Očkovanie proti rotavírusu

ewka0012
16. apr 2012

ahojte,v maji mam ist so synom na prve ockovanie,lekarka mi odporucila aj nepovinne proti rotavirusu,malinky moc plakal po kontrole tak som chcela cim skor zmiznut odtial a ukludnit ho a ani som sa nestihla spytat kolko to stoji,ako sa to podava a vsetko okolo toho,mate s tym niekto skusenosti?maly bude mat za par dni 3mesiace,diki za odpovede

bosoriak
16. apr 2012

Aha. http://www.choredieta.sk/index.php/ockovanie-pr...
Podla toho, aky liek vyberies si pozri na www.nobelplus.sk cenu a doplatok poistovne.

Dala som ockovat obe svoje deti, ani jedno nemalo ziadnu reakciu, ak sa pytas na taketo skusenosti. Rozhodnutie je na tebe.

lili777
16. apr 2012

@ewka0012 viem, že dokopy to vyjde okolo 100 eur - dve dávky. Očkovanie musí byť ukončené do 6. mesiacov, podáva sa do pusy. Ja som svoje deti očkovať nedala, po prekonaní rotavírusu trpko ľutujem, chytili obaja, s malou som skončila na infúzkach v nemocnici a to sme dva dni riešili, aby mi tam nepriniesol manžel aj syna. Bol to jeden horor a nikomu neprajem zažiť. Reklama v telke, ktorá občas beží vôbec nie je prehnaná. Malej nevedeli napichnúť žilu, tak mi ju zasondovali a ležala tam s priviazanými rukami o postieľku, aby si to nevytrhla. No brrr, zle mi je len si spomeniem. Mimochodom ak to dieťa dostane, náklady na liečbu a hospitalizáciu sa ti vyrovnajú sume za očkovanie. A tie stresy, nervy, upratovanie po vracaní a hnačkovaní, peklo prežité s bábom v nemocnici ti nenahradí nikto. Takže jednoznačne zaočkuj. Ja by som po tejto skúsenosti neváhala ani sekundu. Ani jeden nechodil do kolektívu, doniesol to asi muž z práce, pričom on mal len jeden deň nevoľnosti. Nehovoriac o tom, že ak to v tej nemocnici chytíš aj ty, čo je pomerne časté, budeš musieť hľadať náhradu k dieťaťu. No zbytočné problémy

anjelicek26
16. apr 2012

@ewka0012 - rozmysli si to poriadne, ano dcerka nemala reakciu, ale nemalo to ani ziadny efekt, s rotavirusmi sme aj tak skoncili v nemocnici 😝 Zdaleka to nechrani proti vsetkym kmenom, ktore dieta do tej nemocnice s dehydrataciou moze dostat 😝

lili777
16. apr 2012

@anjelicek26 No toto je problém častý, aj zaočkované deti môžu chytiť, lebo sa očkujú tuším len dva najčastejšie kmene☹ aj takéto deti boli v nemocnici. To mi tiež len tak na margo všetkého povedala infektologička, keď som si sama sebe vyčítala, že som nedala očkovať.

minewka
16. apr 2012

@ewka0012čauko, ja som platila do 100,-EUR - za obe dávky - najpr sa dáva jedna, potom druhá. Kúpila som naraz obe a nechala u pediatričky. Len si už neviem spomenúť, ktorú som vakcínu dala, viem, že sú dve.

