Očkovanie a autizmus v časopise Mama a Ja
Nechcela som sem o ockovani pridavat dalsiu diskusiu, kedze je tu toho vela, no kedze si neviem dat odpoved na jednu otazku, predsa len som sa rozhodla. V poslednom cisle casopisu Mama aj Ja je rozhovor s odbornickou na detsky autizmus. Na otazku o suvislosti medzi vakcinaciou a autizmom odpoveda takto: "Dieta sa rodi s predispoziciou k nemu, ma to zakodovane vo svojej DNA a spustac je rozny. Na rannu vakcinaciu treba naozaj pozerat ako na spustac autizmu a bohuzial, ak sa dieta narodi s autizmom, je len otazka casu a podnetu, ktory tento neodvratny proces zacne..." Dalej hovori i toto: "aby sme dokazali zodpovedat tuto otazku, musime sa trosku vratit k pricinam autizmu. Je definovany ano neurovyvinova porucha, t.j. jeho priciny su urcite - specificke alebo nespecificke poskodenia centralnej nervovej sustavy v ramci prenatalneho, resp. perinatalneho a postnatalneho vyvinu dietata. To znamena, ze mame jasne a zrozumitelne priciny - napr. komplikacie pri porode (asfyxia, hyperbilirubinemia, rizikove tehotenstvo z roznych pricin, prekonanie febrilit v ranom obdovi, nasledna spojitost s epilepsiou a pod.). A potom mame velke moznostvo deti, v zdravotnej anamneze ktorych nenachadzame tieto problemy. Mamicky mali velmi pokojne a zdrave tehotenstvo, porod bez komplikacii, dietatko v prvych 15 mesiacoch nebolo vaznejsie chore, cize vsetko tak ako ma byt. A zrazu prislo ockovanie a nahla zmena v spravani, v reakciach a zaujmoch dietata. Rodicia maju uplne "ine" dieta. Ano, suhlasime s tym, ze ockovanie "spustilo" autizmus. Vyvin "cakal", kedy nieco pride a ten neodvratny osud naplni. Ale nemuselo to byt ockovanie, moze to byt aj banalne ochorenie ako viroza ci psychogenne priciny, ktore boli v minulosti casto zdoraznovane, ako umiestnenie dietata v inom socialnom prostredi, odchod mamicky do zamestnania, kratkodoba zmena prostreda (hospitalizacia) a pod."
Moja otazka znie - pokial teda autizmus je dietatu uz "dany", co ak napr. do jeho 5 rokov nebude ockovane, ani raz chore, bude stale s matkou, nebude vystavene stresu, skratka z hladiska psychohygieny sa bude mat dobre - v takomto pripade sa unho ten autizmus nespusti? Resp. moze sa spustit aj u sedemrocneho? Pretoze ak je to naozaj tak, ako hovori psychologicka, nie je naozaj lepsie vsetky rizikove situacie co najviac obmedzit? Neviem uz, co si mam o tomto mysliet. Konecne som sa rozhodla, ze dam zaockovat dcerku a zas som sa docitala toto...
@loginexistuje tiez pracujem cely zivot v IT a napriek tomu som sa u nikoho z mojich znamych s tymito prejavmi nestretla...
- pozri, ja nespochybnujem autizmus ako taky, neviem ci sa spravne chapeme... spochybnujem petrove prispevky ktory vsetko priamo napaja na ockovanie - osobne mam na toto ochorenie rovnaky nazor ako ty - pravdepodobne dedicne ochorenie ktoreho spustacom mozu byt rozne momenty v zivote, u niektorych je to viditelne hned, inde je spustac ockovanie, niekde ina choroba etc. ...co sa tyka zvysovania vyskytu - skor si myslim ze sa zlepsuje diagnostika a reporting, preto tie cisla stupaju, mozno to suvisi hlavne us aj s geneticky modifikovanymi potravinami ktore tiez mozu mozno posobit ako spustac - v us su asi k tejto otazke najbenevoletnejsi...
