icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

lauritka
27. mar 2017

V nemecku im tiez "krasne" stupa počet infikovanych. za cely minuly rok 326 pripadov, a za januar a februar tohto roku uz 206...

ellsa
27. mar 2017

@kittykat22 moja teta skoro neprezila mumps ako dieta. Museli jej vybrat ladvinu.

lauritka
27. mar 2017

😲

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka ok, deti. Mala som blby udaj. Ale 17 je aj tak stale velmi nizke cislo. V rumunsku je naviac zufaly stav co sa tyka zdravotnictva a starostlivosti potazmo hygieny v porovnani s nasou krajinou. Pokial viem tak osypky su fajn zvladnutelne pokial su rychlo nasadene ATB. U nas na chripku tiez rocne zomieraju deti. Pride mi to cele medialne psycho. K takym cislam osypok v rumunsku sa u nas rocne blizi umrtnost na meningitidu - vacsinou mladi ludia do 20 rokov.

daduska3
27. mar 2017

@ellsa
Kamarátkina dcéra mala pre mesiacom mumps i napriek tomu, že je očkovaná. Vieš prečo?

ellsa
27. mar 2017

@daduska3 neviem, ja som len reagovala na to ze si pisala ze si ho v pohode zniesla. Myslela som to ako informaciu.

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka som zvedava ako to bude v EU s chorobami vseobecne. Nikto z pristahovalcov nema ockovania - ziadne. Do decembra 2015 do EU dorazili jeden milion migrantov - to vsetko ockovanie 0. Od decembra 2015 sa cisla rapidne zvysili. Kampy ludi okolo hranic bez ockovania okolo hranic EU.

aristka
27. mar 2017

@kittykat22 osypky su virusoveho povoduva silno infekcne ,prenasajuce sa kvapockovou infekciou ...jedinou ochranou je ruska na usta ...ina hygiena je bezpredmetna a atb pri osypkach su zbytocne....kto z vas nosi rusky...

kittykat22
27. mar 2017

@daduska3 ockovanie nezaruci ze chorobu clovek nedostane, ale jeho sanca na vyliecenie bez nasledkov prudko stupa.

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 no nizke ako nizke..pre mna je aj jedno umrtie na infekčnu chorobu alarmujuce. podla mna je desive to, ze v roku 2015 mali len 7 pripadov nakazy osypok a od februara 2016 sa im tam začala širit epidemia a počet nakazenych ludi im stupol za rok niekolko sto nasobne😕 ...

senta_sofia
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
27. mar 2017

@lauritka ak budes brat jedno umrtie na infekcnu chorobu alarmujuce tak sa zosalies. Hexa vakcina je super. Ta je velmi dolezite - v nej su choroby ktore nam matkam nedavaju spavat. Ale MMR ... pozri si vyssie o tych osypkach - ze to boli rodiny z ghetta.

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 inak vidiš, ked na chripku zomieraju deti ..., prečo ich matky neočkuju, ja sa davam proti chripke očkovat teraz druhy rok,. zatial to aplikujem dva roky. mala som jedine lahke prechladnutia-ale žiadny tazky chripkovy stav.
mama sa dava očkovat uz niekolko rokov a teraz aj proti zapalu pluc sa dala. uz ma nad 70 rokov a nechce riskovat nejake horšie komplikacie.

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 no moze byt, ale "ghetta" mame aj tu na SK, a nie male ...

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka no chripkova vakcina - s tou mam v okoli velmi zle skusenosti. Do tej by som nikdy nesla 🙂 Ale nemam nic proti tomu ze ockujes.

Inak citam v tomto clanku http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/422333-za...

Ohrozené sú malé deti
Osýpkami sú ohrozené najmä malé deti do jedného roka, ktoré ešte nemajú vybudovaný imunitný systém, očkovanie prebieha až od 15. mesiaca. „Deti protilátky nemajú a len čiastočne sú chránené do troch mesiacov, ak ich matka bola očkovaná. Preto je dôležitá kolektívna imunita, aby bolo preočkovaných čo najviac jedincov. Možnosť prenosu nákazy na nechránených by sa tak minimalizovala,“ povedal detský lekár Jozef Marec.

Ale ved MMR sa u nas ockuje v 1.5 roku tak to je co za konina. Takze keby k nam dorazila epidemia tak co s tym? Nic. Stejne deti do 1r niesu ockovane - ci ich matky su pro ocko alebo proti ocko.

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka ale tym som ti chcela napisat, ze tie deti zomreli nie preto ze boli v ghettach ale preto, ze mali zufalu hygienu. Inak ako vies ze sa u nas neockuju romske deti?

taskataska
Odpoveď bola odstránená
lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 no ved prave preto netreba prestat očkovat, aby tu bola ta "zachranna siet" o čom hovori aj ten lekar či ? aby tu vobec epidemia nedošla-

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 no zatial sa zreme očkuju -podstatna vačšina, ale uz minule hovorili v spravach že lekari odmietaju chodit očkovat do romskych osad. romovia maju prist do ambulancii a nechodia... to som zachytila, uz presne neviem prečo, či nejake negativne skusenosti

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka ale vies preco potrebujeme zachranu siet? Pretoze ockujeme. Ale ten doktor tam pise ze sa nie je coho bat. Ze ta miera preockovania je velmi vysoka. Nemaj strach 😉 Este dobre ze v Rumunsku nestrasi detska obrna - to by bola ta prava medialna zabijacka 😀

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 a ake maš negativne skusenosti s chripkovou vakcinou ?

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 lol 😝

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka tak kto vie co romom beha v hlavach. Ved vies aka je vacsina. Si nerobia vrasky z toho ze deti sa hraju v odpadkoch tak nejake osypky ich asi nevytacaju. Inak myslim si ze tie deti maju taku imunitu o akej sa nam ani nesniva 😀

kittykat22
27. mar 2017

@lauritka ja nie. Ale moj ujo a kolega. Kolega mal 13 rokov spat vakcinu - ale to bola chyba doktorky lebo ho zaockovala ked bol nachladeny. Bol chory 4 roky v kuse. A moj ujo si dal vakcinu a bol zdravy - ale neviem ci mu nesadla alebo ci mal nejaky virus a nevedel o tom ale ten tak velmi ochorel na chripku ze si mysleli ze zomrie. Schudol 20kg a vypadal strasne. Mal vtedy uz k 50.ke tak ho to zlozilo. Dostava sa z toho dodnes - to vies, ked je clovek starsi tak sa uz nezregeneruje ako za mlada. Po tom co som to videla v priamom prenose tak chripkovu vakcinu si nedam ani za milion 😀

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 tak to suhlasim a plodnost ako biele myšky 😀

lauritka
27. mar 2017

@kittykat22 no a nevieš v akom časovom slede si to dal ? lebo tam tiez trva určity čas, kym si telo vytvori protilatky. ako za mna ,klop klop,klop uz druhy rok, bez chripky. a u mamy detto, ona uz dlhšie.

evittam
27. mar 2017

@lauritka Ja som minimalne 20rokov bez chripky a moj muz a deti tiez. Deti chripku este ani nemali. A bez ockovania.😉

lauritka
27. mar 2017

@evittam tak budte radi - mate dobru imunitu 🙂 😉