Očkovanie a autizmus v časopise Mama a Ja
Nechcela som sem o ockovani pridavat dalsiu diskusiu, kedze je tu toho vela, no kedze si neviem dat odpoved na jednu otazku, predsa len som sa rozhodla. V poslednom cisle casopisu Mama aj Ja je rozhovor s odbornickou na detsky autizmus. Na otazku o suvislosti medzi vakcinaciou a autizmom odpoveda takto: "Dieta sa rodi s predispoziciou k nemu, ma to zakodovane vo svojej DNA a spustac je rozny. Na rannu vakcinaciu treba naozaj pozerat ako na spustac autizmu a bohuzial, ak sa dieta narodi s autizmom, je len otazka casu a podnetu, ktory tento neodvratny proces zacne..." Dalej hovori i toto: "aby sme dokazali zodpovedat tuto otazku, musime sa trosku vratit k pricinam autizmu. Je definovany ano neurovyvinova porucha, t.j. jeho priciny su urcite - specificke alebo nespecificke poskodenia centralnej nervovej sustavy v ramci prenatalneho, resp. perinatalneho a postnatalneho vyvinu dietata. To znamena, ze mame jasne a zrozumitelne priciny - napr. komplikacie pri porode (asfyxia, hyperbilirubinemia, rizikove tehotenstvo z roznych pricin, prekonanie febrilit v ranom obdovi, nasledna spojitost s epilepsiou a pod.). A potom mame velke moznostvo deti, v zdravotnej anamneze ktorych nenachadzame tieto problemy. Mamicky mali velmi pokojne a zdrave tehotenstvo, porod bez komplikacii, dietatko v prvych 15 mesiacoch nebolo vaznejsie chore, cize vsetko tak ako ma byt. A zrazu prislo ockovanie a nahla zmena v spravani, v reakciach a zaujmoch dietata. Rodicia maju uplne "ine" dieta. Ano, suhlasime s tym, ze ockovanie "spustilo" autizmus. Vyvin "cakal", kedy nieco pride a ten neodvratny osud naplni. Ale nemuselo to byt ockovanie, moze to byt aj banalne ochorenie ako viroza ci psychogenne priciny, ktore boli v minulosti casto zdoraznovane, ako umiestnenie dietata v inom socialnom prostredi, odchod mamicky do zamestnania, kratkodoba zmena prostreda (hospitalizacia) a pod."
Moja otazka znie - pokial teda autizmus je dietatu uz "dany", co ak napr. do jeho 5 rokov nebude ockovane, ani raz chore, bude stale s matkou, nebude vystavene stresu, skratka z hladiska psychohygieny sa bude mat dobre - v takomto pripade sa unho ten autizmus nespusti? Resp. moze sa spustit aj u sedemrocneho? Pretoze ak je to naozaj tak, ako hovori psychologicka, nie je naozaj lepsie vsetky rizikove situacie co najviac obmedzit? Neviem uz, co si mam o tomto mysliet. Konecne som sa rozhodla, ze dam zaockovat dcerku a zas som sa docitala toto...
@tova poloz si otazku, co by si dietatu davala ty, keby si nemohla kojit a pisal by sa napriklad rok 1850? Asi by si dieta dala rovno zabit, aby chudacik neumrel od hladu,ze?..ved umele mlieko este nikto nevynasiel 😝
Ale podme do pritomnosti: su bezne dostupne prirodne nahrady mlieka, napriklad susene kozie mlieko. A dokonca sa da kupit aj materske mlieko,pokial si o tom nevedela. Moja znama kojila svoje dieta iba 4 mesiace a potom dostavalo uz iba kozie. Cuduj sa svete, dieta prospievalo a dodnes je zdrave ako buk. Takze si mozes odustit ten ustipacny ton a nabuduce pred tym ako sa nieco spytas, najprv skus trochu rozmyslat 🙄
@vendulka80 nemaju inu moznost? naozaj? Ak by to bola pravda, mozno by si dnes nezila, lebo by tvoji stari rodicia mohli umriet hladom, ak ich matka nemohla kojit...co asi robili ludia kym neexistovalo umela nahrada mlieka???
