icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

senta_sofia
16. apr 2017

@abbey1 pokuta za neockovanie je uplne nieco ine,tu tiez sloboda v ockovani zatiahla ludi do uplne nezmyselnych sporov v oblasti spravneho prava, ja sa cudujem, ze do toho vobec niekto normalny siel, totalna strata casu a vysledny efekt ziaden.

aristka
16. apr 2017

@endysa citaj co pise dieta dostalo 2 hexy ,takze kolko malo dieta ...co ma zachytene a co prestalo ..vies to ...ja nie ...mozno mi to povies ...len ja u toho nicku fakt uz neviem ,pretoze prv to boli 2 hexy ...potom pise ,ze ocko bolo do troch rokov ,takze aj mmr ..takze sa kludne na tej morave moze z usmevom prechadzat ....a kde je pravda ,ani ten nevie...vieme len ,ze je nejaky nick...

endysa
Odpoveď bola odstránená
endysa
Odpoveď bola odstránená
karkulka1
16. apr 2017

@endysa aristka je mimo😉 a nielen co sa autizmu týka. Takze skoda casu a energie... V našom pripade az po rokoch bolo priznané, ze syn skutočne uz nemal byť viac ockovany a boli tam aj iné pochybenie (ako som uz naznacila)... A aj preto sme nedostali za tie odmietnutia žiadnu pokutu.
My sme doplatili na dôveru v lekárov a na nedostatok informácií. Mať vtedy terajsi rozum, boli by sme narobili iny "bordel".
Paradoxne pred touto skúsenosťou som bola dosť proocko - sama som absolvova

kristinka86
16. apr 2017

@aristka Kazdy mesiac robi dieta pokroky. Zdviha hlavku, prataca sa najprv len na brusko, potom i spat, ide na styri, dzavota, reaguje na zname hlasy, rozoznava zvuky, cielene sa smeje,....Toto momentalne dokaze nasa 6mesacna dcerka. Odbornicka ako Ty by to ale mala vediet. Nezabudaj, ze i Ty si tu len NICK ako oznacujes inych a to teda dost provokacny a vseveduci....Pre Tebe nemoze byt nic pravda, co i len kusok podkopava neomylnost vakcinacie. Smutne. Mne je tychto matiek velmi luto, cim si museli prejst a stale prechadzaju. ☹

abbey1
16. apr 2017

@senta_sofia Je mi jasné, že vôbec netušíš v tejto oblasti, o čom píšeš. Ale chápem to, keďže táto problematika sa ta nedotýka. Celkovo súdne spory v oblasti zdravotníctva sú jedna katastrofa. O tom by ti vedeli rozprávať rodičia detí, či iní príbuzní obetí.
V jednom máš pravdu, je to strata času a peňazí a šanca na výhru mizivá bez ohľadu na pravdu.
Nevieš, čo bolo v pozadí našeho rozhodnutia neočkovať a aká špinavá hra sa hrá na našich súdoch.

aristka
16. apr 2017

@kristinka86 ja stale nechapem ,preco odpovedate za dany nick....polozila som jednoduchu otazku a hadam dostanem odpoved ....ty mi vies povedat v com nastal regres po dvoch hexas ...vies ? A co ovladalo ,tiez neviem ,tabulky su tabulky ,ale deticky su individualne stvorenia ,nie tabulkove....aspon tie moje...

endysa
Odpoveď bola odstránená
abbey1
16. apr 2017

@kristinka86 Ona sa neštíti hrať na najcitlivejšie struny rodičov postihnutých detičiek, zosmiešňuje a spochybňuje i čierne na bielom, lebo každý sme vraj len nevzdelany nick. Každé naše slovo je len jedna baba povedala, kdežto ona je reálna a vzdelaná. Chýba jej akákoľvek pokora a štipka slušnosti.

basena001
16. apr 2017

@endysa fúha,trošku mimo,ale moja pred MMR nerozprávala,ešte nechodila....hm,tak jej potom ta vakcina pomohla,lebo mesiac po očkovaní začala napr.chodit.prepac,aj keď mimo témy,ale na to som nemohla nereagovat.

