icon

Horúčavy 2026: Ako sa vyrovnávate s teplom?

simona_racz
20. jún 2026

Google mi našlo z každého roku, diskusiu o tom, na tomto fóre. Ale do starých tém, sa vraj nepíše. My sme naštastie v starom type rodinného domu, takže vo vnútri, nieje až tak teplo a dusno. Ale známi zo sídlisiek hovoria, že aj keď pustia naplno klímu, nevedia ísť pod 25 stupňov. A podľa vedy by človek mal spať pri 19 stupňoch. Čo nedosiahnete ani klimatizáciou, také je teplo. Čo na to hovoríte vy? Milujem tie hlášky typu “ja mám rada leto” akože čo sa na tomto dá mať rád? Ludia kolabujú, nevedia sa vyspať, samé výstrahy naprieč európou.

0silvia0
22. jún 2026

@anonym_96ab8f kazdemu trha usi to, naco nie je zvyknuty. Mne je zasa vtipne ked niekto povie idem pri more, dala som smeti pri branu, bola som von, miesto vonku. Ale su to regionalne specifikacie, no co uz.

anonym_2fa113
22. jún 2026
@sara07

@anonym_96ab8f no len taký oharok je aj nárečové slovo slovenské , nielen moravske , zase sa netvárme že sme nikdy spolu nič nemali a nežili

@sara07 co je to slovo? Oharok? Googlila som našlo mi oharek-uhorka.

sara07
22. jún 2026
@anonym_2fa113

@sara07 co je to slovo? Oharok? Googlila som našlo mi oharek-uhorka.

@anonym_2fa113 oharok je špak a oharky su uhorky , to sú vlastne dve nárečové slova
kontkrétne oharky použivaju žilinsky ale aj trenčiansky kraj čo máme rodiny
obdobne máš fertuška ktoré sa použiva aj na morave ale aj u nás - zástera
parazol, kredenc, almara ....

nepodarok
25. jún 2026
@anonym_3a4e53

Ano, aj ja milujem teploty aj nad 30. A nechapem načo je tvoj príspevok.

@anonym_3a4e53 čo vám drbe? Však ludia kolabujú. Dnes bola 2x sanitka vonku kvôli tomu. Ludia fyzicky pracujú v dusne a teplotách nad 30. Uvedomujete si čo to robí so zdravím? Nebláznite už! Nech je 27-28 to úplne stačí. Však sa nedá existovať na ulici.

nepodarok
25. jún 2026
@anonym_7c1ebe

Ja nie že mám rada leto. Ja MILUJEM LETO. Celé dni pri bazéne, slnko. Toto fnukanie jak je teplo a bla bla je také dochodcovske. Tak zalez do svojho domu, kde máš pod 25 a nevychádzaj.

@anonym_7c1ebe lenže teplo nieje len o bazéne. Uvedomte si že to zaťažuje organizmus bezohladu na vek. A keď treba fyzicky pracovať v dusne a teple, inák by ste rozprávali. Však si prečítajte odborné články čo robis tieto horúčavy s človekom. Však sa vydávajú výstrahy. NENÁVIDÍM LETO!!!!! Nech už skončí čo najskôr!

nepodarok
25. jún 2026
@michaela329

@simona_racz bývame na lazoch, pri lese, máme bazén a ťažké závesy v nočnej časti 🤷 Vonku tu je príjemne, v sade sme sa dnes na deke prehrali, kúpali sa. Keď je takto teplo, tak vždy zvolnime a len si užívame dni. Rodičia a aj svokra tiež opúšťajú betón a sú na chalupach.

@michaela329 a ludia čo musia v tom betóne fyzicky pracovať na takých nemyslíte?

nepodarok
25. jún 2026

@simona_racz ano len im daj. Už im drbe z toho tepla. Fuj Leto! Smrť letu!

nepodarok
25. jún 2026
@anonym_3a4e53

@anonym_7c1ebe @autfka haha, nie je to o dochodcoch, som dôchodkyňa, a leto je úžasné, akoby ma to slnko a teplo pohladili, je to príjemné a naj😊☀️☀️☀️☀️🌻🌻🌻🌻.

