icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

djubka
Odpoveď bola odstránená
adsumus
23. apr 2017

@prevenar nikto neutočí na antivax, akurát poukazujeme na to, že nasledkom antivaxu je znížená zaočkovanosť, nasleduju epidemie, nasleduju umrtia neočkovaných ludí. nič viac nič menej.

permanentka
23. apr 2017

Prepacte ze sa vsuniem to temy ale...o chvilku ideme na svadbu mojej švagrinej, ktora bude mat na svadbe aj ludi z Rumunska..nehovorim ze su nakazeni ale trosku sa obavam toho ☹ nakolko mam 8 mesacnu dcerku, ktora teda este nebola ockovana. Myslite ze je velke riziko ist? budem sa samozrejme stranit kontaktom s nimi ale je rizikove byt v rovnakej miestnosti? ci uz som precitlivela?

soldi
23. apr 2017

@permanentka ano, myslim, ze si precitlivena, rumunsko ma niekolko milionov obyvatelov, nie je kazdy nakazeny. Ci sa takto stranis vsetkych narodnosti?

permanentka
23. apr 2017

@soldi nie, len tych ktore v telke pocuvam ze je tam epidemia 🙂 proste sa bojim o malu, nehovorim ze su 100% nakazeni, no obavam sa, to ano. ale ci aj keby naahodou boli tak ci je riziko byt v rovnakej miestnosti 🙂

soldi
23. apr 2017

@permanentka lokalne epidemie su uz niekolko rokov kade tade po eu 🙂 len teraz sa to zacalo z nejakeho neznameho dovodu viac riesit 🙂. Moznost nakazenia sa je v uzatvorenej miestnosti po niekolkych hodinach takmer 100%

jajka257
23. apr 2017

@permanentka ak by boli nakazeni, tak percento nakazenia sa je cez 99 %. To si musis zvazit sama, ako sa zachovas. A chapem ta, ze si vyplasena.

permanentka
23. apr 2017

@soldi
@jajka257 och nieee..do frasa.pomoze ked zistim ci su ockovani?

soldi
23. apr 2017

@permanentka aj ockovany clovek moze dostat osypky.

gabika53
23. apr 2017

@prevenar mne sa zda, ze mas velikanskeho chrobaka v hlave...stale dokola riesis osypky..keby si nemala z nich strach, tak sa tu tolko nerozculujes, jednoducho neriesis...bola si v detstve ockovana, mas nejaky postih z toho? Tak opis svoj ocko zdravotny stav..Ci len citas, co moze byt, co nemusi😉 ono umiera sa aj na chripku..media zavadzaju..mne napr skodi ovos, doslova mi otravi organizmus...a pritom ovsene vlocky su take zdrave..tebe budem pisat, aky je to jed...lebo pre mna je..posluchnes ma??❤

soldi
23. apr 2017

@permanentka ja osobne vseobecne nerada travim cas s dietatom v rozmedzi pol roka az rok(kedy je imunita najslabsia) v uzatvorenych priestoroch plnych ludi.

jajka257
23. apr 2017

@permanentka musim suhlasit so
@soldi . Nasa kym bola mimco, tiez som ju nebrala do uzatvorenych priestorov plnych cudzich ludi. A ockovany clovek moze tiez dostat chorobu, len nemusi byt viditelny prejav, moze prebehnut bez priznakov.

permanentka
23. apr 2017

@soldi ved toto.je to moje prve dieťa a neviem ci moja precitlivelost je na mieste.asi na obrade vonku vudeme a vecera a tancivacka vnutri bude bez nas,bojim sa o malu ☹
Dakujem za nazor

soldi
23. apr 2017

@permanentka v tomto virusovom obdobi by som volila rovnako- bez ohladu na osypky 🙂

permanentka
23. apr 2017

@soldi joj moc moc dakujem. cize vonku by to nemuselo byt az take riziko vsak? samozrejme ziadne pusinkovacky malej to budem branit.

jajka257
23. apr 2017

@permanentka ja by som nesla ani na obrad. A nepustila muza. Ale ja som asi hysterka a bala by som sa. No nie kazdy je taky bojko ako ja.

