Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@bobocka nám ten rectodelt napísala na papier alergologička,že 2 dni pred očkovaním mu ho mám dávať.tiež mi to bolo divné,lebo som ho používala tiež pre deti pri laryngitíde.a najlepšie bolo,keď nám pediater povedal,že on sa osobne stretol s našom alergologičkou a že ona si pamätá náš ,,prípad,,,lebo ku nej chodí aj manžel od detstva,a že kľudne možme dať syna očkovať,že on nemá takú hroznú alergiu.že stačí dať len ten rectodelt.syn má už 19 mesiace a to očkovanie je do 18 mesiacov,takže sme ho už aj prepásli 😀 teraz má bohužiaľ aj zdrav.problémy,takže aj tak by ho nemohli očkovať.a keby tie problémy nemal,aj tak by som ho nedala,lebo nechápem ako chcú očkovať alergické dieťa s takou očkovacou látkou,ktorá obsahuje daný alergen.hoci je aj malý alergik,ale aj tak.to ako keby mu dali ATB,na kt.je alergický a povedali mi,že dajte mu aj fenistil proti alergii.veď je to celé na hlavu toto...
@terina25 ahoj,v tejto republike už odmietlo očkovanie veľmi veľa ľudí,presne číslo ti neviem povedať,ale nikto ešte neplatil 300 euro pokutu,nejaké blokové pokuty boli,ale v priemere možno 50 euro,ale toto fakt nikto neplatil....každý sa z toho nejak dostal alebo vykrútil,alebo sa to dá pekne ponaťaahovať a po premlčacej dobe ti možu fúkať kockový cukor do... 😝
My sme mali odklad do dvoch rokov,nikto nás nikde nevolal a už máme cez dva roky a ticho 😒
@bobocka A ja som niekde hovorila, že postrádam empatiu od teba?
Skús ty si pozorne prečítať, čo tu o nás a našich deťoch píšu niektoré ženy.Ako sme označovaní za sebeckých a ako ich ohrozujú naše deti. Ja osobne som žiadnu mamičku tu neurazila a rešpektujem jej rozhodnutie očkovať. Uvítala by som, aby oni rešpektovali to moje, neočkovať. Konkrétne minewka tu napísala zopár nelichotivých vecí. 😉
@terina25 no a co,ze ma maly 19 mesiacov a teda mate akoze po termine.povies,ze na zaklade jeho zdravotneho stavu ockovanie odkladas po druhom roku.(odklad je ine ako nesuhlas s ockovanim,to sa myslim nepokutuje) ked bude mat dva roky,tak udas dovod na dalsi odklad to,ze stav sa mu dajme tomu stale nezlepsil... a odkladat to budes do aleluja a ziadna pokuta nebude 🙂
ja by som rectodelt ako prevenciu neziaducich ucinkov pri ockovani nedala.byt na tvojom mieste,tak to tiez odlozim a odlozim az sa na to zabudne.a to som ockujuci rodic. 😉
@abbey1 reagovala si na mna,mne to bolo adresovane,tak som reagovala naspat.tak ako sa niektori ockujci rodic vie obut do neockujuceho,tak si aj neockujuci nedavaju vreckovku pred usta a vedome a cielene podcenuju informacie ockujucich rodicov a povazuju ich za ovce co idu s davom.myslis,ze veticka(parafrazujem)- nech si ockujuci idu este raz do radu po duplu zakoncena rehotajucim sa smilikom je lichotiva? sedime za compom,preto mame dost casu si rozmysliet co piseme a ako vety formulujeme a ak mas otvorenu mysel,tak musis uznat,ze aj vela neockujucich rodicov by si zasluzilo klepnut po prstoch za tie stupidity co voci ockujucim na forach pisu.
@lucula73 , pokutu 330 eur súhrnne za odmietnutie očkovania môžeš dosťať a niektorí už aj dostali, a dokonca môžu dostať obaja rodičia, čiže ja to beriem tak, že niekto moju rodinu a deti obral o 660 eur !!!
