Obsah hliníka vo vakcínach
doc. Ing. Josef Prousek, CSc
SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)
Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“
MUDr. Liptak
Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“
Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“
O Talibane som už počul a čítal všeličo, ale že ich miestne osadenstvo povýši na odborníkov na infekčné ochorenia a vakcinológiu, to som naozaj netušil 😀
Mňa by potešilo, keby tie deti žili v nekonfliktnom prostredí, mali čo do úst, pokojné detstvo, základnú zdravotnú straostlivosť. A verím, že by následne nikto neriešil obete osýpok. Nebolo by treba.
@sedmokravka Mega dávky umelých vitamínov do tela ti čo tichý hlások našepkáva? Že to je v poriadku? Vieš o tom, že môžu spôsobovať rakovinu? To tiež možno skúšali na ľudoch v koncentrákoch. Tichý hlások rozumu, ktorý vy ostaní nepočujete.
@adsumus a je niekto komu sa cokolvek umele zda v poriadku? mozno snad umela anca by obstala...
Zaujímavé, že ak niekto z vás prihodí príspevok s prirovnaním očkovania k fašistickým praktikám, vstávate hoci aj z postelí a lajkujete o106.
@sedmokravka Ty počuješ vo svojej hlave tichý hlások, ktorý ostatní nepočujú a niečo Ti našepkáva? 😨
No, myslím, že je načase s tým niečo robiť. To nie je normálne, vieš?
@sirinka Predstav si, že teraz som tak neurobila, vlastne asi už posledné 2-3 také príspevky?... Rozmýšľam, či nebude lepšie, keď mamičky budú mať možnosť prečítať si, kam až so svojimi tvrdeniami, prirovnaniami a urážkami dokážete poniektorí zájsť.
A ty nič iné k tomuto nemáš čo povedať? Iba ďalší podj..b? Smutné ☹ A upozorňovať budem, na to sa spoľahni 😉 - myslím tu na fóre určite.
Možno sa admin sám zdohadá...
@kvieta specialne pre teba dovysvetlujem metaforu pre intuiciu. Porovnavam klamstvo s klamstvom, fasisti mali svoje praktiky, farmafirmy maju svoje. Napriklad oblubena je strach. Mas strach pocuvat svoju intuiciu? Ak sa mylim, prosim vysvetli mi tvoj kladny postoj k hliniku v tele ci vyzivovych doplnkov. Mame temu, tak sa jej drzme.
Čo som čakala 😒 Pekný víkend želám...
@sedmokravka tvoje prirovnanie konania zdravotnej sestry a velitelov v taboroch pre vyhadzovanie je uplne nepartricne.
kazde liecivo ma vedlajsie ucinky,ktore sa mozu a nemusia prejavit.preto zdravotnicky personal urcity cas po podani lieciva sleduje pacienta ,ci nenastala nejaka neziaduca reakcia .predstav si,ze toto sa stalonaprklad v ordinacii po podani kalcia do zily jednej pacientke.dostala sa do komy a zomrela.a nebola to chyba vyrobcu lieciva ci lekara.ta pacientka zhodou roznych nepriaznivych okolnosti reagovala na liecivo zle.toto sa neda predpokladat .ale podla vyskumov ,ktore sa robia skor,ako sa liecivo dostane do obehu,su bezpecne.a v pribalovom letaku je ako u kazdeho lieciva napisane,ake vedlajsie ucinky by mohli nastat . .nie ,ze urcite nastanu.
no a to iste plati samozrejme aj o vakcinach.
takze netreba si pliest pojmy a porovnavat neporovnatelne.a uz vobec nenavadzat ludi ,aby porusovali zakon.
inak,je tu nejaky chemik ci lekar? zaujimalo by ma jeho stanovisko co sa tyka hlinika vo vakcinach a ci to ma a ak ,ake nasledky pre pacienta?laickych nazorov to bolo uz vela.ale to nie su nazory dolezite pre spravne rozhodvanie sa a nemozno sa nimi riadit.tak by ma zaujimal pohlad odbornika na vec.
@alice107 Velmi zaujimavy je rozhovor s chemikom v majovom cisle casopisu Dieta. Predpokladam, ze o chvilu, ked vyjde junove cislo, bude tento rozhovor zverejneny aj na strankach tohto casopisu. Zatial sem mozem dat rozhovor s jednou doktorkou a nazor dalsieho doktora. Nie je to len o hlinniku ale o celkovom zlozeni vakcin, kazdopadne obaja maju titul MUDr.