@peter952 ja zavadzam? uz asi v 3och nezavislych temach o roznych chorobach si napisala ze dovod tych chorob je ockovanie - dokonca aj v teme o downovom syndrome si tento prispevok dala...
- v tejto teme si uz asi 2x napisala ze v komunite neockovanych deti sa autizmus nevyskytuje - co ti hned 2 mamicky vyvratili tvrdenim ze ich deti ockovane nie su a autizmus aj tak maju... reagovala si tym ze si ich zmietla zo stola ako nedolezite
- pises ze je drviva vaecsina autistov po ockovani - z kade toto cerpas ked sama na strane dozadu pises ze ziadne oficialne cisla neexistuju...
este raz - kto tu zavadza?
@peter952 ??? ja odvadzam debatu? uprimne... neviem o com ty debatujes lebo uz velakrat si napisala ze nevies nic o homeopatikach, napriek tomu ich vsetkym odporucas, v teme o downovom syndrome si napisala ze priamo suvisi s ockovanim a v nasledujucej otazke si sa pytala co to vlastne je a ako sa diagnostikuje a pod. ... na ziadnu priamu otazku polozenu si nikdy neopovedala, ked nemas odpoved pride tvoja replika ze je kazdeho kto s tebou v comkolvek nesuhlasi svaeta povinnost ockovat...
- tuto informaciu ktoru si prave napisala - ze v testovacich studiach sa namiesto placeba podava ina vakcina mas prosim ta odkial? daj mi zdroj ... dakujem
@erienka ahoj, keď sme my boli bezdetní, nechápali sme rodičov - odporcov proti očkovaniu a ost. povinným záležitostiam. Tiež som si hovorila, že tí ľudia už nevedia čo od radosti a vymýšľajú špekulujú. Potom sa nám narodilo dieťatko. Po pôrode bývalo chorľavé. Prvé tri mesiace stále nejaká nádcha a podobne. Doktor nám začal odkladať očkovanie. Týždeň, dva, mesiac, dva mesiace. Potom nám kázal zvoliť si vakcínu, boli dve na výber pri pneumokokoch. A vtedy sme sa tomu viac začali venovať. Čo všetko sme si my prečítali a študovali, to boli hodiny a hodiny čítania, zisťovania zdrojov. Potom sme očkovanie začali posúvať my, pretože sme zrazu boli strašne nerozhodní. Doktor proti tomu nič nemal. Nakoniec sme dospeli do toho štádia, že sme sa rozhodli neočkovať. Prvé týždne som tiež stále rozmýšľala či robím dobre. No u mňa taký základný laický argument bol, že sme jedna z mááála krajín, ktoré majú toľko očkovacích POVINNÝCH látok pre maličké detičky. Jednoducho v západných krajinách to nie je a čo tam deti umierajú na tie choroby? Nie! U nás príjmeme všetko čo sa dá, lebo proste je to biznis. Keď sme s drobcom pozerali televíziu Šláger 🙂 zrazu tam nabehla reklama, že prečo rodičia pustili Karkulku samú cez les? Lebo neboli zaočkovaní (tuším proti kliešťom) no neuveriteľné. Proste reklama na predaj látky. Je jedno do koho sa to bude tlačiť. A ďalšia vec, očkovanie treba opakovať. Takže to čo dostane bábätko je v 18tich keď ide do sveta už pasé. Jednoducho to musí opakovať. A to už bude jej voľba si myslím a vlastné rozhodnutie. Teraz máme už rok a pol a začali sme dosť chodiť po ihriskách. Tu si uvedomujem ako dobre sme urobili, keď mamičky rozprávajú o vedľajších účinkoch po očkovaní a pod. Stretávame rôzne detičky s poruchami, ktoré sa žiaľ objavili po očkovaní. Napríklad len taký detail. Drobátko bolo úplne v poriadku, po očkovaní malo prejavy ako veľa iných detí to nebudem opisovať, lebo to je "bežné", ale začalo sa neskutočne báť hluku. Auto, motorka, kosačka, štekanie psa spôsobuje, že drobček neskutočne plače, trasie sa .... a toto je len jeden z vedľajších účinkov. Nejdem tu opisovať všetky naše zážitky, lebo to nie je o tom. Ale ja za seba hovorím, som hrdá kvôli svištíkovi za svoje rozhodnutie. A k tvojej otázke. Áno je to tak. Ak je očkovanie možný spúšťač neočkujem. Verím, že napokon nájdeš odbornú odpoveď na tvoju otázku. Držte sa očkujúce aj neočkujúce maminky, lebo viem, že každá chcete pre to svoje drobátko len to najlepšie...
