Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@strociatka mne sa to nezda take nemozne, tetanova bakteria sa bezne vyskytuje v pode, kto ma zahradu, moze sa stym stretnut ..
@ema72 nejde o vyskyt, ta je skutocne uplne vsade, ale aby mohlo dojst k nakazeniu je nevyhnutne, aby nebola krv okyslicena a sucasne aby bola slabo prudiaca - bakteria tetanu v obehu prezije len pri nedostatku kyslika a pomalom krvnom toku - cize dieta je mimoriadne dobre okyslicene a ma velmi rychly obeh krvi, je nemozne aby sa nakazilo aj ked dojde ku kontaminacii, krvacajuca rana to ihned vyplavi von. Tetanus mozu dostat len stari ludia a aj to sa stava len veeeelmi ojedinele a je to liecitelne, statistiky ukazuju, ze tetanom sa nakazia len ludia po 70 - 75-ke a je jedno ci su, alebo nie ockovani, za posledne desiatky rokov ziadny nakazeni tetanom nezomrel
@strociatka ano, v podstate vsetky choroby, ktore sa ockuju su dnes uz liecitelne, o to je vyznam ockovania u rizikovych skupin nizsi. Moja matka napr. prezila zaskrt v roku 1945.
@wifina smutne na tom je, ze ten cierny kasel na deticky prenesu rodicia, ktori boli ockovani, latky, na ktore sa tak bezvyhradne spoliehame vobec nefunguju. V BA IV je obrovsky narast cierneho kasla u ludi, ktori nan su ockovani, to ako a kto vysvetli?
@strociatka neviem, možno tí dospelí neboli preočkovaní. chápem obavy z neočkovania a aj z očkovania, poznám vo svojom okolí tragický následok z neočkovania, takže nie som tak ortodoxne proti, dnes by ten človek nebol postihnutý, ak by bol očkovaný, takže fakt neviem. Deti nemám, takže o tom rozmýšľam len čisto teoreticky
@wifina ja deti mam a jedno mam z ockovania postihnute len mierne - nefungujuca imunita, hyperaktivita a druhe sa ockovat dat bojim, pochopitelne
@wifina a co sa mu z neockovania stalo? zatial citam vsade len velmi zavazne dosledky ockovania, ale z neockovania som nenasla ani jeden
Dostal chorobu na ktoru ešte nebolo očkovanie, bolo to už dávno, zostal postihnutý celý život, keby bol očkovaný, bol by zdravý, prepáčte nechcem viac o tom, ja len, že keď vám zostane dieťa postihnuté alebo umrie na chorobu, na ktorú je očkovanie, tak to by boli tiež výčitky...
@wifina osobne soom mala meningitidu.....umiera sa na nu aj po ockovani, aj po neockovani...nieje to nasledok neockovania!
a dnes su na nu antibiotika, a da sa lioecit, je to len o tom, ci ju niekto vie vcas diagnostikovat!!!
taktiez prave male dieta co dostane tuto vakcinu a nema dostatocne silnu imunitu dostane tuto chorobu a umiera na nu....
@wifina no ale mozno by ju rovnako dostal aj ked by bol zaockovany, kedze vakcina nemusi ochranit pred danou chorovou...takze teraz co je lespie, kaluz ci blato??
nie vykricniky vobec neboli v smere ako si ich pochopila, islo len o zdoraznenie ze ide o casty problem, ze to lekar neskoro diagostikuje.....
@wifina http://www.slobodavockovani.sk/news/smrt-po-ock... - pribeh ten mamicky, co jej umrelo babo :(
@kkristin Aha, no ja sa bojím, že dieťa chytí niečo odo mňa alebo pri prehliadke v nemocnici, nejaké TBC, takže asi skor by som dala, vychádza mi z toho, že riziko je asi také isté, že sa mu niečo stane pri očkovaní ako že niečo chytí je rovnaké, asi skor zvážim, kedy a čo a zbytočne nepreočkovávať
K tomu príbehu, pokiaľ viem, dieťa s takými teplotami sa domov nepúšťa, takže asi toľko...