A som veľmi rada, že som očkovať dala - teraz sme všetci, komplet celá rodina prekonali nejakú črevnú chrípku - všetci, začala to práve malá, stretli sme sa s kamoškou, ktorej syn bola cca 4 dni po prekonaní takej črevnej chrípky - malá sa nakazila od neho, bol to des, ochoreli úplne všetci, čo prišli do kontaktu s chorým - malá len hnačkovala jeden deň, ja som zvracala, hnačkovala, mala horúčku a skončila som na infekčnom, moj muž hnačkoval, nakazila sa aj moja mama, ktorá mu prišla pomôcť s malou, tiež len hnačkovala, moja mama nakazila môjho otca, tiež len hnačkoval a on, už 5 dní po nakazil oboch mojich bratov cez sviatky, keď sme išli na rodinnú stretávku do BA - obaja bratia hnačkovali aj zvracali. Ochoreli aj dvaja kolegovia (zvracanie a hnačka) u muža v práci, kde som prišla prebaliť a umyť dokakanú malú - začalo to totiž vonku na prechádzke
100% nákazlivosť. Ako brutal. Mne bolo neskutočne zle.

Som presvedčená, že malá to najlepšie a najrýchlejšie zvládla práve vďaka očkovaniu a aspoň dákym protilátkam, ktoré mala. 😵

kaja73
16. apr 2012

@ewka0012 ak planujes dat naraz babenu hexu-na 6 chorob ,prevenar-na myslim 13 kmenov a na to zivu vakcinu rotarix,tak ti len zelam ,aby ste to v zdravi prezili. 🙄
Nie je tak davnoco tu na tu kombinaciu zomrel maly Marosko-myslim, ze v januaru tohto roku.
Mozno by stalo za pokus si to naraz napichat sebe.
Viem, ze chces len najlepsie pre svoje babo,tak to ozaj tak aj sprav-aby si nelutovala o par dni na to.
Aspon to pre boha nedaj naraz.

anjelicek26
16. apr 2012

@minewka - ake protilatky? Keby je to kmen, proti ktoremu bola ockovana, tak to jednoducho nedostane. To, ze z toho vysla najlepsie bola len jej dobra obranyschopnost organizmu, nespajaj si to z ockovanim, to totiz ochoreniu nezabranilo - ochoreli ste z inou crevnou pliagou.

To je ako keby napises, dcerka prekonala mierne kiahne, lebo sme ju dali ockovat proti sarlachu, super, ze to ockovanie proti sarlachu mala!

Nehovorim, ze je ockovanie neucinne, ono ucinne je, a urcite vela detom zabranilo ochoriet tym najcastejsim typom rotavirusu, ale stale je kopa kmenov, ktore toto ockovanie neporkyje a na to dieta napriek vsetkemu - vratane tvojej malej - kludne dostane. Dolezita je rychla reakcia rodicov, rozoznat priznaky dehydratacie co najskor, ist do nemocnice, vediet, ako bojovat.

lili777
16. apr 2012

@minewka Tak to znie dosť hororovo🙂 Ako v zlom sne. Ale to isté sa hovorí aj na rotavírus, že sa to šíri ako oheň. My keď sme boli v nemocnici, tak v rodine to mali tiež /neboli sme v kontakte/ im to doniesol malý zo škôlky, tetka z rodiny tam robila a hovorila, že všetky deti rad za radom vracali, aj škôlku zavreli. U nás takto kiahne zavreli škôlku, úplne všetci to v triede dostali okrem troch očkovaných.

anjelicek26
16. apr 2012

@minewka - fakt neviem akosi pochopit, ako mozes takyto hororovy scenar z vasej rodiny (my sme s dcerkou zazili nieco podobne) popisat a ukoncit to vetou, ze vdaka za ockovanie? Ved chorobe nezabranilo - ockovanie eliminuje moznost dostat danu chorobu - tot idealny zelany ucinok ockovania! Nerozumiem fakt 😕

minewka
16. apr 2012

@anjelicek26 nešír prosím mýty a nezmysly o tom, že očkované deti nemôžu ochorieť!

Samozrejme, že ochorieť môžu, ale vďaka protilátkam, ktoré v tele majú, zvládnu väčšinou ochorenie bez väčších problémov či komplikácií - ak ochorejú a niektoré deti neochorejú vôbec, je to individuálne.

