icon

Obsah hliníka vo vakcínach

prevenar
1. máj 2013

doc. Ing. Josef Prousek, CSc

SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)

Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“

MUDr. Liptak

Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“

Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“

kvieta
5. máj 2013

@adsumus Hej a ešte pod 95 % hranicou je Trebišov - vôbec sa to neblíži k tomu, čo tu celý čas tvrdíme a j s @jarhal dnes - rómska komunita. Fakt Prešovský a Košický kraj pomôže AV znížiť skóre ☹

adsumus
5. máj 2013

Ináč, mne sa veľmi páči "sloboda" neočkovať v západnej Euro, ktorou sa tu do zbesnenia ohánaju zástańcovia prirodzeného prekonávania infekčných chorôb. Lenže pozabudaju akosi poinformovať spolubojovníkov o tom, že tá sloboda znamená okrem iného aj obmedzený prístup k povolaniam a študiu pre nezaočkovaných občanov. Hlavne, že sa slobodne rozhodnú a o 20 rokov sa im potomok podakuje, že nemôže ani študovať, ani pracovať vo vybranej profesii, pretože ho nedali zaočkovať. Hlavne, že bude mať prirodzenú imunitu proti rubeole alebo mumpsu, ktorá ho ale vôbec nemusí ochrániť pred znovu nakazením.

kvieta
5. máj 2013

A ešte pozn., taká maličká: pekný cieľ, podebatovať o obsahu hliníka vo vakcínach... s kým? na akej úrovni? a kto sa akože k tomu TU odborne vyjadrí?
Veď to je čiste vytvorený priestor na bitie kalerábov do hlavy a zastrašovanie rodičov, ktorí čítajú tieto diskusie. Vás je koľko? 17? Toľko vás zvykne lajknúť pikantnú poznámku svojho šéfa. Jasné... na FB je vás 2000... A s Východniarskými cigánmi možno vás o nejakých pár rokov bude aj viac miestne číslo. A potom sa vám všetkým fakt raz podakujem a možno nie len to!

nae
5. máj 2013

@adsumus Keď bude potomok schopný pracovať, tak bude schopný si sám rozhodnúť, či sa dá zaočkovať. Alebo tvoje dojča sa už chystá na univerzitu do USA? 😉
Inak ďakujeme za čerstvé info z kuloárov RÚVZ.

abbey1
5. máj 2013

@adsumus Môžeš špecifikovať akú školu, či povolanie odporiem svojmu diaťaťu? Viem o pár školách v USA. To je však veľmi biedny argument, aby som zaočkovala.

adsumus
5. máj 2013

@nae Ak sa vôbec toho rozhodovania dožije po napr. takej obrne alebo záškrte alebo dokonca takej bežnej detskej choroby akou sú osýpky. Potom sa určite rozhodne. Len či už nebude trochu neskoro.

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Myslíš, že ľudia, čo vyvíjajú lieky, v chem. a biolog. labákoch nemusia byť očkovaní? A študenti LF? ... Ale tak tie objektívne vedecké štúdie sa možno fakt nerobia preto, že nie je dosť objektívnych očkovaných vedcov... kto ho vie?

abbey1
5. máj 2013

@kvieta Ja som si vedomá, že sa v lekárskych apodobných profesiách vyžaduje očkovanie, rovnako však viem, že i tam je dosť ľudí, ktorí sa nezaočkujú. Vedenie zvyčajne urobí Bububu a ide sa ďalej.
Trošku neviem, aké vedecké štúdie spomínaš. Neviem, či reaguješ na môj príspevok z rána, alebo na niečo vyššie spomínané. To sa pýtam v dobrom, lebo som nečítala všetko a pozorne, tak aby som nezareagovala nesprávne.

adsumus
5. máj 2013

@abbey1 Čo vieš, že sa neočkujú, ked 98.7% ludí končiacich lekárske fakulty sú zaočkovaní?

