icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

veriiii
29. aug 2014

@demo ved, aj ja som si myslela to iste,len ma zarazilo to lavinove sirenie tej info..

adsumus
autor
31. aug 2014

Americké detváky majú rovnaku alebo vyššiu zaočkovanosť ako v minulom roku. Pre očkovanie proti osypkam, mumpsu a rubeole majú 91,9% zaočkovanosť. Len(až) 0,7% detí zostalo uplne bez očkovania.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25166924

adsumus
autor
1. sep 2014

Austrálska neočkujuca scena zaznamenala výrazny odliv priazanivcov a finančných podporovateľov, ich rady sa preriedili z 2,000 na necelých 500 od roku 2011. Cím to bude asi? Zamyslime sa všetci spoločne. 😕
https://www.facebook.com/stopavn/photos/pcb.101...

sasenka1212
1. sep 2014

Ked sa tu bavite o ockovani ....samotne ockovanie nie je problem ....problem je v chamtivosti farmatol.firiem a v nekvalitnych vakcinach majucich milion vddlajsicj ucinkov! Moj syncek bol normalne ockovany do 3 rokov bez akehokolvek vedlajsieho priznaku ...v troch rokoch ho preockovali trojkombinaciou ..bol uplne zdravy a to ,co nastalo po tomto ockovani neprajem ziadnej mamicke ...nozicka opuchnuta posiata pluzgiermy ..vysoke horucky ..okamzite odchod na chirurgiu ..v noci ma lekari zobudili ,ze ak to bude pokracovat do rana neprezije ...navrhli amputaciu nozicky ...nastastie este skusili ako poslednu moznost silne antibiotika ...zabrali ..vsetci sme sa tesili ..co bolo potom? Uplna strata imunity ...naskocila alergia takmer na vsetky lieky ..dokonca aj proti bolesti ..potraviny ..dokonca oblecenie ..stale chory ..uz sa ockovat nesmie ..ma 15 a do skoly takmer nechodi ..zato nemocnice su druhym domovom ..vedelo sa ze to sposobilo ockovanie ..nejaky pan mi arogantne v nemocnici povedal ,ze to postihne vraj len dve deti na slovensku ..vraj to netreba vobec zapisat do statystik ..ale ja som si to zistovala ...dve deti na slovensku? Len na nasej ulici boli hned 2 ..potom cez internet som zistila ze je ich omnoho omnoho viac ..zamerne sa to taji ..vsetko pekne pod kobercek ..nic neexistuje ..nepise sa ziDny zaznam ..nevedie sa ziadna evidencia deti ktore maju taketo katastrofalne nasledky po ockovani ..a tak sa pytam preco? Nikdy zidne moje dieta uz nedam ockovat ...kvalita ockovacich latok je minimalna ..nikde si nemozete precitat vedlajsie ucinky ..dokonca ani lekari ich nemaju k dispozicii ..pokial tu bude vladnut pred svedomim zlaty dukat ',je ockovanie nebezpecne ..treba donutit tieto spolocnosti aby na vyskum a vyvoj venovali adekvatny cas a nepustali do praxe vakciny o ktorych vedlajsich ucinkoch ani sami nic netusia

aristka
1. sep 2014

@sasenka1212 ak to mal bakteriálneho pôvodu ,tak by si mala vedieť o akú baktériu išlo,plus v 3 rokoch to je 12 rokov dozadu sa očko DTP,čo ja záškrt,tetanus a čk ,ide acelulárnu a inaktivovanú očko látku ,podľa popisu mám skôr pocit,že prišlo k zanedbaniu dezinfekcie a sterilného podania očko látky ,lebo popisuješ infekciu pravdepodobne zlatým stafylokokom ....,v karte musí mať napísané čo mu vykultivovali ,keďže už v tej dobe sa kultivácie robili....

