Očkovanie v 13. rokoch a zvýšený cukor
Dobrý den, chcela by som poradit. Syn 12r. mal pri vysetrení krvného obrazu zvyseny cukor- hodnota 5,9 (norma je 5,6). Caka ho ockovanie proti tetanu, ciernemu kaslu,zaskrtu a detskej obrne. Mam ho dat zaockovat? Bojim sa aby ockovanie nespustilo detsky diabetes. Nasa detska lekarka na nas nalieha, ze ho mame dat zaockovat, ze to, ze ma zvysený czkor nic neznamená atd. Bojim sa, lebo syn je citlivejsi, a vela som uz pocula o tom, ze deticky dostali cukrovku prave po ockovaní, i ked priama suvislost nie je dokazatelna. Mozete mi prosim poradit, ci dat alebo nedat zaockovat, resp. ake mate vy skusenosti? Mam tri deti a vsetky su ockované, proti ockovaniu nemam negativny postoj, len v pripade syna zacinam byt opatrnejsia, kedze ide do puberty a mam strach aby prave ockovanie nespustilo detsky diabetes. Dakujem velmi.Gabriela
@kacena4
DM 1 sa rozhodne da chytit aj narazovym jedenim sladkeho,pokial sa stravujes normalne a naraz sa prepchas sladkym,avsak toto je mensinova zalezitost,kedze vo vacsine ide naozaj o tie geny a niecim vyprovokovanu AI 🙂
DM 2 vacsinovo prave vznika nespravnym zivotnym stylom,a to sedavym sposobom zivota,malo pohybu,nadvaha az obezita a prepapavanie sa 🙂 tu telo ma funkcny pankreas,avsak tukove bunky produkuju hormon (ano,aj tukove bunky su hormonalne aktivne)nazvom rezistin,kt. podnecuje odolnost (rezistenciu) telovych buniek na normalne,alebo mierne zvysene produkovany inzulin,preto bunky nepustia inzulin do vnutra,tym padom sa glukoza nespracuje a zostava v tele a nasledne poskodzuje organy 🙂 .
k odchadzaniu pankreasu dochadza hlavne pri dekompenzacii (ked si clovek s diagnostikovanym DM 2 nedava pozor na dietu) , ked je hladina inzulinu zvysena trvalejsie a teda bunky sa "vycerpavaju" jeho nadmernou produkciou,az prechadzaju k atrofii (od normalneho stavu a velkosti k zvacseniu a znefunkcneniu) a tym k "odchadzaniu" pankreasu a nasledne k potrebnej liecbe podavanim inzulinovych injekcii,ked uz sam pankreas nedokaze viac inz.produkovat 🙂 (lebo si ho dekompenzovany diabetik svojou zivotospravou odpiekol)
@kacena4 tak zjednodusene povedane.
prvy typ diabetes je ten zavisly od inzulinu ,kedze sa netvori..a pre zlikvidovanie buniek,co maju tvorit inzulin ho treba dodavat umelo..tato forma sa v minulosti nazyvala Juvenilny diabetes mellitus..kedze sa vyskytovala u deti a mladych.. druhy typ nie je zavisli od inzulinu,kedze ten sa tvori,ale bud sa tvori nedostatocne alebo sa nevie naviazat na bunky(inzulin je zjednodusene kluc ,ktory otvara glukoze dvere do bunky ) ,tento druhy typ ma ine priciny ako prvy a 'lieci 'sa tabletkami,ktore bud zvysuju nedostatocnu tvorbu inzulinuyalebo zlepsuju naviazanie inzulinu pri rezistencii resp inak ovplyvnuju hladinu cukru v krvi..lekar-diabetolog uz vie,ktory mechanizmus komu by mal sadnut..nejde len o moc ale aj o acetonovy dych..ked bunky nedostavaju ako z droj energie glukozu, zacnu si j ziskavat z tukov..tam dochadza k urcitym skoldivym metabolickym produktom , postupnemu rozvratu,.az smrti...
Dakujem vam za vsetky informacie a nazory. V piatok som sa objednala so synom k odbornej lekarke, tak uvidim co nam povie.
syn mal v 12tich rokoch to iste, mierne zvyseny cukor, dostal na pol roka MaxiCor, po pol roku sa mu robili znovu vysetrenia - a mal to v poriadku. Este dalsieho pol roka bral vyssie pisane lieky a tuk tuk na čelo, vsetko je ako ma byt. Plus treba pozmenit stravu, vyprazane, tucne nie, my sme "vymenili" bielu muku za inu, a podobne zmeny, a dalsia vec, syn mal 3x v tyzdni treningy sportove, vsetko toto prospelo.
