Dokedy budeme schopní pracovať bez problémov?
Ahojte, všade sa hovorí o tom, že naše dôchodky nebude mať kto robiť... Už dnes mi vychádza dôchodkový vek takmer 66 rokov. Pravdepodobne sa to bude zvyšovať. Predpokladám, že to bude 70tka. Ak sa reálne toho dožijeme, budeme vládať? Čo budeme vládať robiť? Ako budeme na prahu 70tky zvládať techniku, pokrok, stres a tlaky? Ako to zvládneme fyzicky?
Závisí akú prácu vykonávaš. Známy nadával že dostal výpoveď. Je dôchodca. Pracoval na ministerstve, manž. v štátnej správe. Že ako má vyžiť z dôchodku.
@anonym_autor do toho nášho dôchodku je ešte desiatky rokov. Pozri, čo všetko sa zmenilo len za 30 rokov. Mám 37,keď som bola dieťa , bol iný svet. Tak bude aj za 30 rokov, nestresujem a šetrím, investujem , aby sme neboli na obtiaž deťom
@anonym_autor Prečo riešiš tak dalekú budúcnosť? Možno sa ani nedožiješ tých 66 rokov, možno bude doba vtedy kedy nebudú robiť už ani 40tnici lebo budú robiť roboti, možno dovtedy naša planéta zanikne, možno vyhráš Loto. Proste čo dovtedy bude nik nevie a v mladom veku sa s tým zbytočne trápiť.
Tak mne uz teraz vychadza az po 66. No a ja predpokladam, ze sa ani nedozijem.
Pozri sa ako fungujú napr. v Číne. Normálne tam pracujú aj 80-90 roční ľudia a nesťažujú sa, len Európania sme rozmaznaní 😅. Šetri si, aby si na dôchodok mohla ísť.
Ahoj, ja verim ze budem dlho pracovat. Ked budem moct. Samozrejme, v 70tke uz len tolko h denne co zvladnem. Ale preco nie. Moji starki aj rodicia pracovali naozaj dlho. Kym vladali, na skratene uvazky, kym ich praca bavila... Rovnako ako stretnes aj 80tnika na lyziach, niektori pracuju aj na dochodku.
Samozrejme Tvoja otazka v celospolocenskom kontexte je nieco ine, ano, zial, demografia nepusti.
@anonym_autor zamyslam sa nad tym podobne. nebude na nase dochodky
Pozri sa ako fungujú napr. v Číne. Normálne tam pracujú aj 80-90 roční ľudia a nesťažujú sa, len Európania sme rozmaznaní 😅. Šetri si, aby si na dôchodok mohla ísť.
@a0 vies, aby sme sa ho aj dozili..
@anonym_autor moja mama ma 71 a veru si ju neviem predstavit, ze by chodila v tomto veku do prace. Svojra na dochodku od 56.
Ja si veru neviem predstavit robit co robim este v 70.
@anonym_autor moja mama ma 71 a veru si ju neviem predstavit, ze by chodila v tomto veku do prace. Svojra na dochodku od 56.
Ja si veru neviem predstavit robit co robim este v 70.
@anonym_381f14 ani ja.
ja v 50 uz nechcem pracovat, kaslem na to 😀 aj preto od 20 setrim a investujem.. ale nepracujem na slovensku, tu by som si usetrila tak 100 mesacne
@anonym_autor
Tak ľudia vo svete robia aj v 80 tke. Dôchodkové systémy nie sú bežné. Bežne je proste zarábať si na svoj život.
Naše generácie okolo 40 rokov s dôchodkom nerátajú, väčšinou investujeme a dúfame, že to prinesie svoj úrok.
@anonym_autor no ked ludom nevadi, ze hore ukradnu vsetko, co nie je pribite vratane dochodkov, tak ich budu vynasat z prace rovno do krematoria ...
@anonym_autor svokor zomrel v 66r, takze tazko fyz.pracu do 70r...este tak kancel. Manzel ma 46r a uz teraz ma fyzicky dost, nevie ako vydrzi do 60r.
Preto odkladame peniaze a investujeme, aby sme mali z coho zit, lebo neverime ze budu peniaze na dochodky pri takej demografii aka je a bude...
@anonym_autor
Tak ľudia vo svete robia aj v 80 tke. Dôchodkové systémy nie sú bežné. Bežne je proste zarábať si na svoj život.
Naše generácie okolo 40 rokov s dôchodkom nerátajú, väčšinou investujeme a dúfame, že to prinesie svoj úrok.
@zmrzlinka2021 presne tak
Moja jedna manazerka robite v 70 a chce, ju to bavi, doma by nemala co robit, takto ma mladych okolo, moja svokra cez 70 a stale ciastocne pracuje vo fachu
@anonym_autor no ked ludom nevadi, ze hore ukradnu vsetko, co nie je pribite vratane dochodkov, tak ich budu vynasat z prace rovno do krematoria ...
@anonym_c77403 v Nemecku, v Taliansku, v Dansku, v Holandsku, ludom asi nevadi, ze ti hore vsetko vratane dochodkov uz ukradli, lebo dochodkovy vek je tam v sucasnosti 67 rokov
@anonym_autor ja dufam,ze budem robit do vysokeho veku.v pripade psychoterapie asi ten vek je skor vyhoda🙂
@anonym_c77403 v Nemecku, v Taliansku, v Dansku, v Holandsku, ludom asi nevadi, ze ti hore vsetko vratane dochodkov uz ukradli, lebo dochodkovy vek je tam v sucasnosti 67 rokov
@anonym_ae1755 Asi nevies, aku tam maju vysoku zivotnu uroven a ake vysoke dochodky.