@anonym_3a4e53 choď do šlaka! Nenávidím to s nech to už skončí. Fuj!

nepodarok
25. jún 2026
@anonym_04412f

@oceanahory ano presne aj my slnecny, velke okna (skoro cela stena presklenna) a nie je problem s teplotou vdaka klime 😀 ale tak ludia radi prehanaju a stazuju sa

@anonym_04412f choď fyzicky robiť v dusne a teple potom sa uvedomíš. Smrť letu!

nepodarok
25. jún 2026
@anonym_064102

Ja neznasam leto a neznasam klimu, decka maju chytene hrdla a mna bolia uzliny, vsade sa klimuje a ja tie prechody z horka do chladu nedavam, som dnes zatvorena doma cez den v dome a k vode do tej pece ma to nelaka. Vyleziem az vecer. Mozno raz sa pojdeme za leto okupat, ale az navecer po osmej, ked ma prestanu uzliny boliet.
V praci mame novonainstalovanu klimu a este ani raz nebola pustena. Kolega vedla klimuje, bola som ho predvcerom zastupit, a bolel ma cely krk z toho.

@anonym_064102 si môj človek! Smrť letu!

nepodarok
25. jún 2026
@anonym_8fb560

@anonym_8f5a06 3-4mesiace tepla na sk? A to kde prosim 😆 ja som z Ba a teplo 3-4 mesiace tu nebolo ani nepamatam teda

@anonym_8fb560 jún, júl, august

nepodarok
25. jún 2026
@sara07

@anonym_2fa113 oharok je špak a oharky su uhorky , to sú vlastne dve nárečové slova
kontkrétne oharky použivaju žilinsky ale aj trenčiansky kraj čo máme rodiny
obdobne máš fertuška ktoré sa použiva aj na morave ale aj u nás - zástera
parazol, kredenc, almara ....

@sara07 mňa bavia nárečia. Parazol je dáždnik (počujem to v Trnave). Kredenc je skriňa to aj my slovenskí maďari používame v našom maďarskom akcente. Ale almara som nepočul. To čo je? A záclony starší volajú firhang, a spolujazdec je mitfárer. Sporák voláme šporhelt. Tieto horúčavy voláme že kánikula.

nepodarok
25. jún 2026

Mám 4 ventilátory. A v šuflíku piaty v zálohe.

anonym_8fb560
Včera o 04:12
@nepodarok

@anonym_8fb560 jún, júl, august

@nepodarok ale prosim ta, teplo byva na konci juna a tym to skoncilo. Potom tyzden prsi, dva tri dni je teplo. A v auguste leto uz vobec nie je. Rok ma 12 mesiacov, z toho je realne teplo, no nech “nezerem” dva necele mesiace. Tak zas neodpadajte. Ked sa tu niekto postazuje na zimu, tak mu je povedane, ze ved v zime ma byt zima a co sa stazuje. Ale na teplo v lete tu kydate v kuse a nebodaj niekto napise, ze to ma rad a ze ved v lete ma byt teplo, tak ho idete ukamenovat… ano, leto ma trvat 3mesiace a ano byt cez neho teplo… a

pimpa12
Včera o 04:40

@simona_racz ja milujem leto, kľudne nonstop aj cez 35 stupňov. A čo mám rada na tom že je teplo? Že nemusím si obliekať okrem krátkych šiat nič a deti tiež, tým pádom periem o polovicu menej oblečenia. Keď niekam ideme sme hneď vychystani všetci.Potim sa úplne minimálne a tiež sa nezvyknem na slnku spalit.Milujem chodiť bosa vonku a deti rovnako.Zboznujem že je dlho svetlo vonku.Milujem chodiť na kúpalisko, milujem sa opaľovať. Deti majú prázdniny, takže žiadny kolotoč ráno a večer so školou.

sara07
Včera o 06:21
@nepodarok

@sara07 mňa bavia nárečia. Parazol je dáždnik (počujem to v Trnave). Kredenc je skriňa to aj my slovenskí maďari používame v našom maďarskom akcente. Ale almara som nepočul. To čo je? A záclony starší volajú firhang, a spolujazdec je mitfárer. Sporák voláme šporhelt. Tieto horúčavy voláme že kánikula.

