Je pravda, že sa za komunizmu dalo vyhnúť práci?
Dobrý večer, všetci vieme ze za komunizmu sa oficialne muselo pracovat. Lenže vieme, že všetko sa dá obist. Vraj vtedy, kto nechcel pracovat vyhovoril sa na psychiku a ľahko dostal za psychicke problémy invalidny. Je to pravda?
@natalka13 ja som ročník 70. Neviem kde si žila ty, ale u nás normalne bolo 1svp aj birmovky. V krojoch niektorý. Ale to je tam doteraz. A do kostola chodilo viac ludí ako teraz. A normálne mladých. Aj na VŠ sa dostali, aj keď chodili do kostola. Kamoška sedeli sme spolu v lavici na strednej. Otec spieval v kostole. A nebyli sme úplne malá dedina, skôr velká. Jižní Morava.
@mateson2004 do kostola sa chodilo aj v Bratislave ale vsetky sesternice bratranci mali solo 1.sv.prijimanie a oslava doma ziadna restika. Spoluziaci rovnako ziadne hromadne prijimania birmovky.
Muz bol tajne na dedine u babky aj jeho brat. Vychod SR. Nik sa tym nechvalil medzi ludmi v praci ci v skole. Ich otec by siel hned za robosa v praci. Tem akostol a nabozenstvo sa v praci nepreberala s kolegami.
@natalka13 ja som ročník 70. Neviem kde si žila ty, ale u nás normalne bolo 1svp aj birmovky. V krojoch niektorý. Ale to je tam doteraz. A do kostola chodilo viac ludí ako teraz. A normálne mladých. Aj na VŠ sa dostali, aj keď chodili do kostola. Kamoška sedeli sme spolu v lavici na strednej. Otec spieval v kostole. A nebyli sme úplne malá dedina, skôr velká. Jižní Morava.
@mateson2004 moji rodicia na strednej Morave veru sobas v kostole nemohli mat.
Ziadne svadby neboli ze cela dedina sla do kostola ak, tak iba najblizsia rodina.
1svp urcite nemohlo byt hromadna akcia ani v CR.
Kto ministroval a prevalilo sa to min.jeden rodic bol kkesol funkciou v praci.
A to dieta to malo v kadrovom posudku.
@anonym_fd6bbf prvé hodiny angličtiny pre širšiu verejnosť, ako aj školy začali vyučovať angličtinu bežne AŽ PO Revolúcii. Dovtedy povinne ruština od 3. triedy sme mali. Takže IT školenia v AJ, to všetko bolo až po roku 1990 a viac. Povinná maturita z matematiky a ruštiny bola.
@anonym_c1d400 tak ja som ročník 65 a anglický jazyk sme mali už na ZŠ ako krúžok už v 7-8 triede. Na SŠ ekonomickej už normálny druhý cudzí jazyk popri ruštine. Alebo nemecký. Počítače iba teória o diernych štitkoch, stroje veľké ako krava, kalkulačky Nissan sa myslím volali, na kluku, písacie stroje mechanické, elektrické iba občas, aby sme ich nepokazili. A s tou prácou to bolo tak, kto nepracoval, sedel vo väzení , dnes kto nepracuje má to ešte aj zaplatené. Ženy mohli byť v domácnosti. Ovocie, zelenina sa dopestovalo, mäso dochovalo, niečo predalo a vyzili.
@anonym_a8a52b v akom meste sa verejne robili birmovky? Lebo u nas sa to tajilo a robilo potajomky. Moja mama robila na okresnom urade a nebolo vhodne, aby dala pokrstit dieta. Preto krst prebehol v meste vzdialenom 50km. Deti chodiace na nabozenstvo to v skole tajili. Na dedinach to bolo volnejsie, tam sa nesliedilo a bolo to tolerovane.
@anonym_19b7c5 v Trnave, nebol s tym ziadny problem, v tych bielych satach sa producirovalo po meste, fotilo sa pred kostolom a pod. Len sa o tom bzbytocne v skole verejne nehovorilo. A neboj, vsetci vedel, snad papalasom nezakazali v ten den vhodit po meste? A nakoniec aj stranici chodili do kostolov, nic nezvycahne
@mateson2004 na dedinach to bolo tolerovane, v mestach nie. Ja som rocnik 1974, mesto, zapadne Slovensko, a tu sa donasalo, kto chodi do kostola, ti, ktori chodili, mali z toho vyvodzovane dosledky a napomenutia tych, ktori boli v strane. Jednoducho nebolo ziaduce, aby niekto, kto pracuje vo verejnej funkcii niekde na urade chodil do kostola, ked sa od neho ocakaval vstup do strany. Mozno u robotnikov to bolo jedno, ale ucitelia, uradnici verejne do kostola v meste kde ich vsetci poznali nechodili.
