Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@zuzkaanicka ano napodobne,vsetci sme si vsimli,aka si dokonala,naozaj uprimne 😉 ked vsetci tak vsetci...moje medzery nechaj,mne sa pacia,ak tebe nie,nemusis na ne pozerat a Problem je vyrieseny,sorry,ale uz sa nemozem na dalsej celej strane bavit o medzerach ,povinnosti volaju...
@saska.t ja Ti Tvoje medzery rada necham, isto si ich rada aj doplnis 😀
Gramaticke okienko? co tu este bude? 😀
No späť k téme.Dnes tu od jednej osoby zazneli 2 zavádzajúce info. Tak by bolo fajn začať upratovanie vo vlastných radoch, keďže téma má bojovať voči klamlivym a zavadzajucim info v zdr. oblasti.
@sirinka ten odkaz, čo si uviedla, to je ďalší príklad "pavedy" o výžive ako aj "slávny" Dr. Lundell
http://www.hoax.cz/hoax/cholesterolova-lez/
http://www.quackwatch.org/11Ind/lundell.html (iba v angličtine)
na niektoré veci až tak netreba tabuľky, na Slovensku sme v praxi ďaleko od oficiálnych odporúčaní vo výžive pre prevenciu ochorení napr. podľa WHO, skús sa napr. zamyslieť len nad týmito bodmi:
- Udržujte si takovou hmotnost (u dospělých), aby vaše BMI bylo v rozmezí 18,5-24,9 kg/m2 a vyvarujte se v dospělosti příbytku hmotnosti (>5 kg) (58).
- Věnujte pravidelně čas fyzické aktivitě.
- Nedoporučuje se konzumace alkoholických nápojů: pokud je však konzumujete, nepřekračujte množství dvě jednotky denně.
- Dbejte na to, aby vaše strava obsahovala celkem alespoň 400 g ovoce a zeleniny denně.
- Nevegetariánům se doporučuje snížit konzumaci konzervovaného masa (tj. párky, salám, slanina, šunka).
(to sú niektoré odporúčania pre prevenciu rakoviny)
@sirinka ešte aspoň niektoré úryvky z Fínskej štúdie, trochu dlhé, ale zaujímvé:
Základné vyšetrenie vybranej vzorky obyvateľov vo veku 3059 rokov v Severnej Karélii a v kontrolnej oblasti Kuopio sa uskutočnilo na jar 1972. Ukázalo sa, že výskyt rizikových faktorov bol u obyvateľov Severnej
Karélie extrémne vysoký. Približne 60 % mužov i žien malo v krvi výrazne zvýšenú hladinu celkového cholesterolu (nad 6,5 mmol/l, t.j. viac ako 250 mg/100 ml), približne 40 % mužov i žien malo zreteľne zvýšený diastolický tlak (nad 95 mmHg) a viac ako polovica mužov fajčila (Vartiainen a spol., 1994 a).
Autori projektu identifikovali ako hlavnú príčinu hypercholesterolémie mimoriadne vysokú spotrebu cholesterolu a nasýtených mastných kyselín z masla a plnotučného mlieka. V tom čase iba minimálny počet fínskych domácností používal rastlinné oleje alebo margaríny obsahujúce protektívne pôsobiace polynenasýtené mastné kyseliny, ako aj niektoré v tuku rozpustné antioxidačne účinné vitamíny. Naopak 90 % mužov si v Severnej Karélii denne natieralo na chlieb hrubú vrstvu masla a pilo plnotučné mlieko. Fínske maslo popri vysokom obsahu cholesterolu a nasýtených mastných kyselín obsahovalo aj veľké
množstvo kuchynskej soli. Zdravotnícki pracovníci začali veľkú osvetovú akciu v novinách, rozhlase a televízii, mliečny priemysel sa bránil a hľadal protiargumenty, potravinársky priemysel prišiel s ponukou
kvalitných rastlinných olejov a margarínov a obyvateľstvo uvedomujúce si hrozbu infarktov začalo postupne meniť svoje stravovacie návyky (tab. 1).
