Fakt je všetko vina rodičov?
Trošku sa zamýšľam.
Inšpiráciu som zobrala v komentároch na článok o tom, čo urobil Kramárov syn. Chlapec zobral auto a pod vplyvom búral.
No a komentáre, že chyba rodičov, zanedbaná výchova a podobné kecy.
Takže tak uvažujem. Fakt sú za zlými rozhodnutiami rodičia? To, keď môj syn urobí nejakú blbosť, môžem za to? Ako?
Keď ja urobím zlé rozhodnutie, môžu za to moji rodičia?
Prečo?
Keď sa zle vydám, rozvediem, podvediem niekoho v obchode, tak je to chyba mojich rodičov???
Čo myslíte?
@tilly ja mam ten nazor: vsetko je rozhodnutie jednotlivca a je jedno ci ma dieta 12-14-18-50 rokov.. rozhodne sa, vplyv maju skusenosti, okolnosti, povaha.. rodicia mozu len dufat, ze dieta sa spravne rozhodne, neurobi to a ono a zaroven bude mat stastie a ak aj nieco vyvedie, nic zle sa nestane. Ale vela deti proste skusa, je to prirodzene podla mna a to ako velmi riskuju, ci su hlupucki este a neuvedomuju ci jedno s druhy, je o skusenostiach, vzoroch... a niekto si proste musi zazit. Ja si pamatam pred x rokmi, maleho bratranca z xteho kolena, mama mu mohla 500x povedat, skryvat veci, proste pokym neskusil = neuveril, to ze nemozue zehlicku chytat pochopil az ked ju chytil atd a vela ludi ostava takychto "mne sa nic nestane" , aj do vyssieho veku🙂
Mna inak udivuje aj to, ze ako vsetci vedia hned sudit, nikto v mladosti nerobil blbosti, vsetci od narodenia = vzorne spravanie, vychovani.. :DDD samozrejme pravidelne pocujem, ako sa len ucili, nevyvadzali, doma pomahali, v 14tich sa s babikami hrali 😂.. realita ma velakrat daleko od skutocnosti a vela z nich sa veru neprizna a hra chrumkavych, bohuzial dnes su tu media a teda kazda blbost sa tam dostane... ja sa nevystatujem co som robila nerobila v 14-12-18tich, ked vidim deti okolo mna.. pamatam si to :DDD A aj mojich rovesnikov na sidlisku. Tak som ticho a sucham nohami a som rada, ze to len mobil, meskanie 20minutove, minute vreckove v DMke riesim pri tej mojej cerstvej 15tke:DD (Samozrejme primerane kontrolujem, co robi!! zase nie, ze kaslem na to). Moji rovesnici co robili v akom veku, nejdem pisat, lebo mladsie deti to tu mozu citat a vytiahnu na rodicov... a vychovali ich ti co teraz moralizuju, alebo este lepsie su to prave ti, co moralizuju. Jedine co bol rozdiel, vtedy sa viac hlasalo o tom, ako kto za to dostal bitku, takze bol "potrestany" nezbednik a vsetko bolo teda v poriadku
@simca06022011 este ze neboli kamery a mobili na kazdom rohu. Tiez ma udivuje aki boli vsetci vzorni. Ja len pokrutim hlavou a dakujem stastiu, nahode ze sme to prezili
@zuzana76 Ale takých deti, ktorých matka bola studený cumak bolo v minulom storočí tisíce a len jedna z nich bola Hepnarova... nejako.mi to nesedí. Určite to ma vplyv. Ale mnohé sú naše vedome rozhodnutia.
@basska_b ano, ale ona mala urcite aj poruchu osobnosti, pripadne aspergerov syndrom, ale geneticku zataz mala a plus to nebolo korigovane laskyplnou vychovou
Aj ten dokument - Deti bez lasky je zaujimavy, z 1963 roku o tyzdennych jasliach
My sme tiez robili somariny ako pubertaci, a nemyslim, ze by som mala benevolentnu vychovu. Nemali sme vsak prostriedky(napriklad som nemala auto, ktore by som opita mohla rozbit😂)
@simca06022011 este ze neboli kamery a mobili na kazdom rohu. Tiez ma udivuje aki boli vsetci vzorni. Ja len pokrutim hlavou a dakujem stastiu, nahode ze sme to prezili
@6mia6 presne tak..aspoň že tie možnosti boli obmedzené😁ja som síce nešoférovala opitá, ale dodnes si vyčítam, že som si v takom stave sadla do auta k tomu čo pil...sama by som si najskôr nie, no išli kamarátky a ja som nechcela byť tá trápna, tak aj ja, šup do auta...a išli sme horou cestou-necestou
@6mia6 presne tak..aspoň že tie možnosti boli obmedzené😁ja som síce nešoférovala opitá, ale dodnes si vyčítam, že som si v takom stave sadla do auta k tomu čo pil...sama by som si najskôr nie, no išli kamarátky a ja som nechcela byť tá trápna, tak aj ja, šup do auta...a išli sme horou cestou-necestou
@fion22 ja som si napriklad ani nesadla k tomu co pil, do dnes si to pamatam, ze z disko nas chceli brat chalani a nech ideme autom, este kamosku som vytiahla ze v ziadnom pripade.. :D niekto ma stastie a dojde domov, niekto nie.. tych vtedy vykydlo a skoncili nastastie iba v nemocke vsetci...nepriputani samozrejme. Inak motorky, to bol zase dasli pribeh, frajerit a baby vozit na tom... ehm...
