icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

lemontak
22. máj 2017

@lauritka netrep!!!

lauritka
22. máj 2017

nevieme ako inak argumentovat len napádaním ?... smutne - nezverejenila som tu nič, čo by som si vymyslela. takze tvoj komentar je od veci

Taliani zavadzaju povinne očkovanie, to je fakt a mozes prskat kolko chceš.
dalšia stranka, je toho vsade plno. agen. Reuters.

ak uz aj oficialne informacie popieraš, tak to už hraniči s fanatizmom.

http://www.dw.com/en/italy-makes-vaccination-ma...

ivanatim
22. máj 2017

@soldi :( V zivote som stretla vela ludi, kazdy je zaockovany...nikto nemal nikdy s ockovanim problem. Este nikdy som nestretla cloveka, ktory by mal s ockovanim nejaky problem...co ja viem, ci pomoze ak ti budem pisat nejake FAKTY, VEDECKE POZNATKY, MEDICINSKE FAKTY, TEORIU, HISTORIU, NEPOPIERATELNE CISLA A STATISTIKU atd atd...nezaockuj svoje decko, ale potom neplač ked bude mat osypky alebo ktovie co...ako teraz placu mamicky v Rumunsku ci Madarsku a utekaju rychlo k lekarom doockovat :D

sorciera24
23. máj 2017

@ivanatim to je uvaha....za to, ze ty si nestretla niekoho takeho, to neznamena, ze neexistuje......to je tak prizemne, zavriet oci a tvrdit, co nevidim, neexistuje.........kazda strana ma 2 mince.....ak vidis len jednu, si na tom presne rovnako ako komu si to adresovala....

evittam
23. máj 2017

@sorciera24 Presne tak. Si ma predbehla.😉

evittam
23. máj 2017

@ivanatim A este dodam-na co utekat doockovat osypky ak ich dieta uz dostalo.😀😀😀

tin007
23. máj 2017

K 22.5.2017 eviduje Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje na území kraje 116 případů onemocnění spalničkami. 103 případů onemocnění spalničkami bylo laboratorně potvrzeno, dále je hlášeno 13 klinických případů.
15 potvrzených případů onemocnění bylo zaznamenáno mezi zdravotnickými pracovníky.
Odporucam pozriet graf, kde je vidno ake mnozstvo chorych je vo vekovej kategorii, kde mali byt ockovani (kedze CR malo velmi dlho rovnaky ockovaci calendar ako SR) v detskom veku.

http://www.khsova.cz/docs/01_aktuality/files/sp...

moonlight1210
23. máj 2017

@sorciera24 zas vieš, to mas to iste, ako keď antivax obhajuje neockovanie, ale o postihnutiach či úmrtiach z nakazení mlčí. Resp tvrdia, že je to nízke číslo na celkový počet, atd. Navyše to obhajuje vznikom imunity, keď to prekonáme.
Ale to je to - keď to prekonáme. Čo ti, čo to neprekonali? Čo majú následky?
Takze aj antivax selektívne zdôrazňuje jednu stranu mince a druhu mlčky obchádza.

Navyše dobre. Ja som za to, aby sa zaviedlo dobrovoľne očkovanie. Poznajúc ľudskú povahu, čo nie je zakázané, či prikázané, to neriešime a dobrovoľne to robíme. Bude maly boom neockujucuch matiek a následne to ďalšie prehodnotia a zaockuju.
Tie čísla sa nejak moc nezmenia.
Ja neverím, že ak rodičia sú presvedčení o skodlivisti očkovania a majú z toho strach, tak aj tak teraz zaockuju, lebo ich k tomu donúti nejakapokuta. Že pre pokutu radšej obetujú zdravie svojho dieťaťa, keď veria že vakcína mu ho zničí.