sanym
1. sep 2014

@aristka ešte v roku 2007 sa na Slovensku V 3.roku života preočkovávalo vakcínou Diteper. Táto vakcína obsahovala tzv. celobunkovú zložku čierneho kašľu. Keď mali rodičia záujem, mohli si v lekárni vybrať vakcínu Infanrix, ktorú poisťovne preplácali len čiastočne. Dokonca aj p. Dluholucký napísal, citujem: " pri používaní pôvodnej celobunkovej vakcíny proti pertussis (čiernemu kašľu) sa nežiaduce reakcie mohli objaviť, pretože táto vakcína mala až 3000 antigénov a bola dosť reaktogénna." To len na margo toho, že vyššie píšeš "12 rokov dozadu sa očko DTP,čo ja záškrt,tetanus a čk ,ide acelulárnu a inaktivovanú očko látku".

adsumus
autor
1. sep 2014

@sasenka1212 Neviem prečo stále dokola čítam, že sa nenahlasuju nežiaduce účinky, že sa niečo zatajuje a že treba proti tomu bojovať. Tuná je celý postup ako sa dá nahlásiť akýkolvek nežiaduci účinok akéhokolvek lieku. Skusila si využiť tuto možnosť a dať prešetriť synkovu reakciu po očkovaní? http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/hlaseni... Pretože ak chceme niečo zmeniť k lepšiemu, treba ja reálne konať, či nie?

aristka
1. sep 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... našla som príbaľový leták tam je napísané ,že je inaktívna,takže máš pravdu ,plus fakt by ma zaujímalo čo vyšlo z kultivácií ,ktoré boli robené ,plus... teraz sa používa acelulárna zložka čk ....podľa opisu a čím si prešli to fakt vyzerá na zlt.koka ...

adsumus
autor
1. sep 2014

@aristka Mne sa tak vidí, že ked malému zabrali antibiotika, tak to musel mať bakteriálneho povodu, čo vieme, že sa baktérie nenachádzaju vo vakcínach, ale oslabené vírusy. Ci sa mýlim?

adsumus
autor
1. sep 2014

Ináč,ešte dávam do pozornosti pri tom nahlasovaní bod č.10

10. Ak máte podozrenie na nekvalitu lieku, vypíšte a zašlite hlásenie nežiaduceho účinku. Okrem toho upozornite na túto skutočnosť nemocničnú alebo verejnú lekáreň, z ktorej liek pochádza, ktorá po dohode so ŠÚKL, zabezpečí odoslanie vzoriek lieku na kontrolu.

Moja vakcínka napríklad, som bola spokojná, jeden den veľmi mierna bolesť v ramene, spavosť, bez teploty, ešte vás budem informovať, či dačo nevyskočí do buducna. Až do konca života, len zostante v spojení.

aristka
1. sep 2014

@adsumus DTP je bakteriálna očko látka ,dala som sem aj link ...,ale tak isto na základe niečoho museli dať atb a to kultivácií ,mala som tú česť vidieť čo dokáže apl.inj a následná inf ,rany nozokomiáklou čo zlt.kok je tj nedodržanie asepsy alebo u ľudí s prim chorobou a mamička určite mala k dispozícii kultivácie ,plus v príbalovom letáku je aseptický abces a kvôli nemu by mu nikto nohu nerezal ,abces by sa otvoril a zadrenoval ...takže je to ťažko podľa toho čo napísala tj len svoj pohľad...plus teraz sa používa iná očko látka a toto očko v 3 rokoch sa úplne vypustilo...

adsumus
autor
1. sep 2014

@aristka Ok.

sasenka1212
2. sep 2014

@aristka prepact.e smejem sa ..- bola to alergicka reakcia ..ziadna zanedbana dezinfekcia ! Pokusali sa ho preockovat v 8 rokoch specialnou vakcinou ... aj tam bola zanedbana dezinfekcia? Co myslite ,ako dopadlo a bolo robene v nemocnici ...myslim ,ze by sa nemal brzdit tlak ludi na farmatolog.spolocnosti ..pretoze jedinu vinu nesu ony ..ak im priklepnete ich nekvalitu ,tak sa vam moze stat ze na buduce bude mat taketo nasledky prave vase dieta ..mimochodom sposobila to ukrajinska vakcina ..nasa pani doktorka to zistovala ..pred tym bolockovany rakuskou ..

adsumus
autor
2. sep 2014

@sasenka1212 Bola to alergická reakcia, ktorá ustupila po podávaní antibiotík? Som ešte nepočula, že sa na alergické reakcie dávaju antibiotiká. A ked je nejaké dieťa alergické na nejaké lieky, tak na vine je farmaceutický priemysel?