@sasa1310 môj dobrý kamarát sa fakt venuje deťom aj so ženou, rozhovory denne, vysvetľovanie, hranice, spoločne strávený čas. A čo sa stalo? Syn (10) zhejtoval spolužiačku v triednom chate tak, že to riešili s rodičmi dieťaťa na pôde školy. (Keby sa mladá posadila na koľajnice, bola by to koho chyba? Určite nie rodičov chlapca, ani dievčaťa) Povedal, že skoro odpadol, keď mu volal otec dievčiny. Ináč už teraz na tom chlapcovi vidíš, akú bude mať povahu- to je proste naturel, asi po dedovi, nech ho vychovávajú akokoľvek správne. A dcéra? Normálne dievča, ktoré s obyčajnou mamou ( na vzhľad prirodzenou ženou, žiadne šminky) a otcom vždy všetko preberala, mala správne hodnoty. Teraz vo veku 13 rokov total otočka 🙄 sa chce líčiť ako sex. pracovníčka, zrazu sa jej páčia tetovania a kačacie pysky namiesto pier, zo školy prišla s umelými riasami 1 vyholeným obočím. Ver, never kamarát si aj poplakal od zúfalstva a priznal, že to je boj, nekonečné rozhovory, príklady, ukáźky na youtube....Tie deti to však nechcú pochopiť Tvrdí, že brutálny vplyv majú soc. siete a tie deti úplne strácajú zdravý úsudok. Možno by človek neveril, poznáme sa viac ako 30 rokov ( jeho ženu 20) a skutočne si za nimi stojím.
@jamimo ja hlavne narážam na tie okaté náznaky na deťoch. Sociálne siete ťažko ustrážiť, ale alkohol, kde dieťa bez problémov funguje pri 1.27 promile. Tam museli rodičia vidieť, že alkohol nemal v sebe prvýkrát.
@fion22 ja som si napriklad ani nesadla k tomu co pil, do dnes si to pamatam, ze z disko nas chceli brat chalani a nech ideme autom, este kamosku som vytiahla ze v ziadnom pripade.. :D niekto ma stastie a dojde domov, niekto nie.. tych vtedy vykydlo a skoncili nastastie iba v nemocke vsetci...nepriputani samozrejme. Inak motorky, to bol zase dasli pribeh, frajerit a baby vozit na tom... ehm...
@simca06022011 tak to ti kamarátka môže dodnes ďakovať 🙏 ale aj toto je napríklad niečo čo bolo na našej dobe/ výchove nesprávne, že ako "dobré" dievčatá sme sa báli povedať nie...
Motorky ...by som zakázala min do 25...kamarátka sadla na motorku s prvou láskou...chalan začal predbiehať v neprehľadnej zákrute, 3m bola v nemocnici, doteraz má následky
@tilly nie je všetko vina rodičov.Minuly týždeň som pozerala teleráno kde bol s otcom a povedal, že rok študoval v Dánsku a teraz sa vrátil, lebo otec má dieťa, brat má deti a on ešte chce žiť život dieťaťa s rodinou.Dlho mu to nevydržalo mal sakra šťastie, že nikoho nezabil, alebo seba.Ja vidím chybu v tom, že v mladom veku odišiel z hniezda a žije už život dospelého.Asi som príliš prísna, ale môj syn má 19 r a viem kde je s kým je a viacmenej je doma, uci sa, cvičí.vela zohrá povaha, možnosti a príležitosť robí zlodeja.Vzdy som vedela, že nesmiem sadnúť do auta opitému kamarátovi a vždy som mala peniaze na taxík, alebo sme išli nočným autobusom.Je to o zodpovednosti a strachu
Mne syn rozpráva ktorí spolužiaci pijú, fajčia marihuanu a aj horšie veci.Tiez sa pýtam to rodičia nevidia, nežijú spolu?A rodičov poznám VS vzdelanie rodičia advokát a pod ..mne sa zdá, že veľa rodín vychova detíi a od 15 r si môžu robiť čo chcú ako cudzí ľudia.Ja nejdem spať, pokým syn nie je doma
@tilly ja si myslím že na dieťa vplývajú nie len rodičia ale žiaľ aj okolie. Cize škôlka, škola, kamaráti.. nemyslím si že je to vždy chýba len rodičov. Občas proste nedokáže rodič ovplyvniť to čo mu druhí nerozprávajú alebo ako sa druhí okolo neho správajú. Samozrejme sú aj také prípady kedy sa rodiacis absolútne nesnažia a nevychovsvaju svoje dieťa vôbec alebo ho vychovávajú veľmi zlým spôsobom

@zuzana76 vidíš, vlastne aj bjorvik mal nejaký problém v detstve, pestúnske zariadenia a pod ...
Hmm a toto by som teda chcela vedieť, nakoľko nás ovplyvňujú gény, výchova, okolie
@tilly o tomto bol experiment, rozdelili trojicky a dali ich kazdeho do inej rodiny, ine postavenie, ine vzdelanie. Velmi zaujimave. Neviem uz ako sa to volalo ale ujo googel najde urcite