icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

srdiecko9
12. mar 2017

@alikaa ten paralen som dala do suvisu s tym, ze sme ho v živote brali uz všetci a ako pisete 6 rokov ste ho nepoužili, ale pred 6 rokmi asi ano, takze aj vy..mne je uplne jedno ci a ako sa liečite a co pri tom užívate..pre mna za mna, aj zapal pľúc si liečte homeopaticky..vsak naco nam su trebars aj tie hnusne chemické antibiotika??
Mimochodom, to ze dnes žijeme ako žijeme a ze sme sa všetci vobec dožili dospelosti mozeme ďakovať prave antibiotikám a očkovaniu !!!! Ale tam az pamät dnešných matiek nesiaha..

alikaa
12. mar 2017

@mima283 Ked som ich ja a vacsina deti mojej generacie uplne bez problemov (a bez nasledkov) prekonali (vtedy to boli bezne detske ochorenia), preco by som sa ich mala bat? Lebo media robia bu bu bu? Bala by som sa v pripade, ze by moje deti mali nejake problemy s imunitou alebo by ich dostali od puberty neskor.

alikaa
12. mar 2017

@srdiecko9 ano prave pouzitie paralenu po ockovani zhorsilo synovi nasledky po ockovani. Odvtedy ho nepouzivam. Ja akurat castym antibiotikam v detstve vdacim za znicenu imunitu. Odkedy som sa zacala liecit inak, som ovela zdravsia.

srdiecko9
12. mar 2017

@alikaa to je fajn, ale nemení to nic na tom, ze vdaka očkovaniu a antibiotikám sme tu my aj nase deti a žijeme velmi dlhy život v porovnani s časmi, pred objavom antibiotik a očkovaním!!!!!!!!

sykorkauhliarka
12. mar 2017

@alikaa k tej tvojej prostrednej otazke....po dvoch davkach mmr vakciny sa predpoklada dozivotna ochrana na osypky cca 95% preto nieje potrebne preockovanie dospelych osob...spominal sa tu tetanus ck a este jedna choroba ( tieto sa musia preockovavat)..ale to by som musela listovat vzad...osypky su na 100% nakazlive takze ak by vyprsala ochrana ockovania tie epidemie by boli rozsiahlejsie

alikaa
12. mar 2017

@srdiecko9 ok tvoj nazor, ja mam iny, ale bolo by to uz mimo temy.

@sykorkauhliarka kto to predpoklada? Nebolo to nikdy na nikom testovane. Ani sam vyrobca to nepredpoklada (preistotu som si teraz pozrela pribalovy letak).

petuska2110
12. mar 2017

@alikaa prene napisane bala by si sa keby tvoje deti nemali dobru imunitu ale tie chore deti/ludia nikoho nezaujimaju sak co to su neni moje tak ma trapit nemusia. A tie nemožu byt ani očkované kvoli zdr. problemom.👏

alikaa
12. mar 2017

@petuska2110 ja nie som matka, ktorej ked ochoreju deti (alebo viem, ze by mohli byt v inkubacnej dobe nejakej choroby), chodi s nimi na navstevy, aby nakazila ine deti.... takze tejto poznamke az tak nerozumiem. Rodicia deti s oslabenou imunitou by mali vediet (byt pouceni doktormi) ake opatrenia urobit. Ak sa boja neockovanych, tak v prvom rade, by sa mali dat zaockovat samotni rodicia a vsetci blizki rodinni prislusnici + vsetky ucitelky a kucharky a upratovacky v skolke ci skole, kam deti chodia a nemali by navstevovat ziadne vacsie centra, kde nepoznaju ockovaci status pritomnych.

stolvertka
12. mar 2017

No, neviem ci je vhodne pisat, ze osypky " bola sice neprijemna ale bezna choroba". Ano, bola pomerne casta, ale nie neprijemna ale, doslova zivot ohrozujuca choroba. Svokre takto zomrelo 10 mesacne babatko. Ja som osypky ako dieta prekonala a dodnes na to nemam prijemne spomienky. Vsetky matky ktore ste tu, ste ockovane. Mate pocit, ze vam to nejako ubralo na kvalite zivota?

srdiecko9
12. mar 2017

@alikaa mozes mat iný názor, ale v tomto si dovolím tvrdiť, ze to je uz silne kafe..ak niekto spochybní atb a ocko ako dva míľniky v histórii ktore zastavili umieranie v detskom veku!!!!!! Tu je krasne ukázaný egoizmus dnešnej doby!!!! Ved ja som to nezažil, tak sa ma to netýka, moje dieta umrieť nemuselo!!!