@marionmarion Vies, nejdem tu polemizovať ale moja mama bola vychovana na Sunare, uz vtedy nieco take existovalo a bolo to v 60-tych rokoch. Doteraz jej ostatní surodenci hovoria, ze je najmudrejsia preto, lebo jej davali umele mlieko a oni pili kravickovske 🙂 Mas v niecom pravdu ale vela veci sa da napisat citlivo, nikdy nevies, koho prispevkom bodnes. ☹
@vendulka80 to com napisala bola odpoved na prispevok od kacenka4. Citala si ho vobec? Lebo ak ano, tak musis chapat, ze som iba reagovala na jej tvrdenie ze nikto z nas sa nepozastavuje na tym co davame detom v UM ale vsetci riesia skodlivost vakcin...na to bola moja odpoved, ze niekotre za nas sa teda pozastavuju a ze by som do dietata ten sajrajt nedavala. Nepisala som to ako urazku vsetkym mamickam, co davaju detom UM, je to kazdeho osobna vec, co svojm u dietatu dava...
@marionmarion uz si to prekrutila, ty pises v prvom prispevky ze UM by sii nedavala ze je to odpad. Teraz sa pytas co by som robila ak by UM neexistovalo. Poznam deti ktore pili kravske mlieko od narodenia a prezili. Kedze mam dvojicky musela som dokrmovat tak do 1r. dostavali aj UM, tiez prezili a su zdrave, od 1r. dostavali kravske mlieko.
@tova ved ty si sa ma predsa pytala co by som pchala do svojho decka keby som nemohla kojit. Tak v tej otazke mas aj odpoved...presne to, co do svojich deti pchali matky predtym ako bolo vynajdene UM. A ten prispevok v ktorom pisem ze UM by som nedavala je odpovedou na iny prispevok, ktory si asi necitala, inak by si pochopila suvislosti...Ale aj to som tu uz spominala. A kedze tato tema nema byt o umelych mliekach, budem rada ak to tu uz nebudeme rozvadzat, na to su tu ine diskusie...
Mile mamicky, dlhe dni zbieram pro a za ockovanie. Pediatricka mi tvrdi, ze neziaduce ucinky moze mat dieta, ktore je na UMELEJ STRAVE, uviedla napr. masove vyzivy so spotrebou 2 roky, moj nazor: patri tam aj umele mlieko!!!! dieta musi mat geneticky zaklad, predpoklad na autizmus, ktory je viditelny uz od utleho veku (tot nazor neurologicky), ked ma dieta predpoklad na autizmus, skor ci neskor sa i tak prejavi,ockovanie len urychli prejav autizmu. Ina odborna lekarka mi povedala, ze system ockovania na Sk je na .... . Nie je vylucne proti ockovaniu, ale ma negativny postoj k ich zlozeniu, Moje patranie po informaciach skoncilo a ja stale neviem co mam robit, pretoze nikto mi nezaruci bezproblemovy priebeh ockovania a neockovania. Pomaly sa blizi ockovanie MMR.
@sisaha to neni chvalenie, ale poukazanie, ze kto nechce ockovat tak si cestu vzdy najde. Ockovanie by nemalo byt povinne. pred rokmi neboli tlaciva ale obycajny kancelarsky papier a len strojom napisane roky kedy bolo ockovanie. A v zahranici beru aj kopie takze kopiu su moze upravit kazdy ako potrebuje. mojim detom som len napisala na papier ze neockujeme koli nabozenstvu, ziadne ine potvrdenia, ani uvedene o ake nabozenstvo sa jedna , v skolkach za to podakovali a viac sa o tom nebavili.
@marionmarion ty asi nevies o com pises? ved ty si napisala ze UM je odpad ktory by si nikdy dietatu nedala predpokladam mas nazor ze vsetky zeney ktore UM detom davaju su zle matky.
@adsumus ak je dieťa uplkané, vyhnevané netreba mu merať teplotu lebo je rozpálené a tým aj teplejšie..