Treba hlavne dbat na skladbu stravy a pohyb.
Drzim palce.
@simonka77 ahoj Simonka, moj syn ma asi nieco podobne, ma mierne zvysený cukor, tiez je sportovec, lyzuje zavodne, tak ma aj dost treningov a pohybu. Dufam ze sa mi to upravi, este sa ta chcem opytat, ci si ho dala ockovat v 11 rokoch (MMR) a v 13 rokoch? Resp. co ti odporucila lekarka, ci pockat kym sa to upravi?Dakujem.
@adsumus
ach adsumus....
pretoze cely ten clanok tvrdi,ze isto iste nie je ziadna spojitost s ockovanim a DM a zaroven :
v tych vetach si vyhradzuje moznost,ze vedci stale nevedia ako to vznika a ze pravdepodobne je to stale kooperacia environmentalnych faktorov,virusov a hmotnosti jedinca,ktore sposobuju DM,tak ako sa aj vedci nevedia zhodnut a je jasne,ze DM je sposobeny destrukciou pankreatickych buniek autoimunitou. to je napisane v tych vetach.
na jednej strane to nevyvracia obsah clanku,na strane druhej si protireci tym,ze v tych vetach vlastne nevedia vedci ako to presne je. tym padom je to len zasa ako domnienka,pretoze nie su si isti,tym padom nie je mozne exaktne tvrdit,ze to nie je ockovanim. a ja nehovorim,ze isto je :D ide mi len o to,ze vsetky tieto clanky ani nepotvrdia spojitost a ani ju nevyvracaju jednoznacne 🙂
je to len moj nazor a ja ti ho nevnucujem 🙂 len poukazujem na to,akym sposobom su pisane clanky na tuto temu a ze proste vedci nevedia ! isto,ci to je tak,alebo tak. 🙂
ale to uz sme moc odbocili od temy:
na povodnu otazku,myslim si,ze nie je vhodne davat dieta ockovat hocicim,ked ma odchylku od normalneho cukru (aj ked toto nie je vela. sama ako bud.doktor by som cakala,lebo by to bolo na moje triko,keby sa nieco stalo.
takisto by som cakala,keby dieta vykazovalo znamky slabosti,ochorenia,chripky,hoci len nadchy a to i alergickej. kazdopadne,mamicka ma pravo pri podozreni na ochorenie dietata ziadat odklad ockovania,nic sa nestane,ked bude aj tri mes.po termine,hlavne,ze bude zdrave 🙂
taktiez ma maminka,ak sa jej podari presvedcit lekarku,moznost dat urobit za poplatok pecenove testy pred ockovanim,ak ma podozrenie na zatazenie pecene (ak dieta bolo dlhodobo vystavovane roznym liekom) a takisto aj po ockovani,ak vzniknu nejake komplikacie. avsak tomuto rieseniu nie su lekari nakloneni,hlavne ak nemate znamosti a pod.,tiez zavisi od toho,aky je lekar,ci je svedomity,alebo nie,ci je mu to jedno a pod. ale myslim,ze pecenove testy nie su potrebne,tie by bolo treba iba v pripade prekonanej hepatitidy a inych inf.ochoreni
ja som svojho syna preockovat nedala , v rodine mame cukrovkarov z manzelovej strany 😒 Nech sa rozhodnes akokolvek tak zvaz pre a proti , do 13r. mas cas na rozmyslenie
@tess328 pises , ze rodic ma pravo ockovanie posunut ak ma podozrenie , ze dieta je chore ..... nas pripad pri mladsom synovi je taky , ze napriek tomu , ze som lekarke povedala , ze syn mal tyzden dozadu kliesta , podla lekarky mal zdurene uzliny a na vlastnu ziadost som mu davala robit testy na streptokoka ktoreho maju v skolke mi ho lekarka chcela zaockovat 😠 / stastie bolo , ze mam coto o ockovani nastudovane a slepo nedoverujem lekarom / Odmietla som teda ockovat co zapisala do karty ...... o 2 dni na to malemu nahodne zistili zapal stredneho ucha a o dalsie 2 dni zapal ocnych spojiviek .
@tess328 , dakujem ti za tvoj nazor, vela veci z tvojho komentára ma svoje opodstatnenie a logiku.Presne ako si napisala, nikto suvislost s ockovanim ani nepotvrdi ani nevyvráti.