A áno, niektoré deti môžu ochorieť na iné kmene - ale ak je pôvodca ochorenia rovnaký napr. rotavírus- ale iný kmeň - teda nie rotavírus XZ ale roatvírus XY, protilátky voči jednému môžu čiastočne pomôcť v boji organizmu voči chorobe.

A vôbec - toto nie je téma, či dať, či nedať očkovať - ale koľko očkovanie stojí. Napísala som cenu a svoju pozitívnu skúsenosť - sú tu iné témy pre tie, ktoré neradi očkujú.

Už sa teším na to bububububububububu..čo sa tu zase spustí 😠 🙄 🙄

minewka
16. apr 2012

@anjelicek26 prosím ťa, choď si pokecať do tém antiočkovacích.

Áno, ja som za očkovanie vďačná.

minewka
16. apr 2012

@lili777 no čo už, aj také vecí sa stávajú. Asi to mňa najviac postihlo, lebo som čerstvo po pomerne veľkej operácii, zrejme bol môj organizmus dosť oslabený..ale bratia boli v pohode a tiež si zgustli.Hm..

Nech to bolo čokoľvek, som rada, že malá to zvládla tak dobre. 😵

zuj
16. apr 2012

Ja som dceru ockovat nedala, doktorka ma nechala slobodne sa rozhodnut, ale upozornila ma, ze existuje velmi vela kmenov rotavirusovej infekcie, ze ockovanie nas pred nim nemusi ochranit, pretoze mozeme zrovna chytit taky, ktory v nej nie je zahrnuty, kazdy si musi zvazit pripadne riziko a rozhodnut sa sam...

anjelicek26
16. apr 2012

@minewka - ja do tej temy nemusim, moje deti su inak ockovane. A som rada, ze niektore ockovania maju, velmi. Na druhej strane ak by mi dieta NAPRIEK ockovaniu ochorie, asi sa moja "vdacnost" dost zredukuje 🙄 Nebrala by som to ako pozitivnu skusenost ten cas straveny s dcerkou v nemocnici, pravdu - nadavala som ako pohan - lebo som slepo verila lekarke, ze toto sa nam vdaka ockovaniu stat nemoze. Ona to mne totiz tak prezentovala.

A vysvetli mi ako ockovanie jedneho kmena "pomaha" proti inemu kmenu, teda nie som biochemik, ale dva a dva si zratat viem, uz len to, ze proti chripke na kazdy kmen vymyslaju kazdy rok novu vakcinu mi hovori, ze to to iste definitivne nebude, ale ten virus sa meni.

minewka
16. apr 2012

@anjelicek26 ja som biológ - vedec, na niektoré veci mám svoj názor, ktorý, ako to už býva, sa nemusí zhodovať s inými.

Už som úplne stratila chuť čokoľvek vysvetľovať, obhajovať tu na koňovi. Imunológia je celý náročný vedný odbor.

Úplne laicky a v skratke - pre mňa je nešpecifická imunita spolu so špecifickou (teda vrodená spolu so získanou) viac, ako len vrodená. Existuje určitá imunologická pamäť, niektoré infekčné agensy, či už bakteriologické alebo vírusové, majú určite charakteristické znaky, ktoré sú pre organizmus ľahšie či ťažšie rozpoznateľné. A preto si myslím, že organizmus sa ľahšie vyrovnáva s niečím, s čím sa už stretol, alebo mal možnosť aspoň z časti sa oboznámiť, ako s tým, čo sa nestretol. Samozrejme, existuje ešte milión ďalších okolností, ktoré obrannú reakciu organizmu podporujú, či oslabujú, resp. ovplyvňujú.

Niektoré vírusy mutujú rýchlo a prudko, niektoré ojedinele. Napr. očkovanie voči vírusom chrípky - vakcína vstupuje do obehu až po prepuknutí epidémie, kde sa izoluje kmeň, ktorý v tom danom období spôsobuje najviac ochorení a na základe toho sa pripraví vakcína.

