icon

Očkovanie v piatich rokoch života. Dať či nedať?

xlucia
24. sep 2011

ktore ste dali toto ockovanie, a ake boli reakcie dietata. ?
kolko ste ho nechali doma po ockovani?
tie, ktore ste odmietli, aka bola reakcia dr. a aky ste na to mali dovod?

sirinka
20. máj 2013

Prave nam prislo predvolanie na toto preockovanie, mala ma akurat kiahne... Takze tak ci tak nic... 🙂

arnika001
21. máj 2013

Tak som včera bola u Mudr. Kukovej ohľadom frakcionovaného očkovania. To frakcionovanie sa vraj nerobí už 20 rokov 😨 Vysvetlila som jej aké mám problémy s imunitou, ako synovi uškodilo očkovanie a že dcérka býva 2x do mesiaca chorá. Na to mi povedala že očkovať ju treba bez ohľadu na rodinnú anamnézu. Ak má zníženú imunitu, tak jej ju treba liekmi zvýšiť a potom očkovať 😠 . Keby to nebolo také strašné, tak je mi to smiešne 😀 . Hlavne v medicíne, kde všetko so všetkým súvisí. Myslím, že by radi očkovali aj zomierajúcich. Hlavne že už mám v tom jasno. Očkovať nikdy a nikoho 😎 . Ak môžete pošlite mi nejaké info či sa dá vyhnúť pokutám. A môžu mi za jedno neočkovanie poslať aj viacero pokút? 😕

sirinka
21. máj 2013

@arnika001 je tu taka tema, kde ti poradia o vsetkom, @prevenar ta do nej myslim moze pridat....

arnika001
21. máj 2013

Vďaka asi mu napíšem 🙂

tin007
21. máj 2013

@arnika001 vsak ona ti povedala, ze ockovanim tu imunitu znovu znizi! no nie je to uzasne! ale pritom budu dr. tvrdit (ok nie vsetci, ale vacsina a hlavne ti, ktori mozu za ockovanie "oficialne" hovorit), ze ako ockovanie zvysuje imunitu. chce sa mi vracat!

alikaa
21. máj 2013

@arnika001 Vidim, ze si z BA. V BA davaju standardne pokuty okolo 60 eur (cekovo za 1 dieta), hore dole. Takze 300 eurovej pokuty sa bat nemusis. Ale lepsie je si najst dr. co nebonzuje odmietacov, v BA je ich viacero. Ale odporucam ozvat sa prevenarovi, aby ta pridal do sukromnej temy ako odporucila sirinka.

arnika001
22. máj 2013

@alikaa suseda čo býva naproti dostala už 2x 300 Eurovú pokutu. Dúfam, že padnem do tej 60 Eurovej skupiny, to by nebola taká tragédia. Veď oni to majú spočítané, zarobia tak či tak 😠 . Buď rodič zaplatí pokutu alebo potom dlhé roky platí náklady na postihnuté dieťa a to je zlatá baňa. Veď len na syna mi to vychádza 450 Eur mesačne - a to je v tom len špeciálna dieta, vitamíny a doplnky výživy, a rehabilitácie. A to v tom nie je špeciálna škôlka, ktorá stojí 500 Eur na ktorú nikdy mať nebudeme 😝 . Ale jemu uškodilo očkovanie v jednom roku, takže trochu odbočujem 😅 .

arnika001
22. máj 2013

@tin007 S tou imunitou je to taká nedokázateľná vec. Dcérka do roka a pol bola stále zdravá a nikdy nezistím či to, že je teraz taká často chorá nemá súvis s očkovaniami. A strašne ma to vytáča. Inak mám pocit že tí lekári čo tak tvrdo presadzujú očkovanie vyslovene nemajú radi deti a ľudí všeobecne - to mám pocit z toho ako som im pozerala do očí, nie z toho čo rozprávali 😕 .

mircuska17
22. máj 2013

@xlucia
a dala si nakoniec ockovat ci nie? Ja dotera rozmyslam nad tym ze keby som nedala ci by sa u nej bola rozvinula taka alergia ako ma teraz... kto vie - to uz sa nikdy nedozviem.. skoda ze sa neda vratit spat v case - dakedy by sa to zislo....:o(
a kde si citala ze viaceri mali take problemy v 5 roku po ockovani? Ja som citala o jednej co jej presne tak isto padla imunita po tom dalsom ockovani hexou - myslim ze v 11 rokoch... no je to hrozne v dnesnej dobe ma uz skoro kazde dieta nejaku alergiu!