@tess328 ja v tom ale protirečenie nevidím, to že vedci nevedia, ako presne vzniká cukrovka, neznamená, že nemohli vylúčiť, že vzniká z očkovania. Posielam ti dalšie informácie, vedecké studie, kde sa vylúčil suvis okčovania a vzniku detskej cukrovky. http://www.childrenwithdiabetes.com/d_0j_112.htm môžeš to samozrejme ignorovať a presviedčať ludí, že nikto nič nedokázal, ale nie je to pravda.
@tess328 a ešte som chcela upraviť tvoje tvrdenie, že vyskumy su vykonávané vylučne na zdravých jedincoch, tie deti, ktoré sa porovnávali v týchto obsiahlych studiach neboli predsa kontrolované na všetky genetické predispozície, studii sa učastnili deti bez ohladu na genetickú záťaž, kto by to pri tých stoticícoch detí asi tak selektoval? dokonca sa brali do uvahy dati, ktoré mohli mať predispozíciu, pretože surodenec mal diabetes a ani u tých po očkovaní nebolo vyššie riziko. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15070789
@gabriela7791 ano, v 11tich som dala ockovat. v 13tich dam tiez, ako som pisala, vysledky boli po tom MaxiCore dobre. Len naozaj sme zacali davat ovela vacsi pozor na vsetko v strave. Sice u nas sa ani predtým nevysmazalo a nejedlo nic tymto smerom, ale ide o decka, takze clovek spozornie. Syn presiel na bezlaktozove mliecne vyrobky,smotanu napr. pouzivam odvtedy len sojovu, chlieb len spaldovy ci cistozrnny, a tak dalej a tak dalej 🙂 doktorka spokojna, my tiez, a syn detto. Sladke moze, ale v obmedzenom mnozstve a len doobeda, zvykol si rychlo, a dodrziava to aj sam mimo domu, ktovie dokedy.
Drzim palce, aby sa to polepsilo.
u nas napr. zvyseny cholesterol znamenal nakoniec problem so stitnou zlazou, tiez mala aj problem s hladinami cukru ... pritom je chuda a neje mastne ani salamy a pod.
Ja som dala zaockovať všetky povinne aj ked ma autoimunitne ochorenie ... mali sme burlivejsie reakcie tesne po a toto posledne jej znizilo imunitu a chytila pasovy opar ... Uz je ale ok. Tetanus by som zaočkovať dala najma preto, že jazdi na koni.
Moj laicky nazor je, ze ockovanie nesposobuje choroby ale moze byt spustacom tak ako napr. silná chrípka, stres a pod ...
@brisilda neviem co by mala spravit vakcina s imunitou??,kedze aj tak ide o nezivu vakicnu tak ci tak..je to len stimul pre imunitny system,nie jej potlacenie..vakciny nemaju predsa imunosupresivne ucinky..skor by som sa bala co s nim spravi zaskrt, cierny kasel, atd atd..o atd atd..alebo ten zopal, ucha..ja len hovorim ,ze keby bool okcovany, asi by si hovorila,ze ten zapal ma z oslabenej imunity po ockovani😉
ps nechci ani vediet co spravia s imunitou take osypky..
@brisilda
co sa tyka zapalu ocnych spojiviek,aj zapal stredneho ucha,ak chodite na kupaliska,v tejto dobe sa casto stava,ze deticky chytia zapaly,a take spojivky,kludne aj z prievanu,trebars aj v aute,alebo klimou vo vlaku. je mnoho faktorov odkial si to mohol "doniest" .vy uz viete 🙂
co sa tyka kliesta, na riziko vzniku lymskej boreliozy sa pomysla iba ak je kliest prisaty 20 a viac hodin,pricom kliectova encefalitida sa prenasa okamzite po uhryznuti. je fajn,ze ste dbali na to,a sledovali syna 🙂 je vsak zvlastne,ze lekarka odignorovala zdurene uzliny,alebo nieco k tomu povedala?
@adsumus
dakujem za clanky,precitam 🙂
stale si vsak stojim za svojim 🙂
a este raz dodavam,ze nikoho nepresviedcam,ani teba,je to len moj neskodny nazor 🙂 , preto ocakavam,ze ani ty,ako rozumna matka nebudes o takychto veciach presviedcat ine matky,tiez je to len tvoj nazor na zaklade odbornych clankov 🙂 to iste mozem povedat ja 🙂
este by som sa chcela vyjadrit v mieste sporu evitty a brisildy 🙂
ja sama som v dospelosti absolvovala niekolko nepovinnych ockovani,v ramci svojej praxe v nemocnici,pricom kazde mi tak nahlodalo imunitnu odpoved voci inym (momentalne ) utociacim mikroorganizmom v tej dobe,ze som sa 3/4 roka nemohla dostat z opakujucej sa chripky,nadchy,bolesti hlavy,slabosti a inych velmi zaujimavych veci ako zdurene uzliny v slabinach vo velkosti polovice cajovej lyzicky.
