Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@vroni ja neviem co je ba akych strankach a je mi to uplne jedno ale pocuvam co hovoria lekari aktualne a he blbost tvrdit ze hovoria ze zaockovani nemozu byt nakazeni... a to teda hovorim len to co pocuvam posledne tyzdne v tv novinach v roznych krajinach ohladom osypok... tu na mk ale dokoliecka citam to iste od privrzencov antivax - ze lekari tvrdia to ci ono - tak ti lekari v tych tv novinach su asi vymysleni...:-/
@zaba22 Okrem mierneho priebehu ochorenia, ktore sa moze casom (zvycajne v odstupe rokov az desiatok rokov) zopakovat je ovela vecsia moznost ochorenie na chorobu 2x, kvoli chybnej diagnostike. netreba zabudat, ze v nie tak davnej minulosti (tym myslim este aj v 90rokoch a samozrejme predtym) sa urcovali ochorenia takmer vzdy klinicky, cize podla toho co lekar videl na pacientovi - vyrazky, teplotu, kasel, zapalene hrdlo a pod. Plus testy nie su na 100% spolahlive (par dni dozadu som davala info), hlavne pribuzne virusy mozu sposobit nespravny vysledok ( napr mumps a parvovirus B19 je typicky priklad).
@dai pisem to tebe,lebo ty reagujes na mna 🙂 a to, ze prekonanie osypok nevytvori dozivotnu imunitu, dezinformacia je. A poradim ti, necitaj kona, nepocuvaj media, do ktorych sa dostava len to, co chcu a casto su to bludy ('bapr. Tv markiza odvysielala, ze vo fr je povinne ockovanie proti chripke pre deti), citaj vedecke studie
@zaba22, kiahne sa dvakrat dostat nedaju (ani ked sem pol osadenstva konika napise, ze ONI ich dvakrat mali. Nemali. Len ich mali raz zle zdiagnostikovane). A po ciernom kasli trva imunita pomerne kratko (cosi sa mi mari o styroch rokoch, ale fakt sa nepamatam presne), rozhodne nie je celozivotna.
@vroni ale daju, hlavne ked ich dostane dieta do jedneho roka, co este nema dostatocne vytvorene protilatky, tak moze dostat opakovane a najdes k tomu aj odborne clanky
@senta_sofia, minule tu diskutovala nejaka mikrobiologicka a vysvetlovala aj s linkami, ze vylucena vec. Aj s odovodnenim, preco. A ze preco "trojvyrazkove kiahne" do roka ci dvoch nie su kiahne... Zial, nepamatam si nick dotycnej. Mne tiez hovoril doktor, ze ak kiahne dostane dieta do dvoch rokov, mozu sa zopakovat. Podla linkov dotycnej - no way. Takze si vyber..... 🙂
@vroni tak pokial sa k tomu tak stavaju, ze par vyrazok nie su kiahne, tak hej... je tam nedostatocna imunitna odpoved. Ja si myslim, ze v pripade hocicoho sa najde urcite % jedincov, u ktorych sa vyskytnu abnormality v rozpore s tym, co sa prezentuje ako nejaky fakt, takze to asi aj tak treba brat
@zaba22 moja reč, tv a mainstreem, sú používané na oblbnutie ovečiek. Všetko to má jeden majitel, žid, ktorý určuje, čo sa majú hlupáci dozvedieť. O to jednoduchšie, že do tv čumia, každý den, ako sprostí a na nete si vyhladávajú len primitívny bulvár. Podprahovo sú im podsúvané aj iné veci. Okrem toho je tam samé negatívum, násilie , smrť, rozvody, hašterenie. Potom aj tí ludia sa tak chovajú k sebe a deti sú agresívne.
Treba sa zaujímať o prevenciu iného charakteru, dobre sa stravovať, brať vitamín c, vela pohybu, vela vetrať, celková hygiena a častá hygiena rúk. Vyhýbať sa osobám chorým a s respiračnými ochoreniami. Ja mám také nervy, staré sprosté tetky, chodia do obchodných centier a kašlajú na ostatných, zato by som im dávala pokuty, ked je niekto chorý má sedieť doma.
@stormie ale to je len tvoj dezinformovaný názor, že očkovanie nevyvoláva imunitu, vyvoláva imunologicke prehlady sa robia po celom svete a znova a znova sa zistuje, že očkovanie vyvoláva ochranu proti chorobám, toto nemože byť predmetom spekulácii, teda može samozrejme, dobre na oblbovanie ludi, inak na nič.
@stormie očkovanie nezaručí imunitu u každeho jedinca, ale ak sa očkuje dosť detí v danom ročníku, vätšina populácie je chránená a teda nemáme epidemie, ak sa deti prestanu očkovať, začneme čeliť epidemiam, už sme začali. a teraz sa pýtam ja, je v poriadku, že matky neočkuju deti, lebo veria klamstvám pochybných individui na nete, častokrát krajne arogantných, zarabajucich na alternatíve?
Ockujuci aj neockujuci, ako vidno z prípadov, napríklad osýpok v SR, ČR či iných krajinách, ani očkovanie vám nezaručí, že neochoriete a nebude šíriť ochorenie ďalej. Veľmi som zvedavá na sľubovaný serologicky prehľad po 16. rokoch.
