Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
ale ved na toto vsetko nemusime nikto prihliadat, nech si kazdy urobi po svojom, podla svojho dietata a podla svojich vedomosti a svedomia a hotovo
v 15 krajinach eu nie je ockovanie povinne a funguje to tam dobre a nikto tam nepanikari ako tu
@alikaa
Posledné imunologické prehľady z roku 2002 preukázali dobrú úroveň kolektívnej imunity proti tomuto ochoreniu – takmer 95 %.
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
skus sa povypytovať imunologov na dalšie informácie ak ťa to zaujíma.
@alikaa nikto ti očkovat nekáže😉 a je samozrejme že ak malo dieta reakciu na očkovanie zlu nebudem ho očkovat dalej😉 dokonca nebudem ani očkovat dieta ktore nieje zdrave a nebudem to ani len skúšat a dufat že zaruaguje dobre. 😉 Ale strašit ludí že im dieta zmrzačí očkovanie to je cez čiaru. Lebo presne to robite to robí antivax. Sledujem ako ma jedno dieta zaockovane bez reakcie a druhe sa boji ockovat lebo tieto kampane jej nahnali strach a neni to jeden prípad. Sledujem ako očkovaniu pripisuju snád každú chorobu na svete lebo za všetko može len očkovanie. Dokonca poznám prípad kde su obaja alergici a všetko možne ale ich dieta bolo "zdrave" a všetko má z očkovania nič rozhodne nezdedilo a to je jedno že má presne to čo rodičia to zrejme dedičné neni. A takyto človek straší ostatných. A pokial malo dieta reakciu z očkovania , nikde netvrdím že sa to nedeje ano deje sa to , ale v omnoho menšej miere ako teraz pripisuju očkovaniu všetky vady- to je pochopitelne mám chore dieta musím to na niečo zvalit. A trvrdit stále dokola ako su to neškodné choroby a tí mrtvi čo na tuto neškodnú chorobu zomreli alebo majú trvalé poškodenia sú iba mýtus. A mysliet si že moje dieta to hravo prekoná je krásna predstava ale neviem ako ty ja si nedovolím tvrdit ako bude mat lahky priebeh ked prd viem ako na to zareaguje a nedovolím si povedat ved 1000deti to zvladlo v pohodke tak aj moji to dajú. A nebudem písat ved dieta nezvládlo očkovanie alebo "len si myslím " že nezvládne oslabený virus tak v plnej sile ho dá. A ano sú tam popridávane sajrajty a má vedlajšie učinky. Ale teda aj osýpky nemajú len lahky priebeh pridružené ochorenia pri osypkach sú napríklad zapal mozgu, zapal pluc, očných spojiviek atd. A chapeme matky ktore neočkuju lebo nemajú zdrave deti aj dokonca capeme že nebudem očkovat dalej ak mal zlu reakciu ale nebudem strasit ludi dalej a prestaneme ockovat vsetci lebo ide sirit svoj nazor a robit kampane proti ockovaniu a potom už vacsina neockuje lebo jedna teta povedala druhej .
@karkulka1 nie prave naopak nikto nič nehovoril pokial som sa nepytala, lebo asi rodina a znami ma strašit nebudú.
Mna tiež zaujima prečo v už pomali v každej teme ktorá sa vobec netyka očkovanie. Kde mamička píše že má problem s dietatom sa zhrknu ludia proti ockovaniu a bleskom pisu ci nebolo ockovane lebo takato reakcia je normalna po očkovani a je chore z neho, a je velmi zaujimave sledovat ked dostanu odpoved že dieta nebolo očkovane vobec sklopia uši a odchadzajú. Ale keby bolo očkované diskusia a presviečanie ako je to z očkovania na 100 strán.
@petuska2110 neviem, ci teraz reagujes na viacero ludi naraz, ale nie som si vedoma toho, ze by som strasila ludi, nepovazujem sa za antivax. Sama pises, ze by si neockovala dieta, ak by malo zlu reakciu po ockovani a hned za tym hovoris o antivax.... takze tito ludia su antivax, co sa boja dalsich neziaducich ucinkov?
Vsuvas mi do ust veci co som nepovedala a este z toho vytvaras dalsie "moje nazory", toto su tie tvoje skladacky, ktore som spominala. Uplne inak rozmyslas ako ja. Kazdy vychadza zo svojich skusenosti a zo svojho okolia. Kazda z nas ma tie skusenosti ocividne uplne ine.
@alikaa nie nebolo to myslene zrovna na všetkých ale na ludi ktorý zakladaju nove a nove temy a stale dokola píšu na temy a pod.. Takže zrejme aj ty si si urobila skladačku.
A s kludním svedomím som tu už písala a budem sa opakovat.
Starší syn plne očkovaný - bez reakcie.
Mladší syn mal zdr. problemi aj ked už je realativne "zdravy" očkovaný neni a nebude je to pre mna velky risk. A nepropagujem očkovanie ani nekažem ludom aby sa očkovali, len sa mi nepáči ako sa všetky choroby zlahčujú, a ako strašia ludí proti očkovaniu.