@0silvia0 ja poznam aj ucitelov z TT, co chodili, ti sa mozno troska stranili, ale, nic sa im nestalo.
@anonym_a8a52b ziadne hromadne birmovky a 1.svp neboli.
Po jednom a v tichosti.
@natalka13 mam Ti poslat foto? Jednu z Hrubeho v TT a jednu z univerzitneho?
@0silvia0 ja poznam aj ucitelov z TT, co chodili, ti sa mozno troska stranili, ale, nic sa im nestalo.
@anonym_a8a52b urcite zalezalo aj od vedenia skoly, riaditelkou nasej zš bola zanietena stranicka ksč, ta to netolerovala. Inde mohol byt vo vedeni niekto normalnejsi, zalezi od okolnosti.
Ja som na nabozenstvo nechodila, chodili na faru dve moje kamaratky, ale tajili pred vsetkymi, ze chodia na nabozenstvo, ked potrebovali ist z druziny skor, vymysleli si nieco.
@anonym_a8a52b v akom meste sa verejne robili birmovky? Lebo u nas sa to tajilo a robilo potajomky. Moja mama robila na okresnom urade a nebolo vhodne, aby dala pokrstit dieta. Preto krst prebehol v meste vzdialenom 50km. Deti chodiace na nabozenstvo to v skole tajili. Na dedinach to bolo volnejsie, tam sa nesliedilo a bolo to tolerovane.
@anonym_19b7c5 Pricom sudruhovia o tom (krsty, birmovky) cez siet spolupracovnikov (aj mnoho knazov) vedeli a kto prilis neskakal, tomu chodenie do kostola preslo bez nasledkov. Bola to len stopka na riadiace funkcie, kde sa to nezlucovalo s clenstvom v strane.
U nas sa mi sesternica v pohode vydala v meste v kostole, samozrejme to vtedy stat neuznaval, cize isli nasledne na dalsi civilny obrad na urad. Zucastnili sme sa tam vsetci, vratane clenov KSS, aj vo vyssej funkcii (clen predsednictva mestskeho vyboru). To sa bralo ako rodinna udalost, nie ako prejav viery.
O niektorych lekaroch bolo verejne zname, ze su silne nabozne zalozeni, nemohli byt primarmi, ale inak ziadny problem a primar - stranik im vyplacal odmeny ako spickovym odbornikom. To iste ucitelia, ak len zasli do kostola, ale v skole drzali liniu, bez sankcii. Koniec normalizacie, to neboli 50-te roky s justicnymi vrazdami.
@anonym_19b7c5 Pricom sudruhovia o tom (krsty, birmovky) cez siet spolupracovnikov (aj mnoho knazov) vedeli a kto prilis neskakal, tomu chodenie do kostola preslo bez nasledkov. Bola to len stopka na riadiace funkcie, kde sa to nezlucovalo s clenstvom v strane.
@patrike no ved presne to som pisala.
@anonym_autor psycholog/ psychiater bola hanba, takze kvoli tomu ID urcite nie. Ale bolo kopec pracovnych miest kde namiesto 8hod denne bola robota tak na 2hod max a zvydok ludia presedeli, premotali sa. Bola proste prezamestnanost tym, ze nasilu museli vseci pracovat. Staci ked si pozries tie stare ceske filmy kde hraju S.Tofi a Lukas Vaculik, chlapci sa len motaju po fabrike a hladaju kde by sa zasili. To bola realita tej doby.
@anonym_autor psycholog/ psychiater bola hanba, takze kvoli tomu ID urcite nie. Ale bolo kopec pracovnych miest kde namiesto 8hod denne bola robota tak na 2hod max a zvydok ludia presedeli, premotali sa. Bola proste prezamestnanost tym, ze nasilu museli vseci pracovat. Staci ked si pozries tie stare ceske filmy kde hraju S.Tofi a Lukas Vaculik, chlapci sa len motaju po fabrike a hladaju kde by sa zasili. To bola realita tej doby.