@bobocka , ja som očkujúci aj neočkujúci rodič, prvé dieťa malo do 1,5 roka všetky očkovania, fakt som to "žrala", až kým sme nemali vážne nežiaduce účinky. potom ma prefackal reál v tom zmysle, že nikto, naozaj nikto ti, keď je dobre, nepovie to b, že systém ťa nijako neodškodní a nepomôže ti, tu ide nielen o zdravie, ale aj o právnu formu veci a v tomto je naša legislatíva, žiaľ, doba ľadová...nenexistujú kompenzácie minimálnej mzdy ani sociálnej dávky rodičovi, ktorý nie svojou vinou musel opustiť prácu a starať sa o choré dieťa (a nie je to otázka týždňov), hradenie liečby, medikamentov, zákrokov, rehabilitácie, náklady sprevádzajúcej osoby, umiestnenia dieťaťa v špecializovcanom pracovisku, psychickú ujma dieťaťa, celej rodiny, poistné plnenia, znalecké posudky, príspevky na špeciálnu stravu, atď, atď.
možno by sa stačilo zamyslieť nad tým, koľko očkovaním poškodených detí behá po svete (od alergií, atopie, astmy, celiakie, až po rôzne formy nádorových ochorení), a koľko detí by malo vážne nežiaduce prejavy po reálnom prekonaní napr. rubeoly, mumpsu...doteraz napr. v celých usa bolo po prekonaní mumsu postihnutých ochorením jedného, nie oboch semenníkov 12 chlapcov, z nich len jeden prípad trvalo, ostatní dočasne 😕
@adriana7 sice som dost dobre nepochopila,preco mi to adresovane bolo,ale suhlasim s tym co pises.system povinneho ockovania na slovensku a neodskodnovanie postihnutych rodin neziducimi ucinkami vakcin,do ktorych su nuteni ,je samozrejme velmi zly a ziada si zmenu. suhlasi iste aj neockujuci aj ockujuci rodic.niet o com.ak som nutena do niecoho s cim v podstste nesuhlasim a z hora som strasena pokutou a nakoniec povolim a dam dieta zaockovat a ono ma neziaduce ucinky vakciny,tak samozrejme ,ze bezdebaty je minimalne financa kompenzacia na mieste+vydavky s liecbou spojene by mali byt plne hradene.
inak to pocujem ,teda citam prvy krat,ze obaja rodicia dostavaju pokutu za neockovane dieta!!! a to bol vas pripad? naozaj sa vam to stalo? ja som citala,ze nie je dobre svoj nesuhlas s ockovanim formulovat ako odmietnutie ockovania,ale je dobre to spravit ako odklad na zaklade istych okolnosti.dovodov na odklad sa najde habadej.a odklad sa neberie ako nesuhlas s ockovanim a financny postih tam teda nie je.ci je to ozaj tak mi asi budu vediet odklepnut len neockujuci rodicia ktori to tak spravili.
inak ako je to riesene pokial su neockujuci rodicia socialnym pripadom?teda nechcu dat dieta zaockovat,no ich socialne podmienky su napr na hranici chudoby,teda vymahat od nich pokutu za neockovanie ich dietata je asi nemozne.ci ako?
@bobocka , no ja som to adresovala tebe len preto, že ťa už poznám z viacerých debát ako knštruktívneho človeka...ale ak si so mnou nechceš písať, rešpektujem to...
...my sme tiež odmietali, ale donekonečna sa to, žiaľ, nedá, lebo my sme odmietli tbc v nemocke, keď ešte bolo povinné...o pokute pre oboch sme sa dozvedeli priamo pri pojednávaní na ruvz, ale inak tá pani bola veľmi solídna, aj chápala naše obavy, keďže staršia dostala po očko poruchu krvotvorby, čo už nie je sranda, ale vrámci kompletnej info sme dostali aj toto...a inak aj predvolaní sme boli každý zvlášť...som sa pýtala mm, či sa medzičasom nezačal so mnou rozvádzať, keď to takto riešia 🙂 , a ešte dosť paradoxné info som dostala...že ak nechceš rodinný rozpočet ožobračiť o 660 eur, tak jeden rodič formálne súhlasí a druhý nesúhlasí a dostane pokuktu len jeden rodič, chápeš? no kocúrkovo...