aristka
2. sep 2014

@sasenka1212 žiadna alergická reakcia sa nelieči atb ,asi by si si mala pozrieť zdr ,kartu a to aj keby mal anafylaktický šok nikto mu nepodá na to ako liečbu atb ,ale hydrokortizón alebo iný liek ,ktorý má antialergické a protizápalové účinky tj tlmí alerg.prejavy a neviem čo je to pokus preočkovať špeci vakcínou ,buď sa zaočkuje alebo nezaočkuje ,ale pokus ,neviem čo napichli kožu a potom vytiahli alebo aký je to postup...takže možno sa ty smeješ ,ale je smutné ,že nepoznáš ,čo bolo presne príčinou na podanie atb a tak strašne zhoršeného stavu tvojho dieťaktka ,plus zlt.stafylokok patrí medzi veľký problém a nozokomiálku a kto sa pohybuje v zdr. vie o čom hovorím....

sirinka
2. sep 2014

Az ked rodicia urobia zufaly cin, zacnu ich lekari pocuvat a konat???
http://agentury.sme.sk/c/7363680/prokuratura-od...

marionmarion
2. sep 2014

@aristka a co ak sa dieta dostalo do nemocnice s alergickou reakciou na zlozku vakciny a az tam sa infikovalo zlatym stafylokokkom? Ked tu spominas nozokomialne nakazy, neda sa tato moznost vylucit a to by vysvetlovalo aj liecbu ATB.
A z toho ze mamicka presne nevie o co islo by som si srandu nerobila...niektori lekari totiz vobec nemaju potrebu rodicov informovat co sa s ich dietatom deje, co mu je..a to dokonca ani ked sa rodic vyslovene pyta...okrem toho ze laik ani nevie na co presne sa ma pytat...

adsumus
autor
3. sep 2014

@marionmarion Nikto si tu z toho nerobí srandu, to je skôr smutná vec a na zamyslenie, že maminka nevie presne o čo išlo, máš sklon hádzať všetko na doktorov a pritom ani nevieš, či maminku informovali alebo nie. Možno ju informovali a nepamätá si, to by sa mala ona vyjadriť a nie ty. Ja mám tiež problém zapamätať si, čo lekári hovoria o zdravotnom stave, hlavne aj pretože polovici nerozumiem, ale hlavnu myšlienku viem zachytiť, napríklad či dieťa má alergicku reakciu alebo zápal, či dokonca oboje ako si to načrtla ty. Dokonca už aj vieš, čím sa dieťa infikovalo a kde sa infikovalo, to je naoza veľké šťastie pre nás, že si v diskusii, ked nám to všetko dokážeš vysvetliť lepšie ako mamina. A kam sa ešte na teba hrabu zdravotníci, čo s tými vecami robia? No nič, konšpiruj dalej, som zvedavá, kam sa až dopracuješ.

marionmarion
3. sep 2014

@adsumus prosim ta citaj celu diskusiu predtym ako ma tu zacnes zhadzovat. ja som reagovala na @aristka, prave ona nacrtla moznost ze mohlo ist o infekciu zlatym stafylokokkom, ja som si to nevymyslela a ani netvrdim ze to tak bolo, je to iba hypoteza a jej som iba polozila otazku ohladom nozokomialnje nakazy ak vies o co ide. A nevieme ako to bolo, kym sa mamicka nevyjadri...ale je mozne ze sa mamicka vyjadrit nebude moct, lebo hoci ty mas asi samych uzasnych lekarov, ktori zodpovedaju dopodrobna vsetky tvoje otazky, ja mam dost odlisne skusenosti a nie len ja, ale kopa dalsich ludi v mojom okoli aj mimo neho..staci si precitata par clankov o zdravotnej starostlivosti na SK.
Okrem ineho ti uplne unika podstata problemu, lebo tu ani nejde o to, co dietatu bolo, ale o to, ze nasledkom ockovania skoncilo v nemocnici a to je fakt, ktory tu uspesne prehliadas a zameriavas sa na blbosti...cokolvek dietatu bolo, spustilo to ockovanie. A to je fakt, ktory sa ti asi nepaci, preto sa tu snazis zahmlievat...
Aj tebe pekny den 🙂