len tolko s mojou skusenostou.
avsak nebola som ani jedina takto chora a nebolo nas ani vela. zjavne patrim medzi jedincov menej odolnych :D
@tess328 neviem, čo máš stále s presviedčaním, toto je diskusia, vymená názorov, poznatkov. A vedci suvis očkovania a cukrovky vylúčili, to nie je moj názor, nevnucuj mi svoj postoj,prosím, to je aktuálna uroven poznania, ty máš asi inu, preto sa informujem, načom máš postavený názor, že očkovanie môže spušťať cukrovku, či oslabuje imunitu, pretože ja nemám problém svoj zmeniť, ak dodáš podložené informácie, ináč bohviečo ti nahlodalo imunitu, možno prax v nemocnici, že si došla do kontaktu s chorobami. Možeme vedieť aké máš vzdelanie, kedže si praxovala v nemocnici, si sestra alebo doktorka a v akej oblasti, dakujem. Chápeš, je rozdiel, ked tu píšeme ako laici a ked tu píšeš ty z pozície zdravotníčky.
neviem ako ostatne maminy, ale mna tu nebavi citat hadky...zakladatelka chcela poradit, nie vyvolat burlivu diskusiu. sto ludi, sto chuti, sto nazorov, tak sa zacnite konecne navzájom respektovat, to znamena aj respektovat nazor a postoj iného bez ohladu na to, aky je.
ved ak sa chcete "navážať" jedna do druhej a tretej, piste si spravy a tu nechajte priestor pre maminky, ktore sa budu snazit poradit zakladatelke temy.
@tess328 ahoj,nenechaj sa vyprovokovať a nepíš o sebe nič osobné. Zdravotníci s iným ako velebiacim názorom na očkovanie sú tŕňom v oku istých osôb a dopadne to len tvojou diskreditáciou. Zbytočne sa s nimi snažiť o diskusiu, prešpekulovane vedie len k tomu, aby ťa nakoniec zhodili.
Boze som to naozaj napisala s uzasnym slovosledom, ale mam dieta na rukach a pisem druhou volnou rukou😈

@adsumus
dakujem za clanok 🙂
po prve :D , nehovorim,ze MNE ,hovorim vo vseobecnosti 🙂
clanok je pekny,je sice vyslovne zdoraznene,ze neexistuje absolutne ziadna sanca,aby DM vznikal z ockovania,ale asi si prehliadla par viet,ktore tam autor (neviem ci umyselne alebo nie) dal . a to :
Although a scientific consensus has not been fully developed, it is clear that some sort of infection induces the autoimmune disease that causes the destruction of the insulin-producing cells in the pancreas.
a :
But still, it’s probably a complex interaction between a genetic defect, environmental factors, a virus, and weight.
je to fajn clanok,dokonca momentalne citam odkazy,ktore su uvadzane v clanku na ine vyskumy.
ja vsak ani nepotvrdzujem,ani nevyvratim to,ci DM je alebo nie je sposobeny vakcinami 🙂 na to su tu ini ludia 🙂
taktiez nevyvraciam ani clanok,na ktory si odkazala, avsak sam autor si miestami protireci troska,ako som uvadzala.
a znova dodavam,ze vyskumy,ak su naozaj seriozne,su vykonavane na zdravych jedincoch 🙂 nie vsak na chorych/oslabenych jedincoch 🙂
taktiez nevieme kto mal a kto nie geneticku predispoziciu hoc len vzdialenu do 4.pokolenia 🙂 isto to neskumaju u potkanov 🙂
takze:
ja fakt netvrdim,ze DM je alebo jednoznacne nie je z ockovania,lebo do tohto nikto nevidi a nikto nevie,ake kaskady imunologickych reakcii spustaju rozne virusy v imunokompetentnych bunkach a ako ich mutovane virusy (ktore tu mas kazdy rok pozmenene a nikto sa im nevyhneme) menia 🙂
ocenujem,ze autor je diabetik,ale to by som mohla aj ja povedat 🙂,to,ze je niekto diabetik ho neopravnuje pisat clanky k vakcinaciam,proti a za ne,relevantne vysledky poskytuju len vedci (ako si uz povedala) a lekari s farmaceutmi,kt.su vo vyskume.
a takisto dodavam,ze existuju vyskumy aj za a aj proti a clovek sam si musi vytvorit nazor ;) ja nikomu slobodnu volu neberiem ;)