Keby sme sa vrátili do socializmu, prežili by sme bez technológií?
Ja začínam prvá a priznám sa že nie 😅😅 som už navyknutá veľmi na mobil, doslova závislá aj na telke ďalej Xbox atď ...
akoze za socializmu sa zilo v jaskyni, pralo na potoku a svietili sme svieckami?
ja neviem kde vznikli taketo nazory, ale mnohe terajsie technologie neboli z jedneho dovodu,lebo neboli ani v demokratickych krajinach, lebo este neexistovali.
A klebetilo sa pred barakom akurat by so sa musela naucit citat, pretoze nebol by internet s videoreceptami, takze sa varilo bud podla kucharok alebo podla toho ako mama naucila
tak to nás nemusi trapit lebo navrat k socializmu nie je možny, nemaju komu zobrat poriadne prachy aby sa mohlo rozdavat
Technológie by boli len by si bola pod kontrolou štátu ako v Číne a Rusku.
Policajt by ťa skontroloval či nemáš v mobile zakázaný obsah alebo VPN
https://tv.idnes.cz/zahranicni/rusko-policie-in...
Aktualnejsie by bolo sa opytat.ci by sme prezili.ak by nedajboze tu došla vojna.Kto vie zakurit v kachlovej peci.nalozit kapustu do suda a nestratit sa v lese...malokto.
Aktualnejsie by bolo sa opytat.ci by sme prezili.ak by nedajboze tu došla vojna.Kto vie zakurit v kachlovej peci.nalozit kapustu do suda a nestratit sa v lese...malokto.
@janinah Nooo, nepreháňaj. Nie sme všetci z Petržky. Predsa len sme vidiecka krajina. pamätníci socializmu sú ešte vitálni.
@janinah Nooo, nepreháňaj. Nie sme všetci z Petržky. Predsa len sme vidiecka krajina. pamätníci socializmu sú ešte vitálni.
@vulka nemusíš byt z “Petržky” aby si neovládala kopec zručnosti, ktoré už dnes netreba ovládať, ale pri návrate do primitivneho života, kde ide o prežitie sú dôležité na prežitie.
A teraz nepíšem o návrate do socializmu
@anonym_autor A čo by si umrela smútkom za mobilom?
@abbey1 no asi áno bez neho už neviem fungovať som ročník 2001 cize už som sa narodila ako tak do počítačového sveta ale tiež som mala ešte do roku 2011 tlacitkovy telefón ...ale odpoveď na otázku nie lebo v podstate ja ho mám ako keby prirastený k ruke celý som skoro nanom výnimka spánku a keď sa hrám s malou varím upratujem atď ..ale akože som tu na koňi, IG ,FB, hlavne tiktok točíme s kamoškami trendy zaspávam s ním vstávam ráno s ním a tak no proste stále, keď som unavená a nechce sa mi nič robiť nemám náladu tak som na mobile, to je vlastne nástroj ako tráviť čas keď sa nudím ...
@abbey1 no asi áno bez neho už neviem fungovať som ročník 2001 cize už som sa narodila ako tak do počítačového sveta ale tiež som mala ešte do roku 2011 tlacitkovy telefón ...ale odpoveď na otázku nie lebo v podstate ja ho mám ako keby prirastený k ruke celý som skoro nanom výnimka spánku a keď sa hrám s malou varím upratujem atď ..ale akože som tu na koňi, IG ,FB, hlavne tiktok točíme s kamoškami trendy zaspávam s ním vstávam ráno s ním a tak no proste stále, keď som unavená a nechce sa mi nič robiť nemám náladu tak som na mobile, to je vlastne nástroj ako tráviť čas keď sa nudím ...
@anonym_autor tak by si sa naucila po veceroch citat. V knihach a casopisoch bolo kedysi to co je dnes na internete. Alebo strikovat. Hodiny telefonovat sa da aj na pevne linky, len by ste museli kupit dlhe kable aby ste nestali cely cas na chodbe pri telefone.
@anonym_autor máš nomofóbiu, si závislá
Koľko hodín ti ukazuje screentime?
V socializme by som neprežila - ale z úplne iných dôvodov 😁
A čo sa týka technológii. Prežila by som. Dokonca si dávam občas x dňový detox od technológií a nerobí mi to žiaden problém. Ale nechcela by som. Ja za technológiami vidím kopec možností, o ktoré by som určite prísť nechcela.