@ivana11155 V rodine sme mali sekretarku na vysokej skole, o druhej bola doma, ak sef nieco potreboval pisat na stroji, ostala oficialne do 16:00. Malokto sa pretrhol od roboty. Na stavbach sa zacinalo o 6:00, o 10:00 zacinali v bufetoch capovat pivo (do 10:00 bol zakaz alkoholu), zvysok pracovnej doby uz podla toho vyzeral. V kancelariach (napr projektanti) bezne vsade flasky, pripijali sa meniny, narodediny, smrtelna kombinacia bolo MDZ a Jozef, to boli vsetci na srot.
@anonym_19b7c5 Ved sa zhodneme, realne mali problemy len veriaci, ktori ziadali nieco, ako Miklosko alebo Carnogursky. Poznam aj cloveka, ktory bol zarabat dolare v Lybii a jeho viera bola verejne znama.
@patrike no ale kadrove profily boli kedysi dolezite zalezitosti a kazdy ho chcel mat co najlepsi, aby mal co najmenej problemove fungovanie. Podplacalo sa a kadrovalo jedna radost.
https://zmudrig.sk/o-tvojej-buducnosti-rozhodov...
Ja vam neviem, prezila som socializmus do 18 rokov, vzdy ma pobavi, ze si mladi myslia, ze tu bol komunizmus. A ako sa nam zilo? Jednoducho. Ako deti sme boli stale vonku,, ak sme neboli v skole, skoro vsetci sme mali rovnako, nikto sa teda nevyvysoval, ze je bohatsi. Chodili sme aj na dovolenky. Ze sa nechodilo na zapad, to je pravda, ale do okolirych statov sa dalo. My sme nakupovali bezne v Tuzexe, nic nam velmi nechybalo. Rodicia zili mormalne, v pohode, v ziadnom strese, o 14.30 im padla a venovali sa tomu, co chcel, niekto varil, mal dielnicku, chatu.... Ako deti, snad od 4 rokov, sme sa chodili aj do 5 km.vzdialenych "destinacii"- u nas napr.kupalisko vo vzialenosti 5 km, vzdy starsi dohliadli na mladsich. Akosi nebolo ziadnych divnych, uchylnych ludi, nebolo vela aut, tak sa rodicia nebali deti pustit aj na cely den kamkolvek.
My sme nepoznali ziadneho nezamestnaneho, ani "invalida". Poznala som jednu rodinu, co mali otca v base, chcel odist na zapad a nepodarilo sa. Ale inak, vsetci ostatni na okolo ok, vsetci zamestnani. A po vecerch cez vikendy sme travili cas na sidliskovych ihriskach, ako rodiny, kazdy nieco prinoesol, kolace, pochutiny, niekto gitaru a posedeli sme - taka cinziakova partia.
Dokonca aj domkostola sa chodilo a nikto s tym nemal problem. Aj sviatosti, ako prijmanie a birmovka sa robili verejne v meste, ziadne schovavacky, ako to niekto opisuje.
@anonym_a8a52b
Skrátka idylka
🤣
@anonym_a8a52b pise skolenie IT, nie skolenie do IT. A o prekladani z AJ - ktory Talian - vtedy! - vedel skolit v anglictine. A preco Talian a preco skolenie v Tsluansku? To vobec nedava zmysel. Skolilo sa v ZSSR a v NDR…
@simsalabim niekedy koncom sedemdesiatych rokov sa do VSZ kupil salovy IBM pocitac, ktory na pocudovanie samotnej IBM sluzil a fungoval az do konca tisicrocia, kedy bol nahradeny inymi a modernejsimi systemami. Okrem toho tam bolo viacero salovych pocitacov z roznych krajin. A ano, na skolenie do Britanie siel zasluzily sudruh a sprevadzal ho jeden skutocny odbornik, samozrejme dostatocne prevereny StB.
A neuveris, anglictina sa vyucovala uz v r, 1973 ako volitelny jazyk na druhom stupni ZDS, tak isto na strednej sme sa ucili popri rustine anglicky. Mohli sme si vybrat aj nemcinu aj francuzstinu a boli sme priemyslovka, nie prestizny gympel
@simsalabim niekedy koncom sedemdesiatych rokov sa do VSZ kupil salovy IBM pocitac, ktory na pocudovanie samotnej IBM sluzil a fungoval az do konca tisicrocia, kedy bol nahradeny inymi a modernejsimi systemami. Okrem toho tam bolo viacero salovych pocitacov z roznych krajin. A ano, na skolenie do Britanie siel zasluzily sudruh a sprevadzal ho jeden skutocny odbornik, samozrejme dostatocne prevereny StB.
