icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

slimstar
10. jan 2018

@stormie ona nevie, len zdiela táraniny a stále točí dookola to isté, ked poukážeš, že to je blbosť, tak začne o inom, aby sa nepovedalo. Zdroje má väčšinou s podplatených zemiakových stránok a nie so skutočnej zeme pôvodu. Takých ti vyrobím na tisíce. Poznám deda, ktorý pôsobil v amerike a ten mi hovoril, že mentalita američanov je odlišná od našej, velmi odlišná. Oni za peniaze zapredajú aj vlastnú mater !! preto ja im neverím ani čiarku. Hlavne zdiela všetko z okolitých, alebo vzdialených štátov a o Slovensku ani čiarku.

zuzu1122
10. jan 2018

@adsumus názorom tohto typu fakt nerozumiem

"to že slovensko spí ako sipkova ruženka ma nezaujíma, prečítam si ake su protilátky v zahraničí ved nás očkuju rovnakou vakcínou a je to tam"
Čo mňa je po tom, čo je v zahraničí? Žijeme na SR. Aj v Nemecku sa predávajú potraviny a drogéria - tej istej značky ako tu na SR a kvalita tam je neporovnateľne lepšia. Ale keď tebe stačí, že vieš čo je v zahraničí namiesto toho aby si mala prehľad o tom čo sa deje tu, tak prosím.

maminka1986
10. jan 2018

Tento"pan" PREVENAR je pacient sam o sebe a mal by sa dat zaočkovať proti hluposti škoda ze taka vakcina neexistuje lebo jeho názory sú uplbe ale uplne otrasne a od veci.

slimstar
10. jan 2018

@maminka1986 a aké ? daj niečo

eva8
10. jan 2018

@zuzu1122
na to som naozaj ani nepomyslela, že by okrem potravín mohli dodávať aj liečivá inej kvality☹
Za rovnakých podmienok by som brala tie výskumy v zahraničí za relavantné - protilátky by sa mali tvoriť podobne. Predsa za socíku bolo niečo dobré - aspoň tie pravidelné imunologické prehľady. Veď žijeme na Slovensku 🙂

zuzu1122
10. jan 2018

@eva8 to nie je len o potravinách ale aj ako som písala aj o tej drogérie a kto vie čo ešte. To nemám z vlastnej hlavy - pozerala som jednu reláciu o tom aké rozdiely sú v kvalite tovaru v zahraničí a u nás. A pritom sa jedná o tú istú značku. Ja som toho názoru, že v tejto dobe, za týchto podmienok nie je možné, aby bola tu na SR zabezpečená 100% záruka kvality skladovania očkovacích vakcín. Podľa toho, čo som čítala tam naozaj stačí mierna odchýlka napr. v teplote skladovania a nešťastie je na svete. A nemusí sa prejaviť hneď. A všetko záleží od toho ako to nakúpi zdravotná poisťovňa. Aký typ, šaržu, akú kvalitu... Ľudia tu na SR čo boli očkovaní medzi rokom 68-84 boli zaočkovaní tepelne nestabilnou vakcínou, a to prišli na to až teraz??? 16 rokov sa používala nestabilná vakcína a ďalších 33 rokov im trvalo, kým na to prišli. A ja sa mám riadiť nejakými databázami a prieskumami, ktoré boli robené v zahraničí?

eva8
10. jan 2018

@zuzu1122 aj od prepravy a pod....
... naniečo sa vyhovoriť vždy musí.

