icon

Dôchodkový vek 68 rokov: je to vôbec normálne?

sandra9
Včera o 12:11

Ahojte...určite vám už prišlo z poisťovne výpis o predpokladanom dôchodkovom veku... Ja som teda v šoku že ženy mojej generácie budú pracovať do 68.. je to brutálne kedy budeme mať čas na seba a vnúčatá ? Kto bude v tomto veku zdravý a kam nás zoberú do práce ? Chápem že sú profesie kde ide pracovať aj dlhšie ale čo ženy vo výrobe alebo ťažko fyzicky pracujúce ? Je tá naša vláda vôbec normálna ? Ako si to predstavuju?

Strana
z4
anonym_0e927e
Včera o 12:14

Kolko mas deti?

sisska96
Včera o 12:14

Nebudeme. Budeme robiť pokým nezdochneme 😂

anonym_e7cce7
Včera o 12:15
@sisska96

Nebudeme. Budeme robiť pokým nezdochneme 😂

@sisska96 na posteli na kolieckach nas dovezu do práce 😀

personality
Včera o 12:25

No vidíš motivácia sa o seba starať po fyzickej aj vedomostnej stránke. 🤣

anonym_6f6881
Včera o 12:28

Mňa zaujíma kto zamestná starého človeka čo už oslavil 60 rokov . Veď starí ľudia majú už zdravotné problémy. Veď teraz nechcu zamestnať starcov po 50-tke. Ja sa čudujem že ste všetci spokojní. Veď nech starci robia aj do 80-tky aj s tým budete súhlasiť. Umrieme v práci od vycerpania.

anonym_9f51d9
Včera o 12:30

ja uz teraz nevladzema to mam 43, preto idem cestou vlatneho podnikania nech sa nemusim zruinovat do 70tky

sisska96
Včera o 12:32
@anonym_6f6881

Mňa zaujíma kto zamestná starého človeka čo už oslavil 60 rokov . Veď starí ľudia majú už zdravotné problémy. Veď teraz nechcu zamestnať starcov po 50-tke. Ja sa čudujem že ste všetci spokojní. Veď nech starci robia aj do 80-tky aj s tým budete súhlasiť. Umrieme v práci od vycerpania.

@anonym_6f6881 no a čo chceš robiť? My s tým nič nerobíme, aj v iných krajinách je už 67,68

anonym_e7981f
Včera o 12:33

@sandra9 Je to tak. Vláda štedro rozdáva a zvyšuje dôchodcom dôchodky, prideľuje 13. dôchodky, hoci vie, že SP na to už nemá prostriedky. Už teraz si SP požičiava (je dotovaná) tuším ročne 0,5 mld. €. Čím ďalej, tým bude viac dôchodcov, ktorí budú dostávať štedré dôchodky a peňazí nebude. Nebude mať kto robiť, preto tí, čo vládzu, budú musieť makať dlhšie, aby dokázali aspoň ako tak naplniť kasu SP.

Voľte zase Fica, ešte dvihne dôchodky a možno schváli dôchodcom aj 14. dôchodok, veď aj oni chcú ísť na dovolenku, nielen vianočné darčeky kúpiť. A budete potom pracovať až do smrti.

natalka13
Včera o 12:36

vacsina krajin ma odchod do dochodku 66+
a ktore nie, budu ten vek zvysovat.

anonym_489b91
Včera o 12:37

Budeme robit do 68 a potom nam povedia, ze hups, dochodok nebude.. len prispevok na dochodok 200€ a zi si z coho si si nasetrila a nech ti prispeju deti.. takze sa treba podla toho zariadit

guudy
Včera o 12:37

@sandra9 nas stat nema na dochodky peniaze. Takze jeden zo sposobov, ako dosiahnut menej vyplacanych dochodkov je napr, ze sa ho ludia nedoziju 🙂
Brat prosim s rezervou😎

anonym_ec142e
Včera o 12:39
@anonym_6f6881

@anonym_6f6881 a teba sa to netýka? Keď píšeš, že sa čuduješ, že STE všetci spokojní? A ty si ako na tom?

anonym_dd6a71
Včera o 12:39
@guudy

@sandra9 nas stat nema na dochodky peniaze. Takze jeden zo sposobov, ako dosiahnut menej vyplacanych dochodkov je napr, ze sa ho ludia nedoziju 🙂
Brat prosim s rezervou😎

@guudy moji rodicia sa veru nedozili otec odrobil 40rokov v statnej sprave,mama tak isto.Jeden mal 60 druhy 64.

anonym_7304cf
Včera o 12:40

@sandra9
Jaj chudacikovia vsak ste si to zvolili tak to mate dobre vam tak.

