icon

Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?

petkamatulko
8. nov 2011

Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.

slniecko77
12. feb 2012

@abbey1 nie pisala si o rakovine, len je to pre mna dost ''surovy'' nazov..a myslela som aj na leukemiu, ktora nadorom nie je, ale je to nadorove ochorenie..takze opravujem..nadorove ochorenie

abbey1
12. feb 2012

@slniecko77 Ale veď leukémia nie je nádorové ochorenie! A ten mnou spomínaný prípad bolo autoimunitné ochorenie, ktoré sa nedokázalo správne diagnostikovať a celé roky bolo liečené ako nádor. Až nedávno sa podarilo správne klasifikovať, myslím celkovo pomenovať v medicíne, ale nie u nás. Testy sa dávajú robiť v zahraničí.

slniecko77
12. feb 2012

@abbey1 pokial ma moje vedomosti neklamu a google tiez, tak leukemia je nadorove ochorenie
http://en.wikipedia.org/wiki/Leukemia

abbey1
12. feb 2012

@slniecko77 Zaujímavé, že teraz ti stačil zdroj z internetu. 😀 Ale to len zo žartu. Nádorové a onkologické ochorenie nie je podľa mňa to isté. V každom prípade nikomu, a ani vám, neželám, aby si prešli rovnakým peklom ako my.

abbey1
12. feb 2012

Končím debatu, ktorá nič nevyrieši. Len nechápem, prečo je sloboda v očkovaní tak ťažko akceptovateľná. ☹
Každá chceme pre svoje dieťa to najlepšie a tak sa i rozhodujeme. 😉

slniecko77
12. feb 2012

@abbey1 nadorove a onkologicke ochorenie je presne to iste
..a nie je zdroj ako zdroj..a za dalsie svojim vedomostam verim (obzvlast ked si ich overim 😀 )
..skutocne sa nespoliehaj na ''myslim si'' mnoho veci sa takto moze pokazit
..je mi luto co si prezila (aj ked presne neviem o co slo, len tusim), ale presne o tom som pisala...urcite percento deti postihnu neziaduce ucinky, ale v porovnani s ochoreniami proti ktorym sa ockuje, je ich malo..preto sa vsade hovori/pise o benefitoch ockovania..ked to das na misky vah, tak lepsie vyjde ockovanie
..keby malo moje dieta nejake vazne neziaduce ucinky z ockovania tiez by som dalej neockovala a pri dalsom dietati si to poriadne premyslela, podla toho aky neziaduci ucinok bol a ci by ho dokazatelne sposobilo ockovanie
..zvysena TT a vyrazky pre mna nie su dostatocny dovod

..tiez som mala trosku obavy pred kazdym ockovanim, ale ako som pisala ockovanie je v mojom ponimani benefit a nastastie syn nemal ani len zvysenu teplotu

abbey1
12. feb 2012

@slniecko77 Tak si každá verme, čomu chceme. Hlavne ti prajem, aby si nikdy nemusela zvažovať z dôvodu ochorenia dieťaťa.

slniecko77
12. feb 2012

@abbey1 zdroj z wikipedie uvadza svoje zdroje z lekarskej odbornej literatury..preto som ho uviedla..kdezto video na you tube mozem zavesit aj ja a prerozpravam neskutocny pribeh s este neskutocnejsim koncom 😉

slniecko77
12. feb 2012

@abbey1 dakujem 🙂 ja to prajem kazdej mamicke

tin007
12. feb 2012

@ema72 mas to niekde v elektronickej podobe? ten clanok z oxford journals

tin007
12. feb 2012

@slniecko77 pozeram ten link http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01353703 ale nevidim tam, ze kolko presne pozorovali kazde dieta lekari a kolko nasledne rodicia atd, je tam udaj odkedy do kedy trvala studia. musim prec, este si to poriadne precitam, ale z tych ciastkovych info mi to vychadza, ze je to presne ta metodika, ako som davala vcera vecer:
Secondary Outcome Measures: •Immunogenicity with respect to components of the study vaccine in terms of antibody titres [ Time Frame: Before the first dose of primary vaccination (Day 0) and one month after the third dose of primary vaccination, i.e. at the age of 18 weeks or 7 months ] [ Designated as safety issue: No ]

