Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@kristinka86 tak ono zase, co z tych chorob mozeme oznacit za bezne detske?
Ja neviem, keby to bola len zalezitost Slovenska, ako tu mnohi narazaju, ze prispata postkomunisticka krajina,ktora nariaduje povinne ockovanie deti, ale ockovanie ma svoju tradiciu vo vsetkych vyspelych krajina a je tu vnimane ako prirodzena sucast zdravotnej starostlivosti, takze neviem, ci sku
@kristinka86 zmrzol kon... ci skutocne nema na vymiznuti tychto chorob podiel aj ockovanie. Ak by skutocne stacila hygiena a zivotosprava,tak by sa logicky nemali vyskytovat tiez a oni sa objavuju. Mozno vdaka tej hygiene a zdravotnej starostlivosti sa daju lepsie izolovat,aby sa nesirilinv takom rozsahu ako volakedy dalej. Ale vravim, tazko sudit nieco, co tu nie je.
@adsumus @senta_sofia Žienky, prepáčte. Ja si jednoducho nemyslím, že by sme tu mali šialené epidémie na dennom poriadku a ľudia by umierali ako muchy po Repelente, keby sa prestalo očkovať. Nemáme tu vojnový stav, sme na inej úrovni, ako kedysi, poznáme ochorenia, vieme ako sa prejavujú, vieme voči ním zakročiť, izolovať nakazených ľudí, vieme postupy pre jednotlivé choroby a aj ako dlho sa liečia. Niekedy ľudia nemali prístup k týmto info, neboli nemocnice v takom počte (nevravím už o úrovni), neboli vitamíny a lieky, bol problém so správnou životosprávou, hygienou, čo komplikovalo priebeh. My sme sa pohli o krok vpred, choroby ostali v stave, v akom ich mali naši predkovia...
@senta_sofia Uvediem len príklad čierneho kašľa. Veľký strašiak. Nám pediatrička povedala, že mala dieťa, čo naň ochorelo a bez komplikácii sa preliečilo. Nevravím, že to bolo príjemné, veď to nie je žiadna choroba, ale nebolo nutné dieťa očkovať na to, aby bolo vyliečené bez následkov. Brat behal po lekároch - kašľal, nevedel z čoho. Všeobecný mu nakoniec povedal, že to vyzerá na čierny kašeľ. Brat sa preľakal. Lekár sa začal smiať. Povedal, že veľa ľudí ma čierny kašeľ a ani o tom nevedia. Teda, nie je to zaznamené ako čierny kašeľ, ale ten sa tu vyskytuje bežne. Podotýkam, že títo lekári sa zrejme ani nepoznajú a min. ten bratov určite nie je alternatívny, či ako ich zvyknete nazývať. 🙂
@senta_sofia S týmto súhlasím. Môžeme tu viesť debaty, no pokiaľ tu nepríde (ak príde) nejaká rozsiahla epidémia, nevieme svoje názory potvrdiť, či vyvrátiť. 🙂 Ja si skutočne rada vymením názory - ak to je na úrovni - a som veľmi rada, že sa s Tebou dá takto normálne bez osočovania diskutovať. 🙂
@kristinka86 tak vam pediatricka mala povedat aj o pripadoch, kedy nan deti umreli, tych bolo tiez pomerne dost na dnesnu dobu. Taketo veci mozete pisat, len , ked ste nevidela dieta s ciernym kaslom.......asi by ste nebola taka optimistka, keby to chytilo vase dieta....
@kristinka86 v rokoch 1962-65 bojovalo usa s obrovskou epidemiou rubeoly, narodili sa desattisíce poškodených deti, dalšie desaťisíce boli potratene, vakcína sa ukázala ako nevyhnutnosť, to boli roky, ked usa boli nato s hygienou a vyspelosťou podobne ako dnes.
@tanag Nevymýšľam si nepodložené veci. Pediatrička to dieťa videla, liečila ho. A vyliečila. Podotýkam, ani taký zápal pľúc, priedušiek, či iné ochorenie u malého bábätká nie je sradna. A očkujeme proti tomu? Kedy a kde na ten čierny kašeľ zomreli deti, ak bola správne diagonostikovaná choroba? Lebo obvykle zomrú deti vtedy, ak sa stanoví nesprávna liečba, lebo mnoho lekárov nepripúšťa, že očkované dieťa môže čierny kašeľ dostať. A ono sa to ozaj stáv.