sorciera24
23. máj 2017

@moonlight1210 pozri, to je o ludoch......na kazdej strane najdes takych i takych......ja som sa vyjadrila len k vyroku, ze ked nikoho takeho nepozna......tak predsa ani nikto taky nie je.......co je blud.....a je jasne, ze vsetci tu vieme, ze aj choroby aj ockvoanie sposobuju negativne nasledky......uz je asi na kazdeho zvazeni, ci skusenosti, co je pre koho vacsi risk.....

neviem, kam pani patri a je mi to srdecne jedno, tak ako mi je jedno, kam ty....len som reagovala na konk. vyjadrenie.....(popravde celu diskusiu predtym som uz necitala......(svoj nazor uz za tie roky mam, len mi to tu udrelo do oci.....)....mier s vami

adsumus
23. máj 2017

@sorciera24 na strane antivax slušných ludí nenájdeš. aspon ja som ešte nezaznamenala antivaxer, ktorý by bol slušný, všetko ludia utočiaci a plní nenávisti, neviem čím to je, asi že im vládne strach.

sorciera24
23. máj 2017

@adsumus neviem, preco ma prave ty oslovujes..ale budis.....sorry, ja osobne nerozdelujem ludia na vax, provax, antivax a neviem aky vax...pre mna clovek ako clovek.......bohuzial, v kazdej skupine ludi najdes takych aj takych.....je uplne jedno, kdee si....a uz vobec u ludi nezistujem, co su, kto su a kam patria a podla toho ich sudila....to sa da zistit a bez toho, aby niekam boli zaradeni.....pre mna je taketo skatulkovanie ubohe...ale budis......ak ti to vyhovuje.....P.S.: nenavist je len zrkadlenie sa tym, kt. nou disponuju (moje zistenie).....vobec so mnou nemusis suhlasit...je to v poriadku...som s tym zmierena...len ci ty.....
a ozaj maj sa, lebo s tebou nemam zaujem debatovat....(myslim, ze som sa vyjadrila slusne;))

adsumus
23. máj 2017

@sorciera24 ja som len reagovala svojou skusenosťou že na provax strane som utočných nestretla, ak sa niekto preklepol, hned a spametal, zato antivax klame a osočuje kolem dokola.

mona1279
24. máj 2017

@adsumus Keby medzi "antivax" neboli slušní ľudia, tak ťa už asi naozaj niekam pošlú, lebo to, čo si už ty dovoluješ napísať, je naozaj drzosť a úbohosť. Môžeš sa do mňa teraz pustiť, na teba reagovať viac nebudem. Podľa počtu príspevkov, čo ty máš na fóre, toto nemôžeš písať vo svojom voľnom čase, len sleduješ, čo sa kde objaví o očko/neočko a už mudruješ. Provax nie sú utoční? A ty čo stále robíš?

evittam
24. máj 2017

@mona1279 Mna veľmi pobavila svojim vyrokom. Nakolko vobec nie je pravdivý-zabudla sa totiz pozriet do zrkadla a som rada,ze nie som sama co to vidi.😉

mona1279
24. máj 2017

@evittam Ona všetko vie, všade bola, na všetko má odpoveď. Asi baví už veľa ľudí.

adsumus
24. máj 2017

@mona1279 ja nie som utočna, nehodnotím diskutujucich a dávam tu fakty. niekto to považuje za urážku, taka je doba. ťažká práve v tejto rovine informačnej, ale aj nesmierne zaujímava.

evittam
24. máj 2017

Nesmierne zaujimave su tu poniektoré klamstva.

prevenar
autor
25. máj 2017

niekto nejake nove info o Slovenskej (najhorsej osypkovej epidemii v historii sveta) epidemii osypok ? ..vonku je uz pekne , tak travim cas hlavne v prirode a tieto dolezite info uz nestiham 🙂

kvieta
Odpoveď bola odstránená
lauritka
Odpoveď bola odstránená
tin007
26. máj 2017