Ochorenie na čierny kašeľ spôsobuje napr. jedna baktéria - ktorá inak tiež môže "zmutovať" - ak bude mať dostatok "príležitostí" - ale vďaka tomu, že donedávna bola dobrá preočkovanosť a toto ochorenie na ústupe - riziko "zmutovania" je minimálne.A zriedkavé.

Ale to je všetko jedno, je to len môj názor, ty očkuj alebo neočkuj čo chceš, ja budem čo chcem.

lili777
16. apr 2012

@minewka a nejaké veci na zníženie chorobnosti mi nevieš poradiť?? moje deti sú stále choré, malá už má aj imuno výsledky, nemá žiadne alergie a má zvýšenú imunitu. Nejako mi tá lekárka vôbec nevysvetlila, čím to vlastne je. Stále kašle, sople, layringitídy, bronchitídy. Za 15 meisacov asi 7krát. horor. Také tie doplnky typu imunoglukán a preventan sú len ťahy farmac. spoločností alebo majú aj nejaké účinky?

lili777
16. apr 2012

@minewka ja som očkovala aj kiahne, dúfam, že som neurobila nič zlé. Ale zabralo. Všetci v škôlke dostali, len môj syn nie a ešte dvaja očkovaní. Ináč všetci!

minewka
16. apr 2012

@lili777 musím teraz utekať niečo vybaviť, ti odpíšem, keď sa vrátim, lebo to bude dlhýýýý príspevok.. 🙂

kaja73
16. apr 2012

@lili777 moj syn ani ako neockovany kiahne 3 roky pocas epidemii v skolke nedostal az na 4 rok ich schytal a mal ich z triedy sam 😕 a napr mm ich schytal az od nasho syna,cele detstvo im odolaval .
inak cim viacej vakcin v tele tym je vrodena imunita horsia a horsia-ockovanie ju rozbija- niekedy len na par dni,v horsom pripadne rokov,ci celozivotne.
Imunita dokonca moze klesnut na uroven cloveka s AIDS-potom ma dieta stale dokola anginy,zapaly pluc,priedusiek ,sople atd.
Prekonane detske choroby imunitu naopak zoceluju a ucia ju fungovat-ci uz kiahne,osypky,mums,rubeola atd.
Ale toto je uz mimo temu.

lili777
16. apr 2012

@minewka jasnéé

jabadaba
16. apr 2012

nam sa syncek z Rotarixu neskutopcne dovracal. Tak zeleneho som ho nevidela, aj som to oznamila lekarke a bola prekvapena sama z takej reakcie. Prislo mu priserne zle cca 20 minut po podani. Ale az po druhej davke, prvy zvladol v pohode. Ucinnost to vraj malo aj tak, vraj staci kontakt vakciny so sliznicou ust. Hm, no neviem. Mozno druhy raz by som si to uz rozmyslela. Prve dieta sme nedavali ockovat, doposial sa drzi dobre co sa travenia tyka. Nemal nic zavazne, ak vobec mal hnacky tak asi raz dva razy aj to jednodnove. Vracanie raz.

hajanka
16. apr 2012

@ewka0012 ja len tolko, ze kedysi (ked som bola este mlada a hlupa) 😀 som ockovala vsetko co sa dalo, no.. az kym na to moje dieta nedoplatilo ☹ po jednom z povinnych ockovani mu totalne padla imunita (dovtedy vzdy zdravy) a za 3 mes. vybral 4 atb, chorob sme sa nemohli zbavit, z jednej do druhej a kazda zaroven dalej imunitu oslabovala, doteraz berie lieky na podporu imunity a byva chory. Viac uz ho nedam ockovat ani keby mi za to mali este aj zaplatit! Keby tak niekto vynasiel ockovaciu latku proti hlupote....

minewka
16. apr 2012

@lili777 tak dieťa okúpané, najedené a spí, konečne trošku času...