A neuveris, anglictina sa vyucovala uz v r, 1973 ako volitelny jazyk na druhom stupni ZDS, tak isto na strednej sme sa ucili popri rustine anglicky. Mohli sme si vybrat aj nemcinu aj francuzstinu a boli sme priemyslovka, nie prestizny gympel
@anonym_0cb0a4 uverim, co by som neverila, toto som zazila, ja sama som chodila do vyberovej skoly s anglictinou od 3.rocnika zs (som rocnik 1970). Ostatni sa ucili rustinu od 5.rocnika a kedy sa pridaval dalsi cudzi jazyk, neviem, ale na mojej ss bola na vyber okrem anglictiny aj nemcina a francuzstina. Inak VSZ je prikladom mega podniku a nevypoveda o dostupnosti IT v beznom pracovnom zivote. Tak ako to, ze niekto jazdil na Lade, neznamena, ze bola bezne dostupna.
@anonym_0cb0a4 uverim, co by som neverila, toto som zazila, ja sama som chodila do vyberovej skoly s anglictinou od 3.rocnika zs (som rocnik 1970). Ostatni sa ucili rustinu od 5.rocnika a kedy sa pridaval dalsi cudzi jazyk, neviem, ale na mojej ss bola na vyber okrem anglictiny aj nemcina a francuzstina. Inak VSZ je prikladom mega podniku a nevypoveda o dostupnosti IT v beznom pracovnom zivote. Tak ako to, ze niekto jazdil na Lade, neznamena, ze bola bezne dostupna.
@simsalabim maturovala som v 1977 a v ramci exkurzie v tretom rocniku sme boli navstivit vypoctak, ktory patril pod polnohospodarsku spravu. Takze pocitace nepatrili len na spickove pracoviska, fungovali bezne. Po mature som mala ponuku robit dierovacku na poste, kde sa prepisovali udaje z papierovych postovych poukazok na dierne pasky pre spracovanie pocitacmi.
Slusovice zacali personalne pocitace vyrabat v osemdesiatych rokoch a tie sa uz dodavali aj inde ako do "vykladnych skrin socializmu"
Ja vam neviem, prezila som socializmus do 18 rokov, vzdy ma pobavi, ze si mladi myslia, ze tu bol komunizmus. A ako sa nam zilo? Jednoducho. Ako deti sme boli stale vonku,, ak sme neboli v skole, skoro vsetci sme mali rovnako, nikto sa teda nevyvysoval, ze je bohatsi. Chodili sme aj na dovolenky. Ze sa nechodilo na zapad, to je pravda, ale do okolirych statov sa dalo. My sme nakupovali bezne v Tuzexe, nic nam velmi nechybalo. Rodicia zili mormalne, v pohode, v ziadnom strese, o 14.30 im padla a venovali sa tomu, co chcel, niekto varil, mal dielnicku, chatu.... Ako deti, snad od 4 rokov, sme sa chodili aj do 5 km.vzdialenych "destinacii"- u nas napr.kupalisko vo vzialenosti 5 km, vzdy starsi dohliadli na mladsich. Akosi nebolo ziadnych divnych, uchylnych ludi, nebolo vela aut, tak sa rodicia nebali deti pustit aj na cely den kamkolvek.
My sme nepoznali ziadneho nezamestnaneho, ani "invalida". Poznala som jednu rodinu, co mali otca v base, chcel odist na zapad a nepodarilo sa. Ale inak, vsetci ostatni na okolo ok, vsetci zamestnani. A po vecerch cez vikendy sme travili cas na sidliskovych ihriskach, ako rodiny, kazdy nieco prinoesol, kolace, pochutiny, niekto gitaru a posedeli sme - taka cinziakova partia.
Dokonca aj domkostola sa chodilo a nikto s tym nemal problem. Aj sviatosti, ako prijmanie a birmovka sa robili verejne v meste, ziadne schovavacky, ako to niekto opisuje.
@anonym_a8a52b s tými sviatosťami to nebolo všade také ľahké. Inžinieri a učitelia nesmeli deti dávať birmovať.