alikaa
12. mar 2017

@srdiecko9 ja ti nezakazujem tvrdit cokolvek 🙂 je to verejne forum 🙂

petuska2110
12. mar 2017

@alikaa prve štádia osypok su ako chrípka takže nie všetci to hned rozpoznajú že sa jedná o vysokonakazlivú vec. Takže s dietatom nikam chodt nebudem lebo čo ak to niekto nerozpoznal😂 A kedže očkovanie nieje zaruka toho že už to nedostaneme znamená že to možu dostat aj dospelí a starý atd atd všetci čo ich nemali a nie všetci sú zdravý a schopný ich prekonat bez následkov. (kedže roky sa osypky nevyskytovali a eliminovali očkovaním tak mnohe generacie ich nemali). Takže vlastne chceš aby sa vratili a vela ludí malo problemi a bali sa vychádzat z domu, chápem.

karkulka1
12. mar 2017

@srdiecko9 len je tam taký drobný rozdiel, paralen nie je povinný, dávaš si ho dobrovoľne ale očkovanie nie.😉

alikaa
12. mar 2017

@petuska2110 je zaujimave ako si si poskladala svoju skladacku. Moja je ina, ale neva 🙂

petuska2110
12. mar 2017

@alikaa čo so skladala ved si pisala že by si chcela aby tvoje deti mali osypky a prekonali ich v detskom veku a kedže na slovensku ich nemáme tak to zrejme nejde iba že by sa vratili (alebo treba ist do rumunska,madarska,nemeckaatd. neni to daleko )a to pochybujem že by skončilo iba u vas a nie neprekonali by ste ich doma ale v nemocnici v karantene na infekčnom. . A poznám ludi čo ich prekonali a museli byt v nemocnici na karantene a ešte si pamataju ake boli spalovne na tela nakazených pri nemocniciach ......

srdiecko9
12. mar 2017

@karkulka1 jaaaj mamičky, nečítate poriadne..alebo čítate asi iba to co chcete a potom to tak aj vyzerá. S tym paralenom som pisala v uplne inej súvislosti, nemienim sa tu opakovať..najlepsie by bolo ked by sa Vas dalo preniesť v čase do doby pred očkovaním a antibiotikami. Tam by ste boli síce bez chémie, ale asi si myslim, ze by ste konečne pochopili, tuto egoistickú dobu a co je to naozaj strach o to, aby sa vase dieta dožilo dospelého veku!!

mima283
12. mar 2017

@petuska2110 moja starka na ne veru tiez nevspomina ako na nejaku lahku chorobu, ktpru je lepsie dostat este ako dieta, hlavne ked chodi svojim ani nie rocnym surodencom zapalovat sviecky na hrob

petuska2110
12. mar 2017

@mima283 nuž presne tak neako som to aj ja počula kedže som si tiež myslela že to je lahšie prekonatelne ochorenie, a teda pytala som sa starších generáci a realita bola zrejme iná ako iba že to bolo klasicke detske ochorenie ktoré hravo prekonali. Nespomínajuc že očkovanie neni LEN na osypky ale vela iných "lahko" prekonatelných chorob. A zdravé deti neočkujeme LEN kvoli ním samim ale aj kvoli detom ktoré niesu natom zdravotne dobre nemožu byt očkované a neporazili takyto virus ako zdravé dieta.

gabika53
12. mar 2017

Ja som naozaj rada, ze nam deti ockovane...nakolko dost cestujeme, nechcem ich nijako ohrozovat..ved keby sa im nieco stalo, co nemuselo, vycitky by boli do konca zivota..v minulosti ludia boli vacsinou vo svojich obydliach, malokedy cestovali a aj ti najcastejsie len v ramci svojej krajiny..dnes je ina doba, bala by som riskovat nezaockovanim..vakciny v dnesnej dobe su vylahcenejsie, nie je tam tolko pridavnych latok ako kedysi..lieky sa tiez hlcu ako lentilky..ja som za prirodnu liecbu, ale urcite suhlasim s ockovanim..😉

karkulka1
12. mar 2017

@srdiecko9 aj ty si účelovo vyberáš, čo ti vyhovuje.
Ja som už dávnejšie na tému paralen spomínala, že ho doma nepoužívame a kedysi dávno som ho vedome užila možno 3x😉
A čo sa týka atb, tie berieme tiež výnimočne, a len vtedy, keď ich naozaj treba.😎

Moje dieťa zažilo negatívnu reakciu po "neškodnom" očkovaní, má ju aj uvedenú v karte a nebudem to tu rozpisovať už po 20x.

@petuska2110 tú rozprávku o spaľovniach ti rozprávali na dobrú noc?

Začínam byť náchylná veriť verzii, že sa chystá nová vakcína proti osýpkam a zrejme potrebujú minúť zásoby starej, preto to bububu.