Ukázalo sa teda, že osýpky môžu dostať aj tí Slováci, ktorých v detstve zaočkovali tepelne nestabilnou vakcínou. „Tá sa používala v rokoch 1968 až 1984,“uviedla Zuzana Krištúfková, vedúca Katedry epidemiológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite. V prípade, že vás zaočkovali práve v spomínaných rokoch, môžete sa dať vyšetriť, či máte v krvi protilátky proti osýpkam.
@adsumus fuha 16 rokov sa pouzivala nestabilna vakcina, co k tomu dodat. No nevadi, aspon sa teraz zvysia zisky pharmafiriem 🙂 Populacia 68 az 84 hor sa hromadne preockovavat.... a 10-ľé rokov sa pride opat na co?
@maciatkolulu no ale vo všetkom sa ukazuje, že vtedy bolo všetko kvalitnejšie ako dnes, vyrobené u nás a otestované na protilátky, každým rokom. Neverím táraninám, oni si vážili človeka, aj rodinu a dali si záležať na tom. Kapitalista ide po zisku, jeho nezaujíma zdravie jedinca, ani rodiny. Takže som zvedavá naozaj o tých 10 rokov, čo bude, ak bude.
"Často sa v diskusiách objavujú otázky, že okrem nezaočkovaných detí môžu byť rizikoví aj starší ľudia, u ktorých očkovanie ešte nebolo povinné. Očkovanie proti osýpkam je totiž u nás povinné od roku 1969. Dnešní päťdesiatnici a starší tak očkovaní nie sú.
Úrad verejného zdravotníctva však túto skupinu obyvateľov nepovažuje za rizikovú a nemusia sa podľa nich dať teraz očkovať. „Osoby, ktoré sú staršie ako ročník narodenia 1969, možno považovať za imúnne, lebo prekonali ochorenie,“ hovorí hlavný hygienik Ján Mikas.
Nevieme ako na tom sme, ale nie je dovod na paniku. ;) Mame tu 5 ockovanych a jedneho starsieho neockovaneho, o ktorom este pred 3/4 roka tvrdil hl. hygienik (nie teda osobne o tom panovi ale o jeho vekovej kategorii), ze ho mozno povazovat za imunneho, ale vlastne to neplati. To som velmi zvedava na ten serologicky prehlad.
Slovensko vypracuje imunologický prehľad obyvateľstva
Na Slovensku sa po 15 rokoch vypracuje imunologický prehľad obyvateľstva, ktorý má ukázať, či je jeho kolektívna imunita dostatočná. V utorok to oznámil na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Štát tým reaguje na výskyt osýpok a epidémie vírusovej hepatitídy typu A.
@kvieta Tiez si myslim, ze to tvrdil na zaklade toho, ze naozaj takmer vsetci v detstve tie osypky prekonali (ved aj potom mnohi z tych, co boli ockovani 1 davkou, preto upravovali ockovaci plan a pridavali 2 ockovani).
Podla mna to, ze 55 r. pan neprekonal osypky je mimoriadna vynimka. V CR, v serologickom prehlade za 2013 mali tie neockovane vyssie rocniky velmi vysoke hladiny protilatok, nejake rocniky boli na 95%, ostane 97-99%.
@slimstar ale ano robia sa, nie na slovesnku ale po celom svete, databázy su dostupne, myslíš, že prečo som očkovala dieťa, lebo som si načítala tieto veci, nejdem podla toho, čo mi napíše odporca okčovania na net, že protilátky nikto nekontroluje, ved to je čistý nezmysel, to že slovensko spí ako sipkova ruženka ma nezaujíma, prečítam si ake su protilátky v zahraničí ved nás očkuju rovnakou vakcínou a je to tam, osobitne proti ospypkam je ochrana naozaj dlhodoba a vo velkej časti očkovanej populácie, tak nepíš nezmysly o táraní do vetra, jediný kto tu tára, je ten, čo tvrdí, že protilátky nikto nekontroluje, ked to tak nie je.
v srbsku zomrel 29 ročný neočkovaný kvoli ospykam.
@adsumus u nás protilátky nikto nekontroluje, takže netáraj. Mna nezajima čo si v zahraničí robia, aké majú podplatené výskumy. Mna zaujíma sr, ten tvoj príspevok o tej boriskovej modelke je blbost, čo tá vyhlasuje. Každý kto to číta, tak sa musí chytať za hlavu. A ked tomu niekto verí, tak musí byť padnutí na hlavu.

@dai prosim,nerozsirujem dezinformacie. Po prekonani ochorenia ziskavas dozivotnu imunitu,tak pri prekonani osypok, ako aj kiahni, ci cierneho kasla. Lenze su pripady,kedy to tak nie je. Napriklad kolegyna mala kiahne 2x. Stava sa to vtedy,ked prvotne ochorenie bolo mierne. Preto aj ockovanie nechrani pred nakazou a uz vobec nie dozivotne. Nehnevaj sa, ale lekari robia zo seba debilov sami,ked taketo nieco povedia. Priznam sa,telku nepozeravam casto a o osypkach viem len z toho, co citam na internete, na overenych zdrojoch (ako je ruvz), nie z bulvaru.