icon

Je nízka pôrodnosť na Slovensku reálna?

25. jún 2026

Ahojte, v poslednej dobe neustále počúvam o tom aká je nízka porodnost na Slovensku, ale ja mám pocit, že je to skôr naopak. Som zena 33+ a som jedna z mála, ktorá ešte nemá deti. Jedna moja byvala spolužiačka ma tretie dieťa. Kolegyňa sa vrátila z materskej so štvrtým dieťaťom. Susede sa tiež nedávno narodilo štvrté dieťa. Tak potom aká nízka porodnost ???

Strana
z3
anonym_89b3fe
Včera o 11:33
@anonym_46b361

@anonym_89b3fe bytov je dostatok ah teraz ale cenami sa to dohnalo k "dokpnalosti". Aby za kralikaren, ktorá sa 30 rokov dozadu odkupovala za 25.000 korún, teraz pýtali 250.000 eur je nonsens. A o akom nájomnom bývaní to snívas? O tom za 2izbak dat 480€? Ja za ten.moj platím spolu o 68€ viac a byt bude môj a po mne HP aspoň zdedí dcéra, kdezto tu pchas peniaze do čiernej diery. Nehovoriac o tom, keď dostaneš raz dôchodok 200€ (lebo viac nebude, keďže teraz všetko rozmrda), tak si nezaplatis ani ten nájom

@anonym_46b361 o najomnom byvani za ROZUMNE statne/obecne/firemne najomne (voci prijmom). Kukni napr. Vieden. Nie kazdy chce hned zapustat korene, lebo vlastna nehnutelnost je niekedy privelka kotva (aj ked to prenajmes, niekto to musi manazovat, spravovat, riesit problemy...)
Bez dostupneho byvania nebude ludi (populacna krivka, vymieranie obci a miest, zamestnavatelia nenajdu zamestnancov, ti "z dovozu" tiez potrebuju byvat a potrebujeme ich najma na nizkoprijmove prace...)

anonym_4c7be8
Včera o 11:38
@anonym_46b361

@anonym_89b3fe bytov je dostatok ah teraz ale cenami sa to dohnalo k "dokpnalosti". Aby za kralikaren, ktorá sa 30 rokov dozadu odkupovala za 25.000 korún, teraz pýtali 250.000 eur je nonsens. A o akom nájomnom bývaní to snívas? O tom za 2izbak dat 480€? Ja za ten.moj platím spolu o 68€ viac a byt bude môj a po mne HP aspoň zdedí dcéra, kdezto tu pchas peniaze do čiernej diery. Nehovoriac o tom, keď dostaneš raz dôchodok 200€ (lebo viac nebude, keďže teraz všetko rozmrda), tak si nezaplatis ani ten nájom

@anonym_46b361 ale tí mladí si nedokážu teraz zobrať hypotéku, keď im rodičia nehelfnú, tak si nemajú možnosť našetriť 20 percent potrebných k hypotéke. Kedysi ti banka dala 100 percent. Keď bývajú v drahom nájme, zarobia okolo tisícky a chcú aj nejako žiť a fungovať a nežuť suché rožky, tak sa im ťažko šetrí, veď sa pozri, ako išlo všetko hore, platy stoja a nie každý zarába 3000. @anonym_89b3fe má pravdu, dostupné nájomné štartovné bývanie by bolo pre mladých fajn.

beronsche
Včera o 11:48

@anonym_autor logická diera v tvojom uvažovaní spočíva v tom, ze považuješ svoju sociálnu bublinu za relevantnú vzorku v rámci krajiny
Čo si vlastne myslíš?
Že štatistický úrad falšuje dáta o pôrodnosti a úmrtnosti?
Celkom vtipná predstava...

anonym_13776a
Včera o 11:49
@klotildabazarik

@anonym_898646 no to sa mas cim chvalit teda

@klotildabazarik a to má zase čo znamenať ???

beronsche
Včera o 11:50
@anonym_89b3fe

Kým nebude dostupné bývanie (nájomné, mestské/obecné, podnikové byty za DOSTUPNÉ nájomné, výstavba nových, rekonštruovanie starých, alebo využitie špekulatívnych prázdnych domov/bytov), tak nebude rodín a detí. A druhé dôležité je práca - štát musí HOSPODÁRIŤ efektívne, nie zvyšovaním daní, poplatkov a ŠIALENOU byrokraciou (všakovaké povinné oprávnenia, normy na takmer všetko) doslova zabíjať tvorivosť/podnikavosť ľudí, hádzať im polená pod nohy.
Dali by ste sa za dnešných podmienok na vlastné podnikanie?
A tretí dôležitý faktor je korupcia, rozkrádanie veľkého percenta zdrojov, ktoré majú slúžiť na údržbu, rozvoj, investície aj do infraštruktúr. Rôzni "naši ľudia"...

