icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

lenadka
31. dec 2017

@tin007 na toto ti môžem povedať len toľko, že ja konkrétne s tým novým očkovaním súhlasím a sama som najstaršiu dcéru dala očkovať proti pneumokokom ako samoplatca, lebo vtedy to ešte povinné nebolo. Ani náš zgrlošský štát nevynaložî zbytočne toľko € za niečo čo sa mu nevyplatí, teda chorobnosť a liečba by stála viac. Preto si myslím že ani meningokoky u nás nie sú v povinnom očkovaní, lebo chorobnosť je nízka a očkovanie by stálo viac ako liečba pár prípadov ročne. Ale je to len môj subjektívny názor, može byť, že sa mýlim...

tin007
31. dec 2017

@lenadka Myslis, co sa tyka pneumokokov a meningokokov, ale toto je tema o osypkach, tak ti napisem odpoved do vseobecnej temy.

lenadka
31. dec 2017

@tin007 no v príspevku o 18:10 si to zmienila prvá to očkovanie proti pneumokokom tak na to reagujem...
Neviem aký si ročník či si pamätáš v školách ako sa robila kontrola hladiny protilátok proti TBC pred preockovavanîm v 12 alebo 13 roku. Všetkým na zápästie pod kožu spravili včeličku a po pár dňoch prišli skontrolovať. Vtedy len ja a jeden chalan sme mali na tom mieste akoby štípanec od komára asi 1 cm opuch. Takže len dvaja sme mali dosť protilátok z 39 detí. Toto zrejme nebolo tak finančne náročné. Či sa protilátky proti osýpkam dajú zistiť podobne alebo len z krvi to by ma naozaj zaujímalo. Lebo odoberať vzorky krvi a všetko to dať na rozbor to je náročné po všetkých stránkach.

tin007
31. dec 2017

@lenadka Protilatky len z krvi; test ELISA

zuzu1122
31. dec 2017

@adsumus paaaani, medzi vami je riadny rozdiel. kým @senta_sofia komunikuje normálne na úrovni, berie do úvahy a rešpektuje názor druhého, u teba je to pravý opak. prekrúcaš a útočíš a pritom ona je tak isto za očkovanie ako aj ty. mala by si sa od nej učiť.

kvieta
31. dec 2017

@tin007 Je tento test vhodný aj na vyšetrenie protilátok po očkovaní, alebo iba po prekonaní chorôb? Viem, že nie všetky testy sú vhodné aj na jedno aj na druhé.

zaba22
31. dec 2017

@adsumus tak to teda napisem tak, aby aj adminka bola spokojna... Predtym ako povies takyto blud, pozri si prehlad ochoreni za rok 2016 volne dostupny na hygiene. Najdes tam, ktore ochorenia sa vyskytli v danom roku, pocet nakazenych OSYPKAMI (aby som neodbocovala od temy osypok), ciernym kaslom a inymi.. Najdes tam,kolko chorych bolo zaockovanych, kolko ludi umrelo na dane ochorenie atd. Ak mas teda nejaky podobny dokaz o svojich tvrdeniach, a teda, ze neocko deti umieraju na ochorenia, ktore sa ockuju, napriklad na osypky, sem s nim. Rada si to pozriem a poucim sa. Dakujem.

adsumus
31. dec 2017

@zaba22 rumunsko reportuje 37 umrtie na osypky, bohužial, že ta vobec straší toto pred novým rokom u neočkovanca, nemohlo byť očkovane, anemia.

http://outbreaknewstoday.com/romania-reports-37...

zaba22
31. dec 2017

@adsumus v rumunsku islo o romske kocovne deti,ktore boli podvyzivene a mali mnozstvo dalsich ochoreni. Bavme sa o tom, co mame ma slovensku, bavme sa o relevantnych zdrojoch,nie o bulvari.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
tin007
1. jan 2018

@kvieta Aj po ockovani aj po prekonani ochorenia, len nie vsetky choroby sa testuju cez ELISu.

kvieta
1. jan 2018

@tin007 Čo som iba zbežne pozrela, tak tento test sa používa na diagnostiku infekčných chorôb a jeho veľkou nevýhodou v je, že že môže v niektorých prípadoch spôsobiť falošne pozitívne alebo falošne negatívne výsledky.

