Obsah hliníka vo vakcínach
doc. Ing. Josef Prousek, CSc
SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)
Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“
MUDr. Liptak
Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“
Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“
@saska.t ty zijes v De,ze? tvoja lekarka ktoru si si zvolila dobrovolne predpokladam, nie je dobra odbornick? ,ide prorti zaujmom tvojho dietata? nikdy ste spolu nedebatovali o tom, co a kedy nejle psie ockovat? mas vedomost ,ze ona dostava bonusy od ockovacich firiem,aby bez ubazenia poskodzovala svojich malych pacientov?ma svedomosti o tom,ze firmy idu prti zdraviu obyvatelstva?
no,ak ma s taku vedomost,v prvom rade by si mala najist lekara,ktoremu veris.a ak tvoja lekarka je taka,ako si vseobecne opisovala,tak si mala na nu podat trestne oznamenie aj na tie firmy. je na tebe,ako sa zachovas.a ver mi,ze to iste plati aj na sk keby si zila.
no a co sa tyka problematiky dobrovolnosti a nedobrovolnosti ockovania,tak som svoj nazor vyjadrila k teme uz v teme o zodpovednosti za odporucnia v lekarskej oblasti.ani ustavni pravnici v tomto nie su jednotni.mozem ta ubezpecit,ze aj zap.staty a konkretne DE ma paky,ako regulovat ockovanie.neviem v ktorom kraji zijes,ale v niektorych spolkovych krajinach ma lekar povinnost nahlasit neockovanie socialnemu uradu.a ten sleduje rodinu,ci nejdu proti zaujmom a zdraviu svojich deti..a ak do 4 tyznov sa rodicia nedostavia k ockovaniu ci neoznamia preco neockovali,soc.urad ich kontaktuje.a toto sa robi vo väcsine zap.eu krajin.niektore idu este naj dalej.mozu aj dieta odnat so starostlivosti rodica.
na sk spolocnost nie je este pripravena na samostatne rozhodovanie prave pre nizku uroven pravneho vedomia aj celkovej vedomostnej uroovne obyvatelstva co sa tyka samostatnej zodpovednosti ohladne zdravia a smetrom k spolocnosti.suvisi to s vychovou v totalitnom rezime.a to este pretvava v generaciach.
kazdy stat ma paky,ako v pripade hrozby nakazy nariadit doockovanie obyvatelstva.aj DE. a moze byt v pripade ohnisk nakazy vyhlasene aj stane pravo.a v DE hlavne v priemyselnych oblastiach stale vypukaju ohniska roznych nakaz.ale kedze znacna cast obyvatelstva jej stale ockovana,ete to nie je take vypukle.v o vychodnej casti /byvala NDR/je situacia s chorobami ovela lepsia:PRETOZE V MINULOSTI BOLA POVINNA VAKCINACIA:
takze ja co sa tyka ockovania ci uz na sk ci inde v eu nevidim ziaden problem..aj na sk je mozne zo zavaznych odvodnitelnych dovodov neockovat bez hrozby spachania priestupku.takze kde ty vidis problem?
@alice107 hovorila som vseobecne a z poznatkov aj na SK,kedze kontakty som neprerusila. Nevztahuj vsetko na moju osobu,mojho detskeho Dr.som davno vymenila. Zaujimalo by ma kde si prisla na to,ze v DE ta Dr.nahlasi ak neockujes?? Len tak mimochodom,je to protipravne ak nie je podozrenie z tyrania blizkej alebo zverenej osoby,tento pripad sa tu uz riesil a Dr.bol po preskumani potrestany penaznou pokutou,kedze to bolo neopravnene a bez adekvatnych podkladov ci podozreni,najdi si na internete,nie je to tak davno. Len tak mimochodom,mam nezaockovane dieta a v zivote ma socialka nekontaktovala,ze neockujem a ani nikoho z blizkeho okolia, takze to mas neoverene informacie,alebo z rokov pred nl.