adsumus
autor
3. sep 2014

@marionmarion Zahlmievaš tu jedine ked tak ty a súčastne prispievaš silne mimo temu,bolo vám už aj povedané od admina, že si máte vytvoriť vlastnu (kde budete kydať na naše zdravotníctvo nezmysly do sýtosti), zastupuješ tu maminu, rozdávaš diagnozy navšetky strany a pritom nemáš ani ponatia čo bolo či nebolo, mamička sa má možnosť obrátiť na príslušné miesta a žiadať nápravu a prípadne vyvodenie zodpovednsoti ZA PREDPOKLADU, ža má pravdu a došlo k poškodniu zdravia jej dieťaťa. Kde sa má obrátiť rodič, ktorý podlahne antivax kampani, dieťa mu ochorie a zomrie alebo zostane poškodené? Takéto dieťatko už na Slovensku bohužial máme. Takže rovnakým metrom pre lekárov aj antivaxerov, ked chcete aby boli zodpovední lekári či štát za všetko, čo bolo či aj nebolo zapríčine očkovaním, tak aj antivaxeri za všetko čo bolo alebo nebolo zapríčinené neočkovaním a POROVNAME. Ináč, dobré správy vrabce čvirikaju v Austrálii sa už začalo jednať ohladom klamstiev a zavádzani, ktoré môžu mať následky na zdraví, dám vedieť, poinformujem ako sa bude vyvíjať legislatíva v danej veci. Tak o dvadsať rokov sa možno pohnu veci aj na Slovensku a zatial sa drž temy. A nevypisuj o zodpvednsoti lekárov, lebo sa máš kde obrátiť a dať prešetriť, či bola alebo nebola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne a či viedla alebo neviedla k poškodeniu na zdraví a ked rovnaku zodpoevdnsť budu mať aj antivaxeri a bársakí šarlatáni, potom sa môžeme baviť, kto poskytuje lepšiu starostlivosť, s menšími následkami na zdraví. A vyprosujem si z tvojej strany urážky typu, že zahmlievam, lebo to je tvoje klamstvo, že prehliadam, lebo to je to isté, a že sa zameriavam na blbosti, to je moja tema na čo sa zameriavam a ked sa ti nepáči načo sa zameriavam, tak to nečítaj a zameriavaj sa ty načo sama uznáš za vhodné a nerob tu hovorcu celému svetu a píš o svojich zážitkoch a čo si urobila preto, aby lekári poskytovali všetky informácie dopodrobna a aj vrátane alternatívnych. UROBILA, nie vykrikovala neadresne na nete. Vsadím sa že nič a to narozdiel odo mna.

adsumus
autor
3. sep 2014

A prestante sa robiť konečne, že vám tu ide o nápravu zdravotníctva, propagujete antivax a alternatívu, som ešte zabudla v príhovore zdôrazniť.

marionmarion
3. sep 2014

@adsumus vyrozpravala si sa? Hadam sa ti ulavilo 😉

kvieta
3. sep 2014

@marionmarion Tu vyššie si spomínala, ako lekári neinformujú rodičov o zdravotnom stave svojho dieťaťa a o.i: "...okrem toho ze laik ani nevie na co presne sa ma pytat... :. Pekne si to vystihla a stotožňujem sa z časti s tým, naozaj je to mnohokrát tak. ALE:
Ako môže taký rodič laik rozhodnúť o tom, čo je pre jeho dieťa najlepšie, keď sa ani nevie opýtať lekára, čo dieťaťu vlastne je. A mnohokrát je to aj tak, že ten lekár toho rodiča aj informuje, len ten rodič laik tomu nerozumel, vlastne ani nezachytil odborné výrazy a z toho dedukuje, že mu to lekár nepovedal. No ale hold nevedomosť neospravedlňuje a treba sa pýtať... ak treba, tak aj 100x! A to akože máme potom veriť domnienkam takých rodičov LAIKOV, že VŠETKY problémy, ktoré ich deti mali, majú a budú mať má na svedomí očkovanie? 😕 Vzhúru na stromy 😠