@wifina samozrejme kazdy robi ako uzna za vhodne...a to ti ani nebrem....takze to tak prosim ta nai neber 😉
ja som toho nazoru, ze vsetky veci na ktore sa ockuje viac menej su liecitelne a pravdepodobnost ze to dostane dieta je prilis mala nakolko sa vyskytuju malicko a tie co sa vyskytuju su liecitelne normalne /a klasicke detske choroby si myslim ze dieta prekonat ma typu osypky/
a myslim ze nejde len o riziko tychto horsich neziaducich ucinkov - a je ich vela az smrt, ale aj o nie mensie. zhorsenie imunity, ekzemy atd....
@kkristin tak som čítala ako mi telefónik dovolil 😉 , sa mi zdalo, že tam písala,že boli na pohotovosti a poslali ich domov ja nikomu nič neberiem, ale treba zvážiť, že je tu aj možnosť, že dieťa tú chorobu dostane, napr. chytíte kľučku v orfinácii a pod. Sama sa ale nedávam očkovať napr. hepatitídu, kiahne ( zatiaľ), ale keby som hepku dostala, tak si možem trieskať hlavu 😀
@wifina boli, ale pred tym boli s kaslom u lekarky, predpisal im sirup na kasel a ked prisli domov tak az potom zacali horucky tak isli na pohotovost...
ale zltacka je vo velkom skor choroba rozsirena v oblastiach kde hygiena nieje aka by mala byt....
je to kazdeho rozhodnutie len si myslim osobne ze je to len veliky bisnis a aj ked by v tom nejaka cast pravdy bola, dnes su uz aj podmienky ine, iny sposob zivota, ine hygienicke navyky, ine lieky na liecbu ako boli a tiez aj zivotne podmienky ludi sa zmenil...nedokazem najst jedinu vakcinu, ktoru by som mala dat dietatu...lebo bud ide o choroby co uz niesu, alebo su liecitelne, alebo nieco dalsie...
@kkristin tak ale babatka tie zomreli na ten čierny kašeľ a tiež je teraz na východe rozšrené tbc, takže neviem a napr. čo ak to detska nerozozná tie príznaky a dieťa zomrie aj keď je choroba liečiteľná. Tiež si ale myslím, že ide o veľký biznis a preto sa nedávam proti chrípke a pod. Iné by bolo, keby som bola v rizikovej skupine, napr. zdravoťák
@wifina ale ved ockovanie na cierny kasel ti nezaruci ze ho nedostanes na 100 percent..a nositelia cierneho kasla su skor dospeli....a tbc zrusili hlavne kvoly tomu, ze neziaducich ucinkov bola tak strasne vela, ze to museli zrusit...a tbc dostali aj ti, co zaockovani boli.../bol o tom rozhovor priamo s odbornikom na TBC co o tom hovoril v joj plus/
ja osobne viem si myslim, ze ked nedam zaockovat poskodim babo menej..vybuduje si imunitu, nicim ju nenaburam, vyhnem sa neziaducim ucinkov a pevne verim ze ked bude mat silnu imunitu prirodzene zvladne aj ine choroby lahsie a kedze nezijeme "ako v osade cigani" myslim ze sa vyhneme aj tym inym chorobam...a verim ze v pripade ak nie, tak potom budem riesit liecbu liekmi
...aj hlavne kvoly tomu, ze som osobne cely zivot bojovala s narusenou imunitou a hold dostala som vsetko co sa okolo mna len mihlo 😢
a nebolo toho malo......
@wifina ktorá lekárka Ti povie, že očkovanie proti čiernemu kašlu / pokial ho matka neprekonala a prenesie kojením protilátky na svoje bábo a tým je bábo ten kritický polrok chránené/ zaberá až po druhej dávke alebo dokonca až po 7 mesiaci veku? Upozorní Ťa, že nechoď s babätkom do nákupných centier, vyhábaj sa chrchlajúcim návštevám a pod? Ani jedna 😒 A opýtaj sa, koľko % zdravoťákov sa dalo pred sezónou zaočkovať proti chrípke? By si bola prekvapená. Oni sú si sakramentsky dobre vedomí vedľajších účinkov a slabého účinku vakcíny. 😒 Ale s radosťou by to pichali deťom, školákom, tehotným, dedkom aj babkám.. 😒

@ema72 dieta principialne nemoze dostat tetanus, to je priam nemozne