@anonym_89b3fe toto je bežný omyl, že ak by boli priaznivé ekonomické podmienky, že by pôrodnosť vzrástla.

anonym_46b361
Včera o 12:26
@anonym_89b3fe

@anonym_46b361 o najomnom byvani za ROZUMNE statne/obecne/firemne najomne (voci prijmom). Kukni napr. Vieden. Nie kazdy chce hned zapustat korene, lebo vlastna nehnutelnost je niekedy privelka kotva (aj ked to prenajmes, niekto to musi manazovat, spravovat, riesit problemy...)
Bez dostupneho byvania nebude ludi (populacna krivka, vymieranie obci a miest, zamestnavatelia nenajdu zamestnancov, ti "z dovozu" tiez potrebuju byvat a potrebujeme ich najma na nizkoprijmove prace...)

@anonym_89b3fe najomne bývanie ale predpokladá, že zarábas ako socka. Takže to nie je "celozivotne" bývanie. Pritom nenas šancu šetriť si na vlastný byt, lebo jednoducho taky prijem nemáš, resp.mat nemôžeš. A ked HP presiahne, letos z nájomného bytu a si tam, kde si bol aj predtým.

anonym_26b8c2
Včera o 22:03
@janinah

@anonym_667d4b a bolo by zaujimave zistit kolko psov pribudlo...toto zas vidim ja v okoli...nemam dieťa,kupim su psa

@janinah to je taká výsmešná primitívna povedačka. Haha nemajú deti, kúpili si psa. Psa majú namiesto decka a podobné odsudzujúce komentáre. 🤦My sme mali psa odjakživa a vždy psa budeme mať. Absolútne to nesúvisí s tým, že sme deti nechceli.

anonym_1a5b35
Včera o 23:21

@anonym_autor no len u nás na ulici je cca 7 mladých slečien vo veku 24-35 všetko slobodnáe, bezdetné , ale každá má priateľa s výhodami, žiadna nechce dieťa 😏.

anonym_4c7be8
Dnes o 04:32
@anonym_1a5b35

@anonym_autor no len u nás na ulici je cca 7 mladých slečien vo veku 24-35 všetko slobodnáe, bezdetné , ale každá má priateľa s výhodami, žiadna nechce dieťa 😏.

@anonym_1a5b35 a musia chciet dieta? Ty si vzdy chcela dieta? A mas ich kolko?😏

anonym_1a5b35
Dnes o 09:27
@anonym_4c7be8

@anonym_1a5b35 a musia chciet dieta? Ty si vzdy chcela dieta? A mas ich kolko?😏

@anonym_4c7be8 nemusia, len tá pôrodnosť potom pokrivkáva, nerodí sa veľa detí.

anonym_4c7be8
Dnes o 09:36
@anonym_1a5b35

@anonym_4c7be8 nemusia, len tá pôrodnosť potom pokrivkáva, nerodí sa veľa detí.

@anonym_1a5b35 tak vies, mat deti len kvoli tomu, ze by bolo treba mat deti aby populacia neklesala...mat deti je velka obeta a stoji to vela penazi a nie kazdy to chce podstupovat

anonym_1a5b35
Dnes o 10:04
@anonym_4c7be8

@anonym_1a5b35 tak vies, mat deti len kvoli tomu, ze by bolo treba mat deti aby populacia neklesala...mat deti je velka obeta a stoji to vela penazi a nie kazdy to chce podstupovat

@anonym_4c7be8 áno, to máš pravdu, je to finančne náročné a ešte v dnešnej dobe, ak človek chce, aby mali aj vzdelanie.

Strana
z3