- http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&...
- http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&...
@alice107 suhlasim, co sa tyka odbornikov. kde su? preco tu nie je este nic konkretne, co by nase laicke domnienky vyvratilo? takychto tem tu boli uz desiatky a aj tato bude ochvilu zmazana ako poznam modrykonik.sk... nech zije cenzura. zalepit nam usta, ale kvoli comu? ved ked tu pravdu nemame, naco ju cenzurovat 😉 pravda sa zle pocuva, hlavne ked kazi biznis... tolko k dalsej praktike farmafiriem, prvou je strach.
fasistov nechajme teda, netreba sa obuvat do nepodstatnych suvislosti, ale chapem, treba sa chytit cohokolvek, len aby sa dalo nieco vytknut. mas na to pravo.
predpokladam, ze nepoznas ani jedno dieta osobne, ktore by malo vazne neziaduce ucinky po povinnom ockovani alebo ano? nic ine ma nezaujima. poznas alebo nepoznas taketo dieta? ak nie, tak prepac ale potom sa z tejto debaty slusne ospravedlnim, pekny vikend zelam.
naozaj by ma zaujimal nazor odbornika, uz tu nejake pokusy su aj v inych temach, konkretne prepisy z besied nejakeho pana MUDr., ktoreho slova nedavaju hlavu ani patu, potom som citala este o niekom, kto rozhoduje o ulozeni/neulozeni pokuty pri neockovani v porote a ten povie na otazku hlinika vo vakcine, ze vsak to je ako ked oblizes aj hlinikovu lyzicu.
takychto odbornikov dufam nemyslis @alice107 lebo oni sa za nich povazuju. a kde su ti ostatni potom? sestricka u pediatricky mi povedala pri odmietani MMR, ze vakciny su humus. citujem to slovo, povedala humus. preco by mi to povedala? preco mi povedala, ze sa boji ockovat deti a musi, lebo doktorky to uz akosi nerobia, tak staci, ze musia byt len pritomne pri podani vakciny (lebo co ak... vsak vies, zastava dychania, smrt). aj to mozme diskutovat, ci je v poriadku? ano, moze sa prejavit a nemusi, mas pravdu. mne aj to moze sa staci na to, ze takto hazardovat so zivotom mojej jedinej dcery nebudem. a osobne poznam 7 ludi, ktori maju vazne trvale nasledky po MMR a jedno aj po 2. vakcine v 5 mesiacoch. bohuzial nic potvrdene a oficialne, to je na slovensku zakazane. lebo to kazi biznis. odchylky povolene... zijeme a zomierame dalej.
@alikaa mna zaujima nazor lekara/rky / tu v debate.takej ,s ktorou nazivo by som mohla podebatovat.a dam prednost pediatrovi/cke/ s praxou ,nie vsak zaoberajucej sa alternativnou medicinou.
linky si najdem aj ja,ak ma budu zaujimat nejake clanky v nie v odbornych casopisoch.
ten druhy link nazor toho druheho odbornika tiez poznam. ale dakujem ti . 🙂
@sedmokravka takze ak aj teba zaujima nazor odbornika ak tu nejaky na mk sa rozhodne svoj nazor vyjadrit,tak sme uz dve.ale je mi jasne,ze mnohe lekarky aj ked su tu pritomne bud este nemaju ziadnu prax v odbore,alebo len minimalnu..a tiez chapem,ze ich odradza sposob chovania sa niekrych nevychovanych nickov,ktori namiesto argumentov utocia.ale rada aj napriek tomu by som pocula ich nazor.
j
prepac mi,ale ako ty mozes hodnotit uroven poznnatkov nejakeho lekara? ci sama odbornik v nejakom pirbuznom odbore ci dokonca lekar? to ja si nikdy nedovolim.ak ziadam nazor lekara,tak akceptujem jeho odbornost.ak chcem mat iny pohlad,tak si vypocujem nazor aj inych lekarov.ale nehodnotim ich odbornost.pretoze ja mam inu.a to doporucejem robit aj tebe.ja si neviem predstavit teda tvoju komunikaciu s lekarom,ak s takto vyjadrujes aj k nemu a pritom ti lieci dieta.zdravotnu sestru ajej konanie priovnavas k konaniu velitela vo vyhadzovacom tabore. trosku kontoly v konani avyjadrovani by to chcelo z t vojej strany..a myslim to v dobrom.ja chapem,ze take reci mas asi len an mk,jej osobne si to urcite nepovedala.takze ano,nepis take veci a nebavme sa o tom ale nesuhasim,zeby to boli nepodstatne veci.su to okolnosti,co dokresluju sposob tvojho uvazovania.