@kristinka86 Ved ja hovorim,ze nemame a je to na zamyslenie preco. Netvrdim,ze nema podiel na tom to,co uvadzas ty, ale dovolis si tvrdit, ze je to so 100% istotou len vdaka tomu? Alebo ako to vycislit v %, kolko tvori hygiena,zivotne podmienky,uroven zdravotnej starostlivosti,ockov.To je podstata otazky. Mozno je to len komplex tychto vsetkych faktorov. Odpovedat nemusis, nevedela by som odpovedat ani ja 😉
@kristinka86 my tie šialene epidemie naozaj nemame, lebo je tu vysoke percento zaočkovaných ale v GB, Nemecku maju bezne lokalne epidemie niektorých ochorení...a nie je to nič prijemne len to zase zlahčuješ. Inkubačna doba napr. tých psypok je okolo 10 dni plus minus ...kým niekoho izoluješ, tak to rozšíri kde kade. A na osypky nemáme lieky. Musi si s nimi poradit len imunita dietata.
Kebyze mam doma novorodenca ktorý nemoze byt ešte očkovany a náhodou bývam v mieste tej epidemie tak si vieš predstavit aky mam zivot? Nemozem s tým deckom ist do obchodu, do autobusu nikde...alebo to mam riskovat?
V roku 2015 bola celkom slušná epidemia osypok v Berline. Vieš aky zivot tam mali ludia čo tam byvaju? Denne sa bát či neochorieme? Zatvorene školky, školy, bojíš sa aby ti dieta neochorelo, držíš sa doma v izolacii lebo nechceš ochoriet. Nehovoriac ako to zasiahne aj do pracovneho zivota rodičov. Nemecko uz uvazuje, ze niektore vakciny budu povinne, napr. tie osypky. Takze super perspektíva...vieme sa poučit z krajin kde tieto epidemie su len nechceme.
@kristinka86 odpisala si skor,ako som dopisala ja 😉 cize uz vlastne to moje vyssie je bezpredmetne,chapeme sa
@kristinka86 ockuje sa proti streptokoku pneumonie a hemofi.influenza , to je caste agens pri zapale pluc u deciek, takze ano, ockuje sa.
@adsumus Čo je Ružienka (rubeola)? Citujem: "Je to pomerne neškodné detské infekčné ochorenie, pre ktoré je charakteristická mierne zvýšená teplota, zväčšené krčné lymfatické uzliny a vyrážky. Ružienka má obvykle ľahší priebeh ako chrípka, nevyžaduje si nijakú špecifickú liečbu a možné komplikácie patria do skupiny vzácnych. No toto ochorenie môže byť nebezpečbné pre tehotné ženy, a to najmä na začiatku tehotenstva, pretože môže viesť k vývojovým poruchám plodu...."
Takže dieťa nepotrebuje očkovanie, ale očkujú ho preto, aby nenakazili tehotnú ženu?
"Presne tak. Očkovanie detí má ochrániť tehotné ženy, ktoré by sa mohli nakaziť ružienkou. To znamená, že zdravie a budúcnosť očkovaných detí sú obetované pre ochranu záujmov iných ľudí. Tým, že rodičia dajú zaočkovať svoju malú dcéru, pripravia ju o možnosť prekonať ružienku v detskom veku, a tak získať celoživotnú imunitu. Pričom sa ochorenie umelo prenesie do veku, v ktorom je choroba najnebezpečnejšia. Očkovanie v detstve nezabráni vzniku ružienky v tehotenstve, pretože o niekoľko rokov už nezostane ani stopa po protilátkach, ktorých tvorbu vakcína podnietila."
Toto je názor ruského lekára Alexandra Kotoka.
Ak sa žena obáva ružienky, je možné ju zaočkovať/preočkovať pred tehotenstvom a to bez rozdielu, či už očkovaná bola, alebo nie.
@kristinka86 plod moze ohrozot kazda chripka,virus v podstene hoc ktory..aj 5 chorba je nebezpecna pre plod a jej vysyt stupa v poslednych rokoch..
@kaja73 Písala som len o Ružienke, lebo tá tu bola uvedená ako strašiak. 🙂
S tým súhlasím, že pre plod, ako aj pre malé bábätká sú tu mnohé iné choroby, ktoré by mohli mať až fatálne následky, a i tak proti ním neočkujeme.
@kristinka86 9hladne tych prostitut9k a narkomanov co si sppminala. Ze odkial vies.ze boli v nalazenuch v europe.ja som dala statistiky monitoringu za poslednych 12 mesiacov v celej europe.kde sa vyskytli epidemie osypok. Drviva vacsina nakazenych bolo neockovanych.