Ja chápem,že ak má dieťatko nejaký problém,je tendencia hľadať vinníka.ale,myslím,že aj proocko rodičia pripúšťajú nežiaduce účinky vakcín,tak,ako majú nežiaduce účinky aj lieky.ide ale o zváženie prínosov a rizík.

senta_sofia
16. apr 2017

@abbey1 by si bola prekvapena,ze tusim o tom viac,ako ty. A viem,ze som mnohym stupila na otlak tym,ze je to scasti na nich,dokazat nieco a nie len ticho tolerovat stav,ktory tu je. Takze sj tvoju reakciu si interpretujem v tomto duchu.
A keby si naozaj o tejto oblasti nieco tusila,tak sem nepleties odvolanie voci rozhodnutiu o pokute. To nie je sudny spor v oblasti zdravotnictva.
Mne nemusis dokazovat nic a inym mozes kludne napisat,co by si odvolanim voci pokute za neockovanie dosiahla,resp. vo vasom pripade skor dovolanim,kedze odvolanie vam bolo zamietnute.
A vies, toto je presne na tomto vsetkom smutne. Vytrhanie veci z kontextu,obracanie to na to,ze kto nezazil a neviem co,nadavanie na system a v zasade dokolecka toniste bl-bla.
A vies co ma na tom fascinuje najviac? Ze som to tu nadhodila ako nieco, co by sa malo spravit v uplne neadresnej rovine a ozvali sa viaceri so svojimi argumentami,preco to nespravili. Cim to je, ze maju potrebu obhajovat svoje nekonanie? To len basnicka otazka na zaver.

endysa
Odpoveď bola odstránená
kristinka86
16. apr 2017

@basena001 Plne s Tebou suhlasim. Kazdy rodic zvazi prinosy a rizika a podla toho sa rozhoduje. Kazdy mame ale ine kriteria, ktore rizika sme schopni podstupit. A smutne je, ze prave mnohi proocko sa tvaria, ze tie rizika nie su, len preto, ze ich dieta zvladlo ockovanie bez doteraz zjavnych nasledkov. ☹ A potom sa ozvu mamicky, ktorych deti take stastie nemali a hned sa najde ktosi, kto ich bude urazat, spochybnovat, atd. ☹ Diskutovat sa da vzdy na urovni so vzajomnym respektom, hoc sa nazorovo ludia nezhoduju. Zial, niektori ludia to nedokazu a maju neustalu potrebu zo seba robit nieco viac. Samozrejme, to nepisem o Tebe, aby nedoslo nahodou k omylu. 😉
@abbey1 Smutne, ako niektore matky komunikuju.

endysa
Odpoveď bola odstránená
abbey1
16. apr 2017

@senta_sofia Ja nemám potrebu sa obhajovať. Ja som vysvetlila svoje konanie. Mne si teda na otlak vôbec nestupila. Mňa by na oplátku zaujímalo, ako by si ty osobne bojovala v spore s chorým dieťaťom doma, keď nevieš, či skôr platiť lieky, či právnika, či písať maily odborníkovi, ktorý by tvojmu dieťatku pomohli, či si pripravovať materiály k súdu.
Ty tu tukas prstom do ľudí, ktorí vraj nič nerobia. Anna niekto z nás tu povinnosť sa práve súdiť, len aby sme vás uspokojili? Má sa niekto cítiť vinný, že uprednostnil rodinu pred bohom s veternými mlynmi? Úprimne, koľko ľudí má na to peniaze, čas a hlavne energiu?
Čiže ty si tu vlastne priznala, že si nechcela počuť naše dôvody, prečo sme do toho neišli. Ty si len chcela poukázať, ako sme neschopní, že len lamentujeme na fóre. Ale to sa veľmi mýliš.

monilik
16. apr 2017

@karkulka1 ja neviem, pisala? nrpisala? ty mi povedz... vcera o 22:48 : "ty si fakt mimo , ked mal maly problém - mal 3 mesiace. Myslis si, ze by bol potom este ockovany? A predstav si, ze sme za tie všetky neocko nedostali doteraz ani ziadnu pokutu (syn ma viac ako 10 rokov) a na ruvz o nás vedia.."

karkulka1
16. apr 2017

Mňa porazí z tohto mobilu☹
Sama mám z bezdetnych cias niekoľko dobrovoľných očkovaní + ockovanie proti hepatitide B ( kvôli škole a praci).