eva8
10. jan 2018

@zuzu1122
inak, veľmi dobre si to vystihla

zuzu1122
10. jan 2018

@eva8 ja som už veľakrát napísala, že sa veľmi rada nechám poučiť a ak mi niekto naozaj dá argumenty na to, že je to naozaj účinná ochrana, že to zabezpečí zdravie môjmu dieťaťu, že nebude mať nežiadúce účinky, prosím. Veľmi rada budem obhajovať očkovanie. Ja som otvorená, ale zatiaľ ja tam nevidím prínos, hlavne po tomto priekaku čo sa teraz stal. By ma zaujímalo, či aj v zahraničí je evidovaný takýto prúser, pretože to podľa mňa prúser je. A ďalšia vec, ako tu už aj maminka predo mnou písala, čo bude za ďalších povedzme 30 rokov zistené u detí, ktoré sa teraz očkujú? Ak dokáže jedna lekárka liečiť chorobu jedným a tým istým liekom 10 rokov, navyše ten liek vôbec nezaberá, ako ja mám dôverovať nejakej vakcíne, ktorú pediatrička napichne do môjho dieťaťa. Navyše keď mi povie, že teraz už tieto očkovacie látky nemajú také nežiadúce účinky ako pred tým a neprejde ani pol minúta a vzápätí dodá, že ale aj teraz sa môžu vyskytnúť horúčky, začervenanie, opuch, nepokoj, nespavosť.....

eva8
10. jan 2018

@zuzu1122
ja som stará škola. Považujem očkovanie za kolektívnu ochranu. No som za prehodnotenie, myslím tým nie zvyšovanie počtu vakcín ale znižovanie. Pretože ako už niekto ísal - detské choroby sa stanú chorobami dospelých. Keď budeme neustále preočkovávať, skončí to tak, že vyrobíme "imunitne umelého" človeka, ktorý sa už vôbec nebude vedieť prirodzene brániť, Je známe, že čím menšia baktéria, vírus, tým väčšia možnosť prežitia (prispôsobenie, mutácia...) A keď nás napadne a nič umelé nebude vymyslené, náš (ne)imunitný systém si s tým neporadí. Znova zabieham do sci-fi 🙂

zuzu1122
10. jan 2018

@eva8 Ja si nemyslím, že je to až také sci-fi. Na to netreba mať vysokú školu aby človek vedel, že neustálym zasahovaním do imunity sa akurát spôsobí, že vírus alebo baktéria zmutuje. V tom máš podľa mňa úplnú pravdu a stačí sa pozrieť iba na choroby u detí. Neviem, či detičky máš, ale minulý týždeň som hovorila s mojou tetou, jej malá má 6 rokov, je plne očkovaná ale má tak oslabenú imunitu, že pod chvíľou bola doma akonáhle nastúpila do škôlky. Aj pred Vianocami bola chorá a vraj ich pediatrička sa vyjadrila, že je veľmi veľa detí chorých a ona už nevie, čo má predpisovať, lebo nič nezaberá. A to sa týka nie len detí, ale aj dospelých. Moja suseda ochorela začiatkom jesene a vybrala trojo ATB kým jej lekárka konečne zobrala krv a nasadila také, ktoré jej zabrali. No, zabrali. Dnes bola na pľúcnom, lebo od minulého týždňa je zas chorá a povedali jej, že prekonala zápal pľúc. A podľa toho čo sme včera s mužom pozerali v tv novinách, tak sa otvorí na novo očkovací kalendár a ak sme to dobre pochopili, zvýši sa počet chorôb proti ktorým sa bude očkovať, bude sa preočkovávať a navyše to vyzerá tak, že zavedú povinné očkovanie aj na choroby, proti ktorým sa očkovalo nepovinne. Mám obavy, aby sa nestalo týmto práve to, že imunita zlyhá úplne a nebudeme sa vedieť ubrániť ani proti takým chorobám, kde nebolo treba predpisovať ani len ATB.

llulla
10. jan 2018

Kedze som sa tu docitala,ze prekonanie osypok maze imunitu z predtym prekonanych ovcich kiahni,doplnim info zo zivota.Moja sestra prekonala kiahne ako 7 mesacna.Osypky ako 3,5 rocna.Odvtedy sa stretla s kiahnami x krat-ked sme ich prekonavali my,mladsie sestry,ked ich prekonavali jej deti...atd....A cuduj sa svete,ziadne kiahne opatovne nedostala.Takze to urcite nie je pravidlo.

kvieta
10. jan 2018

@adsumus S týmto som sa ešte nestretla... to fakt? Kde si to čítala?

