icon

Je nízka pôrodnosť na Slovensku reálna?

25. jún 2026

Ahojte, v poslednej dobe neustále počúvam o tom aká je nízka porodnost na Slovensku, ale ja mám pocit, že je to skôr naopak. Som zena 33+ a som jedna z mála, ktorá ešte nemá deti. Jedna moja byvala spolužiačka ma tretie dieťa. Kolegyňa sa vrátila z materskej so štvrtým dieťaťom. Susede sa tiež nedávno narodilo štvrté dieťa. Tak potom aká nízka porodnost ???

Strana
z3
anonym_e1c227
25. jún 2026

@anonym_autor a celé Slovensko máš ty pod oknom? Ja napríklad mám v okolí ženy čo majú jedno, dve alebo žiadne deti, niektoré viem, že už mať ani nebudú. Štatistiky sa robia zo všetkých regiónov, to že ty máš okolo mnohodetné rodiny neznamená absolútne nič.

anonym_26b8c2
25. jún 2026

@anonym_autor čísla nepustia. Pogoogli štatistický úrad a vieš. Možno okolo teba má niekto 3 deti, ale ďalších 10 párov žiadne

martinmmartin
25. jún 2026

Cim vacsi blahobyt tym mensia porodnost
Prvy krat v historii maju zeny sancu na plnohodnotny sebestacny zivot bez deti
Ked uz tak Dieta mame jedno lebo pudy, druhe aby malo to prve komu liezt na nervy (nech sa spolu zahraju) a tretie takmer nikto az na absolutne vynimky
Desatdetne rodiny nasich prarodicov bola norma ked choroby kosili deti a stat nedokazal zaobstarat zakladny servis (jedlo, pribytok, teplo, odev, starostlivost o starych) ktory si musel riesit na vlastne triko v ramci rodiny a na vsetky tieto ulohy si potreboval vacsi tim ludi. Dnes ich preberaju institucie (sukromne alebo statne) za peniaze

pudinka
25. jún 2026

@anonym_autor hej, lebo porodnost sa meria podla okruhu tych, ktorych poznas

patrike
25. jún 2026

Socialna bublina sa tomu hovori. Rovnako Blavacik nechape, co to je echtovna osada alebo ako vyzera centrum Jelsavy.

anonym_1e8f2b
25. jún 2026
anonym_898646
25. jún 2026

@anonym_autor my viacdetne to zachranujeme cele 😅🤪. Cakam piate dietatko 🥰

anonym_1e8f2b
25. jún 2026
anonym_94124a
25. jún 2026

Pôrodnosť za rok 2025 dosiahla hodnotu niečo okolo 40tisic . To je historicky najnižšia aká bola. Z toho mozes kľudne odrátať polovicu od spoluobčanov . Toto niesu čísla majority ale je to sčítané do hromady. A ani sa nedivím tak nízkej pôrodnosti ceny nehnuteľnosti ako beverly hills. Ľudia sa u nas namnožili hlavne za komunistov veď v roku 1970 sa narodilo niečo cez 100 000 ľudí. Tento systém sa zákonite zrúti sám do seba. Len to nikto nechce povedať na plnú hubu.A tie výpočty kto koľko dostane aký dôchodok sú úplne k ničomu . Domografia proste nepustí a vlastne z toho ani nieje východisko pretože ak by aj nastal obrovský babybom tak tu generáciu treba najprv odchovať , vtedy by sa prvé aké také výsledky dostavili v priemere o 22-25 rokov. Logicky dôchodky pôjdu rapídne dolu alebo nebudú vôbec . Veď už dnes je sociálna poisťovňa dotovaná 14 miliárd EUR ročne, a to stále ešte pracujú tie silne ročníky v ktorých sa narodilo toľko ľudí. Toto je v podstate nevyriešiteľný problém. A to že v tvojom okoli ma niekto deti tak to nemá výpovednú hodnotu

pr85
25. jún 2026

Tak to by som ti potom odporučil ísť do BA. V robote mam kopec kolegov 30+, ktorí si žijú svoj childfree život (niektorí majú dokonca aj vazektomiu, aby náhodou nemohli mať žiadne dieťa v budúcnosti). Ale však sa o budúcnosť Slovenska nebojím. Tých, ktorí sa odmietajú rozmnožovať, nahradia iní - migranti zo stredného východu a Afriky.

