Je nízka pôrodnosť na Slovensku reálna?
Ahojte, v poslednej dobe neustále počúvam o tom aká je nízka porodnost na Slovensku, ale ja mám pocit, že je to skôr naopak. Som zena 33+ a som jedna z mála, ktorá ešte nemá deti. Jedna moja byvala spolužiačka ma tretie dieťa. Kolegyňa sa vrátila z materskej so štvrtým dieťaťom. Susede sa tiež nedávno narodilo štvrté dieťa. Tak potom aká nízka porodnost ???
@anonym_autor lebo takto štatistika nefunguje. To že sa rodí menej detí je fakt. A to že ja bývam v novej štvrti neznamená, že má každý mladý slovák na novostavbu. Vieš čo ja naopak pociťujem na svojom okolí a zrejme je to len moje okolie? Že moja generácia (gen z) má skôr deti než mileniáli. V mojom okolí to tak jednoznačne je, ale nemám absolútne žiadne dáta aby som vedela, že je to fakt. Takže je to asi len moje okolie.
Pôrodnosť za rok 2025 dosiahla hodnotu niečo okolo 40tisic . To je historicky najnižšia aká bola. Z toho mozes kľudne odrátať polovicu od spoluobčanov . Toto niesu čísla majority ale je to sčítané do hromady. A ani sa nedivím tak nízkej pôrodnosti ceny nehnuteľnosti ako beverly hills. Ľudia sa u nas namnožili hlavne za komunistov veď v roku 1970 sa narodilo niečo cez 100 000 ľudí. Tento systém sa zákonite zrúti sám do seba. Len to nikto nechce povedať na plnú hubu.A tie výpočty kto koľko dostane aký dôchodok sú úplne k ničomu . Domografia proste nepustí a vlastne z toho ani nieje východisko pretože ak by aj nastal obrovský babybom tak tu generáciu treba najprv odchovať , vtedy by sa prvé aké také výsledky dostavili v priemere o 22-25 rokov. Logicky dôchodky pôjdu rapídne dolu alebo nebudú vôbec . Veď už dnes je sociálna poisťovňa dotovaná 14 miliárd EUR ročne, a to stále ešte pracujú tie silne ročníky v ktorých sa narodilo toľko ľudí. Toto je v podstate nevyriešiteľný problém. A to že v tvojom okoli ma niekto deti tak to nemá výpovednú hodnotu
@anonym_94124a tak pričítať polovicu novonarodených rómskej populácii je veľmi,veľmi mierne. Sú pôrodnice na východe, kde sa rodia výlučne rómske deti. Rozhodne je to viac ako polovica. Takže majorita je určite pod 50 percent. 😢 A ani sa nečudujem, stačí sa pozrieť na hypotéky za byty,neschopnosť nachádzať si prácu, len vo vybraných mestách a regiónoch na západe a ostatné snáď ani netreba hovoriť, toto dostatočne stačí na to,aby sa ľudia nemnožili
Zalezi mozno aj kde. Ale ja v tych do nedavna ozaj produktivnych miestach sa rodi menej.
Ked som bola v porodnici naposledy tak hovorila Pa ze volakedy mali za rok 1300-1500 porodov. Teraz max 1200. Aj to je velmi velke percento prave romovia. Oni nedbaju na to co sa pise vyssie ze byvanie a neviem čo.
Mam okolo seba pary bud bezdetne. 1 max dve deti. Aj to je uz pre nich vela. Mat 3-4 a viac deti dnes to uz su ozaj otazky ci su vsetky spolocne, planovane alebo nazor ze je to nezodpovedne...
@anonym_autor tomu da hovorí anekdoticka evidencia a jej výpovedná hodnota je... nič. Ide o Tvoje okolie, pôrodnosť ako taká je nízka - na to sú oficiálne štatistiky.
Ja som jediný rodic v skolke co ma 3 deti. Zo 45 deti v skolke ma len 9 druhého súrodenca ostatní su jedinacikovia
Tak to by som ti potom odporučil ísť do BA. V robote mam kopec kolegov 30+, ktorí si žijú svoj childfree život (niektorí majú dokonca aj vazektomiu, aby náhodou nemohli mať žiadne dieťa v budúcnosti). Ale však sa o budúcnosť Slovenska nebojím. Tých, ktorí sa odmietajú rozmnožovať, nahradia iní - migranti zo stredného východu a Afriky.
