Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
Je smutne co sa stalo 😔 ale ja svoje deti zaockovat urcite dam, v tomto mam nastastie jasno 😊
@adsumus ahoj, prepac, nechcem sa nejako zapajat do diskusie, ani niekoho tu obhajovat a ani noc. U nas zomrelo na rakovinu male dievcatko a moja svagrina akurat vtedy praxovala na detskej onkologii, tak som sa jej spytala, ako je mozne, ze tak male dietatko dostane rakovinu. Uplne do podrobna mi to vysvetlila, len si uz nepamatam tie ich medicinske nazvy, ale v skratke, ze dietatko sa s nou uz narodi, niekde pocas vyvoja v brusku sa stane chyba, lekari to zistit hned nevedia, preto sa narodi ako zdrave dieta a moze sa prebudit o 2, 4, 7 rokov. Ona presne nazvala aj tu "chybu" ako vznika a tak, len to uz bolo tak pred rokom. Cize aj ta Simonka nemusela ju mat z ockovania, ale to ockovanie jej ju len prebudilo... Kazdopadne male deticky by taketo nieco zazivat nemali a ziadna z nas nevie, ci pocas tehotenstva sa danej matke nestalo, co mohlo narusit vyvoj dietatka :
@monullienka1 je to smutné a mali by sme všetci robiť maximum preto aby sa zlepšovalo životne prostredie, tu ilegálna skládka, tam skládka, ide to do vody maminy to piju potom, no ved všetci to pijeme, dýchame, jeme a my miesto toho bojujeme proti očkovaniu a tým ešte viac zhoršujeme situáciu, lebo deti vystavíme navyše aj smrtelným chorobám. bohužial.
Za celu existenciu samostatneho Slovenska od r. 1993 boli robene az dva imunologicke prehlady hladin protilatok (r. 1997 a 2002), to uz je teda kontrola, 2x za 24 rokov!
Podla imunologickeho prehladu z 2002 boli protilatky proti osypkam zistovane (v SR) na vzorke 3640 ludi, z toho ockovanych bolo 2502.
Komentar epidemilogov:
- v celoslovenskom priemere dostatočnú kolektívnu imunitu proti morbilám - 94%.
- s výnimkou najmladších detí do 5 rokov sa proporcia pozitívnych vo všetkých štandardných vekových skupinách pohybovala nad 90 percent
- podiel séropozitívnych bol vyšší o 4 percentá v porovnaní s výsledkami predchádzajúceho imunologického prehľadu v roku 1997 a vo všetkých vekových skupinách prekročil 90 %
- podiel vnímavých v jednotlivých vekových skupinách sa pohyboval od nuly po 8,3 %
- pri analýze séronegatívnych podľa veku sa u detí do 15 rokov:
podiel vnímavých pohyboval od 0,9 % (14 roční) po 7,9 % (9 roční)
vo vyšších vekových skupinách išlo o neočkované osoby s prirodzenou postinfekčnou imunitou
Z celkového počtu 2 502 očkovaných malo protilátky proti morbilám 94,6 %. Proporcia séronegatívnych očkovaných sa v jednotlivých štandardných vekových skupinách pohybovala od 3,2 % u 10 - 14 ročných po 8,3 % u 20 - 24 ročných. Najnižšie percento vnímavých v skupine 10 - 14 ročných je pozitívne ovplyvnené revakcinačnou dávkou vakcíny v 12. roku života
Výsledky potvrdili správnosť očkovacej schémy proti morbilám a dobrú účinnosť kombinovaných vakcín proti morbilám, parotitíde a rubeole používaných v posledných rokoch.
Moja poznamka: ktovie ci by terajsi komentar epidemiologov nebol iny, vzhladom na to, ze tu mame zatial 4 pripady ockovanych dospelych (kazdeho 2 davkami) s osypkami. Uz sami priznavaju nizsiu ucinnost monovakciny proti osypkam.
