Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@senta_sofia Máš pocit, že som niekde rypala do žien, ktoré sa rozhodli zaočkovať? Ja ich rozhodnutie rešpektujem a chápem, že sa rozhodli ako najlepšie v danom okamihu vedeli. Keď tu však niekto napíše, že neockuje, tak sú jeho dôvody rozhodnutia znevažovane, či zľahčovane.
@senta_sofia to by bolo moc napadne 😉 😝
@abbey1 uhol pohladu, podla mna si v tomto nema jedna strana druhej moc co vycitat
@karkulka1 prečo ma neoznačíš, ked odo mna niečo chceš? mám vycucane z prsta, no pekne o mne píšeš, naozaj pekne, ale mýliš sa ja nemám vycucane z prsta to je fakt, že ospykový vírus zničí dieťaťu imunitný system na dalšie roky aj som ti dala link, aj sama si dohladaj na nete a neobvinuj, že vycucane, ospyky aké maju nasledky je tiež volne dostupna informácia, zápaly, ušiek, hrdla, pluc, mozgu ako nasledok infekcie osypkovým vírusom, všetko je na nete, či už aj ty udeš petrovou trolovaciou taktikou, že dookola s apýtaš na to iste, žiadna odpoved ti nie je dobrá a ešte aj napadaš druheho?
tu máš komplikácie osypok
https://www.cdc.gov/measles/about/complications...
tu máš, že ospyky oslabuju imunitný system na roky
http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2015/...
a nabudce poprosím označiť, ked sa o mne bavíš, lebo ja zas všetko nečítam.
@abbey1 nikto neznevažuje dovody, ked niekto neočkuje, len sa o nich diskutuje napríklad maminka neočkuje lebo hliník z mmr ide priamo do mozgu, tak vtedy veci znalí učastníci diskusie cítia potrebu upozorniť na tento omyl, to je celé a ked si to porovnáš s tým, čo tu predvádza antivax, obrázky penisov, zadkov, vysmech na dennodenej báze, urážanie do farmafiriem, oviec, neviem čoho všetkého len pretože je niekto za očkovanie, absolutna neucta, ohováranie v IP......tak sa ťažko možeš sťažovať, že maminky sa dotazuju na podrobnosti iných maminiek, hlavne ked sa tam objavuju dosť velke nezhody vo vypovediach, prečo?
@monilik a dostávame sa k tomu, co uz bolo v tejto diskusii x-krát spomenuté. Ja svoj vlastný prieskum ohľadom prekonanych osypok v rodine mám 🙂, preto nepodlieham panike.
@senta_sofia máme celoslovenské združenie na pomoc osobám s autizmom. By si bola veľmi prekvapená, aké obrovské medzery majú co sa týka vedomostí o autizme, mnohí revizni ci posudkovi lekári v Soc. Poistovni a aj na Upsvare. Niektoré okresy su tým smutne známe a vybaviť tam niečo je neskutočná drina (rodičia takýchto detí potrebujú energiu na vážnejšie veci a musia riešiť odvolania a pracne domáhať sa toho, co by malo byť samozrejmosťou ), hoci v niekt. mestách na SK uz s tym roky nie je problém. A nehovoriac o obskurnych posudeniach miery postihnutia, keď dieťa s oveľa vážnejším stavom má priznanu o dost nižšiu mieru postihnutia ako dieťa z iného okresu, co je na tom zreteľne lepšie. Takže aj toto môže dosť ovplyvniť rodičov v rozhodnutí súdiť sa. A ja osobne nemám žiadne ilúzie o kvalite nášho súdnictva.
Čo sa týka niektorých manipulujucich nickov aj v tejto téme, akosi nedokážu "prezut", ze mnohi neockujuci rodičia zažili problémy po očkovaní buď u sv. deti alebo vo sv. okoli a ich rozhodnutie ďalej neockovat bolo ovplyvnene touto skúsenosťou. A je obľúbeným slov folklórom bagatelizovať NU po očkovaní. V našej širšej rodine sa rodičia rozhodli po našej zlej skúsenosti s očkovaním -svoje deti uplne neockovat. Bolo to ich rozhodnutie, my sme ich nepresviedcali. Našťastie vacsina z nich žije vo vyspelých krajinach, kde s tým nemajú žiaden problém a v skolkach a skolach vobec nie. Keby moje dieťa nemalo skrze svoje postihnutie problém s cudzím jazykom , na SK neostanem ani o minútu viac a idem tam, kde su pre tieto deti také terapie a zdrav. Starostlivost o akých sa nám tu na SK ani nesníva.☹
@karkulka1 budem sa opakovat, aj vo vztahu k tebe, je rozdiel tvrdit, ze to nejde a rozdiel to,ze to ide a polemizovat o tom,co by to obnasalo, tu som zacala a tu mienim aj skoncit.