@petuska2110 kedze si reagovala na mna, tak mi nebolo jasne, ci opisujes mna alebo viacerych ludi. Ja nezakladam nove temy a dokola nieco pisem, takze tieto "vycitky" skor adresuj tym, ktori ta takto vytacaju.
@mima283 prepáč, ale predsa nemôžeš porovnávať situáciu v rokoch 1914 - 1950 so situáciou potom. Kedysi ľudia jednoducho nedodržiavali až tak hygienu, mali suché záchody, žiaden vodovod, kanalizáciu, bývali aj 8 v jednej izbietke a o vyváženej strave ani nehovorím.
Takže ak sa na niečo umieralo pred tým, neznamená to, že sa umiera na to aj teraz.
@adsumus v prvom rade, neviem koho pokladas za antivax, ja ziadnu taku skupinu ci organizaciu nepoznam. V druhom rade ludi co opisujes, ze "strasia", tak viem sa vzit do ich koze. Ak niekto zazije realne tazke nasledky po ockovani, s dozivotnymi nasledkami, ma potrebu to vykricat do sveta a vsetkych varovat. je to uplne normalna reakcia. Aj ja som mala volakedy takuto potrebu, ale uz to preslo.
@alikaa to nebola vycitka ale konstatovanie vseobecne a nie len na teba a pre teba. A reagovala som na tvoje vyjadrenia ohladom toho ake je všetko lahko prekonatelne a mrtvi snád neboli.
@petuska2110 vidis, zas pises o niecom, co som nikdy nepovedala, ani nenapisala
@karkulka1 ach...ja som len napisala, ze to nie je az take lahke ochorenie a dala som priklad mojej starkej. Ano doba je uplne ina, ale ludia na to umieraju aj dnes. To je jedine co som povedala a za tym si stat budem. Takze tak. Ja osobne totiz nechcem aby moj rovny syn dostal osypky, pretoze to sice nemusi, no moze mat velmi tazky priebeh, ktory sa vobec nemusi skoncit dobre
@evittam mna zaujma , ale mam troj rocne dieta a pre mna je skolka aktuálnejsia, ....pretoze sa zvovu zacaju zvysovat pripady chorob, ktore uz v minulosti neohrozovali decka nie kazde dieta co je ocko ma dostatok protilatok, aby si vytvorili imunitu ..moze to aj lekar zle pichnut, vakcina nemusi byt dobre skladovana..ale to by ste ako odporca ockovania asi mali vediet....kedysi matky neriesili hluposti a nestarali sa tolko do prace lekarov a ockovali poridne decka..co si myslite preco ludia na svete uz neumieraju na prave kiahne? vela strasnich nemoci je eliminovanych vdaka ockovaniu...ale na tomto fore je asi zbytocne tvrdit pravdu, vedecky dokazanu....tu bohuzial exsistuje vasa vlastna pravda
ja takych osobne nepoznam...
tak to je mozne, my tu u nas zachovavame normalne nazory :D
@alikaa http://rationalwiki.org/wiki/Anti-vaccination_m...
už som zažila maminu ktorá kričala do sveta, že jej zomiera dieťa po očkovaní pol roka tuná na MK (prípad Amálka), potom sa ukázalo, že je vymyslene, druha na očkovanie zvalovala dokonca umrtie svojho bábenka, ale všetko bolo inak, dieťaťom triasla a jej rodičia dali na nu trestne oznámenie za zabitie dieťatka, takže ja som opatrná, čo sa všetko vydáva za nežiaduce učinky očkovania, je to hrozne zavádzanie. chápeš ja nezaočkujem dieťa lebo sa vydesím, že ine dieťa zomrelo z očkovania a pritom bolo zabité alebo vymyslene, tebe to dojde normálne takto manipulovať iných?
@tanag Po prve nie som odporca ockovania. A po druhe ja verim lekarom😉. A neriadim sa radami mamiciek na MK v takychto veciach. To s tymi detmi bol priklad -teba to zaujima ako jednotlivca....v tomto state robia "katastrofu" z neockovaneho dietata do 5 rokov.....a 6 rocne uz nikto neriesi ci je al.nie je. Tak som to myslela. A ano, kazdy verime niecomu inemu.
@evittam mna to nezaujima len ako jednotlivca. som lekarka, mna to zaujima globalne...a preto som si tuto temu zacala citat..lebo som nechapala co sa to v dnesnej dobe deje. pomaly uz kazde dieta je nezaockovane, ktore pride...mne sa pozastavuje nad tymto rozum.....aka niekedy zbytocna panika vznika vramci ockovania...nenormalne to som nemyslela na vas nazor, asi som sa zle vyjadrila...ale su urcite veci vedecky dokazane a ja sa opieram o to , proste ockovanie ma svoje velke benefity ak je dobe pouzite r

@alikaa ved si pozri aj dalšie studie k teme je ich tam požehnane.