•Occurrence of solicited local and general symptoms [ Time Frame: During the 4-day (Day 0-Day 3) follow-up period after each vaccination ] [ Designated as safety issue: No ]

•Occurrence of unsolicited adverse events [ Time Frame: During the 31-day (Day 0-Day 30) follow-up period after each vaccination ] [ Designated as safety issue: No ]

•Occurrence of serious adverse events [ Time Frame: From Dose 1 (Day 0) up to study end i.e. at the age of 18 weeks or 7 months ] [ Designated as safety issue: No ]

katarinnak
12. feb 2012

@zitaje Ahoj. Moja znama dala zaockovat dospeleho syna na uzienku...lebo siel do zahranicia...pre istoto...a co sa nestalo? Syn dostal hned po ockovani ruzienku....

kkristin
12. feb 2012

@slniecko77 ano tak potom asi relevantne pan odbornik v novinach joj plus nehovoril, ale ty mas nepochybne relevantnejsie info 😉
nemam viac slov, ockovanie sa nerusi len ked je minimalny vyskyt, ale aj ked mnozstvo neziaducich ucinkov...nastuduj si to a potom sa tu vyjadruj, ale bo aspon pozri rozhovor preco bolo TBC zrusene s tym kto jeho zrusenie navrhoval.

tin007
12. feb 2012

@slniecko77 mimochodom tato studia http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01353703 zacne o necely mesiac! a nepise sa tam nic o tom, aka bude metodika pozorovani a vidim, estimated enrollment bude 224, cize podla mna hodne mala vzorka

tin007
12. feb 2012

@slniecko77 v tomto clanku http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20481658 sa nehovori nic o klin. studii, je to iba zhrnutie, ci prehlad o predch. ockovacej praxi.
mam taky dojem, ze si si ani poriadne neprecitala to, co sem davas na podporu svojej argumentacie 😕

tin007
12. feb 2012

Takze ja osobne vychadzam z oficialneho dokumentu vyrobcu vakciny Infanrix hexa, ktory akceptuje aj EMEA http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_li... a vobec nie som spokojna s tym, co sa tam pise, pretoze ked si pozries IV cast, tak je tam uvedene:
Complete reports of 9 primary vaccination studies are presented in the application. A total of
7 different lots of the DTPa-HBV-IPV component and 6 different lots of the Hib component were
used. During the development programme, the manufacturing process was modified. This was
addressed in the clinical development programme:
The primary vaccination studies include
• 2 feasibility studies.
• 1 lot to lot consistency study.
• 1 double blind bridging study from the old to the new manufacturing process.
• 5 open randomised studies evaluating the safety and/or immunogenicity of the candidate
vaccine according to various primary vaccination schedules including the Expanded Programme
on Immunization (EPI) schedule.
A ak dobre citam, tak vlastne tato "studia" je sumarizaciou inych studii, ktore mali rozdielne metodiky, vzorky, napr. 1 mala porovnavaciu skupinu taku, ktora dostala staru vakcinu vs. nova - no to uz je teda studia!
Toto cele mi pride ako ked psicek a macicka piekli tortu; supli tam vsetko, co mali po ruke!

ema72
12. feb 2012

@tin007 je tu je http://jid.oxfordjournals.org/content/184/1/80...., treba otvorit to pdf co je vlavo, tam je cely clanok

kvetinka211
12. feb 2012

@kkristin ockovalo sa nasledovne (moje data) ...
84: tbc, 1. DiTePer (diftéria, tetanus, čierny kašeľ), 2. DiTePer
85: 3.DiTePer, 1. Polio (obrna), 2.Polio

= 6x ockovanie 1. rok

86: 3. Polio, 4. Polio, 1.Morbili+Paroditis (osýpky+mumps)
87: 4.DiTePer, Rubeola, 2.Morbili+Paroditis
90:DiTePer

Cize ockovalo sa: tbc, difteria, tetanus, cierny kasel,obrna, mumps, osypky, rubeola .. na rodziel od dnesneho stavu rozdelene do viacerych injekcii.