@pr85 Neboj, katolikov beru moslimovia ako "ludi knihy", zaplatis specialnu dan pre pohanov a nechaju ta praktizovat.
My sme pripravene rodit ale ked sa nema o nas kto postarat a podporit a vsetko si musime robit same, nevieme sa spolahnut, tak sa mladym babam necudujem.
@anonym_89b3fe deti sa nerodia kvoli nedostupnosti byvania a penazi. Najsolventnejsi mavaju najmenej deti. Asociali ich maju vela. To nie je len financiami. Deti uz nie su hlavna zivotna napln. Kazdy moze zit zivot ako chce. A moznosti je habadej chvalabohu.
@anonym_469024 extrémne bohatí a extrémne chudobní nie sú štatisticky významné skupiny. Väčšinu všetkého tvorí najmasovejší "stred". A práve ten má čoraz viac vyššie spomínaných problémov.
V roku 2015 sa v našej obci narodilo 21 detí
V roku 2017 to bolo 16
2019 14....
Napíšem ešte, že za minulý rok to boli už len 4 deti.
@anonym_469024 extrémne bohatí a extrémne chudobní nie sú štatisticky významné skupiny. Väčšinu všetkého tvorí najmasovejší "stred". A práve ten má čoraz viac vyššie spomínaných problémov.
@anonym_89b3fe absolutne nemyslim velmi bohatych. Mame okruh solventnych ludi, ktori chcu len 1 dieta. Cestuju, dopraju tomu dietatu.. My by sme mohli vychovat aj 3, staci nam 1. Mame aj ine konicky ako rodit. Nemam potrebu mat 3 deti. Naco a preco?
@anonym_autor ty tie deti vnímaš okolo, lebo deti nemáš, a predsa ich vidíš naokolo a štatistiky hovoria niečo iné, čo vidíš na vlastné oči. To, čo vidíš vo svojom okolí nemá výpovednú hodnotu s celým Slovenskom.
V roku 2015 sa v našej obci narodilo 21 detí
V roku 2017 to bolo 16
2019 14....
Napíšem ešte, že za minulý rok to boli už len 4 deti.
@anonym_667d4b a bolo by zaujimave zistit kolko psov pribudlo...toto zas vidim ja v okoli...nemam dieťa,kupim su psa
Mat dieta, deti nie je povinnost, je to volba. Aspon u niektorych je to slobodna volba a nie nahoda
Dúfam, že tento pozitívny trend /myslím nízka pôrodnosť/ bude pokračovať. Hlavne na sídliskách sú deti také premnožené, že sa tam nedá žiť. Otvoríte okno, aby ste si vyvetrali a či chcete, alebo nie, musíte celý čas počúvať, ako škriekajú, lebo ich neschopné matky ich nie sú schopné naučiť, že vrieskať nie je normálne a nikto na ich škriekanie nie je zvedavý.
@anonym_667d4b a bolo by zaujimave zistit kolko psov pribudlo...toto zas vidim ja v okoli...nemam dieťa,kupim su psa
@janinah a ty by si chcela aby bola povinnost mat deti? Ked uz sa niekto narodil na tento svet, tak volky-nevolky, budes plodit a rodit, ci sa ti to paci, ci nepaci. Musis vytvorit dalsie ludske bytosti na tento svet, aby svet nevymrel, lebo na dochodky treba robit?
Z mojich blízkych kontaktov poznám 6 párov (5 manželia, 1 priatelia) ktoré sú bezdetné.
Jedna keď už chcela dieťa, prestala brať antiku a nedarilo sa, 2 vyslovene povedali že do takejto situácie dieťa neprivedú na svet.
Mačku v byte má 1 a psa pri dome 2.