@evittam načo by to zistoval nie zistovali, ten pediater, on tu nie je od toho aby zisťoval protilátky, aj ked antivax si to tak asi rpedstavuje, aj ked neočkovali by za nijakých podmienok na svete,maju starosť o protilátky, priotm najjednoduchšie je dokázať, že protilátky ludia nemaju a doočkovali sme, ale niekomu nedopína, protilátky ludia nemaju po očkovaní a padla klec, vlačik ide dalej, občas z neho tu a tam niekto vypadne, nevadí. základ je aby sme v tele nemali sajrajt z vakcín, aj ked tam máme uplne rovnaký sajrajt tak či tak
Priklad nakazy osypkami od plne ockovaneho dospeleho https://academic.oup.com/cid/article/58/9/1205/...
Outbreak of Measles Among Persons With Prior Evidence of Immunity, New York City, 2011
To, ze je niekto ockovany, resp. ze ma nejake protilatky po vaccine este neznamena, ze sa nenakazi a nesiri ochorenie dalej.
@adsumus prepáč, ale tuto by som si dovolila protirečiť. Keď som pred pár mesiacmi písala, ako je možné, že ochorejú tak očkovaní ako aj neočkovaní, tak mi tu jedna kočka (teraz si už nespomínam, či priamo robí v tomto odvetví alebo má v rodine niekoho, kto sa tomuto venuje) napísala, že to je tým, že už sa síce naočkujú človeka, ale už nezisťujú, či sa protilátky proti danej chorobe vytvorili. Ak budem mať čas a podarí sa mi ten príspevok nájsť, veľmi rada ho skopírujem a prepošlem ti ho. A to podotýkam, že to bolo osoba, ktorá vyslovene zastávala očkovanie.
@adsumus takže sa mi to predsa len podarilo po ručnom dohľadaní nájsť. Takže kopírujem a posielam...
senta_sofia
@zuzu1122 tvrdenie, ze osypky dostane aj ockovany je tvrdenie odporcov ockovania, ktori zneuzivaju fakt, ze medzi zaockovanymi jedincami nikto neskuma ich serozpozitivitu, cize to, ci maju vytvorene protilatky proti danej chorobe, da sa to zistit jedine odberom krvi, cize logicky kazdy zaockovany by toto musel podstupit a je ti jasne, ze to je nemyslitelne.
A inak si si v podstate odpovedala, ockovanie pomaha vybudovat protilatky, odborna literatura vsak priznava urcite % ludi, ktori nemaju dostatocnu imunitnu odpoved , a preto sa sa im tieto protilatky nevytvoria alebo sa nevytvoria dostatocne. Zistit to mozes jedine tak, ze si das z krvi vysetrit uz tu spominanu hladinu protilatok. U takychto jedincov by bola potrebna posilnujuca davka vakciny, no casto sa na to pride bohuzial az vtedy, ked clovek ochorie a potom sa tvrdi, ze ochorel ockovany.
@zuzu1122 ťažko viesť diskusiu, ked admini pomažu každy druhý príspevok, ale ak dobre chápem ty si ymslíš, že očkovaní a neokčovaní choreju rovnako, ale nie je to tak zjednodušene z očkovaných ochorie jeden z desať neočkovaných ochoreju deviati, lebo nemaju protilátky, inak neviem čo riešiš.
@adsumus reagovala som na tvoj príspevok.
adsumus
@teegreen načo by zistoval, ked sa protilátky kontroluju na celonárodnej urovni a to nielen na slovensku ale po celom svete, ale kto chce veriť, že okčovaním protilátky nevznikaju, jeho vola, jeho dieťa, akurát skoda, že doplatiť možu aj takí, čo hlupostiam nepodliehaju.
@senta_sofia vyzerá že medvediu službu antivax tu robíš ty, kedže sa na teba odvolávaju, že netreba očkovať. hm?
@adsumus neviem kto sa na mna odvolava, jedine tak v tvojich snoch. Vela sebareflexie prajem do noveho roka.
@senta_sofia ved kočka tu cituje tvoj vyrok, že netreba očkovať.

@adsumus teba to normálne baví, si tu písať celé veky a bojovať tu za očko. To dievčatko a jej mama, nie je žiadny antivax. Ako sa hovorí sýty, hladnému neverí.