icon

Sme pred očkovaním MMR

jaju_ska
16. jan 2017

Ahojte. Akurat mi volala sestricka od pediatra ze vo stvrtok mame prist na ockovanie mmr. Od prveho ockovania hexa co som zacala citat celkovo o ockovaniach sa tohto bojim najviac kedze som citala co vsetko sposobilo detom. Nie som stotoznena s tym ockovanim, normalne som sa od strachu rozplakala. Mala ma 16mesiacov. Narodena ako predcasniatko s nizkym cukrom a silnou zltackou. Vahovo aj vysokovo vsetko dobehla rozprava chodi ale este ju musim drzat za ruku. Bojim sa nasledkov ockovania preto sa chcem spytat tie co ste odmietli ako ste to doriesili. Zaplatili pokutu? Vlacili vas po uradoch? Da sa odlozit ockovanie na neskorsi vek ked je uz preda len nervova sustava viac vyvinuta? Cela rodina je za ockovanie a ja jedina proti. Takze tam podporu nemam vobec :(

cianna
24. mar 2017

@adsumus no slovami antivaxerov by to bolo, že si treba pozrieť, v akých podmienkach ti ľudia, deti žili.... Aj to tam v článkoch je spomenuté, prečo očkované neboli. Bieda, choroby, opäť obľúbená hygiena, žiadna lekárska starostlivosť a samozrejme medzery v očkovaní, resp . žiadne očkovanie

aristka
24. mar 2017

@senta_sofia popravde ,na genetiku by som ja nepristupila ...dozvediet sa ci vsetko moje dieta podelilo a rozmyslat kto v ktorom kolene to mal ,cista paranoja a ak ma nieco spustit ocko ,co je mrtve alebo oslabene ,spusti to aj obyc .sopel,zvys teplota ,ci len troska zvyseny adrenalin ...fakt treba moc ,moc selektovat informacie tu ...

senta_sofia
24. mar 2017

@aristka a tak zase nemusela by si to citat, dajme tomu,ze by sa na zaklade toho robilo odporucanie a tebe by sa dostal len lajster,ze ano/nie 😉

aristka
24. mar 2017

@senta_sofia co ti poviem u mna je to hlupost a vyhodene peniaze za take vys...lebo je to tak ako som pisala hore ,ak nieco dieta v sebe ma spustit to moze banalita a v hociktorej etape zivota a ironiou toho moze byt ,ze ho zabije zaskrt....alebo rakovina z melanocytoveho nevu....

senta_sofia
24. mar 2017

@aristka co ti poviem, sama vidis, ake konspiracne teorie a dohady sa vedu, malokto z ludi, co to tu cita ma adekvatne vedomosti, aby dokazal pochopit vsetky suvislosti, ktore ta tema obnasa. Osobne nesuhlasim s tym, aby mali laici pristup k odbornym informaciam, pretoze sa potom vytrhaju z kontextu veci a vyuzivaju sa v prospech jednej alebo neprospech druhej strany, cerstvy priklad mas s tym rozsudkom, zastanci neockovania si odtial vytiahnu, ze ano, sposobilo to ockovanie, ale ked to prejdes do hlbky zistis, ze to dieta malo geneticku mutaciu genu, na druhej strane, ani ockovaci ani neockovaci nedokazu, aky by bol priebeh toho ochorenia, keby sa mu nechal volny spad. Tak isto ako niekto, kto ma neockovane dieta, nemoze tvrdit, ze je zdrave len kvoli tomu, ze je neockovane, lebo ono by kludne mohlo byt aj zaockovane, ale tiez to nikto nedokaze.
Ber to ako moznost, vysledky odborneho vysetrenia by boli pre niekoho, kto ma pochybnosti, zrejme relevantnejsie, ako tieto nekonecne dohady o tom, kto ma pravdu. Aj ked je mozne, ze antivax by aj to otocil v prospech farmamafie, ze manipuluje genetiku, aby bola zaockovanost 😀 Ale ja uz som napisala, ze nezijem vo svete paranoje.

cianna
24. mar 2017

@senta_sofia súhlas, keby boli informacie všetkým spristupnene a nerobili by halo okolo vykonania štúdie medzi ocko a neocko deťmi, ľuďmi. Okresávat a upravovatzsi štúdie podla toho ako komu pasuje a netvarme sa, že sa tak deje len jednostranne.

