Fakt je všetko vina rodičov?
Trošku sa zamýšľam.
Inšpiráciu som zobrala v komentároch na článok o tom, čo urobil Kramárov syn. Chlapec zobral auto a pod vplyvom búral.
No a komentáre, že chyba rodičov, zanedbaná výchova a podobné kecy.
Takže tak uvažujem. Fakt sú za zlými rozhodnutiami rodičia? To, keď môj syn urobí nejakú blbosť, môžem za to? Ako?
Keď ja urobím zlé rozhodnutie, môžu za to moji rodičia?
Prečo?
Keď sa zle vydám, rozvediem, podvediem niekoho v obchode, tak je to chyba mojich rodičov???
Čo myslíte?
@zuzana76 áno. Toto áno, ak tretiak nemá úlohu, alebo nie je diagnostikovaný, to ide na vrub rodičov, tam sa dá zasiahnuť.
Ale je chyba rodičov, keď sa 15rocna dcéra oblieka nevhodne? Nedávna diskusia tu.
@tilly niekedy je to chyba rodiča, a niekedy nie. Nedá sa to zovšeobecňovať. Niekedy dieťa ukradne žuvačky lebo výzva z internetu, stávka s kamošmi. Vyskúša cigu, alkohol lebo nechce byť iný v partii. Ale niekedy rodičia nemajú čas na výchovu, decko má doma všetko, rodičia kúpia čo chce, aby decku vynahradili to, že naňho nemajú čas a fracek si myslí, že je majster sveta a všetko môže.
A áno, je chyba matky keď nedokáže 15 ročnemu decku vysvetliť, že do školy sa nechodí oblečená ako prostitutka. Jedna matka má mať prehlad o tom, ake oblečenie si jej dieta kupuje a má v skrini. Veď to platí tá matka. Tak isto je chyba rodiča, keď 12 ročné deti chodia zmalovane ako kraslice, s umelymi nechtami, z mini kraťasiek im trčia gaťky a zadok, a miesto trička majú podprsenku. To, že sa tak obliekaju ine deti nieje ospravedlnenie. Keď ine decko skoči z okna, tak môže aj moje?
A deti bohatych ludi, znamych ludi su ina kategoria. Mlademu Kramarovi očividne stupla slava do hlavy a uz nevie čo od dobroty.
Ja by som zrušila socialne siete pre deti do 16 rokov. Internet velmi negativne ovplyvnuje deti. Na každu socialnu siet jedna registracia na jeden obciansky a hned by deti nemali fiktivne profily, že maju xy rokov.
Keď tvoje dieťa kamoš nahovorí na cigu, tak zato nemôžeš, lebo kamoš je väčšinou viac, ako rodič, ale keď necháš decko chodit do skoly v spodnom pradle a zmalovane ako z vypadovky, tak zato mozes. Ty, ako rodic mas vediet, co ma decko v skrini.
Prosím, nezameriavajte sa len na mladého Kramára. Myslím to tak všeobecne. Aj dávnejšie tu bola diskusia, kde dievča kúpilo cigarety a že či sa hnevať na predavačku. A hneď, že výchova, chyba rodičov apod.
A ja sa tak zamýšľam. Fakt je to naša chyba, keď naše deti urobia blbosť? A chyba našich rodičov, ak my urobíme zlé rozhodnutie?
@tilly
Tak ako si myslím, že všetko ide z rodiny, tak isto si myslím, že môžeš dieťa vychovať akokoľvek dobre, stačí, že narazí na zlú partiu, partnera, alkohol a vybavené 🤷♀️ Stačí pár nesprávnych rozhodnutí a už to ide. Koľko matiek chcelo pomôcť ,dohováralo dcéram, aby sa rozišli so zlým frajerom ešte za mlada, aj tak si dcéry nedali povedať. Skončili s viacerými deťmi, týrané, ako alkoholičky a stratené existencie...Príkladov je všade dosť. Nikdy nikto nevie, čo dieťa vyvedie. Mnohí rodičia keby počúvali svoje deti za rohom, by im vlasy dupkom stáli a doma anjelik.
Nie , od určitého veku je chyba na konkrétnom človeku. Preto aj ten človek je trestnoprávne zodpovedný.