@saska.t ty necitas co pisem.v niektorych spolkovych krjinach ma lekar zakonnu povinost nahlasit ak do 4 tyznov rodic nodpovie na vyzvu lekara na ockovanie. ja neviem.v akej spolkovej krajine zijes,tak si natuduj zakony tej krajiny. .mala by si vediet,ze niektore veci su upravene federalne,niektore kazdy kraj upravuje podla svojej legislativy.co nezijes v DE? alebo nemas ani potuchy o tom,ako to tam chodi?aj co s atyka statnej spravy a legislativneho procesu?
a co sa tyka sk ,tak to co ty pises je len take vseobecne nic nehovoriace nekonkretne obvinovanie .ak ma sdokazy,podaj tr.oznamenie.ak nemas,neobvinuj ani vseobecne.ved je to smiesne,taky postoj.vidis,toto som nikdy u ziadneho vzdelaneho cloveka na sk ci v DE nevidela,takto vseobecne obvinovat .casto ti,co nemaju ziadne poznatok,argument a dokaz,tak takto konaju.pisu vsobecne obvinenia.ale ked pride ku konkretnemu dokazovaniu,tak sa stihnu.ako male deti.
takze co sa tyka teba,tak si spokojna a to som rada.pretoze ak by si napisala opak,neverila by som ti aka .bola by to tvoja chyba.aj ja som spokojna si starostlivostou a pristupom lekarov s ktorymi prichadzam do styku ci uz tu ci na sk.
takze ak budes mat konkretny nejaky podnet,tak napis.ale kedze nemas,nemame o com debatovat.
@alice107 mas pravdu, s tak jednosmerne zameranou osobou ako si ty,nemam viac co preberat a obcas by si si mala pustit media,aby si sa vratila do realneho sveta a nezila len v tom pravnickom a tym padom jednosmernom,pretoze ziadny adekvatny argument na moju odpoved si nedala a ani na jeden podnet odo mna si nereagovala,takze ber moje prispevky pre teba ako bezpredmetne,bude to obojstranne.
@saska.t mna tvoje osobne pocity smerom ju mne v debate vo fore nezaujimaju.tak mi ich naco pises? uz som ti to raz napisala.ako malemu decku aby som to opakovala.pis k teme. ale ako vidim ,uz ti dosli akekollvek argumety.vsetky som zmietla ..,chapem ze je pre teba tazka takato debata. tahas za kratsi koniec,to chapem.tak sa uchylujes ku konfrontacii.ale na mna to nepalti.dakujem za tvoj zaujem v debate.zelam pekny den.
@alice107 To nie sú nezmysly, si prečítaj po sebe zopár príspevkov, cítiš sa nadradená a akonáhle má niekto iný názor, tak ho označíš za nevzdelanca. Poznám veru zopár vzdelaných hlupákov a aj síce nevzdelaných,ale inteligentných ľudí.
Prevencia by bola super, keby nevyvolávala ťažké ochorenia.
@vanessm pis a oslovuj ma len v suvislosti s danou temou. osobne tvoje poznamky si nechaj pre seba.ci do ip.nepatria na net.a co som pisala o skutocnosti,ze nevzdelane obyvatelstvo ma maly podiel na prevencii ci ju odmieta,tak to je pravda..podla statisickych udajov najväcsia miera prrvencie je vykazana u vysokoskolsky vzdelaneho obvatelstva,so stredoskolskym klesa a najmensia je zaznamenana u ludi so zakladnym vzdelanim.to by si mala vediet.je to vseobecne znamy fakt. takze k tej prevecii.pises nezmysly.prevencia nevyvolava ochorenia.v pripade vakcin je to ochranne opatrenie na ochranu obyvatelstva ,ktore moze mat za urcitycvh okolnosti ako aj ine lieciva neziaduce ucinky.ak mas presny dokaz nejakeho znalca ci odbornika ,ze vakcinacia sposobuje nejake ochorenia,tak uved jeho odborny posudok vo veci:rada si precitam.,.ale ak taku studiu nevies uviest,tak tvoje tvrdenia pokadam za vymyslel a nepodlozene tvrdenia a`la jedna babka povedala. ta takym sa mozem len zasmiat.