Na to, aby si pochopila, resp. správne interpretovala to, čo napíšem, by každý človek mal mať aspoň základné vedomosti o imunológii a imunologických (obraných) mechanizmoch.

Skúsim to tak stručne a laicky zrozumiteľne zhrnúť.

ľudské telo pozná dve základné "imunity" - a to vrodenú a získanú. Vrodená imunita je fylogeneticky a ontogeneticky - teda z hľadiska dlhodobého vývoja (milióny rokov) - staršia. človek ju "dedí", je vrodená, je to akási "základná" schopnosť organizmu ochrániť ho pred nejakým agensom (teda infekciou - či už vírusovou alebo bakteriálnou). Nevieme veľmi túto vrodenú imunitu nejak cvičiť, ani ovplyvniť a už vôbec ju neovplyvňuje očkovanie. (dnes sa s prepáčením každý hlasnejší prdík pripisuje očkovaniu 😅 Výhodou tohto "druhu imunity" je rýchly nástup "obrany" a nevýhodou chýbajúca imunologická pamäť - organizmus pri opätovnom stretnutí s antigénom (teda "chorobou" ) reaguje rovnako, ako po prvý krát.
Táto imunitná odpoveď organizmu funguje na princípe - že mnohé baktérie majú na povrchu svojich buniek určité "látky" - ktoré organizmus dokáže identifikovať a spustiť príslušnú "bojovú odpoveď".
Napríklad povrchy baktérií a kvasiniek aktivujú tzv. "lektínovú cestu" - čo sú určité proteíny, ktoré zložitým mechanizmom vytvoria kanáliky v bunkovej stene baktérií a kvasiniek, čím sa naruší osmotická rovnováha a tým tieto bunky zničia. K tejto "imunite" patria aj iné elementy - napríklad fagocyty, čo sú bunky, ktoré pohlcujú a usmrcujú baktérie, hoja rany...(napr. "liečivý zápal")

Potom tu máme imunitu získanú - teda takú, ktorá sa vytvorí až po prekonaní ochorenia, keď prvá obranná línia organizmu (teda vrodená imunita) zlyhá. Jej výhodou oproti nešpecifickej imunite je to, že tu už je tzv. Imunitná pamäť - a táto pamäť spôsobí, že organizmus pri opätovnom stretnutí s antigénom (teda "chorobou") zareaguje rýchlejšie a silnejšie - pri prvom ataku spustí masívnu imunitnú odpoveď, protilátky už má "nachystané", už pozná "spôsob ich výroby" - nemusí ich zložito hľadať a zisťovať ich výrobu, ako keď sa s ochorením stretol po prvý krát - to je princíp očkovania.

Táto forma imunity posiluje imunitu vrodenú.V tejto "imunite" máme naše známe biele krvinky (a teda T lymfocyty - bunková imunita, B Lymfocyty - látková imunita - produkujú protilátky.

Niekto by mohol povedať, že super zdravý človek potrebuje len vrodenú imunitu - ale potrebujeme obe. Teda deti MUSIA byť choré - aby sa imunita dostatočne správne vyvinula a rozvinula. Netreba byť nešťastný, ak sú deti v určitom veku chorľavé - je to proces, ktorý musí prebehnúť. Niekedy byť chorý nie je prejav niečoho zlého, ale dobrého.

Prekonanie ochorenia z krátkodobého hľadiska organizmus oslabí, ale z dlhodobého hľadiska ho posiluje a buduje správne imunitný systém .

Napíšem ti, ako ja sa snažím podporiť získanú imunitu malej už od jej narodenia a je na tebe, či si nájdeš niečo, čo sa ti bude pozdávať.

Ja osobne nie som sa rôzne dnešné homeopatické prípravky, vitamíny v tabletách a podobne - siaham po nich v krajnom prípade.