Mam syna 17r,ma vodicak.Neviem si predstavit,ze by si zobral svoje auto,a len tak sam s kamosmi isiel sa vozit a ozraty.Syn stale,stale jazdi vsade s nami,auta strieda.Raz ideme jeho,mojim,muzovym.Mozno chcel od ocinka tiez vodicak,ale ten mu povedal nie a takto to dopadlo.Nahnevany,ze chalani okolo ho maju,len nie on.
Tak 1.27 promile je vcelku dosť. To nie je ospravedlniteľné , že chlapec urobil mladickú nerozvážnosť. To totálne naslopany sadol do auta a matka ráno vysmiata cestou na políciu, že nič nevie. Asi je jej jedno, že kde mala decko celú noc
@tilly za zlými rozhodnutiami nie.
Za tým, akým si človekom, čiastočne áno.
Pretože každého formuje výchova, prístup rodičov, ich prijatie a ešte samozrejme aj prostredie, v ktorom vyrastá, atd.atd.
Povedať, že za všetko môžu rodičia je veľmi zjednodušená interpretácia.
Formuje nás xy rôznych faktorov a ich kombinácie.
@tilly za toto nemozu, ale ze 15 rocna sa oblieka ako slapka, tak to mozu ovplyvnit, skontrolujem satnik, rozstriham nevhodne oblecenie a hotovo.
@zuzana76 mala som spolužiačku ktorej rodičia zakazovali výstredné oblečenie. Výsledok? Prezliekala sa na záchodoch do požičaného oblečenia. Puberta proste.Už je dospelá a nemá potrebu sa vytŕčať.
@tilly za toto nemozu, ale ze 15 rocna sa oblieka ako slapka, tak to mozu ovplyvnit, skontrolujem satnik, rozstriham nevhodne oblecenie a hotovo.
@zuzana76 ja som mala spolužiačku, ktorá šla z domu normálne oblečenä, prezliekala sa pod schodiskom, aj sa nalíčila. 90.roky, rifle stiahla pod pupok. Dala fiktívny krúžok do nosa. Jej rodičia určite za to nemohli. Úplne fajn ľudia, slušáci, žiadne soc. prípady, v rodine harmónia. Po SŠ z toho vyrástla, vydala sa a normálne slušne žije.
@ivicatolic ja si tiež myslím, že veď všetci chceme z detí dobrých ľudí, ale mladicke chyby sme urobili asi všetci...
@tilly presne tak....😊👍
@tiezjedna my máme normálne rozhovory s našimi deťmi. Našťastie rozmýšľajú nad tým, čo im hovoríme. Keby mu chutilo, tak nemá problém si naliať aj doma, keďže už môžu. Nám klamať nemusia. Ja som narážala na to, že aj keď boli mladší a teda my sme boli za nich zodpovední, vždy sme ich sledovali, rozprávali sa s nimi, keď prišli domov a nedlabali sme na to a pod. Rodič je na to, aby si tie deti odsledoval
@sasa1310 môj dobrý kamarát sa fakt venuje deťom aj so ženou, rozhovory denne, vysvetľovanie, hranice, spoločne strávený čas. A čo sa stalo? Syn (10) zhejtoval spolužiačku v triednom chate tak, že to riešili s rodičmi dieťaťa na pôde školy. (Keby sa mladá posadila na koľajnice, bola by to koho chyba? Určite nie rodičov chlapca, ani dievčaťa) Povedal, že skoro odpadol, keď mu volal otec dievčiny. Ináč už teraz na tom chlapcovi vidíš, akú bude mať povahu- to je proste naturel, asi po dedovi, nech ho vychovávajú akokoľvek správne. A dcéra? Normálne dievča, ktoré s obyčajnou mamou ( na vzhľad prirodzenou ženou, žiadne šminky) a otcom vždy všetko preberala, mala správne hodnoty. Teraz vo veku 13 rokov total otočka 🙄 sa chce líčiť ako sex. pracovníčka, zrazu sa jej páčia tetovania a kačacie pysky namiesto pier, zo školy prišla s umelými riasami 1 vyholeným obočím. Ver, never kamarát si aj poplakal od zúfalstva a priznal, že to je boj, nekonečné rozhovory, príklady, ukáźky na youtube....Tie deti to však nechcú pochopiť Tvrdí, že brutálny vplyv majú soc. siete a tie deti úplne strácajú zdravý úsudok. Možno by človek neveril, poznáme sa viac ako 30 rokov ( jeho ženu 20) a skutočne si za nimi stojím.