Teda ockovalo sa uz vtedy mmr, avsak rozdelene na Rubeolu zvlast a ospyky+mumps. Mas pravdu v tom, ze meningitida ani hepatitida sa neockovalim rovnako ani pneumokoky co som uz pisala.

tin007
12. feb 2012

@ema72 dakujem

katrinka8
12. feb 2012

@slniecko77 - "TBC ockovanie je na SVK zrusene lebo sa vyskytuje menej pripadov ako urcuje WHO.." A kolko pripadov chorob, proti ktorym sa ockuje vakcinou MMR - napriklad - sa vyskytuje v sucasnosti? Preco potom nezrusia napr. aj tuto vakcinu? Lebo predpokladam, ze ani tych nie je vela. Podla toho, co hovoris, by mali potom zrusit vacsinu ockovani, pretoze dane choroby sa uz v podstate nevyskytuju alebo ich je malo. Ci? 😉
Ked sme s dcerkou chodili na kalmetizaciu po ockovani TBC, tak pani doktorka nam povedala, ze odkedy je zavedena tato konkretna vakcina BCG, je enormne mnozstvo deti, ktore s nou maju problemy a to, ze my sme chodili "len" na kalmetizaciu, je nic oproti niektorym inym pripadom. Doslova povedala, ze tato vakcina je nekvalitna... Uz som tu raz pisala o kamaratke, ktora "vdaka" tejto vakcine musela prezivat s 10-mesacnou dcerkou narkozu, aby jej vybrali zdurenu uzlinu po ockovani BCG vakcinou, a prezit 2-tyzdnove muky cakania vysledkov z histologie, ci to nie je nahodou zhubny nador. Takze asi nezrusili ockovanie proti TBC kvoli malemu mnozstvu pripadov. Ja osobne si nemyslim, ze by tych pripadov TBC u deti bolo na Slovensku vela. Ale tak je to len moj osobny nazor.
A to iste sa tyka napr. Prevenaru - zrazu "bolo nutne" ho v skratenom konani 2 tyzdnov zaviest ako povinne ockovanie, zahadne prave v case pred volbami, ked mal este sucasny minister zdravotnictva (v dobe, ked sa to zavadzalo) dopad na jeho zavedenie na nas trh a jeho brat bol v predstavenstve firmy Pfizer na SVK... prebehla o tejto kauze info aj v mediach. Podotykam, ze dovtedy sa proti pneumokokom dalo zaockovat nepovinne. Vsak preco by firma nemohla ziskat par milionov eur od statu za poskytnutie vakcin? Takze o zavadzani povinneho ockovania na SVK mam svoj osobny nazor. Biznis je biznis, nie je to vobec o lekaroch, ich voli, uz vobec nie o detoch a ludoch a ich zdravi. Nie je to len v ockovani, ale tu je podla mna velke lobby farma firiem u vlad (vid brozurky o ockovani, ktore produkuje MZ SR - preco ich sponzoruju farma firmy, uplne verejne su tam ich zdroje. To si Ministerstvo nevie najst vlastnych odbornikov z radov lekarov, ktory to ockovanie dokazu relevantne popisat?) Najviac ma na tom vsetkom stve to, ze tento obchod zo zdravim je v tomto pripade ockovania povinny a v podstate sa clovek len tazko moze branit. Informacie su nepresne, zavadzajuce, clovek tapa, nevie, co robit. Na jednej strane hustia do nas info o uzitocnsoti, na druhej sa vynara coraz viac priapdov s negativnymi ucinkami.
A o tej rakovine a ockovani - skus si zohnat napr. novembrove cislo casopisu Mama a ja - je tam pribeh malej Simonky. Su to skutocni ludia so skutocnymi pribehmi. Aj preto vela ludi premysla nad bezpecnostou ockovania. Lebo na jednej strane je to, ze vakciny mozu pomoct, ale na druhej je to "mizive" percento s vedlajsimi ucinkami. A myslim, ze nikto nechce, aby prave to jeho dieta bolo to "mizive percento", ktore padne za obet pre dobro vsetkych... Aj ked podla mna to percento mizive nie je.