@adsumus adsumusVčera o 15:51
@vroni kiahne može drobec dostať opeť, ak sa nakazí ospykami, tie mažu predtým vytvorenu imunitu, dieťa má navyše oslabenu imunitu na dva roky, super nápad teda prekonavať choroby, že?
0
Odpovedz

slimstar
10. jan 2018

@kvieta že vraj aj po očkovaní, majú deti oslabenú imunitu.

kvieta
10. jan 2018

@zuzu1122 Ak nedôveruješ lekárom, imunológom, vedcom, očkovacím látkam a čo ja viem čomu a komu ešte, neočkuj, neber antibiotiká, lieky... a čakaj, ako sa prirodzeným spôsobom Tvoj organizmus vysporiada s chorobami. Riskuj... No budeš riskovať aj u svojho dieťaťa? A to iba preto, že tomu nerozumieš?...😨

kvieta
10. jan 2018

@slimstar To áno, ale iba dočasne, kým sa oslabený organizmus nedostane z následkov choroby. Ale žeby sa stratila už získaná imunita po prekonaní choroby som nepočula. Netvrdím, že je to nemožné, len to počujem prvý krát.

slimstar
10. jan 2018

@kvieta zaujímavé, môj lekár mi neodporúča brať antibiotiká, len v nutných prípadoch. Pretože ak sa berú ako na páse, potom pri ťažkej chorobe zlyhávajú. Každý kto môže sa antibiotikám vyhýba, pokial môže. 🙂

vroni
10. jan 2018

@kvieta, pokial viem, schopnost znicit imunitnu pamat nema ani chemoterapia, ktora je schopna aj pozmenit DNA. Takze ani osypky zrejme tuto schopnost mat nebudu. A tiez som mala kiahne i rubeolu pred osypkami a stale mam protilatky (testovane v tehu)

zuzu1122
10. jan 2018

@kvieta nedôverujem lekárom, to je pravda, žiaľ, vlastná skúsenosť ma dotlačila k tomu, aby som bola veľmi opatrná, čo sa týka dôvery v lekára. Tých lekárov, ktorí ozaj liečia a záleží im na zdraví pacienta je ako šafránu. Máš pravdu, ja nie som v otázke očkovania žiadny profík, nemám čas 24 hodín denne vysedávať pri internete nonstop to sledovať, tým samozrejme nehovorím, že sa tomu nevenujem, ide predsa o zdravie môjho dieťaťa, nie som blázon aby som sa s tým zahrávala. A tí lekári, vedci a všetci tí naší slovenskí "odborníci" sa tomu rozumejú, keď toľké roky očkovali nestabilnou vakcínou? A myslíš, že sa pediatrička rozumie svojej práci, keď poradí mamičke po očkovaní aby znížila teplotu paralenom? A čo sa týka tých ATB, ja som nepovedala, že sa nemajú brať vôbec pre pána. Ale nehnevaj sa, behom dvoch mesiacov vybrať trojo ATB, následne až potom sa pani doktorka rozhodne zobrať krv aby správne nasadila liečbu a o dva mesiace neskôr žena ochorie a povedia jej že prekonala zápal pľúc, to ti príde normálne? Nehnevaj sa, mne teda nie. A myslím, že nie si hlúpa, určite vieš, ako to funguje s predpisovaním liekov. Ktorý zástupca farma firmy príde skôr a ponúkne pani doktorke viac, tak tie lieky predpisuje. Žiaľ, dnes je to tak, že keď človek ochorie, musí si hodne naštudovať či už o liekoch alebo o príznakoch, ktoré má a toto neplatí len v zdraví.

kvieta
10. jan 2018

@vroni No po tomto spôsobe liečby môžu protilátky klesnúť (tohto týždňa som to kdesi čítala, skúsim nájsť).

kvieta
10. jan 2018

@slimstar Kde som hovorila o braní atb ako na páse?

kvieta
10. jan 2018

@zuzu1122 Stále nechápem, prečo nedôveruješ očkovaniu.

slimstar
10. jan 2018

@kvieta tým som chcela povedať, že aj môj lekár je velmi opatrný s antibiotikami a radšej dáva alternatívu - bolo to písané k tomu "neber antibiotiká a čakaj, ako sa prirodzeným spôsobom Tvoj organizmus vysporiada s chorobami."