Rodičia formujú a vytvárajú náš pohľad na svet, na seba, na vzťahy, vytvárajú naše hodnoty, pocit hodnoty voči sebe a to všetko formuje osobnosť a tým pádom to celoživotne ovplyvňuje naše rozhodnutia, konanie, premýšľanie. Čiže všetko.
@tilly
Každé dieťa je iné a zaslúžili si individuálny prístup...ale hranica "odtiaľ-potiaľ" by mala platiť pre všetky deti...a rodičia by mali byť v tomto jednotný.
pre deti je prirodzené mať stanovené hranice a ešte prirodzenejššie ich testovať, vraj podľa psychológov, keď majú deti stanovené hranice-cítia bezpečie
To čo spravil Kramár junior je megahlúposť a vďakbohu, že to neskončilo horšie.
No, keď si spomeniem čo sme robili my ako mladí...
@sasa1310 môj dobrý kamarát sa fakt venuje deťom aj so ženou, rozhovory denne, vysvetľovanie, hranice, spoločne strávený čas. A čo sa stalo? Syn (10) zhejtoval spolužiačku v triednom chate tak, že to riešili s rodičmi dieťaťa na pôde školy. (Keby sa mladá posadila na koľajnice, bola by to koho chyba? Určite nie rodičov chlapca, ani dievčaťa) Povedal, že skoro odpadol, keď mu volal otec dievčiny. Ináč už teraz na tom chlapcovi vidíš, akú bude mať povahu- to je proste naturel, asi po dedovi, nech ho vychovávajú akokoľvek správne. A dcéra? Normálne dievča, ktoré s obyčajnou mamou ( na vzhľad prirodzenou ženou, žiadne šminky) a otcom vždy všetko preberala, mala správne hodnoty. Teraz vo veku 13 rokov total otočka 🙄 sa chce líčiť ako sex. pracovníčka, zrazu sa jej páčia tetovania a kačacie pysky namiesto pier, zo školy prišla s umelými riasami 1 vyholeným obočím. Ver, never kamarát si aj poplakal od zúfalstva a priznal, že to je boj, nekonečné rozhovory, príklady, ukáźky na youtube....Tie deti to však nechcú pochopiť Tvrdí, že brutálny vplyv majú soc. siete a tie deti úplne strácajú zdravý úsudok. Možno by človek neveril, poznáme sa viac ako 30 rokov ( jeho ženu 20) a skutočne si za nimi stojím.
@jamimo toto je na nervy, keď sa deťom venuješ, dáš im všetko, ukazuješ, čo je správne a pride vlna hormónov a bum, je po všetkom a ty nechápeš a nevieš ako a čo ďalej... hrozné
Ešte jedna vec mi v tejto súvislosti napadla. Viacerí tu píšeme, že my alebo naši kamaráti/spolužiaci sme tiež vyvadzali občas mladicke hlúposti. Máte pocit, že v tých 80tkach 90tkach, začiatkom milénia sa to bralo inak? Nie sme teraz prísnejší a očakávame dokonalé deti? Venujeme sa deťom viac, ako naši rodicia a čakáme, že naše deti nebudú robiť podobné chyby?
Alebo len všetko viac rozoberame a o viacerých prešľapoch vieme zo sociek?
Nemyslím si, že všetko je vina rodičov, deti skúšajú a vymýšľajú aj napriek dobrej výchove. Na druhej strane, mňa by nikdy nenapadlo si sadnúť za volant opitá. Nikdy. Ani v puberte, vždy som mala taký ten morálny kompas.
Ešte jedna vec mi v tejto súvislosti napadla. Viacerí tu píšeme, že my alebo naši kamaráti/spolužiaci sme tiež vyvadzali občas mladicke hlúposti. Máte pocit, že v tých 80tkach 90tkach, začiatkom milénia sa to bralo inak? Nie sme teraz prísnejší a očakávame dokonalé deti? Venujeme sa deťom viac, ako naši rodicia a čakáme, že naše deti nebudú robiť podobné chyby?