@vanessm v prvom rade ma nezaujima tvoje vzdelanie.to je tvoja osobna.vec..a potom,ja som pisala o statistickych udajoch a napisla so,, ze vo väcine pripadov ci najvacsi podiel...nie ze vsetci......... ty by si sa mala najskor naucit chapat pojmy.pretoze inak sa nepohneme v debate dalej. to akoby sme obe hovorili inymi jazykmi.vobec nerozumies,co ti pisem.v pribalovych letakoch su uvedene mozne vedlajsie ucinky ,nie choroby,ktore by vznikali podanim vakcin.ty si pletiez vedlajsie ucinky s indikovanymi chorobami. uz ozaj neviem,ako ti mam niektore pojmy vysvetlit.
Tu je zoznam nežiadúcich účinkov, ktoré musia lekári v Amerike dať rodičom pred tým ako ich zaočkujú MMR prečítať. Nie je tam žiadna cukrovka ani autizmus, sú presne také isté ako u nás. Majú také letáky ku každému očkovaniu, načo je, aké su riziká, kedy očkovať, kedy neočkovať. Dobrá vec, mali by to aj u nás zaviesť.
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/vis/downloads/...
Ak vám to nenačíta, zabehnite do skupiny Povinné očkovanie a jeho zmysel. Každý názor je vítaný.
@alice107 To zrejme ty moc nechápeš, nevadí vysvetlím. Nežiadúcim účinkom niekedy okrem opuchu v mieste vpichu alebo začervenania, môžu byť aj ochorenia ako napr. cukrovka, máš to uvedené v príbalovom letáku v usa, u nás súdruhovia zopár závažných NÚ vymazali z príbalového letáka. A čo to tu splietaš o orgánoch štátnej moci, a že ja nemôžem nikoho nútiť, zasa si nepochopila. Keď mňa niekto núti pod hrozbou pokuty, že musím dať očkovať svoje dieťa vakcínou, ktorá má množstvo NÚ, tak v tom prípade ten, kto ma núti má mne dokazovať, že vakcíny sú bezpečné, nie ja mám dokazovať, že sú nebezpečné (ako si ma ty vyzvala).
Uz opät sa to tu zvrhava k hadkam a stupidnemu oscovaniu,tak vsetkych zainteresovanych poprosim,aby sme sa vratili k slusnemu tonu a vyjadrovaniu a hlavne k prispevkom k teme a prosim o ignoraciu ludi,ktori sa snazia vyryvat a liecit si tu komplexy,aby sa opät nestalo,ze koli par individuam temu zamknu, ako sa to uz neraz stalo 😉
http://www.impfkritik.de/upload/pdf/fachinfo/MM..., pribalovy letak vyskytujuci sa v nemecku pri vakcine MMR, zavazne neziaduce ucinky ako :
Guillain-Barre´ -Syndrom),meningokova encefalitida,neurologicke poruchy,zamlcane dychanie atd.a samozrejme aj tie nedozivotne VU ako prepuknutie chorob voci ktorym je tato vakcina urcena je ich tam dost,pre mna dostacujuci poznatok.
Davam do pozornosti,ze je to pribalovy letak vyrobcu vakciny,takze ziadny blud, vymysel ci pofiderny vyskum @adsumus

@alice107 dovolim si protirecit,pretoze lekari bez uvazenia pichaju do deti vakciny /cest vynimkam/ nezvazuju ci je dieta predcasniatko, ci netrpi ekzemom ci je alergik,maloktori upozorni na kontraindikacie a vedlajsie ucinky, pre väcsinu z nich je podstatne dodrzat ockovaci plan,aby dostali premie a bonusy farmafiriem a mozno je to vsetko len o pristupe lekara,mozno keby to brali zodpovednejsie, aj rodicia by viacej zvazovali svoj pristup k ockovaniu,ale hlavne by mali dostat moznost samostatneho rozhodovania,pretoze oni su zodpovedni za svoje dieta a v dnesnej dobe maju dostatocny prisun informacii ak maju zaujem, samo za seba hovori % krajin ktore maju ockovanie na baze dobrovolnosti,väcsina postkomunistickych krajin nuti obcanov zakonom,cim to asi bude....