soldi
23. apr 2017

@permanentka vonku v pohode, ano 🙂

evittam
23. apr 2017

@permanentka Prepac za uprimnost. Ale si precitlivela az by som povedala "hystericka". Poradim ti najlepsie nechodievaj nikam-nikdy nevies kde koho cim stretnes nakazeneho. Vela stastia zelam.

prevenar
autor
24. apr 2017

@gabika53 no, ked nechces citat o OSYPKACH , mozno by si mala prestat citat prispevky v prispevku s nazvom > Osýpky - aktuálna tema < , ze . (logika) 😀

obilniny s obsahom lepku - vsetky - nejem cca 4 roky ..ani ja ..ani cela moja rodina 😘

moje zdravie je spickove , takze ziadne strachy o mna 😉

alexandramaria
24. apr 2017

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...

osýpky, vitajte na Slovensku, už sme vás čakali 😀

soldi
24. apr 2017

@alexandramaria importovany pripad. neockovany 25 rocny student. lahky priebeh (to je ako mozne, ked nie je ockovany?!)
a importovane pripady sa tu vyskytuju priebezne, len doteraz nikto nemal potrebu robit okolo nich halo 🙂

adsumus
24. apr 2017

Nie nevyskytuju sa priebežne, osypky sa začali vyskytovať potom, čo antivax hnutie sposobilo zníženie zaočkovanosti po celej europe. Neviem preočo sa šíria, ked nás ma chrániť hygiena a že sme dobre krmení.

monka338
24. apr 2017

@permanentka ja osobne by som nešla..moje dieťa nebolo ešte zaočkované v čase,keď sa šírili v Rakúsku a Nemecku a naša pediatricka mi neodporucila ísť do tých krajín.

Inak.... svokrina 9 mesačná sestra zomrela.na.osypky...vysypali sa jej do vnútra tela,z toho dostala zápal mozgových blán a o 3 dni zomrela...

permanentka
24. apr 2017

@monka338 och to vazne? ☹ a ako to chytila svokrina sestra?tu na slovensku ci bola niekde mimo? to je hrozne ☹ zatial som tak rozhodnuta ze pojdem na ten obrad ktory bude vonku a dovnutra ma nikto neodstane, cize na veceru a ani tancovacku nepojdem, budeme vonku na ihrisku

monka338
24. apr 2017

@permanentka to bolo veľmi dávno...ešte pred 69-tym kedy sa začalo s očkovaním. Svokra a jej sestra priniesla osypky zo školy a ich malinka sestra mala len 9 mesiacov a.chudiatko sa stala tak skoro anjelilom🙁.
Ja neverím na reči,že je to bežné detské ochorenie....áno,len najzávažnejšie a s akými následkami. Naše staré a prastaré mamy by povedali,koľko detí pochovali.

Nestrasim,nenahovaram ale ja by som s malým dieťatkom na tu svadbu určite necestovala.

ksebejka
24. apr 2017

Dnes som citala, ze prvy pripad je uz aj na Slovensku. A zareagovala uz aj poistovna, ktora bude bez schvalovania preplacat ockovanie vetkym rodicom, ktori poziadaju a ich deti neboli podla kalendara zaockovane. Union to bol myslim.

evittam
24. apr 2017

@ksebejka Ano. Vyssie mas o tom viac informacii.

jajka257
24. apr 2017

@permanentka som ti pisala, ze by som tiez nesla, ani muz by nesiel. Osypky sa siria kvapckovou formou, a povedal, ze s takym malym dietatom je to ako hra s ruskou ruletou, ak vies, co myslim....

jajka257
24. apr 2017

@evittam nuz, len mi pravdivo odpovedz, ty by si sla s takym malym dietatom medzi ludi, kde je potencionalne riziko nakazenie sa osypkami? Vazne by si riskla, ze 8 mesacne babo nakazis touto chorobou? Ci len robis ramena, lebo tvoje deti su uz imunne?

evittam
24. apr 2017

@jajka257 Nie, nerobim ramena. Nemam preco. Len proste normalne chodime do spolocnosti ludi,deti, aj do uzavretych priestorov a nikdy som sa nezamyslala nad tym ci tam niekto nebude niecim nakazeny. To by som sa zblaznila. Ani od nikoho neziadam ockovaci status.