Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@kubisovaanna U nás je teraz v okolí prípad obrny po očkovaní. ??????
No ja ešte doplním. Synátor bol na TBC očkovaný, ale nemal reakciu /ako keby očkovaný nebol/. No a na to mi dr. pvedala, že ho bude treba preočkovať, ak to dovtedy nezrušia, čo aj zrušili a zrazu netreba. No a mala som osobnú skúsenosť, stretu s človekom čo mal tuberu, chodil po svete vyše pol roka, lebo nejaký dr. zabudol danú skutočnosť nahlásiť, čiže som bola spolu s xy ďalšími osobami na skúške, či som na TBC imúnna, no a cca z 30 ludí sme boli 2 v "ochrannej lehote", ostatní brali pol roka lieky, "pre istotu" našťastie TBC sa nenakazili. Toť moja skúsenosť s TBC.
A kámoškyna dr. tiež zareagovala na toto očkovanie, že je to na rodičovi ako sa rozhodne a vraj sa hlási len počet nezaočkovaných, a ona to ani nehlási. Takže o čom toto všetko je? 🤐
@abbey1 Na B-čko sa očkuje v tých prvých 3 vakcínach, čo sú do stehna. Bolo to pridané, kedysi sa proti B-čku neočkovalo.
A ešte som zabudla podotknúť, že podľa toho čo som čítala na nete, tak osýpky a rubeola sú mierne ochorenia, ktoré nevyžadujú liečbu liekmy, len vo výn. prípadoch, jedine ten mums je nebezpečný, že by mohlo byť z toho zápal mozgových blán. No a môj manžel očkovaný bol a mums mal. A má 2 zdravé deti. Rubeola je nebezpečná pre tehulky, no ale jedná sa mi o chlapca, vraj môže dostať nejaký zápal semeníkov či čosi také. Podla môjho názoru, taký zápal môže kludne schytať aj keď bude dlho sedieť na studenom, alebo sa mu do pipoša dostane nejaká špina a zapáli sa mu to. Či? ...
och a co mam teraz robit???asi mi nic ine nezbyva len sa skozdou doktorkou vadit
@kubisovaanna Len si stoj za svojim, prípadne sa popátaj po inej lekárke.Veľa šťastia. 😉
@nadezdah ked absolvujes ockovanie este neznamena, ze to infekcne ochorenie nedostanes, ale vzdy je v miernejsej forme
..aj v tom je vyznam ockovanie 😉
@slniecko77 odkial pochádza tá úžasná informácia, citujem ťa: "ked absolvujes ockovanie este neznamena, ze to infekcne ochorenie nedostanes, ale vzdy je v miernejsej forme " ked to takto vyhlasujes, si si tým istá? Porozmýslaj odkial to máš, ... viem že sa to casto používa ako alibi zo strany napr. pediatrov...........
@barenka007 zeby som mala vzdelanie v tomnto smere? 😀 ale tiez pokladam tuto informaciu za uzasnu 😉
..a hlavne skor doverujem niekomu kto je medicinsky vzdelany nez niekomu kto zhadzuje tieto vedomost
..a verim ''evidence based medicine'' a nie jedna teta povedala, v tomto pripade napisala 😀
@slniecko77 tak potom nemecky lekar Mudr. Hirte napr. neviem za co dostal ten titul, kedze s tvojim nazorom suhlasit nebude.....je to lekar, uznavany.....podla tvojich slov by si aj jemu mala verit, ale co ekd tvrdi uplny opak ako ty?...hmmm? 😀
@sorciera24 mozes byt konkretna, v com tvrdi opak?
..predpokladam, ze titul MUDr. dostal za studium mediciny 😀
pobavilo ma aj to evidence based medicine - asi nevie ake "lahke" je nahlasiť NU, pripadne kolko pripadov sa skutočne hlási... 😀
@slniecko77 ze nie je pravda, ze ockovani prekonaju ochorenie v miernejsej forme....lebo to tak byt naozaj nemusi......len si zober, kolki napr. po ockovani proti chripke dostali dost brutal chripky, ze hned olutovali cele ockovanie......ci to bol ten mierenjsi priebeh podla teba?....nie, tomuto fakt, neverim...
@jerryjanka mozes sa spytat, ty pracujes v odbore, ze presne vies co sa hlasi a co nie?