Spotreba masla, ktorá dosahovala takmer 20 kg na osobu za rok, výrazne klesla a v súčasnosti je pribline 5 kg na osobu za rok (WHO, 1995). V súčasnosti používa maslo ako nátierku na chlieb iba 20 % obyvateľstva, ostatní dávajú prednosť margarínom, nízkotukovým nátierkam a zmesi masla s rastlinnými
olejmi (Puska a spol., 1992). Používa sa hlavne kvalitný repkový olej produkovaný fínskym poľnohospodárstvom. Spotreba plnotučného mlieka klesla takmer o dve tretiny. Vo Fínsku sa súčasne začala
zvyšovať spotreba zeleniny, ovocia a citrusových plodov, takže aj počas dlhej fínskej zimy malo obyvateľstvo k dispozícii čerstvé zdroje antioxidačne účinných ochranných látok. V porovnaní s rokom 1961 je súčasná spotreba zeleniny vo Fínsku trojnásobne vyššia, spotreba ovocia viac ako dvojnásobná a spotreba citrusových plodov viac ako trojnásobná.
Odraz týchto zmien na predčasnej kardiovaskulárnej mortalite bol až nečakane výrazný.
atď.
Pre zaujímavosť - skús si tieto údaje porovnať s nedávno aj tu diskutovaným Bukovským (zníženie mlieka, odporúčanie margarínu atď.), takže ten Bukovský asi nebude len nejaký blázon, alebo samozvaný odborník na výživu.
Alebo porovnanie s oficiálnymi odporúčaniami používať nízkotučné mlieko a mliečne výrobky a pod.
Znova opakujem, že v odbornom svete je krásna zhoda v odporúčaniach a väčšinou všetko do seba dobre zapadá.
@sirinka ešte ak by som sa vrátil k tej reklame na margaríny a maslu. Samozrejme ak má človek dobre zostavenú stravu, ak to nepreháňa s inými zdrojmi živočíšnych tukov, tak malé množstvo masla mu zrejme nijako nemusí ublížiť. Takisto mu nijako neublíži malé množstvo kvalitného margarínu.
Tá argumentácia p. Chudého a spol. bola však chabá, aj keď vyzerá naozaj odborne a presvedčivo. O to mi išlo, nie iba o ten margarín, tam išlo aj o viac tvrdení. Výrobca margarínov by reklamu mohol kludne obhájiť dvomi odporúčaniami WHO a má to vybavené, nemusí sa s nikým viac o tom baviť.
Sú oveľa horšie reklamy, kde by bolo potrebné protestovať - napr. sladkosti (v ktorých niekedy sú skutočne rizikové margaríny - s neznámym obsahom transtukov), alkohol, sladené nápoje atď.
keďže však často ľudia sú u nás presýtený živočíšnymi tukom (mäso, mäsové výrobky, mlieko, syry, maslo...) odborníci dávajú opatrenia na ich zníženie, možno 10 g masla nikoho nezabije, ale ak je to na raňajky párky, na obed rezeň, medzitým smotanový jogurt a chlieb s maslom, tak sa to jednoducho stále nabaľuje a nabaľuje...
taktiež by som pri pacientovi so srdcovocievnym ochorení rozhodne odporúčal už iba ten margarín a nie maslo
@jaron pozrela som statistiky z roku 2012 a spotreba masla, rastlinnych olejov a margarinov je takmer identicka s odporucanymi davkami
http://slovak.statistics.sk/PortalTraffic/fileS...
Doktor Bukovsky je tusim vegetarian? Bola by som prekvapena, keby odporucal maslo 😉
@adsumus Ja sa nepovažujem za predstaviteľa medicínskeho systému. Hovoril som o lekároch, ktorí boli prenasledovaní pre odklon od západného systému.
Tvoje pokrytectvo je už úplne očividné. Na jednej strane hráš útlocitnú, na druhej nemáš problém označiť ma za duševne chorého. Hanba.
@jaron Tentokrát s Tebou nesúhlasím. Odporúčania "aspoň jedno vajce denne" tu boli. Takisto tu potom boli (a dodnes celkom nevymizli) odporúčania vyvarovať sa cholesterlolu v strave, a menovite vajíčok, a patrili do mainstreamu. Až po 15-tich rokoch používania statínov lekári začali chápať cholesterolový podvod. Dokonca už čoraz viac počuť odborníkov na výživu, ktorí považujú živočíšne tuky za menej škodlivé oproti bežne používaným lacným druhom rastlinných.
@adsumus Okrem vlastných (dez)informácií si o tom dieťati s čiernym kašľom neuviedla žiadne potrebné informácie - aké dávky vitamínu C, ako často, v akom štádiu ochorenia, ako dlho používali, aké ďalšie lieky v tom čase bralo, aký bol klinický vývoj atď. Dokonca si neuviedla ani zdroj, kde by som ich mohol nájsť.