To je ako keby si sebe merala teplotu po hodine cvičenia
@bajana myslis, ze mamicky si NU po ockovani vymyslia, je ich vela, co by z toho mali, trapia sa s detmi, tak chcu pomoct i druhym vidiet problem i z druhej strany
a ak sa niekto potrebuje titulovat na verejnom fore a nie je, spoznas ho podla dalsich poznatkov, ktore sa daju preverit, nie zistane z netu a aj podla vyjadrovania, takze staci zapojit rozum 😉
@7katka ok, tvoj nazor, ja ti ho neberiem, len ho skratka nezdielam 😉 ....
len aby som este raz upresnila: zakladatelka dala hypoteticku otazku (ci sa vyhne moznemu autizmu po ockovani, ak bude dieta 5 rokov neockovat a bude s nim doma) a snad uznas, ze na nu jej tu nikto neodpovie...na to treba seriozny dlhorocny vyskum a sledovanie deti ockovanych/neockovanych, autistickych/zdravych atd. ... takze ano, staci zapojit zdravy rozum, aby clovek prisiel na to, ci sa da na nieco take odpovedat na verejnom mamickovskom fore...
ja tu nespochybnujem individualne skusenosti (hoci opakujem, ze mozu byt aj vymyslene), ale to sa predsa neda povazovat za normu...
@bajana a kto urobime dlhorocny a seriozny vyskum vakcina a vyskyt autizmu, hadam nie farmafirma?Ini na to prostriedky nemaju, su to prilis vysoke naklady, takze je smutne, ze sa v podstate neda verit odborníkom, v lepsom pripade priznaju, ze nevedia a ze v medicine je vsetko mozne
@iwesska ja som mala na mysli len ten autizmus, o tom sme sa bavili.., ja sa len domnievam,ze je to kvoli sudom..Amerika je iny svet...co sa tyka autizmu, kedysi sa nespecifikovali take stavy, proste ti ludia boli ini, a ti s najtazsim stupnom mohli byt mylne klasifikovani ako mentalne chori..dnes pod autizmus spada siroky zaber symptomov, mozno preto ten narast,kedze viac ludi spada do tohto diagnostickeho spektra... takisto sa hlavne stav pomenoval..aj to mohlo zvysit "statistiku"
co sa tyka vynechania NU na letaku, SUKL by vedel k tomu povedat viac..oni schvaluju predlozeny navrh od firmy,ked sa liek registruje.....
@tova precitaj si este raz moje aj svoje prispevky, lebo sama tomu nerozumies. A predpokladas zle, nikde netvrdim, ani si nemyslim ze vsetky matky co svojim detom davaju UM su zle matky. Je to kazdeho slobodna volba...ale aj to som tu uz pisala, len asi zbytocne, lebo ty citas a vnimas len to, co sa ti hodi. Opustam tuto diskusiu, lebo vobec nemam naladu tu stracat cas s niekym, kto prekruca moje slova. Maj sa
Dobrý den, vážení rodiče dětí s PAS,
jsem studentka 5. ročníku oboru Psychologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, pracuji jako osobní asistentka v rámci organizace APLA-JM a píši diplomovou práci z oblasti autismu. Zabývám se faktory, které Vám, jako rodičům dětí s poruchou autistického spektra, pomáhají zvládat každodenní péči o Vaše dítě. Na základě zjištění z Vámi vyplněných dotazníků bych ráda tyto faktory identifikovala a navrhla možné postupy, jak je aktivně a efektivně podporovat, aby se zvýšila kvalita života rodičů dětí s PAS. Bohužel ne každá rodina se dokáže vyrovnat s postižením svého dítěte a proto si myslím, že data získaná z tohoto výzkumu mohou takovýmto rodinám pomoci. Sběr dat pro diplomovou práci je poměrně zdlouhavý proces a velice bych ocenila, kdybyste se zapojili. Proto Vás chci požádat, zda byste obětovali cca 30 minut svého času a vyplnili sadu dotazníků, který naleznete v odkazu níže.
Odkaz: http://goo.gl/forms/P2QsPbMNUa
Předem velice děkuji
Zuzana Lamserová
@erienka ja si myslím, že lekári pôvod autizmu nepoznajú. To, čo daná lekárka v časopise uvádza sú podľa mňa iba dohady. Nevedia odkiaľ pochádza ani čo s ním robiť. 90% ich kolegov, odborníkov s iným zameraním o autizme nevie vôbec nič. Ani ako k takémuto dieťaťu pristupovať! Rodičov takto postihnutých detí úprimne ľutujem. Viem, čo musia pri ich opatere podstupovať a je to teda sakra ťažká cesta. Chráň Boh, keď sa k tomu pridruží epilepsia. Čo sa očkovania týka, každá mama sa musí rozhodnúť sama. Ja som svoje deti očkovať dala a zatiaľ sa mi iba potvrdilo, že som sa rozhodla správne.
