Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Ved aj skolska dochadzka je povinna zo zakona, nemozte sa slobodne rozhodnut dieta do skoly nedat...Slobodna volba je obmedzena z nejakeho dovodu a ten dovod je zavazny...nie je to len tak.
@trish31 - viem, ze vela nehlasia. Aj nasa vlastna pediatricka odkyvala vedlajsie ucinky rukou, aj ked nam povedala, ze si mysli, ze to z toho ockovania je, ze sme mali SMOLU. Citam to tu denne, najviac ma dorazilo, ked kamoskin maly mal po MMR osypky a nehlasili ani to, ani na jej naliehanie! Ze vraj sa to proste moze stat, dobre, nie?
Veru argumentacia na bode mrazu, ja si myslim, ze pokial bude stat preplacat vsetkym fetakom, fajciarom, alkoholikom liecenia, zvladne aj tych par deti chudatiek navyse, ktore rodicia neockovali... a mozno sa systemu este ulahci, lebo odbudne na onkologii z deti, ktore maju po ockovani rakovinu, odbudne astmatikov, alergikov, exematikov, deti s poruchami spravania 🤐
Ale nic, idem radsej z temy, toto je na burlivu debatu a ja mam jasno, nepotrebujem nikoho presviedcat ;)
@jana najdi si niecom o nom... uz len co blba wiki pise je zaujimave... http://en.wikipedia.org/wiki/Matthias_Rath
"viedol neopravnene klinicke studie ... velke reklamne kampane o zazracnych pirulkach po afrike kde umierali ludia na AIDS vo velkom...a pekne sa na svojich zazracnych pirulkach s vitaminu C nabalil na chudakoch.....berlinsky sud mu naraidil zastavit reklamne tazenie v nemecku...hlavny dovod bola smrt 9 rocneho chlapca ktory prestal s chemoterapiou a dal sa na liecbu tohto pana! ... zaraba minioly dolarov rocne ... take prasiatko davas za priklad.... uz si zacnite zistovat nieco o ludoch ktorých ukazujete ako priklady...
@anjelicek26 ako som uz pisala,vsetko ma dve strany...nic nie je ciernobiele..Idem uz aj ja prec odtialto 🙂
@adsumus
1. Neverim, ze nemas nejaky financny osoh za tie kvanta prispevkov, ale to ma netrapi.
2. Su rozne skupiny ludi - voci niektorym bola priroda skupejsia, avsak za to nemozu, preto je lahsie pochopit ich nespravne rozhodnutia. A castokrat sa opieraju o tzv. "autority", ktore im radia, pricom im uz nepovedia, ze z rad maju financny prospech.
Na druhej strane ti obdarenejsi su tiez rozni, a ty patris k tym, co nedokazu niest zodpovednost za svoje rozhodnutia. Potrebujes autoritu, ktora rozhodne za teba. Bohuzial vas je dost a vdaka vam prichadzame postupne o svoje slobodne rozhodovanie, ci uz je to oblast ockovania, skolstva, nehovoriac o daniach a odvodoch. Vdaka vam tu mame Istoty a vo vlade ludi, z ktorych ma napina.
A este je tu skupina ludi, ktori sa chcu rozhodovat sami o svojom tele, svojich detoch, svojom majetku. Bohuzial nas je stale malo.
3. Je mi jasne, ze hlavnym argumentov ludi potrebujucich "autority" je argument, ze dieta sa nedokaze branit. Nuz, pokial ide o to, tak viac mi je luto dietata, ktore matka napchava "skvelymi potravinami - casto krat este s nalepkou pre deti", patle na neho rozne kremy, doma pouziva rozne osviezovace, sava a ine sajrajty a potom narieka, ze dieta ma znizenu imunitu a je v skolke stale chore.
4. Je mi fuk, kto si ockuje ci neockuje dieta, je mi fuk, kto cim krmi svoje dieta, je mi fuk, kto si co robi so svojim dietatom (pokial ho samozrejme nejako netyra), ale nie je mi fuk, pokial mi niekto berie pravo rozhodovat o mojom dietati.
@zuzkat1 povišenecky?::vy čitate vase prispevky ako arogantne reaugujete?::..a po druhe .ked tu niekto vypisuje že v inych štatoch neberu deti do skolok ked neočkuju ..ked chem aby napisla kde tak povie že v belgicku lebo sa to stalo jej tete???..do kelu ja chcem članok,niečo podložene,,nejake porovnavanie krajin v eU ked už niečo take napišem nie?..pokial ja vioem aj v belgicku,holandsku,rakusku aj švajčiarsku je očkovanie vo vačšiene dobrovolne a v belgicku len 2-3 vakciny..do skolok neberu len štatnych a aj to zaleži na riaditelke školky a nie je to prikazane zakonom nebrat neočkovane det!!!...a podla novych info sa o niečo take snažia u nas od januara 2014 🙂 nebrat deti do všetkych statnych školok..ale kto sa rozhodne neočkovat tak si je toho vedomy a určite kvoli tomu nezmeni svoje rozhodnutie..lebo retardovane decto ti do skolky aj tak nezoberu!
@pectore ja som to nedala ako priklad, len som napisala, ze mna to zaujalo a tiez som napisla, ze ak by sa to raz aj potvrdilo, kto by niesol zodpovednost .. to je vsetko. Tak stala otazka .. len ma zarazilo ako sa to vsetko obratilo proti ockovaniu. Kto nechce a ma dovody neda ockovat, kto chce a ma dovody tak da a kto sa nevie rozhodnut, tak veru tomu tema ako je tato velmi nepomoze ....
@april171 ziadne pravo by nemalo byt bez povinosti..na to ludia ktorý nepotrebuju autority castokrat zabudaju..... ze ziadna sloboda nebola , nebude a nesmie byt zadarmo...pretoze moze fungovat iba do vtedy kym susedovi neslapnes na krk.... neockovanie vo velkom ohrozuje iste skupiny ludi ako este neockovanych jedincov ci napriklad onkologických pacientov..... ten kto nedal dieta zaockovat a to dieta by nakazilo takehoto cloveky ba mal niest za to zodpovednost!!! ... takze ano mozes si rozhodovat o svojom dietati...ale kdesi na ostrove kde budes zit len so svojou rodinou.. ... dieta ma prava samo o sebe bez toho aky ty mas nazor na vec..... to ze si zakonny zastupca neznamena ze mu mozes odopierat napriklad preventivnu zdravotnu starostlivost len preto ze veris v bubakov vo vakcinach.... a ak hej tak musis za svoje konanie prevziat pravnu zodpovednost.. v nasom state je to pokuta....inde je to osetrene napriklad "zakonom svedomia."...
Mna by zaujimalo, kto vlastne siri tie epidemie chorob, ktorymi sa tu strasi. Tie nezaockovane deti? Ci azda zaockovane deti? Odkial vlastne tie deti tie choroby dostanu? Od inych deti? Od ktorych? Nie je to nahodou od nakazenych a chorych dospelych? Od tych, ktori boli boli pred XX rokmi zaockovani proti tymto chorobam, ale kedze vakciny ucinkuju len par rockov, ani my uz davno nie sme chraneni pred chorobami. Preco teda stat nenariadi povinne znova ockovat aj dospelych, aby nesirili epidemie medzi obyvatelstvom? Ved kolko nechranenych dospelych beha po Slovensku a ohrozuje deti?

No, neviem čo vás tak vydráždilo? Niesť zodpovednosť za svoje (zlo)činy? Ved to presne žiadate od iných a vám samým sa to nepozdáva? Na vás má platiť iný meter ako ho požadujete od všetkých ostatných?