@kristinka86 celoživotná imunta v prípade ružienky ti bude na figu, pretože sa dá nakaziž znovu a tehtoná žena može takto porodiť poškodene dieťa aj ked chorobu prekonala, jedina ochrana populácie je očkovať aby tu vírus v populácii nekoloval. takže ani sebčenie v tomto prípade nemusí byť pre človeka prínosom.
@lauritka Písala som celkovo, kto zapadá do skupiny tých neočkovaných. A nevrav, že sa pýtali ľudí rad-radom. Ste očkovaní? Nie? A prečo? Lebo ste alkoholik? Lebo ste bezdomovec? Lebo máte oslabenú imunitu? A prečo ju máte oslabenú? Taká štatistika by mala uvedené % o dobrovoľne neočkovaných (zdravých) a potom ešte napr. kategóriu - neočkovaní z iných dôvodov. Jedoducho neuverím, že to vysoké % nakazených sa týkalo výlučne dobrovoľne neočkovaných zdravých jedincov. A otázne je, kde boli zaznamenané presne tie ložiská. To ako keď sa povie, že u nás na východe je epidémia - v cigánskej osade..Koho sa to týka? Lebo aj oni sú zväčša dobrovoľne neočkovaní. Ale videla si, ako žijú? Ja som mala možnosť tie osady vidieť naživo a teda Ti poviem, s nimi sa porovnávať proste nedá. ☹
zanedlho bude povinne ockovanie aj na ovcie kiahne..po 10-15 rokoch od zavedia sa stanu nebezpecne,smrtlene.. a panika bude taka okolo nich ako je dnes na osypky..ono sa to uz deje v USA kde su povinne a opisujuich tam oveôa nebezpecnejsie ako sa popisuju u nas...davova panika sa laho navodi ak sa do toho zapoji farma priemysel s mediami spolu.
@adsumus Ja viem tak, že ak ružienku prekonáš, tak už máš celoživotnú imunitu. Iné to je napr. so záškrtom. Ten môže mať človek opakovane a to sa týka tak očko, ako aj neočko.
@kristinka86 to bolo v celej europe. Ved si pozri tie cisla.ecdc je oficialny zdroj.
Aj vo vyspelych statoch.
A najviac postihnutou skupinou boli deti
@kristinka86 staci si spomenut na plosne zastavenie TBC ockovania ..a prave prebiehajucu TBC epidemiu (desiatky tisic nakazenych deti) tymto ochorenim ...jaj , pockat. tak nic potom . 😀 ..ale inak ..bolo velmi potrebne ockovanie ! tak ako vsetky ostatne 😉
@lauritka A vo vyspelých štátoch nemajú asociálov? 🙂 Tam už mnoho ľudí aj má diagnózy, že očkovať ani nie je možné. Či vyspelý štát, či menej vyspelý, všade máš jedincov, ktorí očkovaní byť nemôžu, alebo nechcú (nie práve z logických dôvodov)...
@kristinka86 nie je to celkom tak
https://www.google.sk/search?q=rubella+reinfect...
@kristinka86 ono ta celozivotna imunita sa ukazuje tiez scasti ako mytus, lebo sa vyskytuju pripady ludi,co ochorenie prekonali a dostali ho aj tak. Cize v pripade urciteho % ludi to je sazka-sportka ako v pripade niektorych ockovanych. Ja som vcera pisala,ze ruzienku som bol ockovana 30 rokov dozadu a mam 100% protilatky.Cize tomu ruskemu lekarovi do statistiky nezapadam😉
@senta_sofia Nič nie je 100% a teším sa, že ju máš. 😉 Idem uložiť Krpaňu. 👶
@senta_sofia ale protilatky mozes mat aj preto, lebo ten virus tu cirkujule stale ..a kedze ide o ozaj banalne ochorenie tak si ani prinaky dake nemusela mat a mohla si ju prekonat..ak je telo v kontake s virusom ktory uz prekonal, tak sa stale povzbudzuje tvorba protilatok..teda nevies ci mas protilaky z vakciny ci z prekonanie..ten priebeh je ozaj tak benigny u vacsiny ludi...ako u niekoho 5 chorba..st.syn mal 2h vysyp na 1 ruke..to bola cela jeho 5ch...a ja mam napr protilatky na toxoplazmozu a neviem o tom zeby ma na nu ockovali,alebo ze by som ju prekonala..

@kristinka86 nemusí mať ak sa očkuje dostatočný počet ludí, choroby sa nevyskytuju, to je realita, ak tu chceme mať radšej choroby ako očkovanie, budeme ich mať, potom porovnáme, čo je horšie. čo sa nežiaducich učinkov očkovania týka, su určene a nepatrí tam 99% toho, o čom nas presviedča antivax.