marionmarion
3. sep 2014

@kvieta lekar by mal informovat tak aby to laik dokazal pochopit, odborne vyrazy sa daju pekne vysvetlit aj tak, ze to pochopi ktokolvek. Ale ano, su mamicky, ktore sa nepytaju a slepo doveruju vsetkemu co lekar robi odporuca, vratane ockovania a veselo prikyvuju lekarovi, ked ten tvrdi ze ved to z ockovania mat nemozete, aj ked je ocividne ze problem nastal hned po ocko...a potom su tie, ktore si daju namahu prestudovat vsetko pre aj proti, venuju tomu kopec casu a nakoniec sa rozhodnu neockovat nie len tak z rozmaru a nie preto ze nejaky myticky antivax hnutie to kaze, ale prave preto ze o ockovani maju casto viac informacii ako niektori lekari...no niektore tu ten rozdiel nepochopite nikdy...

kvieta
3. sep 2014

@marionmarion Nikdy nehovor nikdy... No zatiaľ chýbajú fakty 😉

adsumus
autor
4. sep 2014

@marionmarion Neočkujuce mamičky maju o očkovaní viac info ako špičkoví lekári a vedci, čo to študovali a robia s tým celý život? Moja neočko kamarátka, nevie ani choroby vymenovať, proti ktorým sa očkuje, dalšia ma presviedča, že načo sa očkovať proti klieštovke, ked borelka sa neočkuje. Dalšia verí, že nepoužité vakcíny sa zahreju a znova sa použiju. Ináč sem som to zhrnula, čomu všetkému veria neočko rodičia, aká obrovská je miera dezinformovanosti o očkovaní. Môže by ť rozhodnutie robené na základe takejto znôčky klamstiev dobré? Cas ukáže.
https://www.modrykonik.sk/blog/adsumus/article/co-ma-naucil-antivax-rnrkdx/

marionmarion
4. sep 2014

@adsumus tvoja neocko kamaratka nevie ani choroby vymenovat? A ty si ju to este nenaucila? Ked tu kazdy den vypisujes o tom ake su nebezpecne choroby proti ktorym sa ockuje? Teraz si ma fakt pobavila 😀 o tych dalsich pripadoch co tu pises a zneju teda uuplne doveryhodne, ani nehovorim. Kazdy jeden neockujuci rodic ktoreho poznam vie velmi dobre, preco neockuje a to je pre mna smerodajne a nie tvoje nicim nepodlozene tvrdenia o nejakych kamaratkach...a ten tvoj blog je len ciste ohovaranie, kedze nie je k nemu dolozeny ani jeden jediny link, ktory by potvrdil tvoje slova. Takze... 😉

nae
4. sep 2014

@marionmarion
@adsumus Keď je niekto neočkujúci, tak nepovažujem za "trestné" to, že nevie vymenovať ochorenia preventabilné ochorením. Na základe niečoho sa rozhodol a viac to nerieši. (Načo sa zaťažovať zbytočnosťami, v živote sú príjemnejšie a krajšie veci, o ktorých sa dá premýšľať 🙂)
Ale že to nevedia ani rodičia, ktorí očkujú, tak to je dennodenná realita. Valná vačšina rozlišuje len to, že sa jedno očkuje do pravého stehna a druhé do ľavého, a niečo do ručičky. To je všetko.
A ešte posledná vec ku očkovaniu proti kliešťovej encefalitíde - nech si vakci celebritky najprv urobia s pediatrami informačný poriadok, pretože niektorí lekári toto očkovanie absolútne nedoporučujú malým deťom, iní by to pchali už do lezúňa.

zimmi1
4. sep 2014

@adsumus precitala som si tvoj blog, napisala si tam polopravdy..ocko- neocko temu uz studujem asi od 4. mesiaca tehotenstva. precitala som kadeco, aj fora tu na modrom koniku, ale k takymto extremom som sa nedostala (mozno sem tam u nejakeho jednotlivca, ale to sa najde vsade)..takze tvoj prehnany a vysoko ironizujuci clanok nema velku vypovednu hodnotu. skoda. @marionmarion to vystihla 😉

btw. k tej tvojej teme, ano, myslim si, ze obe strany by mali prevziat zodpovednost.

adsumus
autor
4. sep 2014

@zimmi1 Ktorý bod ti pripadá prehnaný?