lasona
25. jún 2026

V mojom okolí mam kopec párov, ktoré deti mat nemôžu. Mam dosť kamarátok, 40 ročných, ktoré deti nechcú a neplánujú. Sesternica robi na novorodeneckom oddelení. Niekedy mali za den aj 8 deti, teraz? Jedno, dve...to je moje okolie
Ale pozri si dáta na nete a naozaj mame najnižšiu porodnost...

anonym_94124a
25. jún 2026

Inak ešte taká zaujímavá vec ak by dnes mala byt sociálna poisťovňa na nule v zmysle aby nemala dlh a nemusela byt dotovaná, a všetky jej vyplácané dávky dôchodcom atd mali byt pokryté iba odvodmi ľudí, tak za predpokladu že v priemere za jedného človeka sú priemerne odvody do soc poisťovne cca 500€ muselo by na Slovensku existovať cca ďalších 27 000 000 ľudí alebo subjektov ktoré by jednotlivo prispievali 😂

anonym_fcee37
25. jún 2026

@anonym_autor ja sa ani nečudujem. Ja ako žena by som sa bála že by som ostala slobodnou mamičkou, že by ma chlap opustil. A byť slobodnou mamičkou v tejto dobe na Slovensku je na slučku okolo krku. To môže byť jeden z mnohých dôvodov, že ženy sa boja a nevedia nájsť zodpovedného partnera. A potom sú tu ďalšie faktory ako ceny bývania, problémy so zamestnanosťou atď.

obrazkova
25. jún 2026

@anonym_autor vždytreba to brať z objektívnej stránky. Treba prečítať štatistiku, takéto štatistiky nájdeš na Štatistickom úrade SR, prip.eurstate. Občas sa stane, že niečo aj zle posúdia, vypočítajú😄, ale sú to obj.statistiky.
Ty to posudzujes len zo subjektívneho uhla. Ale takto to nefunguje. Keď nikto v tvojom okolí nemal napr.rakovinu tráviaceho traktu, myslíš, že to teda nebude jedna z najčastejších rakovin v SR?
Čo sa týka pôrodnosti, v mojom blizuckom okolí mám rovno 2 páry, ktoré dieťatko riešili cez adopciu.

anonym_5f7957
25. jún 2026

Ja mam 29 a deti (1-2) majú 2 spolužiačky so základnej a 4 zo strednej školy. Z vysokej pokiaľ viem tak žiadna. Aj na strednú aj vysokú som mala odbory, kde bolo 80% dievčat. Áno, mladé ženy deti nechcú, pretože im to ovplyvní kvalitu života. Ja deti nechcem vôbec, niektoré možno budú mať deti po 30 (alebo tiež nebudú mať žiadne)

anonym_469024
Autor odpoveď zmazal
anonym_4c7be8
25. jún 2026
@anonym_469024
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_469024 no akože ty sršíš optimizmom jedna radosť? veď tvoja nenávisť sa dá krájať

anonym_469024
25. jún 2026
@anonym_4c7be8

@anonym_469024 no akože ty sršíš optimizmom jedna radosť? veď tvoja nenávisť sa dá krájať

@anonym_4c7be8 aspon sa netvarim ako farizejsky katolibanec, co je po spovedi cisty ako lalia. Ma hlasat lasku k bliznemu, ale ani netusi, co to je.

janinah
25. jún 2026
@anonym_469024
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_469024 ved ma pravdu,migrantov ako prac,sily budeme potrebovat

anonym_89ef6c
25. jún 2026
@patrike

Socialna bublina sa tomu hovori. Rovnako Blavacik nechape, co to je echtovna osada alebo ako vyzera centrum Jelsavy.