AI hovori, ze priemerny dochodok v Holandsku je nad 3 tis eur,
v rakusku 2300 eur (muzi) 14krat rocne,
Priemerný starobný dôchodok na Slovensku: Koncom roka 2025 dosahoval takmer 703 eur.
tak pozdrav Fica a jeho kamosov Slotu a Mociara, ked budes premyslat v starobe, ci si kupis dva rozky alebo styri a natries si na to taveny syr v nedelu po tom, ako zaplatis 300 eur najomne a 200 eur za lieky...
-----------
Přehled od AI
Holandský dôchodkový systém patrí k najlepším na svete, pričom priemerný čistý mesačný dôchodok (štátny + zamestnanecký) sa často pohybuje nad hranicou 1 200 až 3 000+ eur v závislosti od odpracovaných rokov a pilierov. Základný štátny dôchodok (AOW) pre jednotlivca predstavuje cca 1 200 - 1 300 eur, no celkový príjem je vyšší vďaka povinnému sporeniu v zamestnaní.
Základné piliere dôchodku v Holandsku:
Štátny dôchodok (AOW): Základná zložka, na ktorú vzniká nárok po 50 rokoch života/práce v NL (2 % za každý rok). V roku 2024 je plná suma pre jednotlivca cca 1 200 - 1 300 € v čistom.
Zamestnanecký dôchodok: Väčšina zamestnancov si sporí cez zamestnávateľa, čo výrazne zvyšuje konečnú sumu.
Dôležité informácie:
Dôchodkový vek: Postupne sa zvyšuje, v roku 2025 dosahuje 67 rokov a 3 mesiace.
Výška dôchodku: Závisí od počtu rokov pobytu/práce v Holandsku (za každý chýbajúci rok sa kráti o 2 %).
Priemerný príjem: Celkový priemerný dôchodok (vrátane doplnkových) môže byť u dlhodobo pracujúcich výrazne vyšší, často uvádzaný nad 3000 eur.
---
Přehled od AI
Priemerný hrubý starobný dôchodok v Rakúsku v roku 2024 dosiahol približne 2 321 € pre mužov a 1 594 € pre ženy. Výška závisí od počtu odpracovaných rokov a výšky odvodov (vymeriavacieho základu), pričom za každých 12 mesiacov poistenia sa získava nárok vo výške
z vymeriavacieho základu. Dôchodok sa v Rakúsku vypláca 14-krát ročne
Reagujem na vek odchodu do dochodku, co je tema tejto diskusie, nie na vysku dochodku, lebo ta nie je temou tejto diskusie.
Reagujem na vek odchodu do dochodku, co je tema tejto diskusie, nie na vysku dochodku, lebo ta nie je temou tejto diskusie.
@anonym_ae1755 Aby si neplakala dvakrat. Nad tym kedy pojdes do dochodku a s cim tam nan pojdes ...
@anonym_ae1755 Aby si neplakala dvakrat. Nad tym kedy pojdes do dochodku a s cim tam nan pojdes ...
@anonym_c77403 aj citas diskusiu, ze mnohe si na dochodok odkladaju uz teraz, lebo so statnym nerataju?
@anonym_c77403 aj citas diskusiu, ze mnohe si na dochodok odkladaju uz teraz, lebo so statnym nerataju?
@anonym_ae1755 Tak to je super, vyriesi sa tym mafia a korupcia vo vlade. Ze miesto slusneho dochodku za vysoke odvody si nan musime po vysokych daniach este dodatocne odkladat sami. Takze dvojity o.eb. Ale ked to nikomu nevadi ... Radost vladnut tak sprostemu narodu. Robi ako sprosty, plati ako sprosty, setri si ako sprosty a staci mu povedat, ze ho velky vodca mociaci si gu.e v zlatej vani ochranil pred lgbti, pricom sam prezident je homosexual.
@anonym_ae1755 Tak to je super, vyriesi sa tym mafia a korupcia vo vlade. Ze miesto slusneho dochodku za vysoke odvody si nan musime po vysokych daniach este dodatocne odkladat sami. Takze dvojity o.eb. Ale ked to nikomu nevadi ... Radost vladnut tak sprostemu narodu. Robi ako sprosty, plati ako sprosty, setri si ako sprosty a staci mu povedat, ze ho velky vodca mociaci si gu.e v zlatej vani ochranil pred lgbti, pricom sam prezident je homosexual.
@anonym_c77403 autorka sa pyta, ci budeme vo vyssom veku fyzicky vladat robit a ty aj do toho musis zatiahnut politiku, hoci diskusia nie je v teme politicke spektrum. Uz na teba viac nereagujem.
Ja som skoro 13 rokov na dochodku a mala som ho zvyseny o 4,5 roka oproti komunistickemu. Dnes by som isla 62,5 rocna. Teda za 13 rokov sa zvysi odchod o 3 roky. Nech vas tesi, ze zvysovanie veku sa spomalilo.
Ja som skoro 13 rokov na dochodku a mala som ho zvyseny o 4,5 roka oproti komunistickemu. Dnes by som isla 62,5 rocna. Teda za 13 rokov sa zvysi odchod o 3 roky. Nech vas tesi, ze zvysovanie veku sa spomalilo.
@anonym_77606d kedy si isla?

Nebudeme. Preto treba investovat a mat rezervu, aby si mala z coho zit, ak chces odist skor na dochodok, ako budes realne moct podla tabuliek. Plus ani ten dochodok nebude ziadna vyhra, ak vobec nejaky bude 😂