@tilly podľa mňa sme robili väčšie hlúposti, len neboli socky, tak o tom nik nevedel. Tiež sme mali na to viac príležitostí, keďže sme nesedeli doma s mobilom, ale túlali sa po meste, chodili na chaty a pod. Teraz keď tu občas čítam, ako rodičia nechcú pustiť 17 ročné deti na chatu alebo prespať ku kamošom, tak za mojich mladých čias to bolo v podstate normálne. Tiež šoférovanie vez VP, mám troch kamošov, ktorí bežne šoférovali bez VP. A aj veru otočili auto na strechu, jedného zase chytili policajti, keď šiel opitý na babete. Proste blbosti sa robili aj za našich čias, možno aj horšie, ako teraz.
@tilly podľa mňa sa strasne všetko riesi a hlavne všetci ostatní všetko riešia
@tilly aj vtedy to nebola len jedna výnimka. Chalani dlhé vlasy, rockeri, alkohol, cigarety, trávička, zicherky v uchu, na bunde, pankáči, baby sex v ôsmej triede, smiali sa mi, že som sa ešte nebozkávala a som panna. Ja si myslìm, že taký ten sociálny postih mal väčšiu moc. Viac sa schovávali po klubovňách, garážach, viac kamuflovali. Keď bol poprask, tak to stálo za to, tvrdá ruka, krik, hanba na ulici, v škole, postih v rôznych podobách...Možno sa kedysi decká viac báli postihu a trestu a to ich držalo na uzde, aj keď rebelovali. Ale aj vtedy sa rodičia hanbili až za okres a chceli dobré deti, trápili sa.
Teraz vidím rozdiel v tom, že napr. viď prípad Judita a Tomáš. Mňa neskutočne bolelo za Tomášových rodičov, keď som videla v tv. ako Judita na súde vysmiata ako kobyla aj s materou. Som nechápala, žiadny rešpekt, úcta, slušnosť. Aj keby to zrovna neurobila ona, tak pre boha nejaký morálny kompas predsa v sebe mám, už len voči tomu, že mi zomrel spolužiak, že sú tam jeho rodičia, vidí ma celé Slovensko. Dnes? Noačo, mám na háku, je mi to jedno...a v piatok v MHD o 20 hod. pošle teen pod vplyvom vodiča do p..e🫣 V mojej mladosti by som sa do myšacej diery strčila od hanby.
Určite dnes decká vystrájajú viac a v inej réžii. Vplyvom soc. sietí
@tilly na toto celkom sedia charakteristiky generacii.. od vojny.. nemyslim, ze sme narocnejsi, ale podla tej "teorie" my sme rozmaznanejsi, a teda nemame tolko nervov na tie deti, aj vychovu mame inu (a aj sa ta vychova stale meni..) Ako pises, jednak venujeme sa viac (ale deti su deti aj tak..), myslime si, ze ten cas s nimi ich vyformuje a vychova, narocnost nasa je vysoka, aj ocakavania a prezivame to "sklamanie" horsie...
A co deti vyvadzaju: vela deti podla mna aj potrebuje rebelovat pod tym tlakom (ale aj v minulosti bol, ale iny...), o tom, preco dnes ma tolko mladych psychicke problemy by sa tiez dalo diskutovat. Zase povedzme si pravdu, to ze ja (alebo hocijaky iny rodic) si urci, svoje priority a ciele pre dieta a vychovava to dieta tym smerom, nemusi byt spravne, tiez mame za sebou vychovu,nejake tie traumy, obavy a prenasame to na deti, ani spravanie kazdy nemame v poriadku. A aj tak si myslim, ze na pubertakov viac vplyva okolie ako celok.
@tilly človek sa chová tak,ako bol odmalička vychovaný, co mu bolo vštepovane. Musí vedieť hranice,co je cez a podobne. Takže áno, je to výchova.
Rodičia majú častokrát vplyv na to, čo ani netušíme. Ale rodičia sú tiež len bežní ľudia, vyšli z bežných rodín. Častokrát robia chyby, hoci si myslia, že vychovávajú správne a za výchovou si stoja, len tiež majú určité povahy, určitý vrodený temperament a nevedia to inak.
