icon

Očkovanie - ako v rámci možností zabrániť nežiadúcim následkom?

kaselka
10. aug 2011

Ahojte! Otváram túto diskusiu pretože všade sa píše len o tom čo detičkám pri očkovaní hrozí no nie každý rodič preto nedá svoje deti očkovať (dôvody by sme tu rozoberať nemali na to sú tu myslím už iné témy). Aj ja mám z neho vždy obavy. Na trhu je ale už dosť kníh, kde okrem rizík nájdete aj nejaké tie rady čo urobiť, aby všetko prebehlo OK. Nie je však v silách nikoho, aby ich mohol všetky prečítať. Bola by som preto rada, aby sme sem prispeli svojimi poznatkami. Samozrejme je potom na každého zvážení ako si potom tieto informácie ešte preverí príp. odkonzultuje so svojím pediatrom. Boli by fajn aj nejaké internetové odkazy, príp. názvy kníh kde sa to uvádza. Snáď táto diskusia nezostane bez povšimnutia 😉

tara
3. dec 2013

@poisonblu ano, to hovori kazda, ze zuby pojdu stale a preto napr. v japonsku ockuju az v druhom roku zivota 😉

aristka
3. dec 2013

http://www.theglobaldispatch.com/japan-rubella-... len si zabudla na to ,že v japonsku je rubeola aktívna plus majú už prípady narodených detí s rubeol.syndrómom....plus neviem čo teraz je dobré podčiarkovať japonsko ,keďže tam budú mať následky fukušimy ,ktorá im tam neustále robí dosť veľký problém a sú tam následky radiácie ,kontaminácie vody pod...

adsumus
3. dec 2013

@aristka V Japonsku očkujú takmer rovnako ako u nás. Začínajú v dvoch mesiacoch.
http://semi-sapporo.com/download/Vaccine scedul...

tara
3. dec 2013

@aristka jaj, zabudla som, ze rubeola je smrtelne ochorenie a nie je vobec dobre prekonat ho v detstve. hroza! 😝

tara
3. dec 2013

@adsumus hm, vyrobila si peknu farebnu tabulku. podla mojich najnovsich informacii, japonci maju dovolene ockovat od druheho roku zivota a dokonca sa zvazuje, ci neposunu tento vek az na 6.rok 😉 ale to by si musela viac hladat a hlavne tie spravne info.

adsumus
3. dec 2013

@tara Páči sa nahliadnúť priamo Japonské zdravotnícke informačné centrum, takmer všetko očkujú ako u nás. http://japanhealthinfo.com/child-health-and-chi...

Môžeš nám dať svoj zdroj, kde je uvedené, že toto, nie je pravda?

tara
3. dec 2013

@adsumus nikto ti neberie pravdu. paci sa trochu lepsie prekladat. ockovanie nie je povinne, je "strongly recommended". zdroj uvadzat nema vyznam, pretoze aj keby som sem prilozila spravu od neurologa, ktory nam zakazal dalej ockovat, tak tu najdem argument, ze lekarka je zrejme nekompetentna a asi si vzdelanie vymyslela. v japonsku som viackrat bola, zije tam aj nasa rodina a viem, ako je to s ockovanim. to co uvadza nejake informacne centrum, je ako u nas stranka sprievodca ockovanim. uz som sa tu raz dostala do vymeny nazorov a viem, ze vy vlastne len vyvratite kazdu informaciu, ktora je o neockovani. kludne pokracujte, len som mala potrebu zasiahnut do takej sialenosti, ako ockovat pri prerezavani zubov. 😉 paaa a krasny den.

adsumus
3. dec 2013

@tara Deti sa v Japonsku očkujú od dvoch mesiacov, či sa ti to páči alebo nie, skús si overovať zdroje svojich informácii. Strongly recommended znamená silno odporúčané. Tiež prajem krásny den.

tara
3. dec 2013

@adsumus super, ze vies anglicky, len treba chapat aj vyznam. odporucane, ci uz silno, slabo, malo, vela...neznamena POVINNE! 😉

adsumus
3. dec 2013

@tara Povinné či nepovinné od dvoch mesiacov, nie od dvoch rokov. 😉

tara
3. dec 2013

@adsumus takto, aby si to mala spravne: odporucane ( nie povinne ) od 2mes, avsak ked prides k lekarovi, automaticky ti navrhne pockat do 2rokov 😉 ja neviem, ale hadam hovorim zrozumitelne. alebo mozem poprosit znamych aj o preklad do japonciny...chces?