Takže nie je spoľahlivý.

tin007
1. jan 2018

@kvieta Nevenovala som nejaku extra pozornost ELISa testom; pozerala som si par na konkretne ochorenia; pamatam si, ze napr. vyrobca ELISa testu na mumps uvadza 95% spolahlivost, ale kladie tam dost podmienok, ktore je niekedy tazke splnit (napr. odber v konkretny den ochorenia). Ked som pozerala vysledok, ze ako realne bol test spolahlivy, tak to bolo este nizsie ako tych 95%, lebo niektore podobne virusy vychadzali pozitivne v teste a naopak mumps vysiel obcas negativny.
Je dost mozne, ze ak vyjde ELISA vysoko pozitivna ci uz na prirodzene prekonanie ochorenia, resp. titer protilatok bude vysoky (byvaju stanovene interval, ktore hovoria o dostatocnej ochrane resp. nedostatocnej), tam bude stacit ELISa, ak nebude vysledok jasny, potom moze nastupit vyssi stupen testovania - PCR (polymerova retazova reakcia).

kvieta
1. jan 2018

@tin007 Odporúča sa pri tomto teste 12 hod. pred testovaním nejesť, čo je prvé negatívum, pretože pri malých deťoch, o testovanie ktorých nám v podstate prvotne ide, to nie je možné. Nespoľahlivá metóda testovania je neprípustná, považujem to za hazard, lotériu a na to môžu doplatiť hlavne tí najmenší, najzraniteľnejší.
Bolo by ideálne, keby existoval v zásade finančne nenáročný, no spoľahlivý spôsob zistenia protilátok pred a aj po očkovaní každého jedinca, no myslím, že je to utópia (aspoň v dohľadnej dobe).

Zatiaľ sa musíme spoľahnúť na vedecké výskumy, ktoré boli v tomto robené a ich výsledky sú známe. Spoľahlivosť a účinnosť liekov ako aj vakcín sa priebežne vykonáva, veď bez toho by neexistovali nové typy. To, že na SK na to nie sú peniaze, neznamená, že sa to nerobí. Ale kto chce rýpať, uznám, že v tomto bode má príležitosť.

lenadka
1. jan 2018

@tin007 reálne keď som nad tým testovaním uvažovala, no fakt si to neviem predstaviť koľko ľudí by nesúhlasilo, koľký by protestovali načo moje dieťa idú "pichať" nech si to zisťujú na iných. Veď aj ja pokiaľ nemusím netrápim ich odbermi. Mne by to nevadilo napr., ale môj chlap keď mal ísť na krv kvôli tomu že ja som rh- tak potrebovali sme vedieť na 100% jeho krvnú skupinu s rh faktorom kvoli tehotenstvu, aby mal dr podklady prečo mi urobia pár testov naviac ( protilátky) no ledva som ho tam dotiahla a kým prišiel na rad bol kriedovobielozeleny 😂 skoro mi tam odkvicol 😊
To by zas mohlo byť branē ako zbytočné násilie na ľuďoch.

tin007
1. jan 2018

@lenadka a @kvieta
Nie som odbornik na testovanie; metody a testy sa vyvijaju, pribudaju nove, presnejsie atd. extra to nesledujem, neda sa mat prehlad uplne o vsetkom do maximalnej hlbky.

Ked si pozriete historiu serologickych prehladov CSSR od 1960 do teraz (ci uz potom v CR alebo SR po rozdeleni), tak uvidite, ze sa pouzivali rozne metody, niektore su este aktualne, ine boli nahradene modernejsimi/presnejsimi. Zalezi to aj od toho, protilatky akeho ochorenia chcete zistovat, nie na vsetko sa da ELISA pouzit, ale je to najsirsie pouzivany test.
http://apps.szu.cz/svi/hygiena/archiv/h2016-4-0... tabulka 2

A co sa tyka plosneho zistovania seropozitivity alebo povedzme sirsie imunologicky prehlad (cize zamerany nielen na protilatky ale aj na celkovy stav, napr. na prenasacov, ci na prirodzene prekonanie ochoreni u ockovanych), tak celkova vzorka je v tisicoch; podla toho ake protilatky akycho ochoreni su zistovane, v kazdej vekovej skupine musi byt dodatocny pocet, aby to bolo statisticky vyznamne, vzdy sa pocita s nejakou "rezervou" (ludia "odpadnu", lebo neznasaju odoberanie krvi, ich test bude nejednoznacny, v case, ked by im mali byt brane vzorky su akutne chori, resp. odcestovani a pod.).
V CSSR, ked sa zistovali prehlady na 15-16 ochoreni, bola celkova vzorka 6570 ludi.

tin007
6. jan 2018

Dospela, 45 rocna zena z Bratislavy, ma osypky. O jej ockovacom statuse ani radsej nepisu, je teda takmer iste, ze bola 2x ockovana. Je to piaty pripad osypok, vsetko doteraz boli dospeli luda v detstve ockovani.

https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/bra...

tin007
8. jan 2018

Tak uz je 6 potvrdenych pripadov osypok, opat dospely clovek http://www.ruvzba.sk/aktuality/osypky_08_01_201...