Na SP a UPSVaR je problem s cimkolvek, ani nemusis mat dieta s postihnutim.
@karkulka1 vo vyspelych krajinach s tym nemali problem?
Ale maju.v UK ti nezoberu dieta so kazdej skolky. V Nemecku aj napriek dobrovolnosti ockuju.a po epidemiaxh este viac odporucaju ockovanie a zvazuju o zavedeni povonného ockovania. v Australli od minuelho roka nedostanu rodicia co neockoju len z presvedcenia pridavky na deti. Teraz tiez podali vo vlade navrh.aby neocko ane deti neboli pripustene do a skolok.Tento newockovaci trend sa riesi vsade na svete.lebo vdaka nemu sa zase objavuju epidemie.
@lauritka ja som napísala ich konkrétnu skúsenosť a predstav si, ze keď ich informovali o problémoch po ockovani u mojho syna, nemali s neockovanim žiaden problém. Medzitým sa "nahodne" objavila cukrovka po očkovaní u bratovej dcery, ktorá bola vždy očkovana (je staršia od môjho syna), takže uz ich ockovat nikto nedonuti. Ináč v rodine ešte nikdy nikto cukrovku nemal a dieťa absolvovalo pred očkovaním odber krvi a aj mocu, ktorý bol v poriadku. Ale samozrejme to vôbec spolu nesuvisi☹
Boze ja ked počujem to spojenie ze ,,vo vyspelých krajinách,, tak sa mi nožík vo vačku otvara...ani si neda tu namahu vyguglit, ked uz nič ine ako to je v iných krajinách. Len sa budem opakovat...ako spominala @lauritka v Nemecku uz uvazuju o povinnom očkovaní atd...
medicina dôkazov je to jedine, co ma zmysel!!!!!
Osobne mam dve kamosky, o ktorých viem, ze neockuju..obe deti permanentne choré..jedno silný alergik/ astmatik..druhe od dvoch rokoch rôzne intolerancie..dobre ze neočkovali, uz by tu vypisovali, ako im očkovanie poškodilo zdravie ich dietata. Medicína dôkazov nie je pre srandu 😉
@srdiecko9 Veru, dobre, že neočkovali. Keby na toto ešte aj očkovali, ktovie čo všetko by bolo ich deťom teraz... 😉
@kristinka86 intolerancie a astma ako nežiadúci účinok z vakcíny je istý !!!! A dôkaz? Naco dôkaz, ved to vzniklo presne po očkovani a ked to povie matka, ktorá predsa pozná svoje dietata, to je najväčší dôkaz..nemusí ani medicínu a biochémiu študovať!!!!!!
Ale verim, ze by to pre mnohé matky, ktorým medicína dôkazov moc toho nehovori, vyzeralo uveriteľne 😉
@karkulka1 chcela by som upozorniť, že spušťačmi autoimunitných ochorení byvaju samotne vírusy, napríklad rotavírus a vedci urobia to, že si skontroluju, či može aj očkovanie spušťať diabetes a vyšlo im že nie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28399059
ale ani ine detske vakcíny nie su rizikovým faktorom pre vznik diabetu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28268073
dufam, že to nebudeš brať ako osobný utok, to je len informácia do debaty, ktorá by tu mala zaznieť ak sa rozhodujeme či si chrániť dieťa očkovaním alebo nie.
@kristinka86 tu skor ide o to,ze prevlada nazor,ze astmy a alergie su vylucne z ockovania a neockovani jedinci nimi netrpia
"The anti-vaccination movement endangers the health of an entire generation of
children. Its potential to negatively influence national economies is evident, and it threatens a 150-year old public health success story. "
význam vakcín v záchrane životov a znižovani umrtnosti vo svete. http://www.aimspress.com/fileOther/PDF/aimsph/p...