Preto sa k tomu prípadu neviem vyjadriť a pripadá mi to len ako ďalšie kolo tvojej hry na city.
@jaron citala som clanok v tvojom fotoblogu o fajceni...uvadzas tam ze prva studia o skodlivosti fajcenia sa objavila v 50 rokoch minuleho storocia a nikto tomu vtedy neveril, ze fajcenie moze byt skodlive...a ked sa toto stalo s fajcenim, verim tomu, ze sa to deje aj so stravou...tiez sa teraz tvrdi to ci ono, jedze toto, nejedzte tamto...ale za par rokov sa kludne moze zistit, ze ups, pomylili sme sa, je to inak...tak ako sa dlhe roky verilo ze spenat obsahuje najviac zeleza a potom sa prislo na to, ze sa vedci pomylili o jednu desatinnu ciarku, cize zeleza obsahuje podstatne menej, ako sme si dovtedy mysleli. Dalsia vec su vajicka, ako tu spomina @petot a problem s cholesterolom. Veda nam prinasa stale nove a nove poznatky a zistenia a to ze WHO kedysi stanovilo, co ma byt zdrave a co nie, neznamena ze to je nemenne a do bodky pravdive. Pisem tu o strave, nie o potrebe pohybu, to je o niecom inom...
a podla mojho nazoru kvalitny margarin neexistuje. Margarin je sajrajt, uz len proces akym sa vyraba je brrr...ked uz tuky, tak za studena lisovane oleje, avokado a semena, najlepsie tepelne neupravene...
moj nazor...podotykam, skusila som rozne sposoby stravovania a hovorim na zaklade svojich skusenosti
@adsumus "adsumus @fidka79 Ja už neviem, či to sa nedá pochopiť, že niektoré ochorenia sú vedecky dokázané, že nesúvisia s očkovaním. Nedá?"
Vedecky dokazane...myslis porovnanim skupiny zaockovanej a zaockovanej vakcinou bez jednej zlozky???? A co takto porovnanie skupin zaockovane a nezaockovane...toto by bol podla mna vedecky dokaz. Ale take nieco je zevraj podla farmakofiriem neeticke 🙂
@adsumus Zaujimalo by ma kto plati ADSUMUS za taku vytrvalu diskusiu a kampan, alebo ma niekto tak strasne vela volneho casu? No kazdopadne bolo by to moc zaujimave vediet. A tak isto by bolo zaujimave vediet aku skolu ma vystudovanu a ake zamestanie ma...ale podla toho co som cital tak budu moje otazky selektivne prehliadnute alebo na ne bude /NE/odpovedane. Neverim tomu ze niekto by taketo nieco ako tu predvadza pani ADSUMUS robil len tak z dlhej chvile alebo preto, ze by ho stvalo to ze niekto veri sarlatanom.
@petot ale žiaden cholesterolový podvod tu neexistuje a to o tom, že čoraz viac počuť odborníkov, ktorí vravia, že živočíšne tuky sú menej škodlivé, to stále nemení nič na tom, že oficiálne odporúčania sú rovnaké, je v nich zhoda (tí "odborníci" sa mýlia a práve "vďaka" ním je potom ten chaos medzi ľuďmi)
neriešim osobné názory nejakých lekárov, ale oficiálne, vedecké odporúčania WHO, ADA a pod. (už sa opakujem), tam je v podstate stále zhoda
@sirinka tieto štatistiky ti povedia málo, tu nejde iba o spotrebu masla alebo margarínu u nás, ale o celkovú výživu väčšiny Slovákov, ktorá zďaleka nezodpovedá odporúčaniam vo výžive
jednoducho to nefunguje tak, že dáme odporúčania a keď sa zdravie nezlepší, tak sú odporúčania zlé 🙂 Chápeš, že je to trochu naivné? O fungovaní či nefungovaní môžeme hovoriť, až keď podľa nich ľudia naozaj žijú (a opakujem, že som nemal na mysli iba maslo - margarín, ale celkové oficiálne odporúčania vo výžive)
@marionmarion odporúčania vo výžive sú dnes rozhodne oveľa viac preverené a dokázané, ako kedysi vplyv fajčenia na zdravie
a s tými vajcami, tie heslá "jedno vajce denne" a pod. to pochádza z nejakého odborného dokumentu alebo oficiálneho dokumentu napr. WHO alebo je to skôr z rôznych populárnych stránok, plagátov atď.? Neviem, či si rozumieme, o čo mi vôbec ide a o čom hovorím.
