icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

tin007
18. dec 2017

@lenadka Absolutne netusim; pritom meningokoky B a C, pneumokoky a rotavirusy su len odporucane.

slimstar
18. dec 2017

@lenadka ja som sa nepýtala na rozdiel medzi kiahnami a osýpkami. Ja som sem dala článok, kde to je vysvetlené, pretože mi to tu chýbalo v tejto diskusii. U nás sa očkuje, aj proti kiahnam , aj proti osýpkam tuším v 15 - 18 mesiaci, je to v tom článku.

lenadka
18. dec 2017

@vroni len tá baba som mala pocit že si ich mýli z pravými kiahnami ale možno som to len zle pochopila.
A práve ja som mala zápal mozgových blán vďaka tejto svini vírusovej. Pásový opar sa mi urobil na šiji, aj keď podcenene lekárom našťastie mi nasadil antivirotika. Ale ten pocit keď nevieš chodiť, migreny, viac hospitalizácii za sebou, lumbalka a podobné chutné vyšetrenia a po prekonaní choroby máš problém prejsť s dieťaťom na ihrisko a bolesti ešte pol roka potom nie len také obyčajné, také kvôli ktorým nespíš celé noci. No v tomto prípade neviem ako funguje očkovanie, ako dlho a či pásový opar nedostane človek si tak. Taliani odskúšaju 😊

lenadka
18. dec 2017

@slimstar tak som ťa zle pochopila.

vroni
18. dec 2017

@lenadka, to zatial zrejme nevie nikto. Aj ked, mat tvoju skusenost, boli by moje deti zrejme proti kiahnam zaockovane. Prilis by som sa obavala, ze sa historia zopakuje... Ale objektivne si stale velmi zriedkavy pripad tazkeho priebehu kiahni....

slimstar
18. dec 2017

@lenadka A ešte som zabudla, som rada, že tvojej dcérke sa to podarilo vyliečiť. A prajem detičkám vela zdravia. ❤

adsumus
18. dec 2017

@slimstar neviem, čo ťa oprávnuje byť drzá ako opica voči mne, koho nazývaš ženskou a prečo, moje informácie boli založene na faktoch, 2000 chroých, 42% zaočkovanosť, dvaja mrtvi, to je nič píšeš ty, podla mna to je smutné, ak ludia umieraju kvoli bludom, ale bohužial je to realita najbližších 50 rokov, kým ludia pochopia o čo ide.
@vroni to nie je téme ao ovčích kiahniach, ale o ospykach, kde vyzerá, že zomiera jeden z 1000 chorých.

lenadka
18. dec 2017

@vroni ako dieťa som ich prekonala ùplne v pohode. Len vírus sa schová v nervových gangliach a tam číha kým môže prepuknúť ako pásový opar. V tomto smola ako a kde ma to zasiahlo. Napr. môj muž ho mal na pupku na jazve po slepaku ani ho to nebolelo nič, len pár pľuzgierov a dr. ho vypísala ha PN ešte nadával, že načo, niču nebolo. A vraj sa to môže zopakovať :face_palm: tak ale dúfam, že už nebudem mať tú smolu.

slimstar
18. dec 2017

@adsumus ty si to nepochopila, ja som to napísala z matematického percentuálneho hladiska. Je to presne 0,004444 nakazených z celkového počtu. Nepíš tu nezmysli, prosím ťa. Ale tebe sa hodí, niečo iné, tak si to kvákaš stále dookola, ale pravda to nie je. Stále vsúvaš svoje slová, do úst niekomu inému. Haha, že drzá opica, ona si tu navymýšla blbosti a ja som drzá opica, ale si ma rozosmiala.

adsumus
18. dec 2017

@slimstar nezmysly píšeš ty, zo 42 milionov ludí ochorelo 2000,to nie je rpavda, ochrieť mohli len tí,čo boli vystavení nakaze a to nebolo všetkých 42 milionov, klameš a si drzá navyše, že ma urážaš.