@adsumus "V štúdii z roku 1996 sa píše, že africké deti, ktoré prekonali osýpky, bývajú dvakrát menej choré na astmu, sennú nádchu a ekzém než ich vrstovníci, ktorí osýpky nemali." Yalcin S.S. The effect of live measles vaccines on serum vitamin A levels in healthy children Acta Paediatr Jpn 1998 Aug; 40:345-9.
@adsumus "... dospelí, ktorí v detstve prekonali osýpky, menej trpia na rôzne onkologické ochorenia vrátane rakoviny krčka maternice. Pričom tí, ktorí prekonali osýpky bez vyrážky (čo mávajú často zaočkovaní proti osýpkam), môžu s väčšou pravdepodobnosťou v budúcnosti trpieť na autoimunitné a neurodegeneratívne ochorenia." Ronne T. Measles virus infection without rush in childhood is related to disease in adult life Lancet January 1985, (5) 1-5.
"Skúsenosti z Fínska, ktoré vyhlásilo, že sa im podarilo zlikvidovať osýpky, mumps a ružienku, veľmi jasne demonštruje, za akú cenu bolo vykúpené toto skutočné alebo imaginárne víťažstvo. Spolu s vymiznutím neškodných detských chorôb Fínsko zaznamenalo nebývalý nárast autizmu a Crohnovej choroby. A nielen to. Podľa správy Ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí Fínska za rok 2000 má táto krajina "svetové prvenstvo v chorobnosti na cukrovku prvého typu so závislosťou od inzulínu... a počet chorých naustále rastie."
Dr. Kotok vychádza z: 1. Kielinen M. et al.. Autism in Northern Finland European Child & Adolencent Psychiatry 2000, 9:162-167. - info o autizme.
2. Nuutinen H. et al. Incidence and prevalence of Crohn´s disease in Finland from 1986 to 1991 Gastroenterology, vol. 112:4. - info o Crohnovej chorobe.
ale inak ľahko sa bagatelizuju ochorenia ako osýpky v dnešnej dobe to je pravda..sveta žiť pri vysokej zaockovanosti..skoda, ze sa zabudlo, kolko utrpenia a úmrtí detičiek tomu predchádzalo !!
@srdiecko9 Myslím, že nik tu nepovedal, že je to ochorenie jednoduché, resp. že nemôže spôsobiť ojedinele i vážne zdravotné komplikácie (to môže spôsobiť i očkovanie). Treba ale brať do úvahy i fakt, že sme sa pohli niekam úplne inam a to nie je len "vďaka" očkovaniu. Základ je hygiena a životospráva, si myslím. A čo sa vysokej zaočkovanosti týka, tak práve pri osýpkach až taká vysoká nie je - čo bolo spomenuté už veľakrát...
@kristinka86 ockovanie a antibiotika boli a su najväčšie míľniky v histórii..neuveritelne, ze aj toto niekto spochybní v dnešnej dobe..po toľkých detských úmrtiach..ockovanie je vlastne väčšie zlo, vsak? Vlastne skoda, ze si nezačali vtedy viac ruky umývať, mozno by prestali deti umierať na zaškrt, obrnu, osýpky..
@kristinka86 kde to tam píše v tej studii, že prekonanie osypok znamená menej rakoviny a budu mať autoimunitu, to tam autor neuvádza. uvádza, že ked sa infikuje človek vírusom osypok a použije sa serum imunoglobín, tak vtedy teoreticky by to mhlo byť, ale potrebuje to dokázať, aby sa nepodával ten imunoglobín po kontakte s vírusom.
@srdiecko9 ockovanie je len tradicia, ako sibanie a oblievanie na velkonocny pondelok, to nevies? Akurat som sa stale nedopatrala k tomu, preco tato tradicia pretrvava aj v tych krajinach,kde je system ockovania dobrovolny a preco dosahuju vysoke % zaockovanosti. Ocividne, tradicie robia divy.
@kristinka86 tebe tie studie nesedia s tým čo nimi chceš dokázať, tato je zas o vitamíne a po očkovaní a nie o afrických deťoch a ich zdraví
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=The+e...

@monilik by si bola prekvapena, kolko sa ich da premazat... na tvoju ziadost moze tvoje vlastne admin zmazat 😉