@luliu žila som tam dva roky, pracovala s deťmi, možno som mala len šťastie na tie nezaočkované, ale podľa mojich skúseností to tak nie je. Na druhej strane moja najlepšia priateľka ako píšeš očkuje aj to čo netreba a stále sme priateľky 😵 nemám absolutne nič proti mamičkám ktoré očkujú a chápem ich. No veľmi veľa mamičiek oľutovalo očkovanie. Ešte som sa nestretla s takou čo by oľutovala neočkovanie. Verím, že celý tento svet zmúdrie, začnú na tom viac pracovať a budú vyvíjať len naozaj nevyhnutné látky určené na očkovanie....ale to už za môjho života isto nebude.
@julka82 niektoré olutovali aj neočkovanie, len pochopitelne, že o tom nebudu písať na fore. http://www.solen.sk/pdf/ba4d71dd66c1479d7ca877e... ale v zahraničí o tom píšu aj verejne a vyzývaju ludí aby si očkovali deti väčšinou ked maju osobnu skusensoť s chorobou https://www.washingtonpost.com/news/to-your-hea...
a napríklad ja poznám zopár takých, čo neočkovali aby dieťa nemalo atopák, autizmus, oneskorenia vo vývoji a aj tak maju tieto choroby. 😒
@adsumus ahojky, tvoj link je o pneumokokoch. Paradoxne aj ockovane deti mali uz velmi zavazne nasledky z pneum. ochoreni a to sa nebavime o nasledkoch z ockovani. Ockovanie na pneumokoky je nezmysel. Pretoze pokryva len velmi mizivu cast z celej oblasti. Takze za mna je to uplna zbytocnost. Tak ako neockovane dieta moze chytit pneumo tak aj ockovane. Neochrani to zial deticky.
@julka82 dieta sa po ockovani zacalo bat hluku z motorky az sa triaslo ...prosim ta o aku znacku motorky ide .plus ktora normalna matka si necha pri kociku turovat motorku ....toto su argumenty na neockovanie ....plus ake zaockovane deti maju nasledky z pneumokok.ochor....urcite ma info.a konkretne o co islo...
Ahojte! Keď mala moja malá rok a štvrť, bola som si už nabetón istá, že je autistka... doktorka chcela len čakať acakat, tak som sa vybrala vlastnou cestou...hľadaním, zistovanim a zas len umornym hľadaním čo mám,mozem skúsiť. Medzitym dlhým časom jej diagnostikovali detsky autizmus. sme od účinných diét, cez doplnky, psychológov, neurologov, spec.pedagogov logopedov, terapie...som sa preklikala v dcerkinych 3,5rokoch na www.tomatis-praha.cz a začali sa diať zázraky!!! Toto je oficiálna propaganda!!!! Čo by som dala za to, keby sme sa o tom dozvedeli skôr.
Ponúkam vám skrátený zoznam našich zázrakov:
Vylúčili sme lieky na spanie a zaspanie, keďže spánok bol chaby a v noci buntosila aj 5 hodín (samozrejme,ze cez deň nedostala), za pár dní nám začala prespávať celú noc...aj 9-10hodin!!!
Zmizlo agresívne správanie a sebaposkodzovania!!!
