icon

Je dnešná doba náročnejšia v porovnaní s minulosťou?

nikolka232
Dnes o 10:39

Ja si myslím, že áno. Síce ľudia boli unavení viac fyzicky, ale dnes je to samé psychické - z toho aj fyzické choroby.
Samé deadliny, vysoké nároky na seba, deti, život.. stále sa za niečim naháňame, riesime. Od matiek na materskej sa očakáva výkon na 300%. Kým predtým sa deti vychovávali spolu, dnes sme separované, často bez pomoci.. cítim aj na sebe obrovský tlak. Aby deti boli čisté, zdravé, psychicky ok, fyzicky, aby mali aktivity, krúžky, zážitky. Aby sme im nevytvorili nejakú traumu a podobne.

anonym_7c0e81
Dnes o 11:21
@anonym_003670

Z dob minulych by som brala to, ze by rodicia a svokrovci boli uz na dochodku, nemuseli by platit hypoteky a pracovat, pretoze byty by dostali od statu a ja by som mohla ist do prace a o moje deti by bolo postarane ludmi, ktorym verim. Takto sice som doma 2-3 roky, lebo moje deti nevzali ani do sukromnych skolok, kde sa plati 500€ + mesacne a kariera mi stagnuje, za ten cas, co som doma, som sa mohla karierne posunut dalej a mat aj 2nasobny prijem - som lekarka. Zaroven spolocnost vyzaduje idealne, aby zena bola vzdelana, mala deti, starala sa o domacnost a este aj prispievala na daniach a bola pracovne cinna, lebo inak je len “prizivnik”, co doma sedi na riti 3 roky a skrabe sa viete kde😀 opat zas cakat, kym bude vsetko idealne, tak potom by uz bola stara a neplodna. Takze clovek si nepomoze, cokolvek urobi a akokolvek zije, tak sa nieco spolocnosti pacit nebude.

@anonym_003670 zmeny v spoločnosti a jej očakávaniach vždy naštartovali pokrokoví jednotlivci a rebeli. Nikdy nie je neskoro nenechať si diktovať svoju cestu

anonym_10bade
Dnes o 11:23
@anonym_a98165

@galganka dúfam, v lepší život

@anonym_a98165 lepší nebude, bude už len horšie a horšie vidíme to všade naokolo. Svet riadi a postupne ničí psychicky narušená skupina ľudí.

emjee
Dnes o 11:24

Preco musime porovnavat jablka a hrusky? Kazda doba mala svoje za a svoje proti, co nas trapilo v minulosti, je dnes vyriesene, ale zase mame kopec inych problemov.

anonym_764993
Dnes o 11:24

@nikolka232 nikdy nebolo tak dobre ako je teraz... Psychicke problemy mali ludia vzdy a k tomu kopec dalsich (fyzickych, kulturnych, ekonomickych)...

janinah
Dnes o 11:25
@anonym_3afff8

A muži sú úplne neschopní.

@anonym_3afff8 v podstate suhlasim.aj ked samozrejme nie vsetci...ale niekto tych neschopakov vychovava,zaklad je v detstve

anonym_6bb38c
Dnes o 11:26
@anonym_a98165

@nikolka232 sú to neporovnateľné doby..
Nakoľko, ceny 3 izbových bytov nestáli 200 000€+ bolo našim lepšie žiť, poniektorý dostali byty, nemuseli sa zapodievať hypotekami na 30+ potraviny stáli lacnejšie, lieky tiež, u doktora sa neplatilo
Teraz ? 20 ročnému človeku nikto nedá hypo, musí sa osamostatniť podnajmom, alebo aspon si dať žiadosť o najomný byt, ale ani to nestojí málo. Aby aspoň uživil seba, musel by zarobiť nad 1000€ nie ešte mať rodinu.
Ale dnes žijeme online svete, všetko si vieme najsť, nepotrebujeme encyklopédie, sme doslova pohltení týmto svetom, čo vtedy tak, nebolo. Pre mladých, ale aj pre starých ludí, je internet nástraha, nevedia, s tým pracovať, veľa ľuďom to uškodilo.
To, o čom sne nevedeli, alebo vedeli aspoň z krájička, dnes, vieme a bojíme sa, čo bude. Virusy, vojna, inflácia, vraždy, únosy, utekanie z domov.. viem, že to bolo aj kedysi, ale dnes sa všade o tom rozpráva viac