Inac to, ze dieťa niečo dokázalo a potom zrazu nie, máme uvedené aj v karte a potvrdené od viacerých lekárov (pretože bol potom sledovaný aj inde) keď predtým dokázal robiť taptaptapusky, ukázať aký velky narastie, postaviť vežu s kociek, ci napodobniť ako robiť zvieratká a časom nič z toho,tak to OK nebolo.
Ale zdá sa, ze tu sa niekto chytá nie úplne relevantných info a účelovo si niečo vyberá. Pričom stále mi neodpovedala na otázku, v koľkých prípadoch a kedy a u koho- vek sa objavili komplikácie po osypkach.😎
A údaj o narušenej imunite na 2 roky po prekonaní o sypok ma asi tiež len tak z rukava...
Nemám tu momentálne ock. schemu pre synov rocnik, takže nebudem na 100% tvrdit, ze absolvoval alebo neabsolvoval vsetky! základné očko, inac jeho rovesníci neboli plošne ockovani hexou- ta prišla až neskôr pre mladšie rocniky. V každom pripade, ešte nemal ani 3 roky, keď sme prestali očkovať úplne, takže akosi nemoze mat niektoré preockovania.

aristka
Odpoveď bola odstránená
karkulka1
16. apr 2017

@monilik uznávam, ze to mohlo vyzniet zavadzajuco, lebo to nie je presna info . Malo tam byt tou konkrétnou problemovou vakcinou, inac neskor ju pre mladsich nahradili hexou, pretože tato mala skutočne vela NU.
Uz som dnes to spominala, ze nam bolo po rokoch potvrdené, ze očkovať ho bola chyba.😒☹☹

endysa
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
16. apr 2017

@abbey1 precitaj si prosim diskusiu par stran dozadu, cim som zacala a ako som zacala a precitaj si, co si napisala ty, lebo zrejme ti unikla tak trochu pointa.
Za druhe, teraz konkretne ty sa tu ohanas nedostatkom casu a neviem coho, je zaujimave, ze popri tom nedostatku casu mas cas na to, aby si presviedcala anonymneho cloveka na fore.
Ja ti poviem jedno, denno denne tu citam o tom, ako rodicia deti, ktori neockuju, poukazuju na to, ze je to ich rozhodnutie a ich zodpovednost, lebo lekari su taki a onaki, neupozornuju na neziaduce ucinky, nenahlasuju ich. Ked im povies, ze ved to mozu spravit aj sami, tak povedia, ze preco by to robili, ved to ma lekar. Ti, co uznaju, ze ok, tak mozeme to aj my, povedia, ze ale vlastne, aj tak sa tym SUKL nebude zaoberat a nenahlasia to tiez. Ked sa tu ozve niekto, kto ma poskodene dieta ockovanim a opytas sa ho na nieco viac, tak bud ti povie, ze ti to pisat nebude alebo pisat zacne a z diskusie napokon vyplynie, ze s dietatom u lekara ani nebola, lebo ved uvadza sa to v pribalovom letaku, tak je to pravda. A ked tu je nahodou niekto, kto to dieta skutocne poskodene ma a napise ti, ze sa neda dovolat spravodlivosti, hoci sa o to ani nepokusil, tak v konecnom dosledku som na vine ja, lebo som len potrebovala niekoho podpichnut alebo si nieco dokazat...
Pochybujem o tom, ze si budes nieco dohladavat dozadu, tak ti len zopakujem, co som tu napisala na margo odskodnovania chorob z povolania, kde sa tocia ku.evske peniaze. A kludne si dohladaj rozsudky, je vela rozsudkov Najvyssieho sudu, lebo zamestnavatelia sa brania zubami nechtami, jednak kvoli odskodneniam, ktore ludia pozaduju a jednak kvoli tomu, ze ak sa preukaze ich zodpovednost, regresuju sa nasledne davky zo Socialnej poistovne, casto su to aj pozostalostne urazove davky a velmi vysoke. A ludia to vyhravaju. Tak ma nepresviedcaj o tom, aky je nas pravny system co sa tyka tychto veci nemozny.