maciatkolulu
10. jan 2018

@kvieta tak dajme tomu, ze nasi rodicia doverovali a vysledok? Nestabilne vakciny, co nie je az taky des, ako neziaduce ucinky po terajsich vakcinach.....plus ich spolahlivost, plus nutenie do ockovania, ktore napr.pri starťsich detoch vobec nebolo a naopak mi dr povedala, ze kedze moje dieta nemohlo byt ockovane proti CK, ze sa nic nedeje, ze aj kebyze dostane, tak sa to da, tak ako ine detske ochorenia liecit, bezproblemov a zrazu o 15 rokov iny nazor, hmmmm. Od tej istej lekarky😉

teegreen
Odpoveď bola odstránená
lenadka
10. jan 2018

@zuzu1122 tiež mám podobnú skúsenosť s lekármi. No potom som sa na to pozrela z druhej strany. Tvoj lekár ťa vidím pár krát za rok mňa aj roky nevidel napr. Potom ochorieš a on s tvojho popisu má stanoviť diagnózu, plus ťa vyšetrí a záver robí s toho čo aktuálne vidí. A teraz si predstav, že ľudí ako ty mu príde denno denne do ambulancie cca 30 možno aj viac. Nie všetko sa dá diagnostikovať len takto musí vziať krv, výter, poslať ďalej, k ďalšiemu preexponovanemu dr. Toto keď som predstavila tak sa nečudujem že sú už taký otupeny, zmechanizovany. Nechcela by som byť lekárkou veru. Plus keď dom bola hospitalizovaná v nemocnici, po prvē prišla pre mňa záchranka, akože človek ide odpadnúť má závraty a mňa dali samú do sanitky nepripúšťajú na to lôžko v pyžame v zime bez deky bez toho aby bola akokoľvek vykurenå. Keby im tam počas cesty odpadnem, spadnem, exnem zistia až v nemocnici 😏😏 Na internom primár všetka česť ale nemal kapacity, miesto, ľudí...v istom momente keď doviezli ďalšieho pacienta a on ho nemal kam dať vošiel za roh aby ho nikto nevidel s v zúfalstve si vzal hlavu do dlaní, že čo bude robiť ako to riešiť na chodbe ho nemôžu nechať...
Toto je podľa mňa systémová chyba, že máme preťažených lekárov a podvyzivene zdravotníctvo. 😣

kvieta
10. jan 2018

@maciatkolulu Áno, máš pravdu,čierny kašeľ sa u starších detí a dospelých "dá", ale u bábätiek, ktoré ešte nemajú vyvinutý kašľ. reflex, sa "dať" nemusí. A o akom nútení do očkovania starších detí že nebolo hovoríš a kedy? Veď za sociku ani rodičia nevedeli, kedy im prišli dieťa do školy zaočkovať.
Vieme si predstaviť, ako bol vtedy dodržiavaný chladový reťazec. A keď sú tie vakcíny tak neúčinné a tak zlyhávajú na celej čiare a zlyháva, alebo dokonca neexistuje kolektívna imunita, kde máme ´dalšie desiatky, stovky nakazených, s ktorými títo nakazení prišli do kontaktu. Treba si uvedomiť, že doteraz sa tu osýpky dlhú dobu nevyskytovali, tak je jasné, že zodpovední spozorneli. A o potrebe preočkovania dospelých sa polemizuje už dávno.

Ja nemám svoju "pravdu", pravda je iba jedna.

@teegreen

vroni
10. jan 2018

@kvieta, ved to, ze po tom najagresivnejsom sposobe liecby protilatky len klesnu (aj ja som tak citala), k "vymazaniu" imunitnej pamate nedojde. Takze radim tuto informaciu do suflika "australski vedci dokazali a ine internetove hoaxy"

eva8
10. jan 2018

@lenadka aspoň raz za dva roky by si sa mala ukázať u lekára - preventívna prehliadka.

teegreen
Odpoveď bola odstránená