slimstar
18. dec 2017

@adsumus čo ty vieš, kto bol vystavený nákaze a kto nie. Ty si dala, že "za tento rok zaznamenali vyše 2000 ochorení na osypky a dve umrtia. " Ja klamem ? Ty si tam bola prítomná a presne počítala, kolko ludí sa nakazilo, kde sa pohybovali atd ?? Ženská spamätaj sa.. Mala by si začať štrikovať, to by ta ukludnilo.

adsumus
19. dec 2017

@slimstar ano celá krajina bola vystavena nakaze a ochorelo 2000, píšeš sprostosti a ešte aj urážaš. ja som tam nemusela byť, na to su statistiky, kolko ludí ochorela a svoje arogantne odporučania si strč tam kam patria.

slimstar
19. dec 2017

@adsumus ved si písala o epidémii a o tom že najprv 60 percent rodičov nedalo zaočko a potom 49 percent. Osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré sa šíri predsa medzi ludmi, ale akosi tých ostatných to nepostihlo a je ich teda dosť 49 milionov. Nejako ti to nevyšlo, pretože táraš dve na tri, tak si naštvaná. Tvojím cielom je len nezmyselne strašiť mamičky. Si strčená v každej diskusii, čo som čítala a nemáš ani trošku ludskosti voči iným mamičkám, ktoré napísali, ako sa trápili, stále si omielaš to isté. Ved si pozri históriu svojich príspevkov.

fivecat
19. dec 2017

@slimstar mne sa dvaja mrtvy z 2000 chorych zda velmi smutna statistika, ktora akurat ukazuje na to, ze osypky su nebezpecna choroba.

slimstar
19. dec 2017

@fivecat sú možno nebezpečná choroba, aj ked ročníky pred 1969 ju bežne malo ako detskú chorobu a dnes tvoria hlavný pilier boja proti nim, pretože sú doživotne imunný voči nej. Len si treba tú štatisku zobrať tak, že tých 2000 ludí, ktorý to dostali sú na Ukrajine, kde je 49 milionov ludi. To znamena, že z matematického a štatistického hladiska, to je velmi malé až mizivé percento ludí, ktorí to dostali. Lenže oni si to pekne vytrhnú z kontextu a používajú na strašenie mamičiek tu na koníku. To je väčšia úmrtnosť pri autonehodách, naočkujete sa aj proti autám a nebudete vôbec jazdiť, lebo každý den umrie niekolko ludí pri autonehode ??? je ich teda dosť

fivecat
19. dec 2017

@slimstar Osypky su a vzdy boli nebezpecna choroba. Na osypky sa bezne zomieralo v dojcenskom veku, to ze teraz uz su nazive len ti, ktori prezili, je myslim logicke (a ano tvoria pilier proti sireniu osypok). Ja nemam informacie z akej oblasti pochadzaju nakazeni, ale delit to celkovym poctom ludi mi pride zavadzajuce, pretoze nemame konkretne lokalne statistiky, aby sme mohli povedat, kolko ludi bolo nakaze vystavenych.
To, ze je vacsia umrtnost pri autonehodach sa neda spajat s ockovanim, nerozumiem, kam tym mieris. Ak relativizujes smrt 2 ludi, tym, ze predsa ludi na cestach zomiera viac, tak je to dost ustrelene. Z tvojich reakcii mi pride, ze neziaduci ucinok po ockovani, je horsi ako smrt.