Neprežila by som, technológie ma živia 🙂. Avšak mimo práce by som bezproblémov vyhodila všetko, často sa do takých čias vraciam (v lete) a užívam si prítomný okamih
@anonym_autor vies kolko volneho casu by si ziskala bez mobilu?...telky boli aj vtedy...miesto scrolovania by si citala knihy. Je ina doba, ludia vtedy zili a prezili.
Staci, ze vypadne cez burku elektrina a vsetci ideme spat...ziadna telka, ziadny mobil...zrazu niet co robit. ...ale aspon si mozme tym mobilom v tme zasvietit a trafit do postele 😁
V socializme by som neprežila - ale z úplne iných dôvodov 😁
A čo sa týka technológii. Prežila by som. Dokonca si dávam občas x dňový detox od technológií a nerobí mi to žiaden problém. Ale nechcela by som. Ja za technológiami vidím kopec možností, o ktoré by som určite prísť nechcela.
@wolf_ a prečo by si neprežila za socializmu ? 🙂
Koľko hodín ti ukazuje screentime?
@anonym_a9d593 neviem kde to nájdem ?
@janinah tak v mojom okolí toto dokáže skoro každý, dokonca aj môj syn by to zvládol. A to sme, síce z malého, ale mesta.
@anonym_autor A ja používam tlačítkový telefón aj v súčasnosti. A normálne fungujem, veď telefón je na telefonovanie, nechápem, prečo všetci vkuse čumia do tých svojich mobilov, je mi to na smiech. Ja ho vytiahnem, len keď si potrebujem zavolať alebo napísať niekomu sms.
@anonym_autor vies kolko volneho casu by si ziskala bez mobilu?...telky boli aj vtedy...miesto scrolovania by si citala knihy. Je ina doba, ludia vtedy zili a prezili.
Staci, ze vypadne cez burku elektrina a vsetci ideme spat...ziadna telka, ziadny mobil...zrazu niet co robit. ...ale aspon si mozme tym mobilom v tme zasvietit a trafit do postele 😁
@euka210 Zaujímalo by ma, čo všetci vkuse "scrolujete" v tých mobiloch. Keď si chcem niečo pozrieť na internete, na to mám predsa počítač. A vonku internet nepotrebujem.
@euka210
Prd by si mala viac casu, za kazdu hovadinu ist na postu alebo do banky a v robote pisala na stroji cez kopirak a ziskat akukolvek informaciu bolo bigdeal robit vyskum v kniznici.
@anonym_autor ked tu bol socializmus bez mobilov, tak na zapade v tom case uz mobily pouzivali?
@anonym_autor áno, museli by sme. Ľudia sú prispôsobiví, hádam sa kvôli tomu nepôjdeš hodiť zo skaly. Môj kolega anarchista čaká blackout už asi 2 roky a vie, že to jedného dňa príde, že nás proste vypnú 😁.
@euka210
Prd by si mala viac casu, za kazdu hovadinu ist na postu alebo do banky a v robote pisala na stroji cez kopirak a ziskat akukolvek informaciu bolo bigdeal robit vyskum v kniznici.
@anonym_4377b2 ja som chodila do kniznice od Zs po Vs, este aj do archivu kvoli diplomovke a nebol to veru strateny cas. Volny cas sa travil zmysluplnejsie, vidim to na nasich detoch a aj na sebe.
Jedinu vyhodu oproti mojmu detstvu vidim v tom, ze mame auto a ovela viac cestujeme po SR a po vyletoch s nasimi detmi ako som ja zazila. Ale tu zase narazim na google map kolko nam pomaha pri cestovani...
@anonym_autor neboj, telka bola aj za socializmu, pozerali sme, co bolo. A citali sme knihy a strikovali a sili. Ja by som prezila, velku cast zivota som bez internetu prezila, ale urcite internet kopu veci ulahcuje.

naucila by si sa, ze cislo na telefone treba vykrutit a dovolas sa len tym co su akurat doma, telka bola aj za sociku, sice len par programov ale bola, a po veceroch by ste hrali s rodinou kanastu alebo clovece. Automaticke pracky boli, vysavace boli, chladnicky a mraznicky tiez, varilo sa na sporakoch, tiekla tepla aj studena voda, aj ustredne kurenie fungovalo, akurat mikrovlnka nebola.