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Ale nie, to ani nebolo na Teba s tými štúdiami, prepáč, skôr tak všeobecne, že sa tu stále niečo spochybňuje, skôr taký čierny humor🙂

abbey1
5. máj 2013

@adsumus Hovorím o študentoch, ale i pracovníkoch v nemocniciach. Ja viem, že to majú povinné, ale ak odmietneš, väčšinou sa to zakamufluje, vrchnosť im ophrozí, ale myslíš, že ich vyrazia? Nepýtaj mená, ťažko ti niekto tu verejne prizná, ale poznám zopár jedincov, ktorí očkovanie odmietli a veselo doštudovali, či ďalej pracujú v zdravotníctve. Aká je ich štatistika neviem, sú to len čísla, ktoré si ľahko dosadíš, aké potrebuješ. A ožno poznám práve tých 2,3 %neočkovaných..

abbey1
5. máj 2013

@kvieta Ok, lebo ja som ráno spomínala štúdiu, ktorú mi odmietli vydať i napriek zákonu o verejnom prístupe k informáciam, lebo si to firma neželala. Tak som nevedal, či nemyslíš niečo s tým

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Nie, to mi ušlo, dočítam si, ak to už spomínaš. Vieš ako to je, veľa infa naraz. O čom to bolo?

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Ale ve´d aj na vojnu sa niekedy za socíku chodilo povinne a deti prominentov dostávali modré knižky ako na bežiacom páse.

adsumus
5. máj 2013

@abbey1 Možno poznáš všetkých 1,3% nezaočkovaných, len oni sú možno kvôli kontraindikáciam, tak ako je to u bežnej populácie, nie kvôli šialeným paranojám, že vo vakcínach je HIV vírus ako tým stašia v Afrike. A potom tam majú obrnu, osýpky, umrtia, ochrnutia. Ale to všetko patrí k človeku, bojíme sa toho, čo je momentálne pre nás akože väčšia hrozba. A ked potom prídu epidémie ako vo Veľkej Británií, tak sa zasa dáme zaočkovať. 30000 ľudí za pár mesiacov sa tam doočkovalo zo strachu z osýpok.

abbey1
5. máj 2013

@kvieta ja som žiadal o štúdiu, na základe ktorej bolo u nás zavedené plošné očkovanie voči pneumokokom, lebo ako iste vieš, sme jediní, kde jepovinné. Tak som čakala mesiac na odpoveď, že ju musia vyžiadať od firmy, ktorá ju pre nich propravovala, následne mi o mesiac odpísali, že mi ju nemôžu vydať, či zverejniť, lebo si to zadávateľská spoločnosť neželá. Tak potom človek zaujvažuje, či je tam niečo, čo má zostať skryté. Neviem, nedostala som sa k nej. Na súd som ich nedávala, na to nemám čas ani peniaze. Ale je úplne netransparentné, že zavedú povinné očkovanie na základe štúdie, ktorú následne držia v tajnosti. Tak by to fungovať nemalo.

abbey1
5. máj 2013

@adsumus Týto dotyční nie sú neočkovaní z dôvodu kontraindikácií, i keď zopár si proate vybaví papier a majú pokoj úplne. Hovorím o ľuďoch, ktorí sa nedávajú očkovať, aspoň nie úplne, lebo proste majú k očkovaniu z určitých dôvodov negatívny postoj. Ja sa tu nechcem púšťať do hádok, či sú osýpky alebo nie sú hrozbou. Hovorím len, že sú aj prax vykonávajúci lekári s dobrou reputáciou, ktorí súú proti plošnému očkovaniu v takejmiere ako sa aplikuje v súčasnosti. A dodám, len, že i naša pediatrička tvrdí, že je prekvapená, či skôr negatívne zaskočená ako fanaticky niektorí jej kolegovia propagujú očkovanie. Nechápte zle, ona nie je proti očkovaniu ako takému,a le kriticky vidí i fanatizmus v radách lekárov a pozerá na vec triezvo. To len na margo toho, že nás všetkých hromadne označujete ako fanatikov.

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Jáááj, to som zaregistrovala. Na to môže byť x dôvodov. Si súkromná osoba, napr. Počkaj si na jej zverejnenie.