V malých veciach určite vo odpor. vo výžive dochádza, ale rozhodne nie vo veľkých, v celkovom smerovaní a pod., ktoré by mali nejaký negatívny vplyv na zdravie. Najvyššie autority v oblasti výživy si neprotirečia a je tam zhoda, chaos robia jednotlivci lekári so svojimi osobnými (neoverenými) názormi, ktoré obyčajne dostanú medzi ľudí viac, ako tie oficiálne odporúčania. Druhým (alebo prvým?) vinníkom sú masmédia. A potom je tu ešte ako napísal jeden lekár fakt, že "ľudia radi počujú dobré správy o svojich návykoch" preto budú vždy viac veriť napr., nejakému Badovi ako Bukovskému. I keď v súlade s WHO a pod. je viac ten Bukovský (teraz neriešim vegetariánstvo, nejde mi v tomto prípade o to)
@jaron no ale vo finsku tym statistikam veris? Ved tam mas vsetky zakladne potraviny vypisane, takze aky taky prehlad si o sposobe stravovania slovakov mozes urobit. Ja osobne som presvedcena, ze kvalita potravin v retazcoch je taka nizka, ze mozeme sa sice akoze stravovat podla odporucani, ale nekonzumujeme kvalitne potraviny. Vsetky tie pridavne a castokrat zbytocne primesy, umelo vyrabane... Kedysi sme byvali stihlejsi a zdravsi narod, z pohladu civilizacnych ochoreni...aj bez margarinov.
@marionmarion v tom príspevku malo byť: "ľudia radi počujú dobré správy o svojich zlých návykoch"
@sirinka veď ja som nepísal, že neverím tej štatistike, čo si dala odkaz, ja jej verím, len som písal, že ona nám ešte neukazuje celkové správanie Slovákov vo výžive ako takej
to, čo píšeš o prídavných látkach a pod. je pre mňa ďalšia veľká rozšírená fáma, všetka tá chémia a pod. síce môžu mať nejaký vplyv, ale v porovnaní so samotnou podstatou stravy (aký druh tuku, koľko, vláknina - je jej dosť, ovocie zelenina kontra sladkosti, mäso atď.) je to len malý vplyv, väčšina Slovákov v tomto komára preciedza a slona zje, ak vyrieši slona, bude na mieste riešiť aj komára
@sirinka rozoberáme tu viacero tém naraz, čo sa dosť ťažko diskutuje, lebo sa nám to križuje, prelína atď. nemám veľa času, ak by som chcel sa rozpísať o tom, čo si zase načrtla, čo je veľmi zaujímavá téma, bolo by to zase na 5 - 10 dlhých príspevkov a nechce sa mi veľmi 🙂
obzvlášť, keď moje názory sú dosť (niekedy) v protiklade so všeobecne, populárnou mienkou 🙂
@jaron lenze kto nema moznost vlastnych zdrojov a je odkazany na obchody, tak sa moze snazit ako blazon nakupovat ovocie a zeleninu striekanu a premyvanu, zbieranu este nedozretu s velmi otaznym obsahom vitaminov, mliecne vyrobky odtucnovane a nasledne opat doplnovane eckami, nekvalitne pecivo opat s eckami atd... Nehnevaj sa mna, ale ja toto povazujem za dost velky problem, kedy naozaj kvalitne potraviny su mozno pre mnohych slovakov cenovo nedostupne.
@sirinka už som písal v príspevku predtým (slon a komár...), že to nie je až taký problém (ov. zel. z bežných obchodov a pod.),
ťažisko je niekde inde, to má oveľa menší vplyv ako je všeobecne medzi ľuďmi rozšírené
(samozrejme tým nechcem poprieť, že ekolog. poľnohosp. a pod. nemá význam, má, ale to je o niečom inom)
@jaron Chcem ťa požiadať aby si si založil vlastnú temu, pretože táto je o odporúčaniach antivaxerov a ich následkoch, nie o masle alebo cholesterole....toto slúži na idvádzanie pozornosti od hlavnej veci a tým sú dôsledky odporúčaní antivaxerov a to neočkovať a liečiť sa vitamínomC.

@saska.t pred ciarku nedavaj medzeru, vyzera to zle 😀 ... mam sa hlboko ospravedlnit, ze som si vsimla Tvoju chybu? ... ja radsej nebudem pisat, co sa u Teba neda prehliadnut, myslim, ze si to uz vsetci vsimli 😀