maciatkolulu no na začiatku školskeho roka, aby boli prijatí, musia predložiť svoj očkovací status, čo je natom smiešne? decka su spolu zavrete celý den v škole, medzi sebou nie s babkami, za to nesie škola zodpovednosť.
@maciatkolulu Pripad sestry na novorodeneckom oddeleni v Australii, ktora nakazila 4 novorodencov ciernym kaslom. Sestra bola proti CK ockovana. http://www.6minutes.com.au/news/features/pertus...
@adsumus to je my jasne, ze deti donesu ockovaci preukaz, ale ti dospeli, uz ako mozu nakazit deticky? A to ako cely stat kalifornia ma novy zakon, prosim si nejaky link, to ma naozaj zaujima, pretoze, tam nema kazdy obcan na to, aby si platil drahe poistenia a rovnako aj vakciny, ale nakoniec je to jedno, nech si kazdy robi ako uzna. To inak znamena, ze neocko deti, proste v kalifornii nechodia do skoly, krupica, ze ma moja prostredna zbije, ze je zaockovana a ze nezijeme momentalne v californii a bude ma nutit ist sa prestahovat a spalit ocko preukaz, ktory inak netusim, ci vobec mam.
@tin007 no tak k tomu niet co dodat.... ☹ Ale stale je u nas len ta neocko anicka, Petko a Janko, nebezpecny pre scarlettku, Briana a tak. Dospeli motajuci sa chrchlajuci a chori, ti uz nie...
@maciatkolulu Kym nebol clanok zamknuty, tak tam bolo dost podrobnosti co sa stalo. Neviem akym sposobom uvazovala ta sestra, ci tak, ze ked je ockovana, tak nemoze nikoho nakazit, alebo tak, ze hoci vykazuje priznaky infek. ochorenia, tak ide do prace, lebo si PNku nemoze dovolit. No toto je priklad precenovania ockovania a jeho ucinkov, resp. podcenenia faktu, ze ockovany moze nakazit neockovanych. Tvrdenie, ze zdrojom nakazy bola sestra stoji na pevnych zakladoch; deti CK dostali, sestra ho mala a pocet ludi, ktori prisli s novorodencami do styku bol vyrazne obmedzeny.
@tin007 jeden príklad oproti stovkám, ked práve nečkovaní (náboženske skupiny, cestujuci, antropozoficke spoločnosti) rozšírili choroby, je naozaj dokazom, čoho?
http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publicati...
ano môže sa stať, že očko osoba ochorie a rozšíri ochorenie, ale pravdepodobnosť je ovela nižšia ako že sa to stane neočkovanemu.
@adsumus
" Ak máš neočko dieťa je oveľa vyššie riziko, že sa nakazí ako ked máš očkovane, k tomu neviem kto môže mať nejake vyhrady." Prepáč, ale toto čo píšeš nie je pravda. Ako som už napísala žiadna vakcína ti nič nezaručí - ani to že tú chorobu nedostaneš, ani to, že ju nepravdepodobnejšie nedostaneš a ani to, že budeš mať lepší priebeh ochorenia. A teda ak podľa teba niečo také existuje- poprosím názov - ale o to som ťa už tiež v minulosti žiadala v inej diskusii a odpoveď som nedostala. Takže sa nemusíš namáhať ani tentokrát dokázať nedokázateľné. 🙂
@maciatkolulu No vieš-v skratke a jednoducho - ono treba na chudákov rodičov nejaké to "bu-bu-bu" - a inak to už nevedia len takto. A len tak medzi rečou - môj starší syn má všetky základné očkovania (bohužiaľ) a nemáme žiadny očkovací preukaz ani nikto z môjho okolia nič také nemá....
@marcelatje dieta to babatko nebolo ockovane preto, lebo bolo este malicke a ockuje sa v istych vekovych intervaloch..a to vacsie dieta nebolo ockovane preto, lebo rodicia odmietli..