Príroda je zničena, veľa aut, veľa odpadu, nikto prírodu nechrani, a pri tom je taká krásna

Influencer zarobí viac než lekár, alebo hasič, či smetiar, alebo poštár. Máme xy pohlaví, pri tom len dve poznáme a to je MUŽ a ŽENA. Vo svete je zvrátenosť, ludia su psychický chorí, poniektorí sa nepovažujú za ludi, ale za psi, kone, sanitky a bohviečo ešte. Rovnaké pohlavie párov si spečaťuju lásku svadbou, majú nahradnu matku na dieťa a tvaria sa, že sú jeho rodičmi. Toto je proti prírode, pri tom nosia dúhu, ktorá je v prírode krasnym znakom.

Všade je zlo, možno tu bolo aj pred tým, ale deti sú nevychované, rodič už ani vychovnu na zadok nemôže dať; pretože je to nazvané jeho zlyhaním(teraz nevravím obitkách remenom a pod) .. rodič sa bojí, že za trest či výchovnú, na neho vlastné decko zavolá socialku, alebo, že ujde a schová sa. Rodičia moc rozmaznávajú svoje deti, všetko im dovolia, potom im deti skáču po hlavách v neskoršom veku.

Žijeme v inej dobe a či by som menila ? Asi som tiež posadnutá internetom, dnešným svetom. Je to už pre nás prirodzené, a pre naše deti ešte viac, ale snaha ich vychovať, aby boli dobrými ľuďmi, alebo aby si dávali pozor, je veľmi náročná.

@anonym_a98165 všetci píšu dostali byty...nie, také ľahké to nebolo a zariadenie si platili z mladomanzelskej pôžičky a tá sa splacala roky.Dostat sa na VŠ tiež bolo iba pre vyvolených.Dobre bolo, že všetci mali málo a ľudia si nezavideli dom, auto, dieťa študujúci v zahraničí.Resp sa neporovnavali a nemali stále pocit, že sú málo a mali by sa viac snažiť.

luccija
Dnes o 11:28

@nikolka232 nároky na deti a rodičov, práca, financie sú vyššie.Ale domácnosť donášky jedla, nakup ti privezú domov, zapnes vysávač sú lepšie.Vela stresu si robíme zbytočne sami

anonym_ebd9d5
Dnes o 11:28

myslím si, že každá doba má niečo do seba, je tam viac pohľadov...
čo sa týka rodiny, dakedy to bolo ľahšie - mami, babky boli dávno na dôchodku a tak žena nemusela riešiť časté očr, alebo kde dá dieťa cez leto. Teraz je to ťažšie ... ja mám už síce dospelého syna, ale za to svokra stále pracuje a naozaj nikdy nám nepomohla okolo syna. Všetky jeho choroby sme sa striedali s manželom.
čo sa týka bývania, dakedy dostali byty "za upísanie firme/fabrike" alebo dostali štátny byt. Dostávali bezúročné pôžičky... Teraz hypotéka na 30.rokov a človek musí mať ešte 20 % ušetrené.

emjee
Dnes o 11:30
@nikolka232

@anonym_7c0e81 nevravim, ze moja mama, ale napríklad svokra, ešte od nich staršie generácie a staré mamy, ako oni všetko stihali, ako fungovali, koľko deti vychovali, že my sa len sťažujeme a nič dokopy neriešime a nerobime.

@nikolka232 rozdiel medzi najstarsim a najmladsim dietatom bol tak velky, ze tie najstarsie sa uz zvladali o tie najmladsie postarat. Okrem toho zili pravdepodobne blizko svojich rodicov, ktori uz v 55 boli na dochodku ale este ciperni a tiez prilozili ruku k dielu v domacnosti

emjee
Dnes o 11:32
@anonym_6bb38c

@anonym_a98165 všetci píšu dostali byty...nie, také ľahké to nebolo a zariadenie si platili z mladomanzelskej pôžičky a tá sa splacala roky.Dostat sa na VŠ tiež bolo iba pre vyvolených.Dobre bolo, že všetci mali málo a ľudia si nezavideli dom, auto, dieťa študujúci v zahraničí.Resp sa neporovnavali a nemali stále pocit, že sú málo a mali by sa viac snažiť.