Skludnila sa, krásne chodíme na prechádzky...nemusím ju držať za zapastie, nevrieska po ulici...teraz má v kľude drží sama za ruku a neuteka od nás prec!
Z praktického hľadiska začala pozorovať čo robíme a iniciatívne sa začala Zapájať do cinnosti: upratovať si hračky, odniesť si tanierik na stôl, vyzuť si topánky a uložiť, vyfarbuje obrázky, pije zo slamky!!! Chce šúpať vajíčko, banán, čo jej dám krájať ho...jednoduchá sa prebudila jej vnútorná motivácia vnímať svet!!!začala sa nám pri mnohých činnostiach tešiť (kŕmenie zvierat, mobil, mixovanie,plavanie-konwcne pochopila, tancovať, reagovať na hudbu!!! Konečne máme prvé fotky bez kamennej tváre, plaču...máme foto pre okrasu kde sa smeje!!!! Rehoce sa napr.na tom, keď niečo sama vtipné urobí!!!
AaAAaaaa???
Začala nás stiskat a objimat!!!!!! A keď sme veľmi dobrí, tak dá aj pusu!!!
A to všetko v priebehu iba 3 mesiacov! Prvé zmeny nastali už od 2.dna!
Takže nemôžem nepropagovat, keďže tu, na Slovensku naši odbornici odporučia iba gfcf diétu a aba terapiu...
Takže niečo "nové" zo západu www.tomatis-praha.cz !!!!
@tanapeta Ahoj, náš syn má 5 a pol roka. Do 1 a pol roka bol normálne zdravé dieťatko. V ničom nebol problém. Po zaočkovaní mal reakciu - zapálené pliecko, ktoré mu MuDr. 2-krát vytláčala. Začal trpieť nespavosťou a inými problémami, ktoré teraz nebudem rozvíjať. V 5 rokoch mu diagnostikovali autizmus - ľahšiu formu, VFA. Neviem povedať, či mal autizmus v génoch, v rodine sme žiadne také ochorenie nemali. Ani sa nestalo, že by hneď po očkovaní stratil reč alebo nastal nejaký očividný problém. Tie prejavy boli také, že to vyzeralo tak, že na všetko potrebuje viac času. Samozrejme teraz už vieme, že je to iné.
Momentálne je predvolaný na preočkovanie v 6. roku. S manželom máme obavy, aby sa mu niečo nezhoršilo. Aby sme pokračovali v tej ceste, na ktorej je. Čo by ste nám poradili? Ďakujem.
Spúšťačom autizmu i iných chorôb môžu byt aj iné vážnejšie prekonané ochorenia... to v tom článku nepíšu? Lebo keď som raz ja v takomto časopise čítala článok pripustili že spúšťačom môže byt i očkovanie i napr. silná chrípka .....
@peter952 drviva vacsina autistov po ockovani je preto, lebo Wakefield tuto suvislost nacal a kedze presna pricina autizmu je stale vecou vyskumu, je najlahsie zvalit to na ockovanie. Pritom vacsina odbornej obce sa priklana k zaveru, ze ockovanie je len spustacom niecoho, co v cloveku je. Ak trosku sledujes aj nieco ine, autizmus sa v zmysle najnovsich poznatkov zacina skumat ako metabolicka porucha, ktora sa az nasledne prejavi aj neurologicky, u vacsiny diagnostikovanych autistov su pritomne urcite traviace problemy, cize ja sa priklanam tomu, co tu naznacila dai.

Syn do roka nebral antibiotíka, nepamätám si ani sopel, vysmiaty,kludny.
V mesiaci ročného preočkovania ,doma odpadol. Úplne zdravé dieťa nemá prečo odpadnúť do bezvedomia. Ostal nám asperger, najľahší. Každý rok je to lepšie. Ale gro povahy ostáva,bez fantázie,briskny v matematike, o pocitoch nevie hovoriť, ľudia ho už nerušia tak veľmi,ignoruje ich teda nezdravi... hodnotí čo zažil v číslach a časoch.