@maciatkolulu pisala som o niecom, co sa stalo ako pisu aj antivax o niecom, co sa len moze stat..nevyclenujem, len chapem..rovnako ako nechapem rodicov, ze napr.chodia s chorymi detmi vonku , do skolky , lebo im nezalezi na ostatnych detoch, tak chapem obavy rodicov, ze sa ich dieta stretne s chorym dietatom, co je na tom?vy davate svoje zdrave deti do spolocnosti s chorymi ??a co sa tyka cakarne, no to je naozaj argument ospravedlnujuci antivax, dakujem pekne...nechapem inak co tu pises o odsudzovani ocko a neocko a pod, ved to tu nerobi nikto, v diskusii sa tu pise o za a o proti ale ked ma niekto opacny nazor, tak uz akoze odsudzuje??...o ciernom kasli a ostatnych chorobach co dostanu aj zaockovani som pisala, ano samozrejme ze je to mozne, ale je to bud s lahsim priebehom, alebo kratsim trvanim, ked uz ...ockovanie nie je ochrana 100%na, ale su to protilatky, a take mnozstvo ake dokaze telo prijat za vlastne..
@evittam a odkial maju uplne presne informacie antivax, ktori prichadzaju s hroznymi pripadmi co sa stalo po ockovani.,.ja nehovorim, ze sa po ockovani nemoze nic stat, moze a hlavne ak sa zaockuje chore dieta, alebo je to ukryte a ockovanim to prepukne...ale tak ako s ockovanim mate zle skusenosti , tak existuju aj ludia so zlymi skusenostami s neockovanim ...a to tu asi bude stale....dufam,ze sa nikomu neprihodi nic zle ockovanim ale ani s nezaockovanim
@maciatkolulu lekarka mala v sprave aj nezaockovane samozrejme, ale ako som pisala, napisem teda este raz, ze po tejto skusenosti odmieta take deti, ktorych rodicia su antivax..na to ona ako lekarka pravo ma.. a ak povazujes tento pripad za "iba hrozbu" pre "husicky", akoze to co je proti antivax je uz vymyslene a to co su pribehy antivax tak tie jedine su realne??toto napriklad vytaca mna..ostatne zmiast zo stola a papat len to, s cim suhlasime, ostatne ani len neskumame??nik tu nikoho neodsudzuje a to ze mam male babatko a bojim sa ho davat do spolocnosti chorych ludi je uplne normalne..je mi jedno ci je v spolocnosti s nezaocko alebo zaocko, ale chorym ludom sa s malym babatkom vyhybam, normalny to pochopi, nenormalny nie....a co sa tyka lekarske tajomstvo-nic konkretne nepadlo, antivax ma tiez vela lekarskych tajomstiev sa mi zda
@teada ja ti uprimne napisem, ze vobec nerozumiem tomu co si mi napisala... zjednodusene napisem, chodis von s malym babatkom? Alebo nikam do troch mesiacov nejdes, ziadne obchody, proste si len doma, alebo vonku, lebo ak hej, tak si v prostredi, kde su zarucene aj chori ludia a prudko nepreockovani...A k tomu co si napisala o chorom dievcatku, to je len na smiech a odkial lekarka vie, ci rodic bude ockovat, ci nie, ked sa ockuje az od troch mesiacov, to ho potom vyradi...No dobre, nechajme to tak 😉 Pre mna normalna matka s mesacnym dietatom nesedi vedla akehokolvek choreho dietata v cakarni, to je potom minimalne nezodpovedna... A to, ze nejaka matka rozkrikuje po cakarni, ze jej dieta ma cierny kasel pomlcim, alebo zeby pani doktorka, alebo sestricka pustili pusu na spacir, aj mna kadecim prve razy castovali roznymi pribehmi, ale vidis, bude mat maly tri a nikto mi ziadnu pokutu, ani ziadne nahlasovanie nedal a nenahlasil, proste sme sa ticho a slusne dohodli a lekarka akceptovala moje rozhodnutie, mozno dam nejake zakladne ockovania po tretom roku, uvidim este, mam 18,15 a 3rocne deti a nikdy som nesedela s nimi ked boli zdravi v cakarni s chorymi detmi...chyba lekarky a matky, existuju aj /u dobrych lekarov/aj izolacky, lebo ani ovcie kiahne, sarlachove anginy nie su mnamka pre dieta, ktore pride s chripkou.