mircuska17
22. máj 2013

@arnika001
a ake ockovanie mu uskodilo ak sa mozem spytat? Ja mam druheho synceka a zacali sme ockovat v 10mes. lebo dovtedy mal stale sopliky a zatial ma 2 ockovania - prve som dala aj prevenar ale ako som sa zacala o ockovanie viac zaujimat tak pri druhom som ho odmietla - dala som ockovat hlavne kvoli tetanu ale ako citam dalej tak ani toho sa dnes veru netreba tak bat ako nim strasia a je otazne ci ta vakcinacia vobec pomoze keby doslo k nakazeniu... a po tom ake mal reakcie na to druhe ockovanie zvazujem velmi vazne ze ho uz viac ockovat vobec nedam... Mal 3 dni teplotu bol uplne apaticky nevladal ani jest - teda este ho kojim a nevladal ani tahat mlieko ... ked som ho polozila do postielky tak len lezal bezvladne - a to on nikdy nelezi je to taky ciperak... a prestal mi uplne jest ine jedlo okrem mlieka a prestal chodit a vratil sa k lozeniu - a par krat si bachal hlavu o zem... takze uz ho asi nedam zaockovat - aj ked je to fakt na nervy - clovek stale rozmysla ci spravi dobre tak ci onak...!!! nekonecne obavy ci da alebo neda.... je tazke byt mamou. co s boji o svoje deti a chce pre ne to najlepsie ale nevie ktora varianta je ta spravna....!!!

xlucia
autor
22. máj 2013

@mircuska17 nedala

daneso
24. máj 2013

Takze mam kamosku ockovali pred rokom dovtedy zdrave dieta ...... od ockovania imunita v prdeli, antibiotika ako na pase, kasle v kuse, uz aj pred tyzdnom vybrata nosna mandla, alergia nepotvrdena a kasel pretrvava. Ale jedna pani doktorka im medzi styrmi ocami na ORL potvrdila ze to maju z ockovania. S mladsim ktoreho to caka o rok im odporucila nech pridu k nej a bude sa im snazit to nejako odialit aby nedostali pokutu. MY neockujeme 🙂

arnika001
27. máj 2013

@mircuska17 Najviac mu uškodilo očkovanie v jednom roku. Spustilo mu to hnačky a zostal apatický. No a po MMR už vôbec nereagoval.......... a hlavu si tiež búchal. Tiež na to často myslím, že keby človek ešte raz dostal šancu inak sa rozhodnúť 😢 . No mám ich chrániť, tak ich už viac očkovať nedám. Syna sa mi čiastočne z toho autizmu podarilo dostať, ale stratil dva roky života a niektoré následky sa zrejme zvrátiť nedajú 😝 . A radšej už nenapíšem nič, lebo budem priať niečo škaredé tým, čo na tých vakcináciách bohatnú 😠 .

bashka
4. jún 2013

A

brisilda
4. jún 2013

ako si obhajit ockovanie pred lekarom a nasledne pred komisiou .....ano ak mojmu dietatu spravia potrebne vysetrenia a lekar mi zaruci, ze vakcina bude pre moje dieta bezpecna a podpise mi papier tak ockovat dam inak v ziadnom pripade .... info som so suhlasom mano5 skopirovala a posuvam dalej

.....Netreba sa ich bat. Ak chcu udelit pokutu, tak na to potrebuju NEJAKY PODPIS, ktory VY NEMUSITE DAT. NIKOMU - ani pediatrovi ani RUVZ. Nikto vas nesmie nutit podpisat nieco, s cim nesuhlasite - na to je zakon. Ak teda nic nepodpisete, v podstate nespachate priestupok - neda sa to dokazat, ze nechcete ockovat. Ak Dr. napise do karty tu formulku "Diagnoza 28.0...." (presne znenie to uz bolo niekolko krat), tak NEPODPISAT. Na RUVZ sa nasledne opytat, odkial maju tu informaciu, ze nechcete ockovat (mozete priamo a razne). Ak povedia, ze z karty, treba prejst do "utoku" a sipat otazky:
1. Kto vam dal opravnenie sa pozerat do karty, to su osobne udaje o zdravotnom stave?
2. Mate vobec osvedcenie od uradu na narabanie s osobnymi udajmi, ktore vyzaduje zakon?
3. Ako mam ja vediet, co kto napise do karty - je tam moj podpis, ze by som o tom vedela?
4. Ja SUHLASIM s ockovanim (musite pouzit spravnu formulaciu so slovickom SUHLASIM - nemusite hovorit ze nechcete dat zaockovat SVOJE DIETA) POKIAL DATE UROBIT TIETO VYSETRENIA, na ktore mam zo zakona narok:
- imunologicke (ci uz nahodou nema dieta protilatky na ockovane choroby - tym padom je ockovanie nepodstatne)
- alergologicke (na vsetky zlozky vakciny, aj neuvedene v pribalovom letaku, aby dieta nedostalo alergicku reakciu popr. anafilakticky sok)
- geneticke testy na predispoziciu nejakej choroby, ktoru by mohlo ockovanie spustit
5. Preberiete plnu zodpovednost za to, ze vakcina je 100% bezpecna a nestanu ziadne neziaduce ucinky, kotre by poskodili zdravie mojho dietata.
ZIADNY z tychto bodov nesplnia - tak sa vyjadrila pracovnicka nemenovaneho RUVZ.
Tym padom sa priestupok NESTAL, lebo vy chcete len to, na co mate zo zakona narok.