no ty poznas ludi,co maju vazne nasledky po MMR?.ale ako citam,len v tvojom povedomi.nemas na to ziadne dokazy dolozene posudkami odbornikov-lekarov.takzte sa o tom ani nebudeme bavit.to su len tvoje subjektivne pocity,ktore nemaju s ralnymi faktami nic spolocne.
ja poznam pripady,ked deti po podani MMR mali neziaduce vedlajsie ucinky.to bolo konstatovane aj ich pediatrom.boli pouceni,ze take vedlajsie ucinky liecivo moze mat tak ako aj pr inych liekoch.samozrejme toto sa neda vzdy poznat dopredu.tak ako aj pr inych liekoch a medicinskych zakrokoch.
a kto hazarduje so zdravym tvojej dcery?hadam len nie tvoj lekar? ak ano,mala si nanho podat trestne oznamenie,ci podat staznost na urad na dohladanie nad lekarskou starostllivostou. nie pisat tu nafore nepodlozene tvrdenia.
a o tom to vsetko je.casto pacienti nedokatzu vnimat a pochopit vysvetlenia a poucenia lekara.a robia svoje neodborne zavery.
a este jedna vec co sa tyka spravneho konania vo veci nedodstavenia sa na povinne ockovanie. ty si nieco citatala o tom?.a co prosim ta?o akej poorte hovoris? to konanie je uradny ak,nie sutaz o miss..tam ziadna porta nie je.tam su odbornici a na to urceni spravni uradnici,ktori maju povinnost zistit,z akeho dovodu si porusila zakon. prepac mi,budem uprimna k tebe.,ty posudzujes uroven odbornosti niekoho,ale sama nemas ziadne vedomosti o tom,co tak posudzujes.je to jasne z hoto tvojho prispevku.
ak neches dat svoje dieta ockovat,tak mas moznost to predebatovat s lekarkou,vysvetlit jej svoje dovody.ak tie dovody su zavazne a nepriaznive pre tvoje dieta,tak lekarka urcite ockovat nebude.a zdovodni to .
ak by s bola predvolana na pravne konanie,tak mas moznost svoje dovody tam uvies ,preco nechces dat dieta ockovat.no a tam odbornici posudia,ci tvoj dovod je relevantny.ale nehnevaj sa na mna,ved je to smiesne aby si uviedla ,ze mas strach,ze vo vakcine je vela nejakej latky nebezpecnej pre zdravie tvojej dcery ,ale nedodas o tom dokazy.
a tom to vsetko.je na sk je povinne zavedena vakcinacia.bodka to musis respektovat.ale osobne poznam dost pripadov,ked rodicia aj ked boli pozvani na spravne prejednavanie priestupku,tak v konani potom pokuta im udelena nebola.mali padne dokazy o tom,preco dieta nema byt ockovane tou ktorou vakcinou.je to len o dokazoch.
Myslim, ze hlinnik v tele cloveka nie je nic zdrave........ale sposob akym ma o tom "zastanci proti ockovaniu" presvedcuju je horsi, ako hlinnik samotny.........
@alice107 z tejto diskusie som zistila iba jedno.........na Slovensku nikto nepotrebuje lekarov. Na Slovensku stacia prispevky od prevenar 😎
@digysa ved je to cele smiesne 😀 . ten nick a mnohi ini tu debatuju o niecom,na co nemaju odborne vedomosti ani prax.ale posudzuju odbornost skutocnych odbornikov. ale len tu na mk.ver mi,ze v praxi zoci -voci nim nie su schopni argumentovat . vedia,ze takato debata by bola pre nich nerovna.tahali by v nej za kratsi koniec .takze len maju silne reci na mk,nic viac.ked su chori ,idu k lekarovi.aj so svojimi detmi.a idu do nemocnice ak potrebuju pomoc.ale za lekarom,nie za upratovackou tam pracujucou. 😀takze tie ich vyjadrenia na mk treba brat s rezervou.je to ich sposob vyrovnavania sa z nejakym problemom.podobne ako tak ich agresivita v debatach .
ja sa nepustam do debaty o hliniku, v akej davke je vo vakcinach skodliva ci nie.ja nie som vyskumnik v odbore ani lekar.ale jasne,ze predtym ,ako sa rozhodujem si vypocujem mienku odbornikov.a to z viacerrch zdrojov.a alnie vyjadrenia tych laikov na mk.to je jasne. ale zial, mohi ludia z roznych nie na realite stojacich dovodov maju tendenciu tie vyjadrenia brat vazne.no a to je ozaj ako pises nebezpecnejsie ako ten hlinik.