katulka1141
19. dec 2017

Moj nuz ich dostal v anglicku v roku 2013.mala mala vtedy iba 2 tyzdne.je to neprijemne ochorenie ,ale da sa prezit pokial je dobra zdravotna starostlivost.mala ich nedostala a ani ja alebo moja mamina ked bola v kontakte s nim

slimstar
19. dec 2017

@fivecat logicky, ak sa tam vyskytuje tolko ludí, tak nákaze bolo vystavených mnoho ludí, blízka rodina a iný ludia, s ktorými sa tí nakazený stretli. Určitá osoba tu písala o tom, že je to epidémia a že zato môžu ludia a dospelí, ktorí nedali svoje deti očkovať, takže tak. Ked už, nežiaduci účinok po očkovaní je aj smrť. Neznamená, že ked sa to tutle a ludia v bielych plášťoch nechcú zapisovať akékolvek nežiaduce účinky, ktoré sa vyskytli, že neexistujú. S tými autami to bolo myslené tak, že ved aj vy ním jazdíte, úmrtnosť je aká je, ale napr. adsumus nezaloží skupinu o tom, že nemáme jazdiť autami a nejde agitovať a útočiť na mamičky, ktoré majú opačný názor. V každej jednej téme je, či o očkovaní, alebo neočkovaní a všade píše zhruba to isté a tlačí dookola stále to isté.

fivecat
19. dec 2017

@slimstar Logicky ano, ale nevieme presne kolko, preto som upozornila, ze je zavadzajuce podelit pocet chorych poctom vsetkych obyvatelov. Ano neziaduci ucinok po ockovani je aj smrt, ale tu by dospely clovek zodpovedny mohol vyhodnotit riziko. Mala pomocka: https://www.facebook.com/bezpecne.ockovanie/pho...
Zdroj: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics...
Co sa auta tyka, tam tiez dodrzujeme dopravne predpisy, a ak ich nedodrzujeme musime znasat nasledky. Tento isty princip by sme mohli preniest aj do ockovania.

vroni
19. dec 2017

@fivecat, ano, na osypky sa v dojcenskom veku zomiera. V dojcenskom veku su smrtelne nebezpecne casto aj uplne banality. Lenze ani u nas sa v dojcenskom veku proti osypkam neockuje. Dvaja ubytocne mrtvi su privela, nech uz pricinou smrti bolo cokolvek. Ale zase si nerobim zvlastne iluzie o stave zdravotnictva na Ukrajine, aby som tie dve umrtia povazovala za argument za alebo proti ockovaniu. Ta tabulka na FB dokazuje prave tolko, co prevenarove (ci petrove? Fakt neviem) grafy - vobec nic.

libawet
19. dec 2017

@vroni ja som ako dojča mala osýpky a prežila som, to možno v dnešnej dobe sa už neprežije. Čím to asi tak bude...?

fivecat
19. dec 2017

@vroni Neviem k akym prevenarovym grafom by som sa vyjadrovala, ale zdroj k tomu je uvedeny a hodnoverny a zahrna:
Seven systematic reviews, 15 reviews, 15 observational studies, 1 qualitative study, 5 epidemiologic reports, and 2 books were included, in addition to World Health Organization and Centers for Disease Control and Prevention data, position papers, and statements.

vroni
19. dec 2017

@libawet, napriklad aj tym, ze vacsina lekarov nevie osypky identifikovat? Ale fakt je, ze pre dojcata boli osypky vzdy nebezpecne.

vroni
19. dec 2017

@fivecat, ja som tvrdila, ze si sa vyjadrovala? Hovorim, ze akakolvek tabulka, ktora bez dalsich komentarov zhrna informacie z volne vybranych studii, len interpretuje nazor jej zostavovatela. Rovnym dielom sa to tyka akychkolvek tabuliek, bez ohladu na to, co tvrdia.

fivecat
19. dec 2017

@vroni Netvrdila, ja som pisala ze sa nemozem vyjadrit k niekoho tabulkam. Ten zdroj je jedna studia a zahrna toto vsetko.