Ja by som to netrvrdila, že všetko je vina rodičov. Veď v tej rodine sa nájdu jedinci s rôznymi temperamentmi, rôznymi povahami a črtami zdedenými od ktovieakého predka. Niečo výchovou ovplyvníš, niečo nie, a samotný rodič tiež nemusí byť extra super uvedomelý človek, tiež si so sebou môže niesť rôzne traumičky nedoriešené a neriešené. Teda ani rodič nemôže posunúť nejaké extra morálne vplyvy na potomka, keď sám nie je morálny.
Ja to beriem tak, že rodina je mix pováh, udalostí, ktoré všeličo ovplyvnia, stereotypov a návykov z pôvodných rodín, ktoré potomkov nejakým spôsobom ovplyvnia.
Dnes sme vsetci pod drobnohladom narocnej spolocnosti. Ak by som ja nevedela cely den pocas prazdnin,kde sa nachadza alebo stravuje moje 10 rocne dieta,tak som dnes zla nezodpovedna matka. Nasi netusili 90% casu kde sme a co robime. Ja som ako 10 rocna s partiou sadla rano na bicykle a isli sme cez dve dediny ku kamoske na navstevu, u nej sme jedli cely den a vecer sme sa vratili. Uplna normalka,ze pocas cesty niekto rozbil koleno alebo bicykel, prilba, ha ha. Dnes nemyslitelne. V niecom je to fajn, v niecom strasne zvazujuce. Ako spolocnost by sme mali trosku zvolnit z narokov na zbytocnosti u nas, u deti, u vsetkych...Kazdy ma na vsetko nazor. Ale ake jednoduche je hned odsudit, ze? Ale tak sucit a pochopenie je mentalna zataz, co sa dnes nenosi, no. A na druhej strane tolerujeme take chobotiny, lebo ved niekde musime tu svoju empatiu a tlaky zo spolocnosti nasmerovat...
Takto ...moj kamarat je blb,ktory sam neurobi nic,je lajdak ,sprava sa neslusne,nikoho si nevazi ,je povysenecky a robi hovadinu za hovadinu .vek cez 30 rokov..ano je to chyba rodicov ...vychova ziadna ,doma vsetko na hovno atd ...
Ak das dietatu spravny zaklad ,vybocit z cesty moze ,o tom je zivot ,nikto nie 100%..tento 17 r chalan mohol len tuzit po pozornosti a je vo veku kedy vybocenie z cesty je prirodzene ...ale urcita hranica by mala byt ,ak mam nejaly respekt (sadnut si za volant opity bez VP)je uz trosku cez hranicu...ale ak je vyboceny stale ..je to vina rodicov .. v puberte sa neda hodnotit ci je to chyba rodica ..az v dospelosti ...
@tilly nieco ano a nieco nie, napr. Olga Hepnarova, co sa chcela pomstit "svetu" a zrazila 8 ludi, tam to podla mna bola chyba domaceho prostredia, to dievca nebolo prijate, jej matka chladny cumak, co ju neprijala, nepohladila, nemala rada. Cize ano, niekedy aj ten dospelak moze nieco zle urobit, lebo ma nespracovanu traumu z detstva. Ked je uz dospely, tak by ale aj sam mal na tom pracovat, cize je to vina aj rodicov a ako dospeleho uz aj jeho.
@zuzana76 Ale takých deti, ktorých matka bola studený cumak bolo v minulom storočí tisíce a len jedna z nich bola Hepnarova... nejako.mi to nesedí. Určite to ma vplyv. Ale mnohé sú naše vedome rozhodnutia.
@tilly Ešte mi tam chyba pri tom Kramarovom synovi, že je z rozvedenej rodiny a to je určite preto. Sú to somariny, nevenovala by som takým preudoanalytickym komentom pozornosť. Denne sada za volant kopa neplnoletych, kopa pod vplyvom alkoholu, žiaľ niekedy je z toho nehoda, niekedy smrteľná a niekedy takáto akoze celebrita je to a už sa k tomu každý vyjadruje...

@ivicatolic ja si tiež myslím, že veď všetci chceme z detí dobrých ľudí, ale mladicke chyby sme urobili asi všetci...
@tilly Presne tak. A hlavne puberta je kriticky vek. Rodicia sa rozviedli,ktovie ako to vnimal. V tomto pripade mohla zohrat rolu ozaj aj partia. Mozno mu slava stupla do hlavy. Mam pre to pochopenie. Nastastie sa nikomu nic nestalo a snad je to prenho ponaucenie dobuducna.