tin007
12. feb 2012

@briketa pytala si sa ako je to s ockovanim a nastupom dietata do skolky; takze na niektorych tlacivach Ms je uvedene, ze dr. sa ma vyjadrit celkovo k zdr. stavu dietata, ci je sposobile na nastup do ms, na niektorych je aj uvedene, ci ma dieta vsetky ockovania. a je potom na riaditelovi ms, ci zoberie dieta, ktore nema vsetky ockovania, ci cast alebo nie. niektori osvieteni riaditelia sa vyjadrili, ze im je uplne jedno, ci je dieta alebo nie je ockovane (ved su deti, ktore maju jedoznacne kontraindikacie a do ms chodia), pre nich je dolezite, aby infekcne deti nechodili do ms (cize s virozou, bakterialnou infekciou a pod.)

kvetinka211
12. feb 2012

@tin007 myslim ze toto je typicky priklad toho ako vznikaju vasne okolo ockovania ... niekto si nieco co znie vedecky precita, pochopi trosku inak a potom to posunie dalsim, ktori sa uspokoja so second hand informaciou a navyse skomolenou .. odporucam precitat este raz ... je to zoznam studii, ktore boli uskutocnene v ramci tohto vyskumu, rozlicne vakciny porovnavaju preto, lebo sa im v priebehu procesu zmenila metodika, takze porovnavali potom staru a novu ... citat treba s porozumenim a bez vasni

tin007
12. feb 2012

@kvetinka211 co presne myslis, co si treba precitat este raz? myslis ten dokument zo stranok emea? Ale tam nemam velmi co citat, lebo chybaju zakladne data k tym studiam, ktore boli "podkladom" pre tuto vyslednu.

abbey1
12. feb 2012

Ja osobne som si dopisovala s ministerstvom zdravotníctva ohľadne očkovani aproti pneumokokom a nedostala som žiadané info. Oni majú právo zahmlievať a my máme povinnosť očkovať. 😀 😠

tin007
12. feb 2012

Btw aj ja som pisala ministrovi zdravotnictva a odpoved bola, ze zavedenie ockovania proti pneumokokom bolo na zaklade studie vyrobcu, ale tu mi nemozu poskytut, lebo je to majetok vyrobcu vakciny 😠

slniecko77
12. feb 2012

@tin007 ak si necitala spatne tak uz sme to tu riesili 😉 prehliadla som rok, tak ma stale nechytaj za slovicka
Tie studie som len na rychlo vyhladala, dievcata totiz to tvrdili, ze studie sa robili TRI dni, co je absolutna hlupost.sledovali sa tri dni komplikacie, a to je velky rozdiel, nasla som studiu kde sa sledovali komplikacie osem dni
@kkristin ja neberiem zdroje z joj plus tv, ako ty z you tube 😉
@katrinka8 zase niekto kto predpoklada 😀
..ako som uz pisala lobing od farma firiem je a bude, predstav si, ze nielen na SVK ockuju deti proti pneumokokom, myslim tym povinne ockovanie a vobec sa nechcem zastavat tohto ministra zdravotnictva, mam o nom svoju mienku

tin007
12. feb 2012

@slniecko77 nechytam ta za slovicka (a urcite nie stale, ako si napisala). A netvrdim, ze studia sa robila 3 dni, jasne som napisala, ze ockovani boli sledovani lekarom 3 dni a nasledne iba rodicmi, kde tusim 97% hlaseni bolo odmietnutych. Amimochodom, zda sa ti, ze sledovanie moznych neziaducich ucinkov 8 dni po ockovani je dostatocne?!

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 Slovo studia si použila prva ty-ja som doslova napisla-ze deti sa sledovali 3 dni po podani vakciny.
K tovojim linkom sa vyjadrovat nebudem,kedze si schopna tam dat link aj nastudiu co len zacne 😲
A kde v EU sa este ockuje prevenar povinne?
zaujima ma EU,lebo tu zijeme.

slniecko77
12. feb 2012

@tin007 nepisala som, ze si to napisala ty, bolo to uvedene hned na zaciatku
@kaja73 uf, raz uz som to rozoberala, ze som to prehliadla..ale kedze nemas ine argumenty tak ta to asi bavi 😉

..nema vyznam diskutovat, ja sa nechcem s vami hadat, ste ako osi, snazim sa len ukazat aj druhu stranu, ale vy nechcete vidiet, pocut..len pisat to svoje...vela stastia vsetkym 🙂

sorciera24
12. feb 2012

ked dojdu argumenty, vacsinou to ludia ukoncia....no co, zvykli sme si......