senta_sofia
16. apr 2017

@endysa a tvrdim ja, ze nie je? ja len tvrdim jedno, ze tym, ze sa tu budeme potlapkavat po pleci na fore, ake to ma ktora tazke, tak zmenu nedosiahneme, to je vsetko... to, ze uz si to niekto vztahuje na seba, ze vlastne nerobi nic, to je jeho problem.

abbey1
16. apr 2017

@senta_sofia Ja ťa nemám potrebu o niečom presvedčiť. Čítala som túto diskusiu, spomenula si, že rodičia sa nesudia, tak som ti napísala naše dôvody. Že sa tebe nepozdávajú, ok. My sme situáciu doma a s právnikom vyhodnotili inak. Ak tebe pripadá, že tu mám potrebu niekoho o niečom presvedčiť, si na omyle. Ja mám otázku očkovania uzavretú. Dovolila som si len napísať naše dôvody, to že ty ich nepokladás za relevantné ok. Tvoj pohľad na vec. Ty si nikdy nebola v mojich topánkach, ja v tvojich. Ty by si možno postupovala inak.
Ale prečo máte potrebu rozoberať, či mal niekto správne či nesprávne dôvody rozhodnúť sa pre neočko či očkovanie. Či predpokladas, že ti tu niekto skopiruje zdravotné záznamy svojho dieťatka? Iste osoby tu spochybnili už i nespochybniteľné.
Pre mňa je naozaj úsmevný fakt, že naozaj okrem Mk a RUVZ nikto nikdy nemal potrebu mi niečo ohľadne našeho rozhodnutia vytknúť.

monilik
16. apr 2017

@karkulka1 OK, koncim na tuto temu a drzim vam palce. 🙏
vratme sa k osypkam... kedze sa u nas vdaka ockovaniu uz pomerne dlho nevyskytuju, na otazku u koho konkretne v akom veku a k akym komplikaciam viedli ti budu vediet odpovedat rodicia pripadne stari rodicia, ktori este zazivali osypkove epidemie. ja sa mojich spytam a dam vediet
😉

endysa
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
16. apr 2017

@abbey1 mozno mas uzatvorenu otazku ockovania voci sebe a svojim detom... skor sa zamysli nad tym, preco sa objavujes v teme v pozicii niekoho, kto obhajuje neockovanie a potom sa pytaj mna, preco ma niekto potrebu rozoberat spravne a nespravne dovody rozhodnut sa pre neockovanie.

abbey1
16. apr 2017

@senta_sofia Khl mám požiadať o možnosť prispievať? Či keď nám na predaj seba niečo uzatvorené, nemôžem už nikde napísať svoj osobný príbeh, dôvod, názor? Naozaj nechápem, o čo ti teraz ide.

monilik
16. apr 2017

@aristka este ze sa v diskusiach nedaju mazat a upravovat prispevky...😉

senta_sofia
16. apr 2017

@abbey1 tu nejde o dovolenie... napisala si, ze nechapes, preco mame potrebu rozoberat neustale dovody. Tak asi ty do toho "mame" nepatris, ked tu prispievas? Lebo ak pises, ze ci nemozes nikde napisat svoj pribeh, dovod, nazor, tak zrejme mas rovnaku potrebu. Tak sa netvar, ze si ina, ako ostatni, co sa tu zapajaju. Kazdy ma nejaky dovod.