aristka
24. mar 2017

@cianna laik je aj tak lahko ovplyvnitelny ,pretoze sa nevyznaju ,nevie informacie vyhodnotit a dat si dokopy suvislosti ...pretoze nema vzdelanie ...keby platilo vsetko co sa tu vypluje ,do spitalov by sa chodilo len umierat..su plne nozokomialok ,bacilov a chemie od odd.neonatologickeho az ku geriatrii...a nevychadzaju odtial autisti aj napriek tomu ,ze dostali kvantum chemie ,oziaru a mali bacila ,virus a dokonca su tam pre nieco ...pre chorobu...keby platilo to co tu predvadzaju ,bol by kazdy druhy clovek autista ....

77laura
24. mar 2017

@senta_sofia
Pousmiala som sa nad vetou: ''Osobne nesuhlasim s tym, aby mali laici pristup k odbornym informaciam,.. ''
Neviem, ci Vy mate odborne vedomosti, a ak ano, zaiste ste ich zacali studovat ako laik tiez. ;)

cianna
24. mar 2017

Veda prišla často na veľa vecí náhodou, takže občas stačí selsky rozum laika... Aj odbornikovi sa stane, že sa pomyli, tak sa tu nehrajme na dokonalých...

aristka
24. mar 2017

@cianna takze selsky rozum laika ...takze vies vydedukovat ,ci prevco hovori pravdu ,ze dieta zo 100percentnou oxygenaciou nemoze dostat tetanus....ma pravdu?

celasapremenim
24. mar 2017

@senta_sofia do hlbky v prvom rade mala ist lekarka toho dietata predtym ako ho zaockovala, ak to moze byt kontraindikacia, ta, co by mala mat podla teba pristup k tym odbornym informaciam
sme radi, ze take ako si ty, tu nerozhoduju o tom, co je komu spristupnene
ludia maju na informacie pravo, maju pravo sa aj o nich porozpravat s odbornikmi a rozhodovat, co sa bude s ich detmi diat, nakolko nesu pravnu zodpovednost za tieto deti a tiez financne znasaju ich zdravotne aj ine ujmy
ta lekarka si da potom ruky dolava, ak sa nieco stane a ona za to nemoze, ved v letaku mate, ze sa take moze stat ZEJOOOO

celasapremenim
24. mar 2017

@aristka ved prave, ze ak nieco v sebe dieta ma
preco sa individualne neposudzuje zdravotny stav dietata predtym, ako sa ide dat preockovat teda? podla mna by to bola cesta a rodicia by boli pristupnejsi vsetci

cianna
24. mar 2017

@aristka neviem

senta_sofia
24. mar 2017

@77laura ak sa bavime o odbornych vedomostiach, laikom sa rozumie ten, kto ich nema... slovniky.juls.savba.sk, zadaj si,uvidis, co ti to vypluje ak zadas laik a inak asi mi unika pointa toho, co si chcela tymto slovickarenim dokazat

mathias23072014
24. mar 2017

Nechapem preco sa tu furt riesi ockovanie? Rodicia ktory ockuju uz prosim vas dajte pokoj, vy ste si svoje deti dali ockovat tak v klude mozte spavat ked ockovaniu tak verite. Ved aj v inych krajinach neockuju a nic sa nedeje, ludia ziju, chapete????? Ockovanie vam zdravie nekupi tak uz prosim vas prestante vnucovat ockovanie. Ked mate zomriet tak zomriete ci vas zrazi auto alebo nestastne sa podknete na schodoch.

senta_sofia
24. mar 2017

@celasapremenim ani ten,co ma pristup k odbornym informaciam nemoze dokazat predvidat vsetko, hlavne pokial ide o veci,ktore nezistis inak ako napr. genetickym vysetrenim,ktore ani zdaleka nespada do kompetencie pediatra. Ja som napisala, ze na to,aby boli kryti,muselo by mat kazde dieta absolvovanu genetiku a imunitu,co je v zasade nerealne. Tvoj prispevok je nazornou ukazkou toho,ako sa vytrhaju veci z kontextu a mas moj obdiv za svoje presvedcenie, ze ako laik dokazes posudit vsetky rizika, ktore z ockovania a neockovania vyplyvaju. Odporucila by som ti, aby si sa so svojimi zisteniami obratila na kompetentne institucie, mozes podat navrh na zmenu zakona, na prehodnotenie epidemiologickeho rizika, na vypracovanie analyzy vztahu chorobnosti a ockovania, mas moznost vyuzit peticne pravo a pokusit sa oslovit podobnych odbornikov z ludu, podat navrh na nesulad zakona s ustavou, dozadovat sa prava na informacie atd., hocico z toho bude zmysluplnejsie ako to,ze sa budes bit do prs za to,ze mas pravnu zodpovednost za dieta.