Sú to predsa oficiálne štatistiky z pôrodníc. Prečo by zavádzali? Sú regióny a regióny. Taká tradičná Orava s tradičnými velkopocetnými rodinami, východ vieme ako to tam je a potom vyspelejší západ, kde si ľudia vedia spočítať, aká budúcnosť ich čaká. Ja som pred 3 mesiacmi ležala na pôrodnici so svojim druhým dieťaťom a každá druha izba bola prázdna, takže som si mohla vybrať kde chcem ležať a bola som sama na izbe, ani som nepotrebovala nadštandard
Sú to predsa oficiálne štatistiky z pôrodníc. Prečo by zavádzali? Sú regióny a regióny. Taká tradičná Orava s tradičnými velkopocetnými rodinami, východ vieme ako to tam je a potom vyspelejší západ, kde si ľudia vedia spočítať, aká budúcnosť ich čaká. Ja som pred 3 mesiacmi ležala na pôrodnici so svojim druhým dieťaťom a každá druha izba bola prázdna, takže som si mohla vybrať kde chcem ležať a bola som sama na izbe, ani som nepotrebovala nadštandard
@anonym_9adcc8 východ je natom tak že v Jarovniciach alebo šariskych michalanoch neviem presne, postavili už asi štvrtú škôlku pre vieš koho. To su rozlohovo relatívne malé obce s kľudne aj 8 tisíc obyvateľmi. Orava je prejavom katolibanu
@anonym_autor my viacdetne to zachranujeme cele 😅🤪. Cakam piate dietatko 🥰
@anonym_898646 Ďakujeme ti. Si super.
1976 - počet obyvateľov 4.790.000, počet narodených detí 99.814
2025 - počet obyvateĽov 5.409.407, počet narodených detí cca 42 tisíc
Minulý rok bol historicky najslabší čo sa týka pôrodnosti a keďže v 1.štvrťroku (jan-feb-mar) 2026 sa v SR narodilo len 9964 detí, rekord asi padne.
@anonym_469024 Vidno, z o mne nič nevieš. Ja sa nemám kam z BA odsťahovať, lebo som sa tu narodil. A narodili sa tu aj obaja moji rodičia. Otcov otec aj dedko sa tu narodil a boli tzv. prespuraci. Pradedko vedel Slovensku, maďarský a nemecký, ale pokladal sa za Madara. Do prdelakova by si sa mala odsťahovať ty.
A nenávisť a homofóbii? O čom tocis?
Spomenul som nasledovné:
Mladí ľudia nechce mať deti - to je fakt, viď. štatistiky
Prichádzajú imigranti - a nahradzujú našich ľudí, to je tiež fakt, pozri si štatistiky
PS - za vulgarnu nadávku som ťa nahlásil. Ja svojim oponentom nenadavam. Mala by si navštíviť kurz slušného správania sa.
@pr85
Kto sú naši ľudia? Sú viac hodnotni? Nadriadení?
@anonym_898646 to pises, ako keby si tie deti mala kvoli nam (spolocnost, stat, okolie, atd), nie kvoli sebe :D
Treba si uvedomit aj to, ze nie kazdy ma hladky priebeh tehotenstva a niekto sa ma mozno rad natolko, ze nechce podstupovat to riziko 3 a viackrat, max 1 alebo dva, s tym, ze ma obavu, ze to jedno zijuce a narodene dieta by mohlo zostat o jednom rodicovi, ty zachranarka
Tak som si pri čítaní tejto témy spočítala kolegyne v práci a vyšlo mi, že celkovo nás tam je 28 žien a z toho 14 žien nemá deti a buď už ani nechcú, alebo nemôžu. Vekové rozhranie je zhruba 35-45 rokov.
Takže áno, rodí sa oveľa menej detí ako kedysi. A ešte naši susedia, ktorí majú cca 40-42 rokov sa vyjadrili, že oni tiež deti nechcú, tak on podstúpil vazektómiu.
Tak som si pri čítaní tejto témy spočítala kolegyne v práci a vyšlo mi, že celkovo nás tam je 28 žien a z toho 14 žien nemá deti a buď už ani nechcú, alebo nemôžu. Vekové rozhranie je zhruba 35-45 rokov.
Takže áno, rodí sa oveľa menej detí ako kedysi. A ešte naši susedia, ktorí majú cca 40-42 rokov sa vyjadrili, že oni tiež deti nechcú, tak on podstúpil vazektómiu.
@anonym_a16855 To sa tak otvorene rozprávaš o takýchto veciach so susedmi?