Netrvám za každú cenu na predpisovaní antibiotík, našla som si pediatričku, ktorá má prax, používa zdravý sedliacky rozum, nepredpisuje šeja hoja ani homeopatiká, ani antibiotiká a razí názor, že k deťom patria aj soplíky, aj kašlíky, a že netreba ich za každú cenu liečiť - treba dať organizmu čas, ako si s tým poradí.

Od narodenia malá spáva v neprekúrenej spálni (máme 17stupňov), nevyhrievam extra kúpelku, ani počas kúpania, malú po kúpaní obliekam vo vyvetranej miestnosti, nebabuším ju veľmi.

Nepreháňam to so sterilitou, nepoužívam doma agresívne čistiace prostriedky, malú nechám kľudne sa hrať na zemi, ako doma, aj vonku, neutieram jej ruky antibakteriálnymi prípravkami, ani sebe, umyjem pod čistou vodou, ak je to nutné, použijem mydlo. Nedezinfikujem všetko, nevyváram, nesterilizujem, od narodenia pije vodu z vodovodu (prevarenú) - žiadne Lucky a podobne.

Keď má zvýšenú teplotu, do 38 nedávam žiadne lieky na zníženie teploty - lebo teplota je prvá obranná reakcia organizmu a ak ju nasilu znížim, okamžite organizmu "podkopnem nohy". Nedávam ani žiadne "preventívne" nurofeny po očkovaní a podobne - malá každé očkovanie zvládla úplne bez problémov a teplôt.

Nemá po očkovaní ani nejaký špeciálny režim, ideme von, ako vždy, žiadne sedenie doma a čakanie na príšerné reakcie.

Aj keď má soplíky (mala zatiaľ 2x) - išli sme na prechádzku, soplíky som len odsávala a používala morskú vodu. Neutekám za dr - radšej jej zavolám.

Malá od narodenia pije bylinkové čaje - ale poriadne zriedené - cca od 7-8mesiacov dostáva do čaju kvapku medu a kvapku citrónu. Z bylinkových čajov pije harmanček, materinnú dúšku, rešetliakový čaj (dobrý na podporu imnunity - rakytník rešetliakový).

SNažím sa, aby malá mala vyváženú stravu, mäsko, ovocie, zeleninka. Dostatok spánku, čerstvého vzduchu, podnetov. (podnetov aj takých - stretnúť sa so špinou)

Doma neupadnem do mdlôb, ak malá chytí záchod, či momentálne veľmi obľúbenú záchodovú kefu - jediné, čo spravím, že umyjem ruky.

Mnohé mamičky začnú byť pri zvýšenej chorľavosti dieťaťa prehnane úzkostlivé, a miesto podpory imunity ju oslabujú - prekurujú izby, dieťa viac babušia, okamžite znižujú teplotu liekmi, siahajú a vynucujú si zbytočne antibiotiká, ládujú deti vitamínmi, miesto spestrenia stravy, izolujú pri prvom soplíku a zakašľaní dieťa doma...a tak pomaly vzniká začarovaný kruh, hoc vytvorený s dobrým úmyslom...ak mám chorľavé (chorľavé nie je to, ktoré napr. po nástupe do školy je zrazu opakovane choré - je to normálny a nevyhnutný proces) dieťa - začnem ho postupne, pomaly napr. otužovať - a netreba prestať, ak znova ochorie...ono sa to neupraví zo dňa na deň...

Napríklad dnes som malú nechala v rámci budovania imunity doobedu trošičku zmoknúť - rozpršalo sa a ja som s ňou na rukách, v daždi, prebehla kúsok cesty do auta. A poobede som ju nechala hrabať sa vonku v hline, brať kamienky, trhať listy..ruky som umyla až doma 😝

PS pre rýpalkov a akože nechápavých: vždy zvažujem riziko vs osoh, určite ju nenechám hrabať sa v holubích výkaloch, v rôznych verejných odpadkových košoch a podobne. 😉

KeĎ si to dočítala až sem, si dobrááááááááááááááá 😀 😀 😀

hajanka
17. apr 2012

@minewka velmi pekne napisane a so vsetkym suhlasim 🙂

To prave potvrdzuje to, ze vzdy je lepsia prirodzene ziskana imunita a prirodzene prekonanie choroby, infekcie - nez nejake umele ockovanie.