Na chory system treba ist jeho vlastnymi zbranami - nefukcnou vymozitelnostou prava a deravymi zakonmi. Ak by aj nahodou nejaky pediater skusal robit tie vysetrenia, tak ich treba oddalovat - choroba, odcestovany, .... (ked takto mozu pred zakonom utekat zlocinci, tak preco, by to nemohli vyuzit normalny ludia, ktori platia dane.

janka0015
29. jún 2013

ja som dala tiez zaockovala dcerku a tiez ma opuchnute ramienko,boli ju to.mam davat iba studeny obklad? 😒

nadhera
13. júl 2013

@arnika001 pokuta 300€ je naozaj vela, ale mne to stoji za to decka neockovat, v rodine sa dohodli,ze v najhorsom sa mi poskladaju na pokuty pre oboch....

ako si to nakoniec poriesila ?

arnika001
17. júl 2013

@nadhera zatial nijak, dcérka je 2x v mesiaci chorá, takže ešte nemali šancu ma pokutovať. Dúfam že si na nás lekárka velmi dlho nespomenie 🙂 .

livia333
19. júl 2013

@nadhera ja by som nepristupila na to, platit pokutu. Pretoze to je ako keby si s tym suhlasila...necitala som si celu debatu, ale odporucam vobec si take cosi nepripustat, ze zaplatim pokutu, to uz po zaplateni pokuty bude vsetko v poriadku? :( Chory system :(((

popova
21. júl 2013

neviem či mam dat syna zaočkovat ma 5,5 roka ideme do Turecka v auguste, ale ani takto sa neviem rozhodnut či ano alebo nie poradte.

tin007
21. júl 2013

@popova ockovanie v 5. roku zivota sa vykonava medzi 5 a 6 rokom, ak chces dat syna ockovat, kludne to pocka po vasom navrate z dovolenky, ked bude maly uplne zdravy a v klude

bralilienka
22. júl 2013

@tin007 očkovanie vždy počká. na čo sa náhliť na alergológiu, neurológiu, onkológiu.. ale lekári sú takí nedočkaví..

dilino
22. júl 2013

😠 jasne ze nedat kamaratkina dcerka po ockovani ma 17 mesiacov dostala po vakcine rakovinu pecene o holy zivot bojuje na onkologi v Banskej Bystrici livia 333 mate svatu pravdu radsej zaplatit pokutu ako cely zivot lutovat a vydiet ako vam pred ocami zomiera vase dietatko ano pokutou sa to vsetko skonci a dietatko nemusi dostat ziadnu vakcinu ani vam nic nehrozi je to tazke rozhodnutie kazdeho rodica pisem svoj nazor ale uz je potom neskoro plakat nad rozliatim mliekom kazdeho vec ale ked uz je neskoro tak sa neda nic robit mam kamaratku ktorej vnucka dostala z ockovania proti TBC rakovinu neuroblastom jej vnucka mala stastie ale nasledky si ponesie cely zivot dokial bude zit bude chodit na onkologicke kontroli preto vsetci rodicia by si maly zvazit ci daju alebo nedaju zaockovat jasne ze doktori strasia rodicov a zastrasuju ich pokutov ale radej by som zaplatila ako potom lutovat ved vo vakcinach je 80 percen olova a 20 ockovacia latka preto sa pytam ako moze vasmu dietatu pomoct tych 20 percent iba sa mu zhorsi zdravotny stav . je to moj nazor. 😠

dilino
22. júl 2013

@janka0015 teraz mojej kamoske ma 17 mesacnu dcerku po ockovani do ramena dostala rakovinu pecene boze horor viete radsej zaplatim ako by som lutovala cely zivot dufam ze vsetko dobre dopadne a malinkej vasej dcerke sa stav zlepsi prajem vam vsetko dobre.