A ešte, koľko žien by už nemali deti, keby sa mohli vrátiť na začiatok, keby vedeli o čo prídu a do čoho idú... 🙂
Pôrodnosť za rok 2025 dosiahla hodnotu niečo okolo 40tisic . To je historicky najnižšia aká bola. Z toho mozes kľudne odrátať polovicu od spoluobčanov . Toto niesu čísla majority ale je to sčítané do hromady. A ani sa nedivím tak nízkej pôrodnosti ceny nehnuteľnosti ako beverly hills. Ľudia sa u nas namnožili hlavne za komunistov veď v roku 1970 sa narodilo niečo cez 100 000 ľudí. Tento systém sa zákonite zrúti sám do seba. Len to nikto nechce povedať na plnú hubu.A tie výpočty kto koľko dostane aký dôchodok sú úplne k ničomu . Domografia proste nepustí a vlastne z toho ani nieje východisko pretože ak by aj nastal obrovský babybom tak tu generáciu treba najprv odchovať , vtedy by sa prvé aké také výsledky dostavili v priemere o 22-25 rokov. Logicky dôchodky pôjdu rapídne dolu alebo nebudú vôbec . Veď už dnes je sociálna poisťovňa dotovaná 14 miliárd EUR ročne, a to stále ešte pracujú tie silne ročníky v ktorých sa narodilo toľko ľudí. Toto je v podstate nevyriešiteľný problém. A to že v tvojom okoli ma niekto deti tak to nemá výpovednú hodnotu
@anonym_94124 potrebujem tak ako zapadme európske krajiny cudzincov. Len neviem kto za tie platy tu pride niekto pracovať
@anonym_898646 no to sa mas cim chvalit teda
Kým nebude dostupné bývanie (nájomné, mestské/obecné, podnikové byty za DOSTUPNÉ nájomné, výstavba nových, rekonštruovanie starých, alebo využitie špekulatívnych prázdnych domov/bytov), tak nebude rodín a detí. A druhé dôležité je práca - štát musí HOSPODÁRIŤ efektívne, nie zvyšovaním daní, poplatkov a ŠIALENOU byrokraciou (všakovaké povinné oprávnenia, normy na takmer všetko) doslova zabíjať tvorivosť/podnikavosť ľudí, hádzať im polená pod nohy.
Dali by ste sa za dnešných podmienok na vlastné podnikanie?
A tretí dôležitý faktor je korupcia, rozkrádanie veľkého percenta zdrojov, ktoré majú slúžiť na údržbu, rozvoj, investície aj do infraštruktúr. Rôzni "naši ľudia"...
@anonym_89b3fe bytov je dostatok ah teraz ale cenami sa to dohnalo k "dokpnalosti". Aby za kralikaren, ktorá sa 30 rokov dozadu odkupovala za 25.000 korún, teraz pýtali 250.000 eur je nonsens. A o akom nájomnom bývaní to snívas? O tom za 2izbak dat 480€? Ja za ten.moj platím spolu o 68€ viac a byt bude môj a po mne HP aspoň zdedí dcéra, kdezto tu pchas peniaze do čiernej diery. Nehovoriac o tom, keď dostaneš raz dôchodok 200€ (lebo viac nebude, keďže teraz všetko rozmrda), tak si nezaplatis ani ten nájom

Kým nebude dostupné bývanie (nájomné, mestské/obecné, podnikové byty za DOSTUPNÉ nájomné, výstavba nových, rekonštruovanie starých, alebo využitie špekulatívnych prázdnych domov/bytov), tak nebude rodín a detí. A druhé dôležité je práca - štát musí HOSPODÁRIŤ efektívne, nie zvyšovaním daní, poplatkov a ŠIALENOU byrokraciou (všakovaké povinné oprávnenia, normy na takmer všetko) doslova zabíjať tvorivosť/podnikavosť ľudí, hádzať im polená pod nohy.
Dali by ste sa za dnešných podmienok na vlastné podnikanie?
A tretí dôležitý faktor je korupcia, rozkrádanie veľkého percenta zdrojov, ktoré majú slúžiť na údržbu, rozvoj, investície aj do infraštruktúr. Rôzni "naši ľudia"...
@anonym_89b3fe deti sa nerodia kvoli nedostupnosti byvania a penazi. Najsolventnejsi mavaju najmenej deti. Asociali ich maju vela. To nie je len financiami. Deti uz nie su hlavna zivotna napln. Kazdy moze zit zivot ako chce. A moznosti je habadej chvalabohu.