Ja som za ockovanie vsetkymi 10timi.dnesna doma je zvlastna,vsetko sa da vy-googlit,co je dobre a co zle.rodicia su potom z informacii zmateni,kedze citaju kadejake clanky aka vakcina co dietatu sposobila.ano mala som aj ja strach ked mi tento mesiac maleho ockovali,citala som clanky na nete ako z vakciny dieta dostalo autizmus,ako dostalo rakovinu...neviem preco pred 30rokmi kedy mna davala moja mama ockovat sa z toho take halo nerobilo.bolo to povinne tak to povinne bolo,som tu a nic sa mi nestalo a to iste aj mojim vrtovnikom.ok dnes su mamicky opatrne,ale niekedy ta opatrnost skodi.priklad:za mojich detskych cias spadla mi susienka na zem ofukla som ju a zjedla,som tu ziva a zdrava.dnesne maminy dietatu nieco spadne na zem alebo nedajboze sa dotkne ruckami zeme a uz je zachvat histerie na svete, co ak dieta bude chore...dnes sa deti nevedia ani normalne hrat bez toho, aby im mamy za kazdym neutierali antibakterialnym mydlom ruky...robili toto aj nase mamy ?nie a co sa nam stalo? nic!!!!!Mozno si to neuvedomujete, ale kazde neockovsne dieta je riziko.ludia cestuju po svete a cim viac je deti neockovanych,tym viac sa stare choroby vracaju.mozno to nepride hned,ale casom sa znova objavi nejaka stara vazna choroba! Ale kazda mamina ma zivot svojho dieta sama v rukach a je len a len na nej ako sa rozhodne.neodsudzujem ani mamicky co daju deti ockovat ani co nedavaju ale ja viem,ze kludne mozem spavat co sa tyka chorob na ktore je maly ockovany!!!!
@annajakub pozri aj ja som v celku za ockovanie, ALE ty, ja moje starsie deti boli ockovane, tak trojkobinaciou, co dnesne deti su 7kombinaciou!!!Trosku moc podla mna. Ja zase zastavam nazor, ze v demokratickom state mas mat pravo na rozhodnutie, co do tvojho dietata napichaju, to je moj nazor a len tak pre upozornenie, je hysteria 😀 a ja v mojom okoli poznam skor maminky, co keksik oprasia a strcia dietatu naspat do pieskovych ruciciek, mam aj ja pri sebe aj antibakterialny spray, co som ocenila ked sa mi maly v piesku zahral s macacim hovienkom...bola som rada, ze ho mam 😉 prdpokladam, ze by si ho tiez pouzila a nehrala sa na oddolnu matku s minuleho storocia 😉 pretoze ako si sama napisala sme v divnej dobe uz aj tie dnesne kliste nie su co byvali, ale potvori roznasaju uz kadeco a este si tie svine dovolia byt aktivne aj zime uz pomaly... 😀
takze za mna, nech si kazdy so svojim dietatom robi, to co on uzna za svoje a nech da druhym pokoj, ci na jednej strane, ci na druhej

@maciatkolulu očkovanie nie je zázrak a nerieši všetky choroby, je to minimalizácia rizika ochorenia, s dokázanou učinnosťou a bezpečnosťou, niekomu to môže zachrániť život, kto si myslí, že nepotrebuje, to je jeho vec, ale väčšina ludí si myslí, že očkovať treba, tot napríklad najnovšie neočko deti v Kalifornii nemôžu byť príjmané do školok a škol, práve preto aby chránili deti, ktoré očkovane nemožu byť zo zdravotných dovodov. Ak máš neočko dieťa je oveľa vyššie riziko, že sa nakazí ako ked máš očkovane, k tomu neviem kto môže mať nejake vyhrady.