@anonym_6bb38c samozrejme, ze sa porovnavali, vzdy sa ludia porovnavali.

anonym_dc1e2c
Dnes o 11:34
@anonym_003670

Z dob minulych by som brala to, ze by rodicia a svokrovci boli uz na dochodku, nemuseli by platit hypoteky a pracovat, pretoze byty by dostali od statu a ja by som mohla ist do prace a o moje deti by bolo postarane ludmi, ktorym verim. Takto sice som doma 2-3 roky, lebo moje deti nevzali ani do sukromnych skolok, kde sa plati 500€ + mesacne a kariera mi stagnuje, za ten cas, co som doma, som sa mohla karierne posunut dalej a mat aj 2nasobny prijem - som lekarka. Zaroven spolocnost vyzaduje idealne, aby zena bola vzdelana, mala deti, starala sa o domacnost a este aj prispievala na daniach a bola pracovne cinna, lebo inak je len “prizivnik”, co doma sedi na riti 3 roky a skrabe sa viete kde😀 opat zas cakat, kym bude vsetko idealne, tak potom by uz bola stara a neplodna. Takze clovek si nepomoze, cokolvek urobi a akokolvek zije, tak sa nieco spolocnosti pacit nebude.

@anonym_003670 od štátu dostávali byty len komunisti a ľudia čo robili v závodoch boli prevažne komunisti, nikto iný a brali by ste hlavne ten ostnatý drát predpokladám, čiže dovolenky len bulharsko rumunsko a na doložku juhoslávia, dnes aj muži sú na MD, od štátu dostávate dosť peňazí materská rodičovská, kočíkovné, v minulosti to nebolo

anonym_dc1e2c
Dnes o 11:35
@emjee

@nikolka232 rozdiel medzi najstarsim a najmladsim dietatom bol tak velky, ze tie najstarsie sa uz zvladali o tie najmladsie postarat. Okrem toho zili pravdepodobne blizko svojich rodicov, ktori uz v 55 boli na dochodku ale este ciperni a tiez prilozili ruku k dielu v domacnosti

@emjee bol ostnatý drát hlavne, tak nebehali ako dnes dôchodcovia, mali čas

anonym_7c0e81
Dnes o 11:36
@anonym_dc1e2c

@anonym_003670 od štátu dostávali byty len komunisti a ľudia čo robili v závodoch boli prevažne komunisti, nikto iný a brali by ste hlavne ten ostnatý drát predpokladám, čiže dovolenky len bulharsko rumunsko a na doložku juhoslávia, dnes aj muži sú na MD, od štátu dostávate dosť peňazí materská rodičovská, kočíkovné, v minulosti to nebolo

@anonym_dc1e2c a víkendový program ísť okopávať rodičom na dedinu kukuricu či krumple, lebo za pomoc s deťmi sa bolo treba odvďačiť. Žiadne výletíky s detičkami a herničky a atrakcie a potom fotky na fb, pekne makať do zahrady.

anonym_dc1e2c
Dnes o 11:38

viacerým vám chýbajú uzatvorené hranice, hneď by ste sa zobudili kedy bolo lepšie

anonym_3afff8
Dnes o 11:40
@janinah

@anonym_3afff8 v podstate suhlasim.aj ked samozrejme nie vsetci...ale niekto tych neschopakov vychovava,zaklad je v detstve

@janinah mužsky genóm je slabý . Svetu by mali vládnuť ženy .

anonym_003670
Dnes o 11:47
@anonym_dc1e2c

@anonym_dc1e2c byty pokial viem sa odkupovali po pade rezimu za vyhodne sumy, nehovorim o socializme. O mna sa starala babka s dedkom a to som rocnik 94, takze zas netreba tu reagovat na nieco, co som nemala na mysli 😊

a0
Dnes o 11:55

@nikolka232 to či to bolo ťažšie, ťažko povedať. My to vnímame cez inú optiku. Určite mali jednoduchší život - nepotrebovali/nemali toho toľko, čo my. Mne nepríde ani tato doba ťažká, len my sme prestimulovaný blikajúcimi obrazovkami.

anonym_10bade
Dnes o 12:03
@anonym_7c0e81

@anonym_dc1e2c a víkendový program ísť okopávať rodičom na dedinu kukuricu či krumple, lebo za pomoc s deťmi sa bolo treba odvďačiť. Žiadne výletíky s detičkami a herničky a atrakcie a potom fotky na fb, pekne makať do zahrady.