...v mojom okolí neočkojúceho sociálne odkázaného rodiča nepoznám, neviem povedať...ale taký paradox je napríklad aj u adoptívnych rodičov, totiž adopčný súd prebehne až v roku dieťaťa a dovtedy ho máš len v pestúnskej starostlivosti a keď nesúhlasíš s očkovaním, rozhoduje štát, tiež nie je legislatívne dotiahnuté, čo potom, keď ti ho zaočkované a postihnuté vrátia na adopciu 😔
@adriana7 jasne,ze nemam probelm si s tebou pisat 😉 len mi prislo zvlastne ked to bolo mne adresovane kedze s tym suhlasim a uz davnejsie to v mojich komentoch hovorim,ze zmena musi nastat.prepac,zle som to pochopila.nebrala som to tak,ze akoze so mnou chces o tom diskutovat kedze som momentalne online 🙂 ach ta virtualna debata-kadejako si to clovek vylicit moze 😀 😀 😀
a je to fakt kocurkovo.akoze formalne jeden rodic suhlasi a druhy nesuhlasi len aby si skresali pokutu na polovicu-je to chore.
no ale uz musim ist da,lebo bubo je hore a ideme sa vyblaznit do snehu.vecer som zas tu 🙂
Ahojte.... Našla som túto tému a veľmi ma zaujíma.... Viete mi povedať ako dlho sa dá odložiť očkovanie? Páčili sa mi odpovede,ktoré boli na začiatku témy @zaockujte_aj_slnko a aj @zuzanaam ..ale nečítala som všetky odpovede,je ich dosť 🙂 ..počula som aj o tom že ak nedám dieťa zaočkovať tak mi udelia peknú pokutu.... Viete mi niekto odpovedať? Moja mala infekčnú chorobu a teraz ma pokles bielych krviniek,ale očkovanie predsa ešte aj biele krvinky zabíja okrem iného... čo mám robiť?môžem očkovanie len tak odmietnuť?......ďakujem za odpovede
Ahojte chcem vam len napisat ze my mame maleho diabetika doma a keby ste sa isli pozriet s nami na kontrolu na diabetoolgiu uvideli by ste kopec ale fakt kopec malickych deticiek ktore maju cukrovku a skoro kazda mamina vam povie dostali sme ju priblizne dva az tri mesiace po ockovani. ☹
@bambi2 chcem len reagovat na tvoj pispevok ze dnes ide iba o prachy. No ako vidim ty vidis iba jednu stranu a to stranu farma firiem ktore na ockovani zarabaju. A uz vobec ta asi nenapadlo ze ked nedas zaockovat tak je to PRESNE TO ISTE??? To ze sa zrusilo ockovanie proti TBC len nejaka Dovera - poistovna - ZAROBI celkom slusne - vraj 28 milionov eur(nech je to cislo akekolvek nejde o supky zo zemiaka). A to je pekne krasne iba jedna poistovna... Takze ak chce uz niekto argumentovat ockovat ci neockovat nech ako zaklad svojich tvrdeni nepouziva slovko peniaze 😉
A celkovo sa Vam uz aj cudujem ze sa tu hadate. Ja som sa raz do podobnej diskusie zapojila a 100 x olutovala a nakoniec zhodnotila ze to ci budem ci nebudem ockovat je len moja a manzelova vec a je mi uuuuuuuuuuuuuuuplne jedno co si o mne budu mysliet mamicky z MK ktore ja nepoznam a v zivote som nevidela. A ich tiez nech netrapi dobro MOJHO DIETATA.... Takze klud a mier baby! 😎
@katka1903 tu cukrovku potvrdzuju aj oficialne studie z finska, kde vychadza, ze cim viac ockovani tym vacsi narast poctu cukrovkarov u deti...s kazdou novou povinnou vakcinou im to tam vzrastlo o 60%...za alarmujuce skor pokladam ze o tomto netusia pediatri a kym sa v tom clovek nehrabe nikto mu nic nepovie....