anonym_1f8ca3
Včera o 12:49

Veru zamyslam sa nad tym intenzivne posledny rok (mam 36 rokov) mame 2 male deti, vysoku hypoteku, a aj tak snazime sa setrit ale teraz fakt premyslam ako co najviac odlozenych penazi investovat lebo proste ja nemozem robit do 68rokov. Idealne pred 60tkou by som uz pracovat nechcela… Nemame vlastny biznis,sme zamestnanci.. Takze snazim sa vzdelavat ohladne investovanie a nechat nech proste posobi zlozene uročenie ale aj tak. ak by som chcela za 24 rokov ist do “dochodku” investovala by som do portfolii ktore maju vynosnost cca 7% musela by som aj tak odkladat aspon 1800€ mesacne 🤣🤣🤣 to proste nejde toto… ja neviem ale ja chcem ten zivot aj zit a nielen skreckovat a potom v 60tke ze hihi haha. toto si moze dovolit mozno niekto so spolocnym prijmom napriklad 10 000€ v cistom lebo ja neviem inak. mozno ma niekto vyvedie z omylu ale ja neviem ak nemas vlastne podnikanie tak ako nemakat pomaly do 70tky?

anonym_53f43a
Včera o 12:49

Tiež na to nemám slov a neviem si to úprimne predstaviť. Spoliehať sa na štát nemá už podľa mňa veľký význam, je potrebné si sporiť vlastnou cestou a zabezpečiť sa sám, ideálne začať v čo najskoršom veku, keď už človek pracuje. A možno to znie hnusne, ale ja by som bola za to, aby sa od určitého veku už nemohlo voliť. Pretože toto, čo tu máme, je výsledok oblbnutia staršej generácie a my si môžeme tak akurát pískať.

anonym_1f8ca3
Včera o 12:51
@anonym_53f43a

Tiež na to nemám slov a neviem si to úprimne predstaviť. Spoliehať sa na štát nemá už podľa mňa veľký význam, je potrebné si sporiť vlastnou cestou a zabezpečiť sa sám, ideálne začať v čo najskoršom veku, keď už človek pracuje. A možno to znie hnusne, ale ja by som bola za to, aby sa od určitého veku už nemohlo voliť. Pretože toto, čo tu máme, je výsledok oblbnutia staršej generácie a my si môžeme tak akurát pískať.

@anonym_53f43a na jednej strane suhlasim je to tu fakt na zaplakanie na druhej strane ten dochodkovy vek vazne rastie plosne po celom svete,rodi sa stale menej deti atd. ale clovek proste ma mat narok na “oddych” a vela ludi proste nebude schopnych makat v 68 rokoch.

anonym_186f5c
Včera o 12:52

Ludia nie su normalni. Vlada, ktoru volia, robi dobre, co vie. Systematicky rozkrada a to, ze Tebe nebude na dochodky, je Ficovi, vies kde. Smerohlas ma plne konta a vily v zahranici. Ked Orbana vykopli, Magyar zalozil urad pre vracanie rozkradnuteho majetku.

anonym_53f43a
Včera o 12:54
@anonym_1f8ca3

@anonym_53f43a na jednej strane suhlasim je to tu fakt na zaplakanie na druhej strane ten dochodkovy vek vazne rastie plosne po celom svete,rodi sa stale menej deti atd. ale clovek proste ma mat narok na “oddych” a vela ludi proste nebude schopnych makat v 68 rokoch.

@anonym_1f8ca3 Úplne súhlasím a chcela by som, aby sme povedzme už v 60 oddychovali a kto chce, môže si privyrobiť. Je to celková záležitosť, aj to s tými deťmi. Nie je normálne, že mladý človek by aj chcel mať deti a nemôže, lebo veľa mladých nemá ani na dvojizbový byt. Žiť sa zo začiatku sa aj skromne. My teraz čakáme prvé bábätko, vždy som snívala o tom mať 3 deti, no ale keď to takto pôjde ďalej, tak sa veľmi obávam, že bude len to 1. A to nežijeme zle, ale ani nadpriemer, dieťa sa vie uskromniť. Ale táto podpora by mala začať už pri mladých rodinách. Alebo nájsť iné riešenie, aby ľudia boli uvedomelí a sporili si tak, aby sa zabezpečili na starobu sami. Lenze to aj chápem, že nie každý má na to finančné prostriedky. Proste neviem, akoby sa to dalo vyriešiť. Je to ale katastrofa.

patrike
Včera o 12:56

Chod do Nemecka / Rakuska a pod, kde uvidis zastupy aktivnych dochodcov, ktori v 80-ke cestuju a pracovali do 65 priblizne. Ako stupa vek dozitia, tak sa bude aj dlhsie pracovat. Kto nebude vladat manualne, bude robit to, co aj teraz inde nezamestnatelni : SBS a pod.

anonym_186f5c
Včera o 12:57
@anonym_e7981f

@sandra9 Je to tak. Vláda štedro rozdáva a zvyšuje dôchodcom dôchodky, prideľuje 13. dôchodky, hoci vie, že SP na to už nemá prostriedky. Už teraz si SP požičiava (je dotovaná) tuším ročne 0,5 mld. €. Čím ďalej, tým bude viac dôchodcov, ktorí budú dostávať štedré dôchodky a peňazí nebude. Nebude mať kto robiť, preto tí, čo vládzu, budú musieť makať dlhšie, aby dokázali aspoň ako tak naplniť kasu SP.