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Taký dojem mám ja zo svojej lekárky, pediatričky - teda, že nie je fanatička očkovania. Možno sa pamätáš na moje vyjadrenia v diskusiách. Ale tie nálety zo strany AV sú fakt fanatické. Práve preto som sa zapojila do diskusií. Svedčí o tom aj pár posledných príspevkov a príliš sa to už začína podobať na zamknuté diskusie. Akurát už chýba iba vyprovokovať k hádzaniu linkov a k overeným zdrojom🙂 To už tu bolo.

adsumus
5. máj 2013

@abbey1 Osobnne som si vyberala lekárku pre svoje dieťa a jedna z nich bola homeoptka. Normálna lekárka, ale homeopatické diplomy po stenách. A vieš čo? Dala som im rovnaké otázky o bežných ochoreniach, ako sa prejavujú, aké sú príčiny a čo s tým? Budeš sa asi diviť, ale homeoptka pohorela na tristo percent. Ona ani nevedala ako sa prejavuje ochorenie štítnej žľazy. Je ľahké obviniť človeka z fanatizmu, vidím to na vás a na sebe, ale ja nie som fanatik ani podplatená, pre mna lepší dokaz o tom, že klamete vo veľa veciach ani snád neexistuje.

abbey1
5. máj 2013

@adsumus Ja ťa klamem v čom? A prečo tu mne spomínaš homeopatov? Neviem, na čo teraz reaguješ. Ja hovorím o normálnej pediatričke, normálnej inetrnistke, normálje onkologičke, normálnych gynekológoch -pôrodníkoch, o genetikoch, zubároch, ktorých poznám a neočkujú seba či svoje deti. ja sa tu neoháňam nejakými štúdiami. Píšem len zo svojich skúseností. Tvoj posledný príspevok adresovaný mne som nepochopila. Snažím sa teraz , ako aj väčšinou, diskutovať slušne. Len každá píšeme o niečom inom.

abbey1
5. máj 2013

@kvieta nemajú záujem to zverejniť vôbec. Nepýtala som to od nich len ja. Právnik mi tvrdí, že súd by prehrali a dostalipokutu, lebo zverejniť podľa zákona musia. Ale naozaj nemám čas ani peniaze sa súdiť o vec, na ktorej v podstate nezáleží. Išlo mi o to, poukázať, že naozaj farma firmy nie vždy konajú transparentne a tak by to byť nemalo. Ak niečo od niekoho žiadam pod hrozboupokuty apodobne, mala by som mu dať jansé dôvod yprečo. A nie len nechať sa domnievať, že sú za tým zištné dovody, nemusím spomínať bratov, ktorí boli zainteresovaní na zavedení plosšného povinného očkovania voči pneumokokom.

adsumus
5. máj 2013

@abbey1 Ale kde sú všetci tí normálni lekári, ktorí neočkujú ked 98,7% studentov končiacich medicínu sú zaočkovaní? Daj mi info, lebo ja tomu, čo píšeš vôbec neverím. A neverím preto, lebo aj mna ste obvinili z rôznych svinstiev a nič, z toho, čo ste o mne napísali nie je pravda. A som ochotná to kedykolvek dokázať.

adsumus
5. máj 2013

@abbey1 @abbey1 Poviem ti len jednu vec, ak by som ja bola na vašej strane a myslela si,že vakcíny sú pre deti väčšie zlo ako ochorenia, nezastavilo by ma nič. Žiadna výhovorka, že nemám čas alebo peniaze, je vás dosť, ktorí by ťa mohli podporiť.

abbey1
5. máj 2013

@adsumus Never, nekážem ti. ty si naozaj myslíš, že ti sem napíšem mená tých lekárov? Mohla si sa prísť pozrieť k nám na bsedu, kde maminka lekárka vystúpila a nemal problém sa priznať, že neočkuje a zdôvodniť to. Väčšina mnou spomínaných lekárov sa k tomu priznáva verejne, ale snáď si nemyslíš, že sem napíšem ich mená.
A ty vieš ako presne, že toľko percent je zaočkovaných. Bola si osobne pri každom jednom,keď sa očkoval? Chceš povedať, že sa nedá papierovo potvrdiť čokoľvek, i potvrdenie o očkovaní? Ja ťa neobviňujem, že si si to číslovymyslela. ja hovorím o ľuďoch, ktorí naozaj nezaočkovali. Čo ich nadriadení napísali do papierov, ta naozaj netuším.
Ja sa môžem rovnako rozčuľovať, že ma nazývaš klamárkov. Dokáž! Ale je mi v podstate jedno, či mi veríš alebo nie. Píšem, za čím si stojím.