@ariela22 Ahoj, hrozi pokuta 60-300 eur cca, ale neviem presne aky je postup. Odmietnutie ockovania zalezi aj od pediatra, ako velmi zjedol vsetku mudrost sveta a ako velmi mu zalezi na dodrziavani vsetkeho co povie. Nas na nas prve dva mesiace tlacil, potom hodil rec s pani hygienickou, tak sa ukludnil. Do karty nam napisal ze odmietame Hexu a prevenar (je dolezite uviest nazvy vakcin a nie choroby, inac porusujete zakon) a som mu to podpisala. Odmietli sme podpisat obaja, v pripade ze by sa pokutovalo a chceli by pokutovat oboch. Podpisali sme mu to preto, aby bol chraneny, pretoze zo zakona je povinny zastavat pozityvny postoj k ockovaniu, inac aj jemu hrozia vysoke sankcie a takto sa potrebuje chranit. A ku koncu roka kazdy pediater ma povinnost hlasit preockovanost obyvatelstva a aj tych, co ockovani neboli. Tak sme zvedavi co sa bude diat potom. Ja napriklad nezastavam absolutne fundamentalisticky nazor proti ockovaniu, skor by som ten kalendar upravila a nepichala do dojciat take nehorazne davky vsetkeho. Ale manzel je zasadne proti, tak uvidime ako sa s nim dohodnem 🙂
@alla24 tu by som len k tym peniazkom....poistovne na tom nezarabaju...ale prerabaju,v najlepsom pripade to maju preplatene, pretoze to platia farma firmam. Poistovne len sprostredkuvaju, pacient plati, farma firmy zarabaju. Dovera nezarobi, ale usetri tolko penazi, pretoze tolko ju stala celoplosna vakcinacia obyvatestva. Bohuzial vakcinacia obyvatelstva JE zalezitost financii, cest vynimkam, lebo su aj vakciny, ktore su zmysluplne ale su v zufalej minorite a pre istotu su v zasade spojene s inymi...ale to by bolo na dlho. Tak ja len tolko.
@dendusa Ale tym ze usetri v podstate zarobi nie? Mne sa napriklad velmi nepaci ze ja mam zakonnu povinnost platit odvody ale do akejsi sukomnej spolocnosti vytvorenej za cielom zisku. Ak by boli zdravotne poistovne statne hned by aj nase zdravotnictvo vyzeralo inak....ale ako pises to je na dlhsiu debatu
A inak ciastocne s tebou suhlasim co sa tyka tych davok vsetkeho. Mne osobne sa vobec nepacia tie troj - stvor ci neviem kolke kombinacie. Uvitala by som aby kazda choroba mala jednotlive ockovanie. Napriklad ja ako dieta som bola zaockovana proti osypkam a rubeolu som prekonala ako dieta. Mam kamosku co prekonala mums a obe sme tu zive a zdrave. Ale kedze tieto 3 choroby sa dnes ockuju ako celok tak... Ak by boli vakciny na jednotlive choroby tak urcite by som chcela aby nieco moje dieta malo zaockovane. Nie som zastanca neockovani ale ani ockovani. Vsetko ma urcite svoje vyhody ale aj nevyhody.
@alla24 tak tak, problem monovakcin je zase v ortuti, ktoru obsahuju. A uz bolo klinicky dokazane spojenie ortuti vo vakcinach s autizmom, v amerike sa to oficialne odskodnuje ako nasledok vakcinacie. Najhorsie je, ze tie choroby, o ktorych pises zacali byt vakcinovane zo socialnych dovodov. Aby maminky nemuseli byt s detmi doma ale poctivo chodili do prace, hoci sa jedna prakticky o neskodne choroby a prekonanie v detstve malo svoj vyznam pre orgamizmus dietata. Teraz vaham ci tu vakcinu dat alebo nie, ale kvoli ockovaniu mala nema sancu sa s chorobami stretnut a ked sa s nimi stretne v dospelosti moze to mat vazne nasledky, najme v tehotenstve.... uvazujem ze mmr dovolim pichnut az pred pubertou...
inac co sa tyka konceptu poistovni a zdravotneho poistenia...pocula som ze niekde v cine plati lekarovi za to ze si zdrava, ak ochories je povinny ta na jeho naklady liecit. A verim, ze takemu lekarovi naozaj ide o tvoje zdravie. Pokial vsetci zarabaju na to ze som chora, od lekarov, cez poistovne az po farma firmy...nebudem im verit ani slovo...je pravda ze sa ma snazia liecit, ale silne pochybujem o ich snahe ma vyliecit...vo vylieceni najviac brani farma firmy...