Voľte zase Fica, ešte dvihne dôchodky a možno schváli dôchodcom aj 14. dôchodok, veď aj oni chcú ísť na dovolenku, nielen vianočné darčeky kúpiť. A budete potom pracovať až do smrti.

@anonym_e7981f Pridaj. Nie 0,5 miliardy chyba, ale 4 miliardy rocne.
AI Sociálna poisťovňa si na výplatu dôchodkov priamo nepožičiava, ale jej dôchodkový systém je dlhodobo stratový. Na vyplatenie všetkých penzií jej chýbajú ročne približne 3 až 4 miliardy eur. Tento masívny výpadok za ňu každoročne vykrýva štátny rozpočet formou nenávratnej dotácie, pričom štát si na tieto účely musí požičiavať na finančných trhoch. [1, 2]
Vzhľadom na demografický vývoj a nárast výdavkov (napríklad na trináste dôchodky) sú tieto dotácie nevyhnutné na to, aby sa dôchodky nemuseli krátiť.

anonym_3a043c

@sandra9 Ja mam hypo do 70tky, tak ja musim dret ci chcem ci nechcem este 21 rockov. Jupííí.

anonym_53f43a
@patrike

Chod do Nemecka / Rakuska a pod, kde uvidis zastupy aktivnych dochodcov, ktori v 80-ke cestuju a pracovali do 65 priblizne. Ako stupa vek dozitia, tak sa bude aj dlhsie pracovat. Kto nebude vladat manualne, bude robit to, co aj teraz inde nezamestnatelni : SBS a pod.

@patrike Síce fajn nápad, ale sme na SLOVENSKU, kde podpora ľudí 50+ neexistuje. Žila som istý čas v Austrálii a veru tam podporovali ľudí od 60+ v kadečom, poskytli možnosť ľahšej práce, ale tu? Buďme trošku realisti, poprosím.

anonym_30378d

Na jednej strane sa posúva dôchodkový vek, na druhej už 50 ročného človeka nechcú vziať do práce a stále píšu ako nás nahradí AI. Tak neviem 😁

anonym_a82686
Včera o 12:58
@anonym_53f43a

@patrike Síce fajn nápad, ale sme na SLOVENSKU, kde podpora ľudí 50+ neexistuje. Žila som istý čas v Austrálii a veru tam podporovali ľudí od 60+ v kadečom, poskytli možnosť ľahšej práce, ale tu? Buďme trošku realisti, poprosím.

@anonym_53f43a v AUS sa ide do dôchodku v 67 či 68 r či nie?

sanssa
Včera o 12:59
@anonym_30378d

Na jednej strane sa posúva dôchodkový vek, na druhej už 50 ročného človeka nechcú vziať do práce a stále píšu ako nás nahradí AI. Tak neviem 😁

@anonym_30378d no presne, totalne sa to vylucuje ale tak ako slepy povedal, uvidime co bude😂😂😂

anonym_53f43a
Včera o 12:59
@anonym_a82686

@anonym_53f43a v AUS sa ide do dôchodku v 67 či 68 r či nie?

@anonym_a82686 To neviem, bola som tam ešte ako študentka a takto som to neskúmala, ale viem, že ich tam podporujú v týchto veciach, aj keď človek musí drieť, ale majú možnosť ľahšej práce alebo na skrátené úväzky. Žije tam moja rodina, tak niečo viem, ale nie až také detaily.

patrike
Včera o 13:00
@anonym_53f43a

@anonym_53f43a To sa pytaj vo vlade a na Socialnej poistovni, aky maju plan. Bez ohladu na zafarbenie vlady, tu je realne problem a druhe riesenie je dochodky radikalne osekat.

anonym_30378d
Včera o 13:00
@sanssa

@anonym_30378d no presne, totalne sa to vylucuje ale tak ako slepy povedal, uvidime co bude😂😂😂

@sanssa Veď práve, keď nás AI nahradí, tak nebude treba riešiť dôchodkový vek. Len kto bude živiť tie hordy ľudí bez práce nikto nepovedal.

maminkadeticiek
Včera o 13:01

Vsetci si privykneme na taku dobu aka bude v danej dobe.Teraz pracujem na tom aby som sa na to co najlepsie pripravila.Ani tebe noc ine neostava.

Strana
z4