Robotníckej triede sa to tolerovalo. Povedať, že Cirkev tu mala slobodu nie je pravda. Ale nebol zákaz úplný. Len niekto z toho mohol mat konsekvencie. Vždy keď mala byť Levočaká púť, riaditeľ gymnázia nás pred prázdninami oficiálne varoval, že účasť bude mat dôsledky zníženie známky zo správania dvakrát po sebe vyhodenie zo školy. Neviem možno len strašil lebo nikto nebol vyhodený ku koncu socializmu už ľudia neudávali a možno si robil len formálnu povinnosť varovať. Ale aj tak: nebola to sloboda.
@simsalabim maturovala som v 1977 a v ramci exkurzie v tretom rocniku sme boli navstivit vypoctak, ktory patril pod polnohospodarsku spravu. Takze pocitace nepatrili len na spickove pracoviska, fungovali bezne. Po mature som mala ponuku robit dierovacku na poste, kde sa prepisovali udaje z papierovych postovych poukazok na dierne pasky pre spracovanie pocitacmi.
Slusovice zacali personalne pocitace vyrabat v osemdesiatych rokoch a tie sa uz dodavali aj inde ako do "vykladnych skrin socializmu"
@anonym_0cb0a4 ok, moze byt, ze boli pracoviska, kde sa pouzivali, ale nemyslim, ze boli extra rozsirene… a co sa tyka Slusovic, tie doteraz nechapem, ako fungovali, to bol taky minikapitalizmus ci co… boli sme tam na exkurzii a bolo to brane ze wow.
@anonym_0cb0a4 ok, moze byt, ze boli pracoviska, kde sa pouzivali, ale nemyslim, ze boli extra rozsirene… a co sa tyka Slusovic, tie doteraz nechapem, ako fungovali, to bol taky minikapitalizmus ci co… boli sme tam na exkurzii a bolo to brane ze wow.
@simsalabim je dobrý dokument od režiséra Roberta Sedláčeka - František Čuba: Slušovický zázrak, ktorý vysvetluje hlavné faktory slušovického podniku a aj jeho porevolučný rozpad, ako vzor mali aj baťov princíp - je to celkom zaujímavé
@anonym_autor A teraz je to inak ? Teraz sa neda vyhovorit na psychiku ? Polovica romov maju ID na hlavu a beru peniaze. V komunizme urcite viac ludi pracovalo ako teraz. Teraz robit vlastne ani nemusia. Povybavuju prispevky a ako tak prezivaju a cele dni jak na dovolenke v Grecku. Pohoda klidek tabacek
@anonym_19b7c5 Ved sa zhodneme, realne mali problemy len veriaci, ktori ziadali nieco, ako Miklosko alebo Carnogursky. Poznam aj cloveka, ktory bol zarabat dolare v Lybii a jeho viera bola verejne znama.
@patrike Do Lybie sa celkom asi dost chodilo. Ja poznam dvoch ludi co boli za sociku v Lybii zarabat.
Ženy za socíku nemuseli pracovať, mohli byť v domácnosti. Ja som to tak mala. Zamestnanie som všade uvádzala "domáca". Bez problému. A to som bola slobodná a bezdetná.
@anonym_551bd2 Ano mohlo to tak byt ale bolo to velmi zriedkave a divne. Sestra mala spoluziacku, ktorej mama bola "zena v domacnosti". Vsetkym sa to zdalo take velmi zvlastne, kedze vsetci ostatni rodicia mali nejake povolanie zamestnanie.
@patrike Do Lybie sa celkom asi dost chodilo. Ja poznam dvoch ludi co boli za sociku v Lybii zarabat.
@anonym_94f162lýbia , Angola, Alžírsko čo sa týka Afriky aj na strednom východe boli tam tísíce odborníkov- geológovia, môj strýko napr., zdravotníci, stavbári atď. z Československa, taktiež poznám viac ľudí čo pracovalo v zahraničnom obchode v Južnej Amerike napr., moji spolužiaci zo strednej 4, a dalších krajinách, len to museli schváliť stranícke orgány čo nebolo až tak jednoduché pri určitých profesiách

@mateson2004 na dedinach to bolo tolerovane, v mestach nie. Ja som rocnik 1974, mesto, zapadne Slovensko, a tu sa donasalo, kto chodi do kostola, ti, ktori chodili, mali z toho vyvodzovane dosledky a napomenutia tych, ktori boli v strane. Jednoducho nebolo ziaduce, aby niekto, kto pracuje vo verejnej funkcii niekde na urade chodil do kostola, ked sa od neho ocakaval vstup do strany. Mozno u robotnikov to bolo jedno, ale ucitelia, uradnici verejne do kostola v meste kde ich vsetci poznali nechodili.