Ináč len taká poznámka - čítam na webe často, že mamy, ktoré neočkujú, sú strašne múdre z "googlu" a internetu.
Na druhej strane tu na MK sú minimálne dve fanatičky do očkovania, ktoré sa "erudovane" vyjadrujú na tému autizmus a z ich príspevkov je úplne jasné, že neprečítali o tom žiadnu odbornú literatúru (vydanú posledných 15 rokov) a na živo videli možno jedného autistu a na základe toho si vybudovali názor na autizmus, ktorý tu prezentujú.

sykorkauhliarka
12. mar 2017

@alikaa MUDr. Pavol Šimurka, PhD. 17.02.2014 20:16:36
Dobrý deň, protilátky proti osýpkam sa vytvoria u 95 - 98 % očkovaných detí, závisí to od veku očkovania. Z nich asi u 5 % vymiznú protilátky po niekoľkých rokoch (Red Book 2012). Hranica zaočkovanosti potrebná na zabránenie šírenia vírusu (kolektívna imunita) sa udáva 93 %.

srdiecko9
12. mar 2017

@karkulka1 co som si účelovo vybrala? To ma naozaj zaujíma??to skor ty odbacas od témy. Ved to je vsetko v poriadku ze neberies lieky ako cukríky a atb az ked su potrebné naozaj..to sa mi zdá rozumne..len som si všimla, ze kd nemáte argumenty, tak začnete takýmito uplne samozrejmostami oblbovat..ved tak to robia vsetky matky.

srdiecko9
12. mar 2017

@karkulka1 a to ze atb a očkovanie zastavilo umieranie je fakt !!!

alikaa
12. mar 2017

@petuska2110 nepisala som nic o tom, ze by som ich isla niekam schvalne nakazit, iba ze by bolo lepsie, keby tieto choroby prekonali v detstve ako neskor, nic viac. A tu skladacku som myslela v tom zmysle, ze ty riesis to, ze niekto moze nakazit deti co nemozu byt ockovane, osypkami. Mimochodom zaujimalo by ma, ake su to deti, lebo viem, ze aj po prekonani rakoviny rodicov tlacili do ockovania MMR, aj kamaratky, ktore maju deti s alergiou na vajecny bielok.
Moja skladacka je uplne o niecom inom - o prave kazdeho cloveka na rozhodnutie o tom, co si necha vpichnut do tela. Patri to do zakladnych ludskych prav. Uz su davno prec doby, kedy sa obetovavali jednotlivci pre dobro vacsiny. Ked niekto zazije na vlastnej kozi (alebo na vlastnom dietati) nasledky po ockovani, z ktorych dieta dostava roky, tak nikto nema pravo ho nutit podstupit tento zakrok znovu. Ani mu vycitat, ze ohrozuje nejaku skupinu ludi. Pretoze vacsina ludi s tahsimi nasledkami po ockovani radsej prekona osypky ako dalsie nasledky po ockovani.... Hned vo vedlajsom rakusku a v o vacsine zapadnych krajin je ockovanie len dobrovolne. Tam ziadnu paniku nerobia, ani nikoho nenutia ockovat, aj napriek tomu, ze sa tam vyskytuju obcasne lokalne epidemie.

@sykorkauhliarka MUDr. Simurka nedal ziaden odkaz na sledovanie protilatok, pretoze nic take sa nerobi. Red Book 2012 nie je ziadna studia ani statistika. Zaujimalo by ma ako tu hranicu 93% vypocitali. Zaroven by ma zaujimalo, ako zistuju percento kolektivnej imunity. Tipujem, ze nejakym odhadom.... pretoze sa sleduje len zaockovanost detskej populacie, co je mozno tak 20% celkovej populacie. Navyse ockovat sa na osypky zacalo po roku 1969, cize starsi ludia nie su zaockovani. Sledoval niekto, kolko z tychto starsich ludi prekonalo osypky? Kolko z nich patri do zvysnych 7%?

adsumus
12. mar 2017

@alikaa nesleduju sa protilátky dufam, že žartuješ, to je obrovska neznalosť z tvojej strany.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC45...

alikaa
12. mar 2017

@adsumus v samotnom letaku vakciny je napisane sledovanie protilatok po roku a po dvoch rokoch. Nikto nesleduje protilatky po 10, 20 ci 30tich rokoch....

adsumus
12. mar 2017
sykorkauhliarka
12. mar 2017

@alikaa to ze ty o tom nevies neznamena ze to neexistuje..ale asi to tak funguje v tvojom zivote

alikaa
12. mar 2017

@adsumus kopirujem - "Measles-specific immune responses were evaluated in 70 children aged 5–10 years after primary measles vaccine administered at 6, 9, or 12 months." - tazke zo 70 deti testovanych po 5-10 rokoch je odvodenych 93% kolektivnej imunity celeho Slovenska? Navyse uplne inak ockovanych ako na SR... no pekne

alikaa
12. mar 2017

@sykorkauhliarka tak daj nejaky odkaz testovania protilatok slovenskej populacie po rokoch od ockovania, ked o tom vies. Ja viem len o testovani za socializmu, po revolucii sa s tym prestalo. Ale ked mas ine informacie, tak sa tu verejne so vsetkymi podel, urcite to bude vsetkych zaujimat.