mano5
3. dec 2013

@tara To bolo kedysi - od 2. roku zivota. Suviselo to ale so SIDS. Daval som tu aj odkazy na to (uz sa mi to nechce hladat), ale v podstate to bolo tak:
japonsko ockovalo tak, ako vsetky ostatne krajiny, len v japonsku mali velmi velku umrtnost malych deti (mozno to je dane genetikou - niektore azijske choroby europan nedostane - kazdopadne to uz nikto neskumal). Tak zaviedli, ze ockovat sa moze az od dvoch rokov - nikto nevie, preco ich napadlo, zrovna dat do suvisu ockovanie a umrtnost. A div sa svete - umrtnost klesla v priebehu niekolkych rokov na 0 - myslim tym nahle umrtia SIDS. Potom z nejakeho dovodu povolili ockovat deti uz od 1 roka. A teraz je to ako v niektorych statoch EU - DOBROVOLNE a od 2 mesiacov.

tara
3. dec 2013

@mano5 ano, toto ovladam, ale z praxe viem, ze ked prides v japonsku za lekarom, automaticky ti navrhne od 2rokov, aj teraz. ostali pri tom a vzdy zvazuju.

adsumus
3. dec 2013

@mano5 Kvitujem, že si napísal ako to je naozaj, len s tou úmrtnosťou to celkom tak nebolo ako píšeš.Preto sa aj vrátili k pôvodnej očkovacej schéme.

adsumus
3. dec 2013

@tara Tu máš 4 mesačné Japonča, ide dostať shot proti tubere. http://www.tokyourbanbaby.com/2012/03/4mth-chec...

adsumus
3. dec 2013

@tara A ešte posielam percento zaočkovanosti v Japonsku a dovoľujem si upozorniť na stúpajúci trend. http://apps.who.int/immunization_monitoring/glo...

mano5
3. dec 2013

@adsumus Kazdy si to moze vygooglit sam: SIDS+Japan a podobne spojenia. Velmi zaujimave citanie hlavne v tej suvislosti, ze sa o tom nikto v EU vobec nezmienuje - ani len doktori. Sak rodic kupi "pipajucu podlozku" a je po probleme ☹ ☹ ☹ .

tara
3. dec 2013

@adsumus velmi doveryhodne video a pravdupovediac, neviem o com to ma vypovedat. ze niekto natocil ockovanie deti? ale nieco mi to dalo, videla som foto roznych foriem chraniciek po ockovani, ako maju a nemaju vyzerat, laicky povedane. nasla som tam aj nasu "stopu", ktoru ma maly doteraz na ramene. takze vdaka.

aristka
4. dec 2013

@mano5 len som zvedavá čo spraví do budúcna s japonskými deťmi taká fukušima ,ktorá im robí problémy doteaz a kontaminuje im prostredie a av to určite spojí s očkom...inak by bolo zaujímavé vedieť aj aký je tam priemerný vek rodičiek....

prevenar
6. dec 2013

@mano5 "ani len doktori" ? 😀 hahaha , ved to su prvy, co zatlkaju 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tara
6. dec 2013

@fidka79 prisla som uz na to davno, ale proste ma vedia niekedy zarazit take stadove jednoliate nazory, ktore ako keby niekto odlieval zo sablony a posielal vsetkym "kompetentnym" ktori su za ockovanie. Nas rodinny znamy, zije konkretne vo Fukuoke, co je obrovske mesto v Japonsku a sme casto v kontakte. Hovorime okrem ineho aj o zdravotnictve a kedze maju momentalne male deti, tak riesime aj ockovanie. Vedia, ako je to u nas, stale tu aj oni maju rodinu a rodicov a oni nas zasa informuju, ako je to u nich. takze nech si kto chce co chce posiela, aj super grafy a studie z nejakych centier. realita je ina. u nas je ockovanie povinne a teda sa o nas hovori, ze musime ockovat, inak mame obrovske pokuty, mozu nam zobrat deti, deti nam poumieraju, ak nebudu ockovane, sme krajina s najsprisnejsim ockovacim kalendarom a pod. a my tu vieme, ako to v skutocnosti je. takze nejake centrum si moze na stranke uviest aj to, ze sa maju ockovat proti radiacii a myslim, ze urciti ludia by tomu uverili 😉

lauricka
15. jan 2014

@pimpulienka ahoj, ake homeopatika davas pred a po ockovani?

lauricka
15. jan 2014

@abbey1 a poznas homeopata niekde v BA?

lauricka
15. jan 2014

@pimpulienka alebo ake by si presnejsie poradila pri MMR, pred a po?

florentina1
Autor odpoveď zmazal
mahatma772
Odpoveď bola odstránená
zabka8
13. máj 2014

@florentina1 Ahoj, ako ste to zvládli? Nás to čoskoro tiež čaká a chcem dať Thuyu presne ako ty, tak by ma
zaujímalo, či vám pomohla. Pekný dník.

florentina1
Autor odpoveď zmazal
catko
15. máj 2014

ahojte.ja len ze thuya sa uz moc neodporuca ale odporuca sa apfis mellififce potencia 30 tri gulicky den pred a tri hned po ockovani.to mam od dr.elekovej.