V CR zacina vyzerat situacia tak, ze sa epidemia upokojuje, som velmi zvedava na podrobne spravy, kde bude jasne napisany ockovaci status vsetkych chorych (zatial vieme len to v akych vekovych kategoriach su a kolki z nich su zdravotnici) : K 25.5.2017 nedošlo v MSK ke změně dosavadního počtu případů onemocnění spalničkami. Dosud byla prováděna pracovníky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje protiepidemická opatření u 120 hlášených případů onemocnění spalničkami. 105 případů onemocnění spalničkami bylo dosud laboratorně potvrzeno, dále je hlášeno 15 klinických případů. 15 potvrzených případů onemocnění bylo zaznamenáno mezi zdravotnickými pracovníky.

adsumus
26. máj 2017

Nerozumiem, prečo príspevok o tom, že na sk nemáme osypky lebo je zatial len málo neočkovaných deti, mimo temu? Ved to je pravda, ked bude viac neočkovaných detí, bude vyššie riziko, že tu niečo niekto privlečie a rozšíri to medzi ludí. To si myslím, že je teda k teme, hlavne že žabičky nie su mimo temy.

adsumus
26. máj 2017

N emecko zvažuje pokuty pre ludí odmietajucich očkovanie až do výšky 2,500 eur, okrem zákazu skolok. Príbudaju umrtia na osypky, nato sa musí reagovať, deti sa musia chrániť pred nebezpečnými ludmi, ktorí strašia ich rodičov, zomrela matka troch detí minulý týždne kvoli osypkam. Zákon ma vstupiť do platnosti buduci mesiac.

http://www.bbc.com/news/world-europe-40056680

vroni
26. máj 2017

@adsumus, ano, v tomto pripade “zabudli“ spomenut, ze zomrela plne zaockovana matka a tento navrh je zatial len navrh a nie zakon.

adsumus
26. máj 2017

@vroni prečo hned hladaš sprisahanie? prečo by mali novinári zabudnúť, proste informovali o tom, že očkovanie bude povinne a pokuty budu do vyšky 2,500 eur, a deti nebudu mocť nastupiť do skol a školok ake nebudu očkovane, nie každy je fanatik posadnutý antivax chorými dezinformáciam, hladajuci spiknutie typu, že sa ludia strašia aby sa očkovali, ked oznámia, že niekto umrel alebo ochorel a že nejaku informáciu umyselne zatajujú, nemeckí lekári predsa jasne vyjadrili, že 37 ročná zosnulá pani bola očkovana len jednou dávkou v detstve a ako vieme potrebne su dve dávky, pretože je pomerne dosť ludí ktorým sa po prvom očkovaní protilátky nevytvoria, smrť nastala rýchlo napriek intenzívnej starostilivosti lekárov.

adsumus
26. máj 2017

@vroni a teda opravujem tvoje vyjadrenie, žena nebola plne očkovaná, treba si overovať tieto veci, potom to zle vyznieva, že chceš zavádzať.

vroni
26. máj 2017

@adsumus, v stredu uviedla nemocnica v Essene, ze na JISke zomrela 37 rocna zena na nasledky osypok. Bola sice konpletne zaockovana, je vsak mozne, ze ochranny efekt ockovania u nej vyprchal. Tak znelo oficialne stanovisko nemocnice. A navrh hovori o pokute a “ockovacom natlaku“ (ako vylucenie zo skol ci skolok) v pripade akutnej epidemie osypok. “Ockovaci natlak“ je doslovny preklad, nie moj nazor.

adsumus
26. máj 2017

@vroni ano? tak poprosím toto vyjadrenie, kde lekári uviedli, že bola kompletne očkovana?

vroni
26. máj 2017

@adsumus, najdi si ho, ja som si ho precitala priamo v agenturnych spravach v stredu poobede. Nezaujima ma tato tema natolko, aby som si odkladala linky.

adsumus
26. máj 2017

@vroni nenašla som, našla som len že mala jednu dávku a teda plne očkovana nebola. takže ma neblbni, ked nemáš ako doložiť svoje tvrdenia.