Dovolim si kopirovat:
" U nezanedbateľnej časti očkovaných vakcíny spôsobia práve tú chorobu, ktorej mali predísť. Navyše sú tieto vírusy oslabené a (až na rotavírusy) vnikajú do tela neprirodzenou cestou - injekciou namiesto blízkeho telesného kontaktu či vdýchnutia. Vďaka tomu imunitný systém nereaguje na ne tak búrlivo a ani nie je do imunitnej odpovede zapojených toľko jeho zložiek ako pri divokej nákaze. Protilátky (ktoré sú hlavným cieľom očkovania) totiž nie sú ani zďaleka jedinou zbraňou imunitného systému proti týmto bežným detským chorobám.
Preto je dĺžka trvania ochranného účinku očkovania kratšia než imunita, získaná prirodzeným prekonaním choroby. Nejedno dieťa očkovaním vôbec žiadnu imunitu nezíska."

Je naozaj riesenim preockovavat sa cely zivot a opakovane tak podstupovať rizika neziaducich ucinkov (ktore su daleko horsie ako choroba samotna), alebo je lepsie prekonat prirodzene ochorenie v detskom veku a ziskat dozivotnu imunitu?

A potom, kde je to ockovanie a jeho vplyv na organizmus?
Akosi si protirecis.

kaja73
17. apr 2012

tu je nieco o vrodenej a ziskanej imunite a aj o tom ze ockovanie zhorsuje tu vrodnu imunitu
http://www.czechfreepress.cz/zdravi/vakcinacni-...

cirujem jednu cast

Jak nedávno vysvětloval Dr. Russell Blaylock v interview s Mike Adamsem, vakcíny totiž většinou nejenže neúčinkují tak, jak hlásají reklamy, ale ve skutečnosti dokonce i ničí vrozenou tělesnou imunitu. Spíše než aby učily tělo reagovat na infekce, vakcíny ve skutečnosti potlačují schopnosti imunitního systému produkovat cytokiny typu TH2 a tím i tlumí buněčnou imunitu, jež je nezbytná proto, aby se tělo samo chránilo proti smrtelným virům nebo bakteriím.

lenka110611
17. apr 2012

my sme to malej dali, pretože som na vlastné oči videla dieťa ktoré zaočkované nebolo a prejavila sa u neho choroba... jedna dávka 65e, neľutujem, zlá reakcia žiadna, všetko v pohode

azarijka
17. apr 2012

@ewka0012 jedna Dr. nam odporucila tuto vakcinu nedavat, ockuje sa len pre urcite kmene a je ich kopec dalsich na ktore dieta moze ochoriet.... a pre tych co to prekonali to mozno vyznie blbo ale najhorsie co sa moze stat je ze skoncis v nemocnici, co verim ze nieje prijemne ale po prekonani choroby nehrozia trvale nasledky.. ako pri inych chorobach.
podla mna je toho dost v povinnych ockovaniach, ako este zatazovat dieta nepovinnnym ockovanim...

o chvilu vymyslia ockovanie proti bolesti hlavy, ockovanie proti bolesti zubov, ... a mnohe date dieta ockovat ze vsak nebudete ich trapit bolestou zubov atd. ... o chvilu uz clovek nic neprekona prirodzene lebo na vsetko bude ockovanie.

hajanka
17. apr 2012

@azarijka ved to davali nedavno v hlavnych spravach, ze sa vyvyjaju nove ockovacie latky proti takym hlupostiam ... nepamatam presne proti comu, ale riadna hlupota to bola 😀

azarijka
17. apr 2012

@hajanka v USA uz tusim maju proti meningokokom, cakam kedy to dorazi k nam 😀 😀