@anonym_7c0e81 čo bolo na okopávaní zeleniny zlé? Ľudia sa viac hýbali, nemuseli si platiť za vstup do posilovne a energiu vybili na záhradkách, okolo domu kde si dopestovali zdravú zeleninu bez chémie. Na výlety, kúpaliská, dovolenky... sme chodili aj keď sme mali záhrady.

letfenixa
Dnes o 12:10
@nikolka232

@salamistka máš pravdu. Ale ten tlak, že všetko treba mat tip top je obrovský. Vlastne aby bolo všetci a všetko dokonale v nedokonalom svete 😀

@nikolka232 nepociťujem žiadny tlak na dokonalosť.

minenkaa
Dnes o 12:15

Tlak na ľudí bol vždy ,ako ta môže niekto donútiť do niečo k čomu nechceš
Materskú ak nie je problémové decko ,si zena spraví uplne pohodovú
Ja fakt neviem ktorá doba bola ľahká alebo ktorá bola ťažká
Myslím,že len keď je vojna alebo je nejaká prírodná katastrofa je to ťažké

anonym_f9e6cc
Dnes o 12:17

@nikolka232 neviem, nežila som vtedy, mám pohodový život a myslím, že život nieje ťažší ale naše nároky sú vyššie... myslím, že ľudia podliehajú ilúziám sociálnych sietí a následne cítia tlak a nespokojnosť....

anonym_f73f4e
Dnes o 12:19

Podľa toho na čo pozeráš, či na kvalitu života, aké máme možnosti alebo celkovo spokojnosť so životom a stav ľudskej spoločnosti.

Áno doba je ťažšia, napriek pokroku vedy a techniky a lepšej kvality života, sa medziľudské vzťahy zhoršili.
Modernú techniku využívame na efektívnejšie zabíjanie ľudí.
Ekonomická nerovnováha na svete je väčšia, stúpa počet chudobných a hladujúcich ľudí oproti tomu zopár extrémne bohatých ktorí bohatnú viac. Rodiny nie sú spolu keď rodičia aby prežili musia pracovať v zahraničí alebo od vidím do nevidím.
Medzi ľudmi prevláda nenávisť, nevraživosť, chamtivosť, trend je myslieť len na seba a svoje potreby a nebrať žiaden ohľad na druhých.
Slušnosť, empatia a pomoc druhým sa považuje za slabosť.
Zhoršené duševné zdravie, hlavne od covidu a postihlo to aj mladých ľudí.
V minulosti sa armády stretli na lúke pobili a niektorá strana vyhrala, teraz vo vojnách a vojnových konfliktoch trpia hlavne civilisti + je zničená zem
Ekologický stav zeme je narušený, zvieratá vo voľnej prírode klesajú, trpíme extrémami počasia, je nedostatok pitnej vody, suchá, horúčavy, požiare, prudké záplavy.
Kriminalita a násilné zločiny vzrástli, v minulosti ľudia svoje domy nezamykali, teraz žijú v strachu ukrytý za vysokými plotmi, kamerami, psami. Streľby na školách.

anonym_7c0e81
Dnes o 12:27
@anonym_10bade

@anonym_7c0e81 čo bolo na okopávaní zeleniny zlé? Ľudia sa viac hýbali, nemuseli si platiť za vstup do posilovne a energiu vybili na záhradkách, okolo domu kde si dopestovali zdravú zeleninu bez chémie. Na výlety, kúpaliská, dovolenky... sme chodili aj keď sme mali záhrady.