senta_sofia
24. mar 2017

@mathias23072014 v ktorej krajine sa prosim ta neockuje? Bez toho, aby si videl nejake rypanie v mojej otazke, ale pozeral si sa na statistiky zaockovanosti populacie v Europe? Uniklo mi nieco?

mathias23072014
24. mar 2017

@senta_sofia uz netrep prosim ta a chod radsej detom nieco navarit, to bude urcite zmysluplnejsie pre teba a tvoju rodinu😉

senta_sofia
24. mar 2017

@mathias23072014 navarene uz mam a ty si typicky antivaxer,ktory na kazdu normalne polozenu otazku reaguje utokom, dakujem, uz si sa predstavil,teraz prejdime k odpovedi

aristka
24. mar 2017

@senta_sofia taky antivaxer ,ze je v skupine silikonove prsia ....ak clovek vie co je to za bordel co si zeny do seba pchaju ...

mathias23072014
24. mar 2017

Ja som mala na mysli krajiny kde ockovanie nie je povinne. A nie som ziadny antivaxer, ja som len clovek co neznasa ked mu ludia vravia co ma robit ked im je do toho NIC

mathias23072014
24. mar 2017

@aristka pozerala si moj profil😂😂😂😂odpadavam z vas zeny, fakt nemate co robit

77laura
24. mar 2017

@senta_sofia
Veru Vam unika, vsimla som si. Kazdy je laik, pokym nezacne studovat, aj Vy ste nim boli, aj ja a teraz mozeme mat odborne vedomosti. Avsak nemozem povedat, ze laik nemoze studovat odborne vedomosti, vsetci tak zacinali a verte tomu, ze niekedy laik ucenlivy a horlivy po vedomostiach predbehne odbornika, ktory uz skostnatel a viac sa nevzdelava. Uz viete, co tym chcem povedat? Poznate tu Ezopovu bajku o korytnacke a zajacovi? 🙂

senta_sofia
24. mar 2017

@mathias23072014 ja viem,ze si myslela tie krajiny,kde sa neockuje povinne a preto ti hovorim,ze ci si videla,aka je tam miera zaockovanosti...
Ty neznasas, ked ti ludia vravia,co robit,ked im je do toho nic, ale ty mas pravo hovorit im? Prepac, ale ozaj jediny, kto tu stale presviedca niekoho o svojej pravde su ludia, ktori nesuhlasia s ockovanim, a to,ze im niekto napise,ze kazda strana mince ma dve strany este neznamena,ze vnucuje niekomu svoj nazor. Nikto ti nekaze citat to,mas svoje vlastne vedomie a svedomie,preto nechapem,ze stracas cas citanim takychto diskusii.

senta_sofia
24. mar 2017

@77laura absolutne nerozumies tomu,co som napisala,inak v kodexe spravania sa uvadza,ze si tu tykame,ale dakujem,nepotrpim si... A vo zvysku aj pre teba plati to iste ako pre kolegynu,ak sa povazujes za odboernika, ved diskusiu s ludmi na rovnakej urovni a s kompetentnymi instituciami,cez ktore mozno dosiahnut zmenu v zakone a v systeme,aky tu funguje.

mathias23072014
24. mar 2017

@senta_sofia mas pravdu, uz nebudem stracat svoj cas. Vonka je krasne tak idem robit nieco zmysluplnejsie. Pekny den😊

77laura
24. mar 2017

@senta_sofia
Mam pocit, ze ty nerozumies ani sama sebe, nieto este aby tebe niekto. Ked uz si tykame. 🙂

77laura
24. mar 2017

@mathias23072014
Mas pravdu, idem aj ja, toto tu je zabity a nezmyselne straveny cas a ja si svoj cas vazim. 😉

peter952
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
24. mar 2017

@77laura skoda,ze uz ides, zaujimalo by ma,v com si nerozumiem, ale presviedcat ta nebudem