..evidence based medicine neznamena hlasenie choroby na nejaky urad 😀 tiez ma to pobavilo 😉
@sorciera24 dostali iny typ chripky
..ja som myslela napr. TBC...ked si ockovany BCG vakcinou, TBC mozes napriek tomu dostat, ale v miernejsej forme, to znamena nie natolko nebezpecnej
..a co konkretne tvrdi MUDr. Hirte?
pozor mame tu odborníka v oblasti medicíny 🙂
@jerryjanka stale si mi neodpovedala..ale nemienim sa hadat
..skus si ujasnit pojmy a potom reagovat 😉
@slniecko77 medicína založená na dôkazoch neznamená hlásenie NU, ale je to dosť široký pojem ktorý zahŕňa všeličo. Vieš vôbec ako dlho po očkovaní sa testovali vakcíny ktoré sa deťom dávajú? den, týžden, rok?
@jerryjanka urcite nie den, tyzden ani rok 😉
..ale stale si mi neprezradila odkial mas informacie kde a v akej kvalite sa nahlasuju udaje
..kazdopadne je na kazdeho rozhodnuti ci da alebo neda dieta zaockovat..aj ked na SVK je nezaockovanie sankcionovane
@slniecko77 napr. k tej TBC, ze pocet pripadov TBC u dospievajucich a preockovanych vakcinou BCG nema na pokles poctu onemocnenych TBC ziaden vplyv.....citujem z knizky v ruke, takze nebudem cele vypisovat, mozes si ju stiahnut niekde na nete......nastastie sa toto ockovanie uz zrusila....hmm...preco ho teda ti lekarski odbornici zrusili?
@sorciera24 to ze nez. ucinky sa nehlasia....nam potvrdzuju sami lekari.....priznaju sami, ze oni to nehlasia......rad radom mi to hovoria...
@slniecko77 tebe to patrilo, nie sebe 😉
@sorciera24 ale to nevyvracia co som napisala 😉 kazda piseme o niecom inom
..a zrusilo sa preto, ze uz mame nizsi pocet ochoreni na urcity pocet obyvatelov 😉
..a ak ta mozem poprosit, nejednaj so mnou ako s niekym kto nevie co napise..skus si nacitat a nie davat otazky typu: preco to zrusili...hmmmmm? velmi jednoducha odpoved 🙂
@sorciera24 popravde neorientujem sa len na vysedky, hlasenia a vyskumy v SR, preto ma velmi nezaujima co na SVK hlasia a co nie 😉 z toho si nazor nerobim..ako som napisala: evidence based medicine
odkial? od samotných lekárov, kamarátke povedala lekárka že ona predsa nemôže nahlásiť NU lebo ona ten niekoľkohodinový krik nevidela osobne, takže suhrnom - nevidel som tom - nič sa nestalo. užasný prístup fakt.
no ale o tom tato tema nie je.
odložiť môžeš, odmietnuť môžeš - pod hrozbou pokuty ktore sa dá ale dosť šikovne vyhnúť.
za seba - odmietli sme všetko od tretej hexy, dalšie deti nedostanú očkovanie žiadne.
@slniecko77 lebo ako fakt k tomu dokaz neexistuje, ze ockovany to zvladne lepsie....to ako zistis...sama nemas dokaz.....mozno ja to nevyvratim...ale ty to nemas ako potvrdit.....
ja viem, preco ju zrusili, ale k tej jednoduchej odpovedi ti chybaju aj vaz. nez. ucinky sposobovane totuto vakcinou, ci? 😉
@jerryjanka v poriadku na odmietnutie mas pravo 😉 samozrejme, ze kazdy si nesieme nasledky za svoje rozhodnutia..a to myslim ci zaockujes alebo nie
..ako som napisala vyssie, netreba sa orientovat len na SVK
@slniecko77 a máš pravdu nebol to výskum trvajuci den, tyžden ani rok, boli to presne 3 dni po vakcinácii, tolko suhrnom stačilo na to aby si povedali že je to ultra super bezpečné očkovanie.
@slniecko77 my ti len vysvetlujeme odkial mame informacie o kvalite hlasenia NU....priamo od kompetentnych...
@sorciera24 neziaduce ucinky mozu byt aj po zjedeni pomaranca ak si nan alergicka 😀 samozrejme som to zlahcila

@kubisovaanna Presne na to. Ale kde to to moje mini bábo dostane???