@anonym_10bade no ved posli tam do zahrady dnesne matky, co maju gelove nechty, ci budu nadsene. Vidim, ze dnesni mladi k tomu nemaju vztah. Ja so zahradou problem nemam.

bloger
Dnes o 12:30

@nikolka232 V niektorých veciach určite. Tak ale myslím si, že každá doba má aj dobré aj zlé stránky.

anonym_10bade
Dnes o 12:43
@anonym_7c0e81

@anonym_10bade no ved posli tam do zahrady dnesne matky, co maju gelove nechty, ci budu nadsene. Vidim, ze dnesni mladi k tomu nemaju vztah. Ja so zahradou problem nemam.

@anonym_7c0e81 neviem si ich predstaviť v záhrade s dlhými pazúrikmi 🙂 Mladí nie sú k tomu vedení, ale vidím, že sa čoraz viac mladých vracia k tomuto štýlu života. Ja na detstvo rada spomínam, pomáhali sme v záhradách po škole, všetci susedia boli vonku a makali mladí, starí, deti...bola sranda ako sme sa doberali z mesta prichádzali pomáhať a večer sme opekali a spali ako bábätká. Nelúskali sme ovládače pred TV, alebo nečumeli do PC celý deň, prežili sme šťastné detstvo, máme na čo spomínať, chalani hrávali futbal... my sme chodili trénovať hádzanú aj iné športy... a nikto nám nemusel robiť animátorov.

anonym_98e36a
Dnes o 13:07

@nikolka232 dnes sa zije samozrejme lahsie. Len kedysi neboli soc. media, takze sa nebolo s kym porovnavat. Informacie boli len s priameho okolia alebo z medii. Co ti v TV nepovedali, si nemala ako vediet. Cize nebolo co riesit.

mateson2004
Dnes o 13:18
@anonym_6bb38c

@anonym_6bb38c mala si mladomanželskú pôžičku?

anonym_7f020b
Dnes o 13:23

To každý mesiac tá istá téma? Veď prečítaj si staré.

mateson2004
Dnes o 13:23

Ja áno. Úroky boli neviem 1-2%. Tak nejako. Za každé dieta odpísali určitú sumu. Brali sme v 88 50 000 Kčs. Za to sme komplet zariadili dvojizbový byt. Ten manželovi pridelili zo zamestnania.

anonym_4795b4
Dnes o 13:26

@nikolka232 zivot mas/je len taky aky si ho vytvoris, ako nan zareagujes a ako sa s nim vyrovnas, niekto ma zhon z toho ze musi denne svoje deti obsakovat aj ked uz maju 15 rokov, musi ich nosit na desiatky kruzkov a vyvazat do skoly, iny rodic si to zariadi tak ze jednoducho deti ma vo vyssom veku uz samostatne, maju jeden kruzok ktoremu sa chcu skutocne venovat a do skoly si zajdu autobusom alebo peši, uz len ten rozdiel rozmaznanost vs samostatnost urobi vela s tvojim osobnym casom a to ma samozrejme vplyv aj na psychiku.

Dalej, ked je clovek lenivy heslom/stylom neviem, nechcem = nedokazem, potom samozrejme ze ked mu da zivot facku, tazsie sa s nou vysporiada, kazdy den treba nieco po-robit ale normalne, nie sa zbytocne pretrhnut, dalej zabijakom zivota su nocne ktore nebudu nikdy zaplatene peniazmi a nadcasy kde sa zoderies, mudry ludia nocne a nadcasy jednoducho nerobia, ano ked je potrebne pojdu do prace cez sviatok/vikend alebo potom stop, rovnako ked niekto nalozi cloveku za troch, to ta znici fyzicky aj psychicky...

Nie dnesna doba nema väcsie naroky/nie je tazsia ako ta minula, zivot vie byt uplne v pohode, len si clovek musi dopredu vybavit vaznejsie veci(biť sa za normalneho partnera k prikladu.,,,) ktore potom ovplyvnia jeho zivot v buducnosti, musi sa hybat a nesmie pre-sediet cele hodiny na socialnych sietach kde sa dnes len uz tupela prezentuju a pritom tie tupela maju same operky a sluzky, dobre vedia preco...