adsumus
8. jan 2018

55 ročný? nemal byť prirodzene imunný? aspon to nám tvrdia antivaxeri, každý prekonal doživotná imunita, neškodná choroba

zaba22
8. jan 2018

@adsumus mal byt dozivotne imunny, ak osypky prekonal.. Inak neviem,preco sa nepytas aj inak, preco predchadzajucich 5 ockovanych ludi nebolo imunnych,ked boli ockovani a ockovanie podla lekarov zarucuje dozivotnu imunitu

adsumus
8. jan 2018

@zaba22 prečo sa mám pýtať ja sa teším, že napriek romu, že zopár ludí ochorelo na osypky, choroba sa nešíri dalej v populácii, hlavne, ked si uvedomíme, že všetci títo ludia došli do kontaktu s desiatkami iných a nenakazili ich. a lekári nikdy netvrdia, že ti očkovanie zaručí doživotnu imunitu, je to len antivax hoax, divím sa kolkí ludia to opakuju ako take papagáje.

stormie
8. jan 2018

@adsumus tak potom preco sa ockuje ked koli ziskaniu imunity to nie je?

tin007
8. jan 2018

Je dost mozne, ze 55 rocny muz aj bol ockovany, ale nepomohlo mu to. V sprave RUVZ BA sa pise "Ochorenie malo u pacienta netypický priebeh..."

Ked ma 55 rokov, tak sa narodil v r. 1962. Ockovanie zacalo az od 1969, avsak v 1979 az 1981 boli ockovane vsetky deti v osmej triede ZS (comu by jeho rocnik zodpovedal) na "podchytenie nevakcinovanych a non-respondentov".

zaba22
8. jan 2018

@adsumus mylis sa.. Ako priklad uvediem konkretne kamosky,ktora bola v lete v rumunsku. Ale bala sa osypok, isla k mudr., ci sa nemusi preockovat. Mudr.jej povedala, ze urcite nie,pretoze ma dozivotnu imunitu. to je jeden konkretny priklad, rovnako to deklaruju aj mnohi ini lekari

evittam
8. jan 2018

@zaba22 Jeden konkrétny priklad coho? Ta MUDr.to vedela odkial? Robila jej testy na protilátky?
Potom ti očkovaní co dostali osypky preco nemali dozivotnu imunitu keď to tvrdia lekari?

zaba22
8. jan 2018

@evittam jeden konkretny priklad, ze to nie je len blaf antivax, ale ze to vazne rozpravaju aj lekari. Samozrejme,ze jej nerobila testy..tak ale je ockovana a to predsa zaistuje 100% imunitu,nie? 😉

adsumus
9. jan 2018

@evittam lekári vobec negvrdia, že budeš mať doživotnu imunitu to tvrdí len antivax o lekároch aby z nich robil debilov, ale mal by si radšej pozametať rped svojim prehom, lebo kolko bludov oni šíria, že im nemože veriť už hádam ani male dieťa, rie najmenej.

dai
9. jan 2018

@zaba22 ved to je blbost co pises... alebo teda si fakt len vyberas aby si z lekarov spravila totalnych debilov a z antivax pomaly polobohov ked opakuju po lekaroch☹ v tv sa k osypkam v spravach uz niekolkokrat vyjadrovali rozni lekari a vsetci do jedneho tvrdili to iste - ze ohrozeni su aj ockovani - ci uz kvoli nestabilnym vakcinam ci chybajucemu preockovaniu - nechapem preco tu vkuse vypisujete o nejakej dozivotnej imunite - ta sa tyka kiahni a nie osypok napr. ....

stormie
9. jan 2018

@adsumus asi si prehliadla moju otazku vyssie - tak potom preco sa ockuje ked koli ziskaniu imunity to nie je?

vroni
9. jan 2018

@dai, po prekonani osypok imunita dozivotna je. Rovnako ako po prekonani kiahni. Donedavna lekari predpokladali, ze ockovanie tiez zabezpecuje dozivotnu imunitu a osypky sa nepreockovavali. Tento predpoklad sa vsak nepotvrdil, imunita po ockovani evidentne celozivotna nie je. Niektore krajiny preto ponukaju preockovanie v dospelom veku, ine sa evidentne spoliehaju na to, ze cerstvo ockovani stacia uchranit celkovu populaciu pred epidemiou. A je nezmysel valat tu nejaku imaginarnu vinu na rovnako imaginarne hnutie antivax, tento omyl (ze ockovanie zabezpecuje celozivotnu imunitu) je jasne uvedeny aj na stranke sprievodcu ockovanim. Takze lekari to evidentne naozaj tvrdia.