dilino
22. júl 2013

@brisilda mate pravdu velmi s vami suhlasim jasne strasia vas lekari pokutov ale kto je zodpovedny za vase dieta vy ako rodic ak sa stane tragedia lekar sa na vas vykasle a vy sa trapte ja som sa dozvedela od jednej lekarky z Martinskej nemocnici ze mnoho lekarov je proti ockovaniu ale nemozu to nahlas vyjadrit farmaceuticke firmy ktore distribuuju vakciny maju obrovsky vplyv na lekarsku komoru a akonahle lekar by sa pisomne vyjadril pre rodicov ze s nimi suhlasi o ockovani ze su z neho iba choroby lekarska komora si ho poda bude nanho striehnut a po malickej chybicke mu lekarska komora odoberie diplom co si myslite ze kazdy lekar suhlasi z ockovanim ak by vam mal niekto tajne povedat lekar ze nesuhlasi z ockovanim 40 percen lekarov by s vami suhlasilo verte mi odmietnete urobite dobre neodmietnete podstupujete riziko tazkej choroby vasho dietatka a ktory rodic by sa pozeral na utrpenie svojho dietatka.

xlucia
autor
26. júl 2013

@livia333 nezaplatis, tak mas na krku exekutora

livia333
26. júl 2013

@dilino neviem, ci sme sa spravne pochopili...ja nie som zastancom ockovania, resp. som sa slobodnu volbu. Ale mala som na mysli, ak ste nepodpisali papier u pediatra, ze odmietate ockovanie, nedopustili ste sa ziadneho "trestneho cinu" - a skor mam na mysli odvolat sa voci takemu rozhodnutiu, poznam viacerych, kt. sa tak rozhodli, pretoze ak to ludia akceptuju, nic sa nezmeni, zial - takto to v tom chorom systeme chodi. A pokoj? Viete ako sa to bude vyvijat? Zaruci niekto, ze to bude len jednorazova pokuta??? Ak sa neskor schvali nieco ine , tak budete zakazdym len doplacat pokutu? Ja som za slobodnu volbu a neviem preco by som za to mala platit pokutu!? Len preto, ze sa o svoje dieta bojim? Je mi luto vsetkych deticiek, kt. nasledom ockovania (samozrejme ako inak nedokazatelnych) skoncili v nemocnici al. maju ci uz docasne al. trvale nasledky :( .

@xlucia na zaklade coho? Ja hovorim o tom, odvolat sa voci takemu rozhodnutiu. Pretoze 1 pokutou to koncit urcite nebude a nechapem, preco by som RUVZ mala platit pokutu, za co? A potom to bude vyriesene? Treba sa odvolavat a mozno sa casom nieco zmeni. Je velmi vela ludi, kt. tak urobili al. sa chystaju spravit. A zaklad je, nepodpisovat u pediatria ziadne zamietnutie.

@popova tak myslim, ze clovek nemoze chciet od inych, aby sa za neho rozhodli, treba konat tak, ako clovek uzna za spravne, zhodnotit za a proti a tu ti podla mna nikto neporadi, ze daj al. nedaj zaockovat, rozhodnutie je na teba a tvojom manzelovi. Prajem krasnu dovolenku 🙂

@arnika001 zaklad je nepodpisvat ziadny papier, kt. ti podstri pediater, ale skus ist na stranku sbodova v ockovani a urcite tam najdes odpoved 🙂 v kazdom pripade nesmies nic podpisat, co ti daju, nanajvys priniest vlastne prehlasenie ci nejaky vlastny papier. Mas zaujimaveho pediatra :D ale skor je to asi na zaplakanie...myslim, ze by si mala zvazit a vymenit...

livia333
27. júl 2013

tiez jedna z moznosti:
Podľa nášho práva máte právo na informované ošetrenie (vás a vášho dieťaťa). Takže je úplne zbytočné podpisovať prehlásenia o odmietnutí ošetrenia, či očkovania, ak vy naozaj celostne neviete, čím chcú dieťa očkovať. Najlepšie je využiť svoje právo a písomne požiadať o úplnú informovanosť v otázke očkovania, vrátane správy o pôvode „média“ očkovacej látky. Toto si vytlačte najmenej v dvoch listoch a dajte si žiadosť o informácie pred očkovaním podpísať detským lekárom, ktorému dáte jednu zo žiadostí proti podpisu. Ten by to mal v súlade s právom následne odoslať firme, ktorá dodáva očkovacie látky. Výrobca očkovacích látok vám asi neodpovie, keďže to pravdepodobne vôbec nechce medializovať a vy neriskujete pokutu, keďže postupujete podľa práva. Hlavne nepodpisujte žiadne odmietnutie ošetrenia, či očkovania a žiadajte informácie istené právnym poriadkom.-ved.sk
František Petráš Článok o podaní na ústavný súd.

olioza
25. sep 2013

@cairka rada by som sa ta spytala ako to cele potom dopadlo, dcerka mala 5 rokov v aprili, mali sme sa očkovat, zatial som odmietla povedala som ze prehodnotim. v podstate mam cas do jej 6n narodenin. je alergicka, celorocny sople, hlieny, ako sa postupuje pri takchto detoch. dik.. pojdem teraz na alergiu sa popytat