@alice107 ..na okraj veci ..zhruba 10 rokov nemam lekara, kartu mam doma 😵 ...a som absolutne neschopny argumentovat , ale pomalicky na tom pracujem 😵 drz mi prosim palce, velmi to potrebujem.
ak hladas nieco o hliniku, mozno ta zaujme toto >
autor prispevku - petot
Priatelia, dávam vám do pozornosti nový objav výskumného tímu z univerzity v Paríži, ktorý bol zverejnený v marci 2013.
Hliník je dávno známy nervový a obličkový jed, niektorí vedci ho dávajú do súvisu s poškodením mozgu, autizmom, alergiami, autoimunitou a ďalšími poruchami. Vakcíny ho obsahujú v značnej dávke; kým z potravy sa vstrebe len desaťtisícina prijatého množstva, vakcína ide priamo do prekrveného svalu.
Znepokojivé je pritom, ako málo toho vieme o správaní hliníka v detskom telíčku. Existuje len málo štúdií, zvyčajne in vitro poťažne na zvieratách, ktoré nie vždy skúmali vakcínové formy hliníka, a len výnimočne šlo o injekčné podanie. Napriek mnohým nevyjasneným otázkam, hliník sa vo vakcínach používa plošne už 80 rokov a autority odmietajú pripustiť, že ohrozuje zdravie.
Vedú sa spory, či sa z miesta vpichu rozpúšťa pomaly alebo rýchlo, avšak štúdia Dr. Khana teraz ukázala, že prostredníctvom málo preskúmanej reakcie imunitného systému sa nanokryštály hliníka sa u citlivých jedincov nakoniec dostanú do mozgu bez ohľadu na jeho (ne/)rozpustnosť. Stane sa tak vďaka zápalovému mechanizmu CCL2, ktorý je zosilnený u niektorých zraniteľných detičiek (dá sa geneticky zistiť), a tiež vďaka oslabenej mozgovo-krvnej bariéra, čo v podstate platí pre všetky deti v prvom roku života. Rizikové je aj nadmerné očkovanie, očkovanie počas zápalového ochorenia apod. Hliník sa v mozgu naviaže na nervové a imunitné bunky a zostáva tam natrvalo.
Ak vás zaujímajú podrobnosti, zhrnul som ich v kap. 2.4 článku Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvantu, ktorý nájdete tu: http://rizikaockovania.sk/dok/Aktualne_poznatky...
@irenkask Momentálne prebiehajúce epidémie osýpok.
Pakistan - over 25,000 cases, with 146 deaths in children
Ukraine - 11,734 cases
France - 679 cases
Italy - 592 cases
Spain - 334 cases
Romania - 4,087 cases
United Kingdom - 2,314 cases
Australia - at least 89 cases
Quebec, Canada - 742 cases

prosim vsetkych, ktori si toto citaju a nechapu odporcov ockovania.
zacnite uz pouzivat svoj vlastny rozum, ten tichy hlasok, ktory my ostatni nepocujeme, iba vy vo svojej hlave vam naozaj hovori, ze Hlinik do tela, akoukolvek formou (jedlom, lyzicou, vodou, ihlou...) je v poriadku pre ludske telo?
a co vam vas hlasok hovori na to, ked mi sestricka jednou vetou povie, ze Ockovanie je bezpecne a druhou vetou za tym, ale viete, musite zostat v cakarni este 15 minut, lebo viete, keby nieco...
- Keby co? pytala som sa.
- No viete, moze sa vselico stat, moze nastat zastava dychania, smrt... ale je to bezpecne, to len keby naaahodou.
Ludia pocuvajte co vam hovoria. Zakon, nezakon. Aj ludom v koncentrakoch hovorili, ze sa idu len okupat.