libawet
19. dec 2017

@vroni lekár nevie identifikovať? Tak snáď urobí aj odber a tam sa predsa vírus osýpok ( vírus zo skupiny paramyxovírusov, vírus morbil ) musí objaviť, ak ide o osýpky. Osýpky sú nebezpečné hlavne v tom, že môže nastať výsyp vo vnútri tela a nie zvonka. U jedincov so zdravou imunitou majú normálny a ľahký priebeh, u jedincov so zníženou imunitou môže byť problém so zápalom horných, dolných ciest dýchacích, pľúc, zápal mozg. blán a podobne. Ak ich jedinec prekoná, má voči nim celoživotnú ochranu.
Očkovanie proti osýpkam sa zaviedlo v roku 1969, čím sa chorobnosť výrazne znížila. Používa sa živá oslabená vakcína vo forme mono-, bi- alebo najčastejšie, trivalentnej vakcíny (spolu s vakcínou proti parotitíde - príušnici a rubeole - ružienke). Na Slovensku patrí medzi povinné očkovania. Základná očkovacia dávka sa podáva od 15. mesiaca, najneskôr do 18. mesiaca života. Deti sa preočkujú v 12. roku života. Aplikuje sa injekčne, pod kožu a to do stehna alebo do hornej končatiny. Účinné množstvo protilátok pretrváva viac ako 10 rokov. Vakcinácia proti osýpkam môže vyvolať lokálnu reakciu v mieste vpichu (začervenanie, opuch,...) alebo celkovú reakciu (horúčka, zdurenie miazgových uzlín v blízkosti miesta vpichu). Obidva typy reakcií vznikajú zriedkavo. Medzi kontraindikácie očkovania patria akútne ochorenie, inkubačná doba infekčného ochorenia, epidemický výskyt infekčnej choroby, anafylaktická reakcia na očkovaciu látku alebo iná závažná reakcia v súvislosti s predchádzajúcim očkovaním, rekonvalescencia po prekonanej chorobe, liečba imunosupresívami (liekmi znižujúcimi imunitu) a imunodeficiencia, nepodáva sa tehotným ženám ani ženám, ktoré plánujú v najbližších troch mesiacoch otehotnieť.

vroni
19. dec 2017

@libawet, nuz, nevie. Vychadzam zo skusenosti, ze tu najprv zacapia na dva tyzdne skolu, ze uaaaa, osypky, potom ide krv do labaku a o dva tyzdne skolu zase otvoria, ze nie, ziadne osypky. Len za minuly rok bolo takychto pripadov pat.... Takze usudzujem, ze lekari diagnostikovat nevedia...

vroni
19. dec 2017

@fivecat, aha, nepochopili sme sa. Vidim, ze sa odvolava na nejake zhrnutie studii, odkial a preco som si nevsimla (takto narychlo), takze sa k tomu dopodrobna nevyjadrim, ale stale plati, ze tabulka (alebo studia individualne zhrnujuca ine studie) je vzdy subjektivna (a bola by subjektivna aj vtedy, ak by potvrdzovala skodlivost ockovania)

libawet
19. dec 2017

@vroni uznávam, že výsledky z odberov trvajú dlhšie v prípade zisťovania napr. z výterov a na baktérie, kde sa robia kultivácie, no ale výsledky z krvi sa dajú urobiť aj do pár hodín v prípade, že je už choroba rozbehnutá a lekár nevie len pohľadom a z príznakov zistiť, o akú chorobu presne ide. Uznávam, že lekári pohľadom a z príznakov už dnes nevedia presne určiť, o čo ide, nasadia lieky, ktoré nepomôžu, skôr ešte všetko viac skomplikujú, potom až urobia odber, ktorý trvá nejaký čas, na základe až tých výsledkov dávajú lieky, ktoré však už nemusia pomôcť vôbec, lebo už pacient lieky mal pred tým, takže celé zle.....

vroni
19. dec 2017

@libawet, netusim, nie som lekar, ale prax je evidentne takato. Ak do toho este lekar vnesie antibiotika a antipyretika, tak je skoda priam naprogramovana, ale na vine nie je blby lekar, ale choroba....