abbey1
5. máj 2013

@adsumus naozaj myslíš, že nemám iné povinosti a radisti v živote ako riešiť hlúpe spory, ktoré aj tak nič nevyriešia? tebe sa zdá v poriadku, že sa mám súdiť o informácie, na ktoré má nárok každý občan tohto štátu?
radšej svoj čas venujem svoje rodine, práci a veciam, kdemôžem pomôcť reálne.
Ale vidím, že naša debatoaveľký význam nemá.

kvieta
5. máj 2013

@abbey1 Ja som v jednej diskusii napísala, že si viem predstaviť podporu v niektorých bodoch. Toto by bol jeden z nich. Ja viem, nie len z týchto diskusií o niektorých nekalých praktikách fa firiem, ako sa rozdeľuje trh a pod. Ale nehnevaj sa, mne stále záleží aj na spôsobe. Ja viem byť aj sprostá, ale čo tu niektorí dokazujú, tak to je sila... A to musíš uznať aj sama. Ty jednáš slušne, áno. A ako písala adsumus, kto chce, hľadá spôsoby, kto nie, hľadá dôvody. V tomto by sa mala ukázať vaša sila a vaša súdržnosť. Nie v lajkovaní nacistických a zosmiešňujúcich príspevkov. V tomto by som vás podporila aj ja.

adsumus
5. máj 2013

@abbey1 Ja som za očkovanie, ale ak mi zopár doktorov, hoci aj medzi 4 očami povie, že to nepovažujú za dobré pre moje dieťa, okamžite prestávam očkovať. Tak nám všetkým daj relevantné informácie, nie blbosti, ktoré nič neznamenajú. Ak mi tie informácie nemôžeš dať. PREČO? Ty chceš, aby moje dieťa netrpelo kvôli očkovaniu. Daj mi dôvody, ktoré si môžem overiť. Ak to povedali tebe medzi 4 očami, povedia to aj mne. A potom to tu verejne napíšem. Tu je možnosť ako si vaše tvrdenia overiť.

abbey1
5. máj 2013

@adsumus Nehnevaj sa, ale t y tu vistupuješ pod anonymným nickom s anonymnou fotografiou a ty chceš odo mňa mená lekárov? Ale ak máš záujem, možno ti ich poskytne RÚVZ Trnava, ktoré aj týchto lekárov prejednávalo aniektorým aj udelilo pokutu. Ja som si svoje dôvody neočkovať prejednala s našou pediatričkou a ona naše dôvody chápe. Veľmi si vážim, že z jej strany na našu adresu nepadlo jediné zastrašujúce, obviňujúce či posmešné slovo. vyvsetlili sme si, čo o danýcj ochoreniach vieme,ktoré považujeme za nebezpečné, aké má ona skúsenosti z praxe, a to všetko veľmi slušne. A tak to bolo i na poslednom odmietnutí. Ona vie, akí sme rodičia, pozná naše deti nie len z ordinácie.
Rovnako som hovorila i s inými lekármi, ktorých si vážim.
Neviem, aké konkrétne relevantné info by si chcela. Iste si hovorila s lekármi a oni ti odobrili očkovanie, tak tým mojim by si iste neuverila. Sú medzi nimi lekári,ktorí mali i u svojich detí komplikácie po očkovaní, či ich k info o neočkovaní priviedli skúsenosti z ich praxe.
Ja ťa nepresviedčam, aby si neočkovala. Ja len viem, prečo neočkujem ja a bránim sa označeniu sfanatizovaná.

abbey1
5. máj 2013

@kvieta Šialenci a netolerantí ľudia existujú. A je jedno, čo očkujú či nie. Tu to vidíš tiež na jednej či druhej strane.Ja tu nikdy nepíšem za niekoho a v mene niekoho. Snažím sa sama za seba a zo svojich skúseností. Do súdnehoprocesu sa rada zapojím rada podpisom či finančne. Ale naozaj ho nemienim iniciovať. oslovila som zopár právnikov, keď sme riešili odvolania a bola som v pokušení ísť do toho. Keď som však zistila, koľko času, energie a financií by našej rodine priniesol obdobný súdny spor, zaplatila som pokutu a ako som už písala, radšej pomáham finančne či morálne v iných projektoch(nesúvisiacich s očkovaním). Som rada, že sme konečne podebatili trochu rozumne a slušne. 😉