@dendusa no ja nevidim problem v lekaroch ci farma firmach. Ja vidim problem prave v poistovnach. Zopar lekarov poznam a viem ze sa snazia ludom pomahat. Aj farma firmy vyvijaju nielen vakciny ale aj lieky ktore maju ludom pomahat. Je jasne za ani lekar a ani tie firmy to nerobia zadarmo co je uplne v poriadku ved ani ja nechodim do prace zadarmo. Ale ak nejaka poistovna limituje lekara v pocte vysetreni atd tak v tom problem vidim. Lebo kazdy pacient ktory si plati odvody ma pravo na vysetrenia a liecbu. Nie je predsa normalne aby som ja na vystrenie cakala aj 6 mesiacov lebo bohuzial poistovna to nepreplati! 😠
@alla24 v tomto uz mam radikalnejsi postoj a som skepticka hlavne voci liekom a malej ochote a informovanosti lekarov...ale neda sa generalizovat, kazdy je iny a kazdy ma iny pristup. To co robia poistovne je podla mna len spicka ladovca a len odkryva ako je nastaveny tento system. Podla mna je to zle postavene, cez poistovne je zly tok financii, teda tie nespravne financuju nemocnice...atd...atd...ach toto nase chorobnictvo...o to viec si budem vazit a strazit svoje zdravie 🙂 ale moj prudko agresivny postoj voci lekarom je momentalne podmieneny hlavne zazitkami z porodnice, kde nemam na nich dobre slovo...ale snad sa to vstrebe a zaujmem voci lekarskemu stavu aspon neutralne stanovisko 🙂
@dendusa takže vy ste nedostali žiadnu pokutu? Alebo to sa dozviete až na konci roka? Počula som aj že môžu dieťa vziať matke ak ho neda zaočkovať...... V iných štátoch matky nenútia očkovať,normálne sa hnevám 😠 alebo sa očkuje až po dvoch rokoch dieťaťa.... Hexa a prevenar,to je to prve ockovanie na 3 mesiace? takze ak to napise tak je chraneny lekar,ale nevies ci aj vy...... no a ked dostanes pokutu tak musis dieta dat zaockovat tak ci tak , nie?..... fuu je to katastrofa
@ariela22 zatial nie, lebo mame len dva mesiace. Zatial sa len doktor stotoznil s tym ze pichat sa nic nebude. Uvidime co s abude diat po tom, ako nas nahlasi ako nezaockovanych, co je ku koncu roka. Ockovanie je povinne iba v statoch vychodneho bloku a v usa...ale aj tam sa da vyhovorit na vieru. Zobrat dieta ti nemozu. Maximalne pride hygiena, ci sa nejedna o zanedbavanie starostlivosti, ale kedze je to nase vedome rozhodnutie a na poradnu chodime o zanedbavanie sa nejedna. A zaockovat ma nemozu nutit. Co ma budu nahanat s vakcinou? :D Doktor tiez nemoze spravit nic co je proti mojej voli. V tomto state je to hotove kocurkovo....je z nas skoro triedny nepriatel :D co uz...uvidime...
@dendusa ja uz celkovo zasnem nad nasim statom....nechapem kto vydava tie zakony,ale zurim 😠 no ja skusim nasej doktorke povedat co a ako a uvidime co mi na to povie....uz sa tesim 😉 ..........malu mi zaockovali proti TBC a sranda je to,ze este na porodnej sale hned po porode mi dali podpisať,že suhlasim s ockovanim,ked som ani nerozmislala 😠 a potom si ju kludne zaockuju ked som nebola v izbe....normalne maju strach
@ariela22 woooow, to v ktorej porodnici? Mne normalne prisli povedat ze tbc mam pravo odmietnut, a ja ze ok...tak odmietam....a ked chodila sestricka s vakcinami som bola akurat v kupelni, tak si na mna pockali, nedovolili si nic bez mojho suhlasu. Kebyze idu na mna takto, tak to by som im tam prevratila hore nohami.eulropsky sud by som na nich poslala. Ved kebyze tieto slovenske ockovacie praktiky niekto potiahne na medzinarodny sud, stat nema sancu, lebo je to v rozpore s medzinarodnymi dohovormi.