@nepodarok almara je skrina na šaty 😂😂

sara07
Včera o 06:23
@anonym_8fb560

@nepodarok ale prosim ta, teplo byva na konci juna a tym to skoncilo. Potom tyzden prsi, dva tri dni je teplo. A v auguste leto uz vobec nie je. Rok ma 12 mesiacov, z toho je realne teplo, no nech “nezerem” dva necele mesiace. Tak zas neodpadajte. Ked sa tu niekto postazuje na zimu, tak mu je povedane, ze ved v zime ma byt zima a co sa stazuje. Ale na teplo v lete tu kydate v kuse a nebodaj niekto napise, ze to ma rad a ze ved v lete ma byt teplo, tak ho idete ukamenovat… ano, leto ma trvat 3mesiace a ano byt cez neho teplo… a

@anonym_8fb560 kiež by si mala pravdu
vždy bolo teplo ale pršalo,nikdy neboli stromy tak ako teraz, najlepšie to vidno na brezách
a ten rok ked mesiac nepršalo a boli horučavy v auguste že stromom listy schli

michaela329
Včera o 06:31
@nepodarok

@michaela329 a ludia čo musia v tom betóne fyzicky pracovať na takých nemyslíte?

@nepodarok a čo ich mám? Chodiť ovievať? Ale ako na novh konkrétne ja mám myslieť? Ty na nich ako myslíš?

anonym_8fb560
Včera o 06:31
@sara07

vždy bolo teplo ale pršalo,nikdy neboli stromy tak ako teraz, najlepšie to vidno na brezách

@sara07 minuly ron nebolo ziadne leto. Posledny junovi tyzden bolo teplo. Keby sme neboli pri mori, tak leto ani nemame… ziadne take, ze 3mesiace je teplo… ja si ako decko pamatam 30-35 stupnov 2 mesiace a sem tam letna burka (mam 39 rokov)…

ivik4
Včera o 06:36
@anonym_8fb560

@sara07 minuly ron nebolo ziadne leto. Posledny junovi tyzden bolo teplo. Keby sme neboli pri mori, tak leto ani nemame… ziadne take, ze 3mesiace je teplo… ja si ako decko pamatam 30-35 stupnov 2 mesiace a sem tam letna burka (mam 39 rokov)…

@anonym_8fb560 jezis presne, ja som chodila v mikine cele minule ,,leto" 🥲

anonym_8fb560
Včera o 06:37

Ja milujem leti teplo (ano aj 38 plus)… pre mna je zima a jesen za trest. Nech si obleciem cokolvek je mi zima. Mala som byt asi medved a hybernovat. Ale akceptujem, ze som sa narodila, kde som sa narodila a zima mu tu proste je aj s jesenou. Akoze tu je tyzden teplo a uz tu vsetci prskate. Ako v poriadku, ze nemate radi teplo, ja nenavidim zimu a nemam potrebu zakladat o tom diskusie a rozculovat sa, ze preco je v decembri a januari zima a sneh

anonym_8fb560
Včera o 06:38
@ivik4

@anonym_8fb560 jezis presne, ja som chodila v mikine cele minule ,,leto" 🥲

@ivik4 ja detto. My sme z ba a vobec sme poriadne neokupali… pre mna 25 stupnov pod mrakom nie je leto

ria_sprout
Včera o 06:45

Čítam si tak prvé príspevky a žasnem. To akože ľudia sa pohádajú aj kvôli téme o počasí? To vám už fakt pekne *e*b*. 🤣🤣🤣 To máte asi z toho tepla.

Ja mám najradšej leto z celeho roka, ale 35+ je naozaj vysoká a nebezpečná teplota tak to nie je o tom čo kto miluje a nemiluje. Je to predsa zle pre prírodu aj pre ľudí, neuveriteľne sucho a teplo, extrémy. Teraz sa poďme tváriť že ide len o to kto čo miluje a kto má pravdu, trápne fakt 🙄

My bývame v dome, máme klímu, ale len dve klimatizacne jednotky a toto leto ich aj striedmo používame, takže doma je znesiteľnejšie ako vonku. Ale chodím do práce, tam je síce klíma ale zle nastavená a nikto s tým nič nerobí tak tam mi je naozaj veľmi zle. Hlavne si ľudia musia začínať uvedomovať že toto normálne nie je a nie je to otom kto vydrží vyššiu teplotu

ria_sprout
Včera o 06:49
@sara07

@sara07 minule som videla malé uschnute slnečnice. Ani nenarastli a uschli, celé pole, to som nikdy nezažila. Tak nech mi nikto nevraví, že toto je normálne leto

Hydrometeorológovia si asi vymýšľajú, stačí zájsť na mk a už je problém vyriešený podľa niektorých žien sa nič nedeje 🤣

anonym_3a4e53
Včera o 06:50
@nepodarok

@anonym_3a4e53 choď do šlaka! Nenávidím to s nech to už skončí. Fuj!