@peter952 ty si neuveriteľný/á. keď ti v inom fóre napíše mamička, že jej dieťa má autizmus, hoci je neočkované, tak jej odpíšeš, že to je jedna z milióna. A keď sa ozve druhá s tým istým, tak ju pomaly obviníš, že zavádza a vymýšľa si. Takže keď sa ti niečo nehodí do krámu o škodlivosti očkovania, tak všetci klamú.. len ty si lietadlo.. Neuveriteľné.
@dai ja poznam osobne 7 deti s klasickym DA, deti s poruchami PAS neratam ani... neviem kde ty zijes ale pocet ludi postihnutych autizmom stupa celosvetovo len v EU je ich viac ako 3 miliony, to že ty si sa s niecim v Hornej Dolnej nestretla neznamena ze to neexistuje ...
Podotykam ze ja si osobne nemyslim ze ockovanie sposobuje autizmus, mozno skor len zvyrazni prejavy ( poznam rodinu kde jedno dieta bolo do isteho casu ockovane potom sa zvyraznili prejavy a dieta ma DA a dalsie dieta v rodine ma obdobne problemy ale ostalo len v pasme PAS (to uz nedali ockovat vobec)
Nie som vedec to moze byt nahoda ... v kazdom pripade je skupina deti u ktorych moze ockovanie vplyvat rozne .. je to liecivo tak ako kazde ine .. a organizmus nie je stroj a nie kazdy na neho reaguje rovnako.
Bagatelizovanie a popieranie NU je rovnako mimo ako tvrdenie ze sa vobec nema ockovat plosne.
@loginexistuje zijem v bratislave a mam 2 deti ktore navstevuju skolu a skolku, mam velku rodinu s mnozstvom deti a dost roznorody a velky okruh znamych s detmi, detto kopu deti v tebou spominanej hornej dolnej poznam - takze skor sa pytam kde zijes ty ked mas okolo seba takuto vzprku deti...
Co sa tyka vedlajsich ucinkov - nikde som ich nepopierala tak neviem naco narazas...kazdy liek ma vedlajsi ucinok ... osobne ale napr. Nemam s nimi skusenosti...
@dai predstav si ze sa pohybujem tam kde ty aj moje deti tam chodia do skol teda v BA ...
ak teda chces trosku z netu
SPOSA oficialna organizacia cca kazdy 100 clovek ma autizmus (resp. PAS) takze v tej BA je ich vcelku dost...
http://www.sposa.sk/co-je-autizmus.html
Pohybujeme sa s manzelom v IT sfere a kedze je PAS pravdepodobne dedicny a najma po chlapcenskej linii teda poznam viacerych co maju deti s tymto ochorenim.

@veriiii Takze mi chces povedat, ze vsetky NU pisane v pribalovych letakoch liekov su tam len kvoli sudom? 😀 No pokial viem, tak kazdy liek, ktory je schvaleny podlieha najprv studii na zaklade ktorej sa zisti ako ludia na neho reaguju. A pokial je niekomu z daneho lieku zle tak vie, ci to s tym ma suvis, alebo nema. A tiez kvoli kontraindikaciam. Predsa ked mam ako pacient rychly srdecny rytmus, tak nebudem uzivat liek, ktory zahrna aj tento neziaduci ucinok, aby ma uz uplne zlozilo, nie?
Ale teda ked uz vravis, ze je to tam len kvoli sudom, tak sa pytam, preco ked vyjde vseobecne platny letak, tak nie je prelozeny v kazdej krajine uplne, ale su vynechane niektore NU. Nepride ti to divne?
A k tvojej otazke - neviem ktora zlozka podporuje autizmus, ja som sa len laicky zamyslela nad tym, preco jeden a ten isty liek ma v kazdej krajine ine ucinky. Ale je mi velmi divne, ze lekari sami priznavaju ze pocet autistov za posledne roky vyrazne vzrastol. Ked sme boli ockovani my desiatky rokov, tak tento problem ani nevedeli pomenovat. Nie je to zvlastne? No lebo my sme boli ockovani kazdou latkou zvlast a presne sa vedelo na co konkretne dieta reaguje. Ja nie som anti-ocko, tiez mam ockovane dieta, ale je taky problem prestat ockovat vakcinou o ktorej su pochybnosti a prejst radsej na ockovanie monovakcinami? Ja som za.