Inac postoje pediatrov to je dalsia kapitola....
babky, na margo hlaseni o neockovani bola zmena vo vyhlaske od 1.1. 2012, teraz pediatri nenahlasuju mena ani adresy rodicov, len cisla a stat ma len evidovat pocet neockovanych deti. Takze saknkcie by nemali hrozit ziadne.
myslim, ze este to bude trvat tak jednu generaciu, kym tento stat bude dospely a obcan bude dostatocne chraneny pred statom. Osobne som presvedcena, ze model zaockovanych aj nezaockovanych deti je najlepsi. Ak niekto chce dat dieta ockovat, nie je v rizikovej skupine moze byt naprospech aj tym, ktori ockovat nedovolia - ci uz koli rizikam alebo z presvedcenia.
SAN FERNANDO - Argentínsky farmaceutický koncern zaplatil smiešnych 400 000 pesos (v prepočte približne 68 000 eur) za to, že mal nezákonne testovať vakcíny na niekoľkých desiatkách detí. Prípad vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia.
Súd sa začal prípadom zaoberať po tom, ako obdržal správu Národného úradu pre medicínu a výživu. V nej sa objavili informácie o tom, že v laboratóriach spoločnosti GlaxoSmithKline, ktorá vyrába liečivá, sa konali ilegálne pokusy na malých deťoch.
Testovania vakcíny proti chrípke sa v rokoch 2007 až 2008 zúčastnilo 15 000 detí mladších ako jeden rok pochádzajúcich z chudobných rodín. Štrnásť z nich malo kvôli tomu zomrieť. Lekári, ktorí s farmaceutickou firmou spolupracovali, mali dokonca podpisy rodičov, ktorí za experiment dostali peniaze, sfalšovať. Mnohí z nich boli totiž negramotní.
Svedkom nekalého experimentovalia sa okrem iných stala pediatrička Ana Marchesová z detskej nemocnice Evy Perónovej v Santiagu del Estero. Tá pre miestne médiá porozprávala o tom, ako lekári zneužívali nevedomosť rodičov. "Pokiaľ odmietli podpísať dokument, ktorý im predložili, urobili tak potajme za nich," odhalila šokujúce praktiky detská doktorka. Taktiež uviedla, že na mnohé choroby už existujú očkovacie látky, ale farmaceutické spoločnosti z dôvodu väčšieho zisku vyvíjajú aj stále nové vakcíny.
Podľa súdu GlaxoSmithKline aj lekári, ktorí pre farmaceutický gigant pracovali, porušili všetky zákonné požiadavky na vykonávanie klinických testov na deťoch. Spoločnosť neochvejne tvrdí, že úmrtia nijako nesúvisia s vakcínami. Zároveň poprela, že by pacientom, ktorí sa zúčastňujú experimentov, za to platili.
@acko prosím aj ja o zaslanie toho linku o farmaceutických spoločnostiach lebo tiež svoje dieťa odmietam nechať očkovať a veľa o tejto problematike študujem, a keďže nežijem na Slovensku, bude moja obrana o kapáneček ťažšia, keďže vo Francúzku bez očkovania mi dieťa nevezmú do školy.Vyzerá to na odchod z Európy🙂 Ďakujem

@terina25 nepodpisuj ty nic do karty.hocico sa da k tvojmu podpisu bez tvojho vedomia dopisat a potom uz bude neskoro to riesit.ked raz ockovat nechces,tak to dr musi respektovat a basta.ma ta poriadne poucit o pre a proti ockovania a rozhodnutie je na tebe.taky je podla mna spravny postup.
inak pocujem prvy krat,ze niekto odporuca rectodelt ako podporu ockovania proti neziaducim ucinkom. 😕 ved ale rectodelt je "zalozeny" na prednisone (kortikoid)a pre mna osobne musi byt ozaj dovod na podanie prednisonu.moj maly ho mal 2x ,kedze mal taku laryngitidu,ze si vyzadovala jeho hospitalizaciu.len tak preventivne by som ho asi nedala.byt na tvojom mieste,tak postupujem uplne rovnako 😉