@nepodarok vyjadruj sa slušne.

sense
Včera o 06:51

@simona_racz nuž známi buď majú zlú klímu, alebo nevedia, že nemajú mať otvorené okná keď majú pustenu klímu. Bývam v bytovke, na vrchnom poschodí , nemám klímu a ani viac ako 26stupnov v byte, ak si nepúšťam teplo dnu. Okná máme otvorené od 21.00 do Max 7.30, následne všetky okná , sa zatvárajú a aj žalúzie, máme vonkajšie, rovnako aj tri menšie strešné okná v kúpeľniach a v kuchyni . Aktuálne stačí na sprchovanie voda Max 30stupnov s nestojím hodinu pri sporáku s netravim čas vytváraním a kumulovanim tepla. Keď som bola mladšia mi vadili teploty nad 25stupnov. Teraz kým nie je cez 2-3 týždne 35 vkuse mi to nevadí. Som sa aklimatizovala. Ale viem si predstaviť že sú ľudia ktorým to teplo vadí a že sú aj ľudia čo kolabuju. A teda hlavne starší ľudia by mali keď to poviem tak sprosto sedieť doma a najlepšie s nielen tMbkym sa dá vyhýbať sa priamemu slnku od 10 možno aj skorej do neskorého popoludnia a veľa piť. A teda veľa ľudí nielen starí, namiesto toho aby okná pozatvarsli a podľa možnosti zatienili otvárajú na prievan pritom si len púšťajú to teplo dnu

sara07
Včera o 06:51
@anonym_8fb560

@ivik4
@anonym_8fb560 však tak je to najlepšie 35 a sem tam burky , ani jedno nie je vyhra či to uschne alebo zhnije splesnivie uroda

anonym_3a4e53
Včera o 06:52
@nepodarok

@anonym_3a4e53 čo vám drbe? Však ludia kolabujú. Dnes bola 2x sanitka vonku kvôli tomu. Ludia fyzicky pracujú v dusne a teplotách nad 30. Uvedomujete si čo to robí so zdravím? Nebláznite už! Nech je 27-28 to úplne stačí. Však sa nedá existovať na ulici.

@nepodarok ty sa trochu spamataj, pýtaš sa na názor. Milujem teplo, a to neznamena, ze ľuďom prajem, aby z neho kolabovali.

sense
Včera o 06:54
@ria_sprout

@sara07 minule som videla malé uschnute slnečnice. Ani nenarastli a uschli, celé pole, to som nikdy nezažila. Tak nech mi nikto nevraví, že toto je normálne leto

Hydrometeorológovia si asi vymýšľajú, stačí zájsť na mk a už je problém vyriešený podľa niektorých žien sa nič nedeje 🤣

@ria_sprout lenže to nie je len problémom leta alebo toho že je týždeň dva teplo ale toho že padá celkovo malo zrážok a ak aj nejaké padnú tak nárazovo a pôda je tak presusena, že namiesto toho aby sa to vpilo to ostane na povrchu . Čiže jedna dve búrky by nič nezachránilo skôr uškodilo. Nutné by bolo aby pršalo slabo ale niekoľko dní v kuse, alebo ideálne v noci dážď a cez deň nech je leto. Ale žiaľ to ovplyvniť nevieme. Aj keď teda za globálne otepľovanie môžu hlavne ľudia a ich túžba mať podľa možnosti stále viac

anonym_8fb560
Včera o 06:57
@sara07

@ivik4
@anonym_8fb560 však tak je to najlepšie 35 a sem tam burky , ani jedno nie je vyhra či to uschne alebo zhnije splesnivie uroda

@sara07 neodpadavajte uz.. za tyzden leto skonci a mozte sa tesit. My zas budeme 10 mesiacov trpiet dazd a zimu a vietor… v decembri zalozim temu na hnusnu zimu a sneh a preco je v januari taka zima a postazujem sa