@patrike Ty blavacik 🙈

ivka356289
Odpoveď bola odstránená
anonym_469024
25. jún 2026
@janinah

@anonym_469024 ved ma pravdu,migrantov ako prac,sily budeme potrebovat

@janinah urcite to nemyslel tak ako si to pochopila

pr85
25. jún 2026
@anonym_469024
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_469024 Vidno, z o mne nič nevieš. Ja sa nemám kam z BA odsťahovať, lebo som sa tu narodil. A narodili sa tu aj obaja moji rodičia. Otcov otec aj dedko sa tu narodil a boli tzv. prespuraci. Pradedko vedel Slovensku, maďarský a nemecký, ale pokladal sa za Madara. Do prdelakova by si sa mala odsťahovať ty.

A nenávisť a homofóbii? O čom tocis?

Spomenul som nasledovné:

Mladí ľudia nechce mať deti - to je fakt, viď. štatistiky

Prichádzajú imigranti - a nahradzujú našich ľudí, to je tiež fakt, pozri si štatistiky

PS - za vulgarnu nadávku som ťa nahlásil. Ja svojim oponentom nenadavam. Mala by si navštíviť kurz slušného správania sa.

anonym_4c7be8
25. jún 2026
@anonym_469024

@anonym_4c7be8 aspon sa netvarim ako farizejsky katolibanec, co je po spovedi cisty ako lalia. Ma hlasat lasku k bliznemu, ale ani netusi, co to je.

@anonym_469024 prečo má čo on hlásať? Čo je on kňaz? Lásku k blížnemu má každý žiť, či je katolík alebo nie je, čiže začni od seba, s tebou to nie je tiež veľmi ružové.

pr85
25. jún 2026
@anonym_4c7be8

@anonym_4c7be8 Presne tak, ale to je tak progresívne.

anonym_a76e68
25. jún 2026
@pr85

Tak to by som ti potom odporučil ísť do BA. V robote mam kopec kolegov 30+, ktorí si žijú svoj childfree život (niektorí majú dokonca aj vazektomiu, aby náhodou nemohli mať žiadne dieťa v budúcnosti). Ale však sa o budúcnosť Slovenska nebojím. Tých, ktorí sa odmietajú rozmnožovať, nahradia iní - migranti zo stredného východu a Afriky.

@pr85 A ty už nemáš homeoffice? Či to kde stíhaš riešiť rozmnožovanie svojich kolegov?

pr85
25. jún 2026
@anonym_a76e68

@pr85 A ty už nemáš homeoffice? Či to kde stíhaš riešiť rozmnožovanie svojich kolegov?

@anonym_a76e68 Len pár dní do týždňa. A neverila by si, že téma deti sa u nás na pracovisku normálne diskutovala. A dozvedel som sa veľa veci. 🙂

anonym_c579f0
25. jún 2026
@anonym_898646

@anonym_autor my viacdetne to zachranujeme cele 😅🤪. Cakam piate dietatko 🥰

@anonym_898646 vieme nevenka…

weleda123
25. jún 2026

No v mojom okolí je to zase naopak - detí málo. Väčšina žien, ktoré majú deti, tak majú buď jedno maximálne dve. A to poznám veľmi veľa žien v mojom veku (30+), ktoré sú stále bezdetné a tak skoro asi ani deti mať nebudú, ak vôbec.

anonym_89b3fe
25. jún 2026

Kým nebude dostupné bývanie (nájomné, mestské/obecné, podnikové byty za DOSTUPNÉ nájomné, výstavba nových, rekonštruovanie starých, alebo využitie špekulatívnych prázdnych domov/bytov), tak nebude rodín a detí. A druhé dôležité je práca - štát musí HOSPODÁRIŤ efektívne, nie zvyšovaním daní, poplatkov a ŠIALENOU byrokraciou (všakovaké povinné oprávnenia, normy na takmer všetko) doslova zabíjať tvorivosť/podnikavosť ľudí, hádzať im polená pod nohy.
Dali by ste sa za dnešných podmienok na vlastné podnikanie?
A tretí dôležitý faktor je korupcia, rozkrádanie veľkého percenta zdrojov, ktoré majú slúžiť na údržbu, rozvoj, investície aj do infraštruktúr. Rôzni "naši ľudia"...

Strana
z3